Monolith ja XLS ensimmäiset vaikutelmat

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana caveman, 08.07.2005.

  1. Himppe

    Himppe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.08.2004
    Viestejä:
    725
    Saadut tykkäykset:
    3
    Itselläni ei ole mittauskalustoa, mutta korvilla kuunneltuna subin vaiheenkäännöllä ei ole mitään vaikutusta ääneen 80 Hz:n pistetaajuudella, joka on myös subin ja pääkaiuttimien välinen jakotaajuus. Sitä vastoin jos AV-vahvistimesta kääntää subin vaihetta 180 astetta, ero on päivänselvä: jakotaajuuden ympäristö vaimenee huomattavasti.

    Mikä mielenkiintoisinta: ero kuulostaa tasan samalta, oli subin vaiheenkääntö joko 0 tai 180 astetta! :hitme:

    Eli vaikuttaa siltä, että näistä kahdesta vain AV-vahvistimen vaiheenkääntö toimii niin kuin pitää.

    Olisiko vielä muilla kokemuksia XLS200:n (vajavaisesta?) vaiheenkäännön toiminnasta?
     
  2. ljanne

    ljanne Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    208
    Saadut tykkäykset:
    0
    Käsittääkseni jakojyrkkyys kasvaa, eli vaimentuminen tapahtuu nopeammin tietyllä välillä. Tämähän voi olla tietyssä tapauksessa suotavaakin.
     
  3. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ei pysy. XLS200:n tapauksessa jakotaajuuden säätö vaikuttaa vasteen muotoon yllättävän paljon, sillä alaraja (-6dB) on jakosuodin ohitettuna subbariksi todella vaatimattomat 39 Hz (eli suodinta ei koskaan kannattane täysin ohittaa?), mutta jaon minimiasennossa alaraja on ~15 Hz! Lisäksi todellinen jakotaajuus on selvästi ylempänä kuin mitä nappulan viereisessä tekstissä väitetään.

    Mittaustulokset täällä: Subwoofer shootout @ Lappeenranta 11.9.2005 tulokset. Lue ainakin viestit #2 (BK XLS200-DF) ja #10 (Kommentteja tuloksista).
     
  4. Baskeri

    Baskeri Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.07.2004
    Viestejä:
    329
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsekkin menin sekaisin :confused:Eli kannattaako minun pitää jakotaajuus maksimissa jos käytän av-vahvarin jakoa ? Eikös osa LFE-raidasta jää pois jos laitan jakotaajuuden subbarista minimiin ?

    Katsoin noita Shootoutin testituloksia ja huomasin että huoneessa ei näyttäisi olevan jakotaajuden asetuksella niin paljon väliä.
     
  5. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    XLS200:n ja Monolithin vahvistimien jakotaajuden säätimet voi asettaa portaattomasti 40-120 Hz välille tai kokonaan pois päältä. LFE -asento tarkoittaa ohitusta (potikkaa käännetään siis naksahduksen yli). Tällöin subbarin vahvistimen oma jakosuodin ohitetaan kokonaan ja tällöin sillä ei ole mitään vaikutusta taajuusvasteeseen. Tätä asetusta tulee käyttää, kun jakosuodatus hoidetaan AV-vahvistimessa. Normaalissa stereokäytössä subbarin oma jakosuodin on tarpeellinen.

    Jos käytät sekä AV-vahvistimen, että subbarin jakosuotimia päällekäin, lopputulos on arvaamaton. Joissain tapauksissa siitä voi olla hyötyä ja olen kyllä itsekin käyttänyt joskus kyseistä asetusta säätämissäni laitteistoissa, mutta tämä vaatii ehdottomasti taajuusvasteen mittauksen riittävällä tarkkuudella.

    Kahden suotimen vaikutuksia taajuus- ja vaihevasteeseen voi tutkia helposti simulaatio-ohjelmilla. Todellisen vaikutuksen näkee tietenkin vasta systeemin taajuusvasteen mittauksen jälkeen.
     
  6. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Subbarin oma jakosuodin tulee ohittaa normaalisti, kun jako hoidetaan AV-vahvistimen suotimilla. On totta, että XL200:n vasteen muoto muuttuu alhaisella jaolla, mutta saman asian hoitaa myös AV-vahvistimen suodin (XLS200:n oma suodin ei leikkaa vastetta 40 Hz:stä, vaan reilusti korkeampaa). Lisäksi usein huonekorostus riittää nostamaan vasteen riittävän suoraksi.
     
  7. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Kannattaa (eli käännät ihan sinne naksahduksen jälkeen). Jos laitat subbarin oman suotimen minimiin, niin kaikki subbarille menevä tavara suodatetaan, joka ei siis ole toivottavaa. Jakotaajuuden ympäristöön muodostuu eittämättä kuoppa.

    Lopullinen vaste riippuu paljonkin huoneesta. Omassa huoneessa (jossa nuo mittaukset on siis tehty) alimmat bassot korostuvat sen verran paljon, että vaste suoristuu lähes viivasuoraksi 15 Hz asti myös kokonaan suodin ohitettaessa. Jos pystyt mittaamaan taajuusvasteesi huoneessasi, niin homma selkeytyy paljon.
     
  8. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    tupla...............
     
  9. zxcv

    zxcv Guest Guest

    Liittynyt:
    31.03.2005
    Viestejä:
    226
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko kukaan kokeillu noita piikkejä laittaa xls200:seen? Vaikuttiko mitenkään? .. Mietin vaan että miten ne laitetaan.. otetaanko nuo mustat jalakset pois kokonaan ja niiden tilalle.. vai laitetaanko ne niiden valkosten suojusten paikalle (luulis että aika törkeen näkönen näin)..
     
  10. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Valkoiset "ruuvit" otetaan pois ja piikit laitetaan niiden tilalle. Kyllähän se nostaa hieman subin kokonaiskorkeutta. Vaikutusta äänenlaatuun on vaikea mennä sanomaan. Ei se iso ole ainakaan.
     
  11. jartar

    jartar Guest Guest

    Liittynyt:
    30.12.2005
    Viestejä:
    81
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noiden piikkien suurin hyötyhän taitaa olla siinä että ne vaimentaa tehokkaasti rakenteisiin menevää värähtelyä. Erittäin tervetullutta varsinkin kerrostalokäytössä jos naapureita haluaa ajatella.
    Tosin itse jäin ihmettelemään miksei niiden piikkien mukana tullut mitään alustoja. On niin ilkeän terävät että aika harva niitä lattialle kehtaa laittaa suoriltaan.
    Itse ratkaisin ongelman sillä että pyysin kaveria tuomaan töistä todella paksua kumia.
     
  12. spineone

    spineone Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    26.07.2003
    Viestejä:
    465
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikös nuo piikit enemmänkin ankkuroi subin siihen lattiaan ja näinollen enemmänkin johtavat värähtelyjä rakenteisiin? Tämä siis puhuttaessa pelkistä piikeistä niiden ollessa suorassa kosketuksessa lattian kanssa. Tuollaiset Soundcare superspikesin tyyliset ratkaisut käsittääkseni enemmän vaimentavat niitä värähtelyjä samoin kuin tuollainen piikkien-alle-jääkiekot-ratkaisu.
     
  13. SPEAR

    SPEAR Guest Guest

    Liittynyt:
    18.09.2005
    Viestejä:
    286
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulin tätä kerran kokeiltua anoppilassa eli subi oli lattialla ilman piikkejä (rossipohja)lautalattialla ja kun hieman nosti äänenvoimakkuutta niin metrin jo päässä jo tuntui lattia elävän.Enemmän volaa ja sopiva sweeppi, niin kuuntelupaikallakin tuntui hienoista tärinää.Lisäksi ikkunan vieressä ollu kukkataso aiheutti ääntä lattiasta johtumalla.Huomasin että lattia ei ole aivan suora ja yksi jalka oli hiuksenhienosti irti lattiasta.Huopapala jalan alle tai telinettä painamalla ääni loppui.
    Mutta sitte piikit alle.Sama testaus ja kuuntelupaikalla ei lattia enää elänyt eikä subbarin vieressä.Ajoittain kun tuli vaihtelevia taajuuksia matalaa ääntä,subbarin vieressä ääni johtui taas lattia rakenteisiin.Eli jotakin nuo piikit päästi vielä lävitseen.
    Kerrottakoon että kyseessä on ihan tavallinen subbari 25mm levystä muutamilla sisätuilla joka jo itsessään elää kun tarpeeksi ääntä laittaa.Ja tuommoinen lankkulattia on huomattavasti herkempi johtamaan ääntä kuin esimerkiksi oman kämpän betonilattia.Omassä kämpässä en saanu vastaavuutta aikaan että lattia tärisisi noin paljoa ja en ole piikkejä enää käyttänytkään.Eli kyllä ne vaikuttaa mutta tapauskohtaisesti
     
  14. spineone

    spineone Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    26.07.2003
    Viestejä:
    465
    Saadut tykkäykset:
    0

    Kyllä kyllä, varmasti auttavat siihen, että subi ei itsessään siinä lattialla pompi,heilu tai muuten rämise. Mutta eivät ne silti akustisesti sitä subia siitä lattiasta eristä, enemminkin ne sen siihen kiinni ankkuroivat. Se, että onko siitä enemmän haittaa jos subi pomppii, hytkyy ja heiluu siinä lattialla ilman piikkejä vai siitä että piikit johtavat värähtelyjä rakenteisiin, onkin sitten eri asia. Kaikinpuolin luulisi olevan paras ratkaisu pistää jotain huonosti värähtelyjä johtavaa materiaalia, esim. kumia, niiden piikkien ja lattian väliin.

    Tosiaan, tulokset, erot ja vaikutukset ovat tapauskohtaisia.
     
  15. eugen7

    eugen7 Guest Guest

    Liittynyt:
    13.08.2005
    Viestejä:
    71
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olipa yhdessä ulkomaisessa alan lehdessä esitetty idea puolikkaista squash palloista värinän tappajana hifi-laitteiden alla. Liekö toimisi subbarillakin, tosin siitä puolipallosta voi hyvinkin tulla pannukakku mutta sama kumimäärä kuitenkin.
     
  16. tkorho

    tkorho Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2004
    Viestejä:
    1 076
    Saadut tykkäykset:
    1
    Squashpallo ei paljoa eroa vaikka kumimattoon. Se ei ankkuroi sen paremmin, eikä toisaalta muodosta pistekontaktia.

    Aloitin pihalla ollessani jonkin aikaa sitten threadin tuonne hifi-kajaripuolelle piikkijaloista. Näyttää siltä että hyöty lienee pääasiassa ankkuroiminen ja räminöiden estäminen, ei niinkään eristäminen tai (minkään) vaimentaminen.
    https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=43284

    Oma tieni on paksu joustava alusta. Subin pakkauslaatikon jäykähköjä vaahtomuoveja subbarin alla. Toimii hyvin, eikä tule reikiä kumpaankaan, eikä edes naapurit häiriinny. 60kg ei havaittavasti värise minun volyymeilläni.
     
  17. Zed.

    Zed. Guest Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    80
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli tuollanen XLS200-DF hommattua ja kyllähän tuo ihan hyvältä subilta vaikuttaa. Nyt kuitenkin kun kyseessä on eka subini, niin kysyisin paria juttua:

    1. Olen laittanut vahvistimesta jakotaajuuden 80Hz (vaihtoehdot 80Hz, 100Hz ja 120Hz), mihin väännän subin oman freqenssin?
    2. Tuo Phase...mihin se oikein vaikuttaa ja miten se tulisi säätää oikein tällä hetkellä se on nollassa?
    3. Sitten nämä Higih level ja low level gainit. Vaikuttaako tuo high level gain nyt johonkin, kun en huomaa mitään eroa sitä väännellessä. Low levelillä eron huomaa heti :D

    Yritin kyllä lueskella tätä foorumia, mutta kun ihmiset selittävät samat asiat niin eri tavoin, että pää menee ihan pyörälle, joten jos joku "guru" voisi heiman avittaa minua :eek:
     
  18. j0sku

    j0sku Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    04.11.2003
    Viestejä:
    1 280
    Saadut tykkäykset:
    0
    http://www.students.tut.fi/~jmikkola/hifiopas/subwoofer.html#vaihe

    Eli subwooferi ja pääkaiuttimet koitetaan saada samaan vaiheeseen. Vastakkaisessa vaiheessa ääniaallot kumoavat toisensa ja taajuusvasteeseen tulee vaimentuma jakotaajuuden lähettyville. Phasen saisi varmasti oikeaksi dB-mittarilla. Mittailee taajuusvastetta eri phase säädöillä ja jättää siihen missä on suorin vaste.
     
  19. tkorho

    tkorho Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2004
    Viestejä:
    1 076
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jaon hoitaa vahvistin. Subin vahvistin "pois päältä" eli maksimiin, siihen asentoon missä naksahtaa "full range" moodiin. Oletan että XLS200:ssa on samanlainen kuin Monoliitissa.

    Low level/high level on vain _lähteen_ gain, eli jos sinun signaali tulee low levelillä, niin high-level ei vaikuta mihinkään. Päinvastoin se kai kannattaa laittaa mahdollisimman pienelle ettei mahdollinen kohina tule sitä kautta isommaksi.

    Vaihe tulikin tuossa ylhäällä, se on vaikea vastata lyhyesti. Vaihe pitäisi sovittaa kajareihin niin että subi tuntuu vähiten omalta lähteeltään ja että kaiuttimet eivät vastakkaisvaiheisina haittaisi toisaan.

    Onneksi olkoon uuden subbarin johdosta! :D
     
  20. Zed.

    Zed. Guest Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    80
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minulla löytyy tuollainen Nokian 5140 romukopasta, jossa on jonkin näköinen desibelimittari. Voinko hyödyntää sitä jotenkin, vai onko se liian epätarkka?