Monolith ja XLS ensimmäiset vaikutelmat

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana caveman, 08.07.2005.

  1. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos kuuntelupaikalle saatava äänenpaine jollain bassotaajuudella on vakio,naapuriin kuulumisen kannalta on ihan sama, minkäkokoisesta laatikosta se lähtee.
    Mitä matalampia taajuuksia vaimentumattomana subi toistaa, sitä tehokkaammin se kuuluu myöskin naapuriin.
     
  2. tkorho

    tkorho Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2004
    Viestejä:
    1 076
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itse harvoin pääsen tai haluan kuunnella Monolithiä "kovaa". Naapuri on toisaalta parin huoneen takana, eikä ole sanonut kuulleensa mitään. Mutta kylläpä tuo on toiminut pienelläkin volyymillä mainiosti! Sen integroituminen oli mitä mahtavin ihan heittämällä. Eli liian isoksi sitä ei tarvitse pelätä, äänen puolesta: kyllä se toimii pienelläkin teholla!

    Monolithin takana on jonkin verran tilan tarvetta: ainakin 2-3cm jäähylle ja nupeille, ja min.5cm sähköjohdon alulle (samanlainen kuin tietokoneissa). Lisäksi riippuen kajarijohdostasi voi tulla lisää. Laatikko ei ole niin mahtavan iso, eli massiivisuudestaan huolimatta se ei "valtaa" huonetta. Mutta ei siinä ole "tunkemisvaraakaan" jos sen haluat puristaa nurkkaan.
     
  3. Tihi

    Tihi Guest Guest

    Liittynyt:
    01.02.2004
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    1
    Joo, tuli vähän hätäiltyä ton 'hiljaa' kuuntelun kanssa. Kyllä järjestyssääntöjen puitteissa voi kuunnella ihan riittävän lujalla, jolloin ei järjellä ajateltuna Monolithin henkäykset mitenkään vajaaksi voi jäädä (eihän kukaan ole väittänyt, että sitä pitää ihan täysillä revitellä).

    Subin kokonaissyvyydeksi tulee siis 56 cm + n. 5 cm, eli pitäis mahtua tähän kämppään.

    Hitto, kun toi Velodynen SMS-1 on niin törkeen kallis. Olisi varmaan paljon helppokäyttöisempi ja nopeampi kuin BFD. Vähän ahdistaa käyttää kymmeniä tunteja BFD:n ja PC:n kanssa näpräilyyn. Voishan ne säädöt kai tehdä pikku jurrissakin, sillonhan kaikki on hauskempaa. Tosin säätöjen tuloksista ei sit tiedä... On se vaikeeta.
     
  4. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos mittaussysteemin pystyyn laittaminen ei tuota hirvittävää ongelmaa ja vie sitä aikaa kohtuuttomasti, niin ei tuossa BFD:n käytössä ainakaan minulla niin kovin kauaa vierähdä. Riippuu vähän varmaan ammatista ja koulutuksesta, eli mitä on tottunut tekemään, mutta ainakin itselle kovin kynnys ja homma on koittaa ettiä subille (ja etenkin kuuntelupaikalle) säädyllinen paikka, että koko säätämistä kannattaa aloittaa. Tässä vaiheessa siis kyse laiskuudesta ja homman vaikeudesta bassoakustisesti hankalassa 30 neliön kämpässä.

    Sitten kun siedettävä asettelu kamoille on saatu aikaan, niin homma on mielestäni melko heleppo juttu. Pahimmat moukurat korjataan, muttei välttämättä ihan tasalle, vaan halutun virhemarginaalin sisään, eikä ainakaan yli. Toi equtushan on helppoa, katsotaan vasteesta pahimmat häikät, heitetään filttereiden taajuudet kohdalleen, korjataan vähän varovasti aluksi ja samalla haetaan filtterin sopivaa leveyttä. Tuo on aika nopeaa hommaa tehdä. Se, mihin aikaa kannattaa käyttää, on kunnollisen mittaussysteemin rakentaminen, jotta mittaukset ovat helposti ja nopeasti tehtävissä ja tuloksissa on joku tolkku. Itse BFD:n käytössä ei mielestäni ole mitään vaikeaa - hieman vaikeasti lähestyttävä ehkä, mutta hyvin helppoa sitten kuitenkin. Myös insinööri osaa, joten muille ammattiryhmille lienee ihan triviaali homma.

    BFD:n aiheuttamista vaihevirheistä sen semmosesta voi sitten ihan joku muu kuin minä puhua - en tosiaan kuule niitä nyansseja ihan Eräpuun malliin...
     
  5. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Joo, kirjottelin alunperin epäselvästi. Eli monon ongelma (imo) on, että samalla kuunteluvoimakkuudella 200:n kanssa tulee matalampia taajuuksia aika paljon enemmän. Tämä johtaa siihen, että samalla voimakkuudella kuunneltaessa mono kuuluu naapuuriin paremmin.

    Joku aikaa sitten sain valmiiksi sohvantärisyttimen. Heti ensimmäisen käyttökerran jälkeen olin äärimmäisen tyytyväinen, että en vaihtanut 200:a monoon. Nyt bassot tuntuvat oikeasti vartalossa, kontrolli on kurissa ja ääntä lähtee kerrostalokäyttöön mielestäni riittävästi. Suosittelen myös muille 200:n + sohvantärisytinratkaisua, imo huomattavasti parempi kuin pelkkä mono ja hintaluokkana about sama.
     
  6. Tihi

    Tihi Guest Guest

    Liittynyt:
    01.02.2004
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    1
    Olen ymmärtänyt, että Monolithin pohjassa on M8:n reiät piikeille tai "Soundcare superspikes" -kumitassuille. Härski ajatus: laittaa reikiin pyörät M8:n kiinnityksellä tai halvempi vaihtoehto ois pistää pohjaan ruuvikiinnitteiset fillarit.

    Tiedän toki, että pyörät kaiuttimien alla on kautta aikojen ollut suurimpia syntejä mitä homo sapiens voi tehdä. Mutta, rullaavan monon hyödyt:
    - BFD+TrueRTA:n / korvakuulon avulla tehtävä sopivan subipaikan haku mukavampaa + nopeampaa
    - Jos subi takaseinässä kiinni, namikoiden säätö + siivous subin takaa helpompaa
    - Jos subin optimipaikka on esim. metrin irti takaseinästä (keskellä kulkureittejä tms.), voidaan sitä siirtää "säilytyspaikasta" parempaan hifistely/fiilistely-paikkaan. (Onnistuu tottakai ilman pyöriäkin..)

    Piikkien ja kumitassujen tarkoitus lienee eristää laite laittiasta ja näin estää turhat resonoinnit tai jotain. Eli rullien mahdolliset haittavaikutkset pitäis olla mitattavissa, tai luulis ainakin vasteissa näkyvän onko rullat tai piikit alla, jos niistä rullista on haittaa, tai pälä pälä höpötys lip lap nelkkukelkku...

    Tuli idea mieleen tässä pikkuhuppelissa, mutta ehkäpä jollakin on rullista ja skobeista enempi tietoa/kokemuksia.

    Edit: Gradientilla tais olla kaiuttimia, joissa oli pyörät alla, ja ei ne tainnut ihan paskoja olla. Kyllä ne pyörät voi subbarinkin alle huoletta pistää jos se elämistä helpottaa.
     
  7. janmi

    janmi Guest Guest

    Liittynyt:
    06.10.2003
    Viestejä:
    452
    Saadut tykkäykset:
    2
  8. tpt76

    tpt76 Guest Guest

    Liittynyt:
    22.11.2001
    Viestejä:
    493
    Saadut tykkäykset:
    0
    tyytyväisi ollaan Monolithiin täälläkin nyt kuukauden parin käytön jälkeen. Ehtisi nyt vielä sen BFD:n joskus säätää.

    ps. Naapuritkin on huomanneet uuden perheenjäsenen. Eilen hakkasi alakerran täti luudan (tms) varrella kattoaan. Kello oli 22:02, klo 22 hiljaisuus. Unohtui vähentää volumea.. Vanhalla subilla ei kukaan koskaan valittanut :)
     
  9. Zuschauer

    Zuschauer Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2004
    Viestejä:
    42
    Saadut tykkäykset:
    0
    en viitsinyt uutta threadia laittaa kun liippaa niin läheltä. :eek:

    Eli olen tässä uutta subia hankkimassa ja tuo monolithi vaikuttaisi yhdeltä hyvältä vaihtoehdolta. Lähinnä kinnostaisi tietää olisiko tuosta monolithistä subbariksi uuteen kotiteatteri huoneeseeni joka on kooltaan (4x6.5m) 26 m^2.
    ( Kämppä on vanhassa kivitalossa jossa sisä-/väliseinät on puuta. )

    Eli löytyyköhän keneltäkään dvdplazan lukijoista monolithiä about samankokoisesta kuunteluhuoneesta? Saako monosta tarpeeksi paineita elokuvilla? Kaikki on tietenkin suhteellista.. mutta kommentteja otetaan vastaan !

    Todennäköisesti tuo mono kuitenkin pesee meikäläisen nykyisen hyvin palvelleen DIY xls-12 / hypex-200 paketin mennen tullen... ehkä :)
     
  10. Baskeri

    Baskeri Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.07.2004
    Viestejä:
    329
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joku sais tehdä listan XLS200 omistajista, että pääsis halukkaat koekuuntelemaan.
     
  11. janmi

    janmi Guest Guest

    Liittynyt:
    06.10.2003
    Viestejä:
    452
    Saadut tykkäykset:
    2
    Täällä yksi uuden XLS200:n omistaja. Kyllä on nätti subi, ei voi muuta sanoa. Pelkillä jakotaajuuden säädöillä sain subbarin jo kohtuu hyvin soimaan huoneessa (25 neliötä) ja alataajuus -6db on about 22Hz tietämillä. Ei hullumpaa. Huomenna pitää kuunnella lisää biisejä, jotta saa paremman kuvan subbarin kyvyistä.
     
  12. paddy

    paddy Guest Guest

    Liittynyt:
    17.12.2005
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitetaan tämäkin threadin jatkoksi. Kuinka kuumana teidän xls200 käyvät?Sain omani vasta päivä sitten ja hirvittää tuon lämpeneminen. Jo 15 min käytön jälkeen koko takalevy on tulikuuma. Kerran tuo myös pätkäisi virrat pois soiton aikana eikä suostunut vähään aikaan lähtemään päälle, sitten kun jäähtyi hetken niin toimi normaalisti?? Kytkennät pitäisi kyllä olla kunnossa..
     
  13. juuei

    juuei Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2005
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    4
    OT:Tä eikä nyt saa pahastua arvoisat omistajat. Näyttää pahasti siltä että sähköteknisesti nuo subit on kuin englantilaiset autot. -ei hyviä, eikä toimi.:hitme: On se piru jos ei noita hurinoita ja muita sähköongelmia saada nykyaikana ja tekniikalla kuriin.
     
  14. Marek

    Marek Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    22.05.2004
    Viestejä:
    394
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sattaa olla että vahvistimessä on ongelma. Jos lähetät sähköpostia, info@mareks.fi voidaan sopia sen huollosta.

    -Marek
     
  15. affe

    affe Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    24.12.2001
    Viestejä:
    153
    Saadut tykkäykset:
    0
    Poikkeus sääntöä vahvistamaan: täällä ei ole ollut ensimmäistäkään ongelmaa XLS200-DF:n kanssa. Mukavan kompakti purkki kerrostalokämppään ja soikin mukavasti Chorus Compactien kanssa.
     
  16. hmv

    hmv Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2005
    Viestejä:
    380
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo kuulostaa kyllä siltä, että jotain on vialla. Omassani en ole mitään merkittävää kuumenemista havainnut. Enkä hurinoita, kaikki toimii kuin unelma.
     
  17. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikä on todennäköisyys että noin onnellisesti käy, jos BK:n subbarin hankkii? 1:10, 1:15 ??? :D
     
  18. ljanne

    ljanne Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    208
    Saadut tykkäykset:
    0
    Maverick :hitme:

    Eiköhän nuo ongelmat BK:n kanssa ole ihan sormilla laskettavissa, turha
    alkaa leimaamaan koko merkkiä vialliseksi.
     
  19. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näin foorumikirjoittelun perusteella tuntuu, että BK:n linja pukkaa vahvistinmoduliltaan viallisia yksilöitä keskimääräistä enemmän.
     
  20. hmv

    hmv Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2005
    Viestejä:
    380
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pistä äänestys pystyyn asiasta. Vaihtoehtoina "olen ostanut BK:n subbarin, eikä ole ollut mitään ongelmia" sekä ""olen ostanut BK:n subbarin, ja ongelmia on ollut". Sittenhän sen näkee. Veikkaan kyllä, että ongelmattomia on paljon enemmän kuin uumoilemasi alle 10 prosenttia.