Miten säästät?

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana jodorowsky, 20.05.2020.

 1. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Ajattelin perustaa tälläisen keskustelun kun vaikuttaisi että tälläista ei täällä ole. Jotain on itselläkin tullut mainittua eri ketjuissa muissa aiheissa. Mutta mitenkä plazalaiset säästävät vai ovatko niin varakkaita että ei tarvitse säästää vaan kaikki rahat vain kotiteatteri laitteisiin?

  Itse olen ollut hyvinkin säästäväinen senkin takia että olen ollut joskus myös hyvinkin köyhä näin suomalaiseksi.Mutta köyhyydestä on ollut hyötyä varmaan siinä että osaan säästää helpommin eriasioissa kun ei ole aina ollut sitä rahaa.

  Laitetaanpa tähän näin ensi alkuun jotain mielenkiintoisempaa säästö keinoa jota käytän. Olen myös miettinyt mahtaako plazalaisista kukaan käyttää näitä. Vessanpytyn vetämättä jättäminen kun käy kusella. Tosin vedetään se myös silloin ainakin kerran päivässä vaikka olisi ollut vain kusella käyntiä. Tietenkin paskalla kun käy niin vedetään aina ja kun vieraita tulee en kehtaa niille näyttää että sitä ei vedetä:D joten vedän sen aina niiden aikana:eek: Myös emäntä on ominut minulta tämän tavan vaikka ennen on vetänyt ainapytyn:D

  Aikaisemmin olen täällä maininnutkin että on tullut dyykättyä roskiksia. Mutta se millä siinä lähinnä säästää helposti on ruuan dyykkaaminen (On tosin jäänyt nyt viimeaikoina vähälle kun ei oikein motivaatio ole riittänyt töiden ja harrastusten välissä.Mutta aina varsinkin jos töitä ei olisi niin silloin aikaa riittää tälle hommalle,tosin moni kauppa meinaa vaikeuttaa sitä laittamalla roskat hankalasti lukkojen taakse:(
   
  Hippo tykkää tästä.
 2. Hippo

  Hippo Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  1 983
  Saadut tykkäykset:
  126
  Siis säästätkö ihan rahaa jättämällä vessan vetämättä vai pelkästään vettä? Suomesta kun nyt ei vesi lopu vessoja vetämällä.

  Mutta itse säästämiseen. Harrastan sitä suomalaista pakkosäästämistä, eli asuntolainan lyhennystä. Tosin tuo on kohta hoideltu, joten joutuu miettimään mihin kaiken ylimääräisen rahan tunkee :D Tällä hetkellä jää muutenkin kyllä rahaa säästöön, joka menee erilliselle
  tilille. Jonkun verran on osakkeissa ja rahastoissa.

  Joskus nuorempana opiskelijana ja työttömänä olin persaukinen, mutta niin ne menot tuppaavat mukautumaan tuloihin.
   
 3. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Joo ihan rahaa säästän jättämällä vessan vetämättä. Suihkussakin käyn säästeliäästi tosin emäntä meinaa välillä valittaa että haisen pahalle:D

  Mut joo joskus muinoin käytin suihkua ja vessaa tuhlaavammin ja kyllä rahaa säästyy nyt vuodessa ihan hyvin. Meillä pitää yleensä maksaa vesiennakko maksua tietty määrä kuukaudessa ja seuraavan vuoden alussa ne joutuvat palauttamaan sitä massia aikapaljon takaisin ku nkäytän niin vähän vettä. En muista paljonko se oli viimeksi mutta useitä kymmeniä euroja joka tapauksessa. Jos käyttäisin enemmän niin sitten joutuisin maksamaan lisää vuoden alussa.:eek:
   
 4. Vanha_susi

  Vanha_susi Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2017
  Viestejä:
  520
  Saadut tykkäykset:
  45
  Minä en enää säästä mitään.:p:) Asuntolaina on maksettu joskus 80-luvulla.:) Samoin on maksettu tytön koulutus, kun asui kotona niin kauan, kun ei ollut vielä löytänyt kaveria.:confused: Sen jälkeen maksoin hänen vuokransa ennen naimisiin menoa ja valmistumista.:) Tämän vuoden alussa ei ole voinut käyttää edes kaikkia eläkkeitä, kun ei ole päässyt matkustelemaan sukulaisten ja ystävien luona Briteissä, Saksassa tai Jenkeissä tai Islannissa.:mad::D:oops::rolleyes: Islanti on muuten minun suosikkini ennen kaikkea maisemien takia.:);)

  Säästin siis jonnekkin ihan 90-luvun lopulle saakka.:cool:;)

  En tosin tuhlaakkaan mitenkään turhaan ainakaan omasta mielestäni.:D Ehkä tämä säästämättömyys johtuu iästäni, joka on välillä 75 -80.:):cool:
   
 5. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Yleensä minulla on ollut sanonta että harrastuksista en säästä mutta se ei ehkä ihan pidä paikkaansa ainakaan kaikkien plazalaisten mielestä (KILLPATRICK) Esim en osta uudestaan samoja leffoja yleensä jotka olen ostanut aikoinaan sen hetkisellä laadukkaalla formaatilla laserdisc:DEnkä kyllä muutenkaan edes jaksaisi tuhlata aikaa enkä rahaa ostamalla uudestaan ja uudestaan samoja leffoja motivaatio eikä aika siihen yksinkertaisesti riitä. Ostelen mieluummin uusia leffoja silloin kun niitä tarpeeksi mielenkiintoisia ilmestyy.
   
 6. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 608
  Saadut tykkäykset:
  162
  Omalla kohdallani kyse ei ole välttämättä juuri säästämisestä, vaan elämisin optimoimisesta. Tässä esimerkkejä...

  • Kilpailutan kaiken minkä voi kilpailuttaa (esim. sähkö, puhelin- ja nettiliittymät jne.) Ainoa minkä en ole kilpailuttanut vaan mihin olen vanhasta tottumuksesta jämähtänyt on Danske Bankin asiakkaana oleminen (sinänsä hyvä pankki mutta kk-maksut ovat kovat verrattuna esim. S-Pankkiin). Syynä tosin on myös tietyt käytännön asiat koskien ulkopuolisia tahoja.
  • En solmi sopimuksia kuin tarpeeni mukaan (esim. 50M riittää joten miksi ottaa 100M, käytön mukaan veloitus puhelinliittymästä riittää joten miksi ottaa puhepaketti, 1M mobiilidata riittää kun muuten kotona päällä Wi-Fi niin miksi maksaa nopeammasta mobiilidatasta jne.)
  • Valitsen ruokaupan sen mukaan, missä saa suht. laadukkaita tuotteita alhaisimpaan litra- ja kilohintaan (yleensä Lidl ja jos sieltä ei löydy niin S-Market/Prisma)
  • Jos elintarvike on sellainen, minkä voi pakastaa, ostan sitä isommissa (ja siten yleensä litra- ja kilohinnaltaan edullisimmassa) pakkauksissa, jaan pienempiin pusseihin ja pakastan
  • En tee impulssiostoksia ja suunnittelen ruokalistani viikoksi eteenpäin (mikä johtaa siihen etten heitä kuukaudessa mitään ruokaa tai ruoka-ainesta pois)
  • Ostan isompia eriä tai pakkauksia (punaviinilaatikot, Saksan Amazonin Nivea-tukkupakkaukset, kilon jauheliha- ja kanapakkaukset jne.)
  • Käyn alle viiden minuutin suihkussa (ainoa armeijan oppi, mistä hyöytyy edelleen), enkä käytä yhtään sen kuumempaa vettä kuin on tarvis
  • Suosin (tätä nykyä) striimauspalveluja, enkä osta enää fyysisiä levyjä (CD/DVD/BD)
  • Elektroniikassa suosin minimalistisempaa tyyliä mikä kääntyy yleensä myös säästöksi (esim. tietokone Intel NUC, kaiutinjärjestelmä Orb Audio jne.)
  • En huuhdo wc-pyttyä ykköshädän jälkeen (ellei ole vieraita) Tässä ajattelen enemmän luontoa kuin sitä, että nytpä säästän vedessä.

  Nämä kohdat eivät ole koskaan riippuneet tuloista, vaan kokisin omalla kohdallani vain tyhmäksi menetellä muutoin. Toki hyvät tulot mahdollistavat sen, ettei tarvisi olla niin tarkka, mutta minulle tosiaan tuo edustaa enemmän elämänhallintaa kuin pennien laskemista. Voisin kuvitella, että osa hyvätuloisista ihmisistä ajattelee asian vain sen kautta, että kun on rahaa, niin miksi stressata ja venyttää penniä, muttei ajattele sitä tosiasiaa, kuinka kuormittavaa se voi olla ympäristölle, jos koko ajan ostellaan turhaa ja heitellään sitä pois. Toisaalta tällaiset asiat eivät koske vain hyvätuloisia, sillä tiedän myös ihmisiä, joilla on pienet tulot ja velkaa maksetaan velalla ja jotka silti eivät panosta kulujen minimoimiseen, koska eivät jaksa ja toisaalta kokevat kai jonkinlaiseksi oikeudekseen saada elää puolihuolimattomasti.
   
 7. ukki

  ukki Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.01.2012
  Viestejä:
  319
  Saadut tykkäykset:
  21
  Meitä tässä taloudessa asuu enää 2 henkilöä. Veden vuosikulutusarvio 90 m3. Tuossa alla kolmen kuukauden lasku. Melkoinen fakiiri kyllä täytyy olla jos tuosta säästämällä aikoo omaisuuden kartuttaa :rolleyes:?? Tai enhän minä kyllä tiedä mitä vesi muualla Suomessa maksaa ?
  upload_2020-5-20_12-20-18.png
   
 8. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Itsellä on ollut aina mottona se että useista pienistä puroista syntyy lopulta isojoki. Eli kun säästät pennosia useista eri kohteista niistä tulee lopulta iso summa. Hidastahan se säästäminen joissain asioissa on mutta kun olin pitkäaikaistyötön sain lopulta ostettua sosku kela ynnä muilla pikku tuilla kotiteatterin kun säästin niissä pennosissa ja dyykkasin roskiksia sun muuta. En tunne ketään muuta kaveria samasta tilanteesta eli purbu kavereita niiltä ajoilta joka olisi pystynyt säästämään soskurahoista nooihin laitteisiin ja laserdisc levyihin kuin minä. Osa niistä hifi laitteista minulla on vieläkin käytössä joko kakkosasunnossa tai laserdisc soitin ihan aktiivikäytössä.
   
 9. sokka

  sokka Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.10.2003
  Viestejä:
  5 654
  Saadut tykkäykset:
  289
  Säästäminen? Onko se sama, kuin dvd, bluray ja 4k levyjä hyllyssä?
   
  TheRealThing tykkää tästä.
 10. opelman

  opelman Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  20.10.2007
  Viestejä:
  1 570
  Saadut tykkäykset:
  54
  Itehän en säästä mitenkään. Ajattelin että kuolen kuitenkin alle 50v niin paras säästö tulee niistä vuosista siitä eteenpäin, kun rahaa ei mene kuin hautapaikan hoitoon 25v vuoden ajalle. Tämäkin vaan sen takia..
   
 11. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 608
  Saadut tykkäykset:
  162
  Tästä tulikin mieleen, että lisätään omaan listaan vielä yksi kohta... :D
  • polttohautaus
   
 12. scented

  scented Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.02.2005
  Viestejä:
  1 501
  Saadut tykkäykset:
  80
  Säästäminen tulee melko luonnostaan, koska sitä kokee huonoa omaa tuntoa tuhlaillessa erinäisiin tavaroihin. Ehkäpä noin 1000-1500 euroa joka kuukausi jää säästöön. Nykyään yrittänyt laittaa osan suoraan rahastoihin ja sentään käyttötililtä tulee siirrettyä eri tilille rahaa, jos vaikkapa pankkikortti joutuisi vääriin käsiin tjms. Kyllähän se ottaa päähän, ettei tohdi ostella tavaraa, vaan antaa inflaation syödä säästöjä. Tarkemmin kun ajattelee, niin voisi jotain tilata nyt ja heti...
   
 13. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 270
  Saadut tykkäykset:
  574
  Tähän vielä säästövinkkinä tuhkien sirottelu yhteisalueelle ja korkeintaan mahdollinen nimikyltti sen yhteyteen.
   
 14. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 608
  Saadut tykkäykset:
  162
  Vähän OT:nä ja toisaalta vähän ilkikurisenakin täytyy mainita Italiaan matkustamisesta aikana, jolloin maa oli jo koronan takia hälytystilassa. Eräässä toisessa ketjussa tätä on puolusteltu sillä, että on kohtuutonta edes tartuntariskin edessä olettaa ihmisten peruuttavan matkansa ja menettävän siihen upotetut sadat, kenties jopa tonnin paremmalle puolelle menevät eurot. Uskoisin kuitenkin tässä säästöketjussa heijastuvan lopulta sen tosiasian, että moni hyvätuloinen (joksi Italian reissaajan voi olettaa vaikka varmasti myös muistakin tuloluokista siihen löytyi porukkaa) ei pahemmin säästele, eikä heitä kiinnosta se, että säästäessä euron sieltä ja kympin täältä kuussa voi kertyä tarkoittamaan vuositasolla rahasummaa, jolla saisi jo jonkinlaisen Italian tarjousmatkan.

  En tarkoita tässä edes sellaista säästelyä, että pitäisi jäädä jostain paitsi, vaan yleisesti ottaen sitä, että kilpailutetaan, ei osteta turhaa tai kuluteta turhaan. Ymmärrän toki, että ihmiset näkevät könttäsumman ja vuoden aikana säästetyn summan eri tavoin, mutta halusin vain tuoda esille tällaisen näkökulman ja sen ironian, että könttäsumman menetys ilmeisesti kirvelisi monia mutta huoleton ja siten rahaa haaskaava eläminen vuoden aikana ei tippaakaan (silloinkin vaikka menetetty eurosumma olisi sama).
   
 15. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 124
  Saadut tykkäykset:
  247
 16. Vanha_susi

  Vanha_susi Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2017
  Viestejä:
  520
  Saadut tykkäykset:
  45
  Miksi Helen(Helsingissä) myy käsittääkseni hyvin kilpailukykyisellä hinnalla vuodesta toiseen kilpailuttamatta?:);)
   
 17. Hippo

  Hippo Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  1 983
  Saadut tykkäykset:
  126
  Miten saat tästä "tosiasian"? Eiköhän reissurahat ole monella sitä ylimääräistä rahaa. Varmasti jotkut, varsikin nuoret, reissaa ne viimeiset pennosensa tai jopa velaksi, mutta siinä ei tosiaankaan ole usein järkeä. Tai sitten on, itsekin tein niin ja jäi elinikäiset hyvät muistot.

  Mutta aika monella on kuitenkin varaa reissata ja säästää. Kuten allekirjoittaneella. Mutta tosiaan en pihistele sitä viimeistä euroa tai kymppiä sieltä täältä. Koska ei tarvitse.

  Ei taida sinulla olla hirveästi ymmärrystä ihmisille, jotka eivät jaa samaa aktiivista, mutta vaatimatonta elämäntyyliä kanssasi?

  Johonkin ne rahat kannattaa käyttää. Vihoviimeinen asia olisi säästellä eliniän ja perikunta perisi sitten potin. Nähnyt näitä ihan tarpeeksi.
   
  Liekinheitin ja klmake tykkäävät tästä.
 18. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 124
  Saadut tykkäykset:
  247
  En minä tiedä. Miksi minulta tälllaista kysyt.
  Minä kilpailutan siksi, että se on helppoa. Energiavirasto on tehnyt kilpailutuksen helpoksi.
   
 19. IlkkaP

  IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.01.2002
  Viestejä:
  699
  Saadut tykkäykset:
  141
  Minulla on yksi säästövinkki sinulle lisää: juo viinin sijaan vettä, niin säästät rahaa paljon enemmän siinä kuin vessassa.
   
 20. Vanha_susi

  Vanha_susi Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2017
  Viestejä:
  520
  Saadut tykkäykset:
  45
  AI tuota en tiennyt, että on helppoa, siksi kysyin. Olen vain lukenut jostain uutisia ja hintavertailuita, joissa Helen on pärjännnyt hyvin ja omassa sähkölaskussa on kVH-hinta ollut sitä luokkaa kuin noissa uutisissa.