Miten putsaat silmälasisi?

Keskustelu osiossa 'Terveys & hyvinvointi' , aloittajana ElvisThePelvis, 15.03.2012.

  1. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Miten plazalaiset putsailevat silmä- ja aurinkolasejaan? On sinänsä mielenkiintoista, että silmälasit maksavat pahimmillaan reippaasti yli tonnin, ja silti niiden huollosta puhutaan jokseenkin vähän. Monella lienee peruskäsitys siitä, että mikrokuituliina on omiaan linssien puhdistamiseen, mutta aina sekään ei riitä tahmaisen pinnan (joka joillakin saattaa jopa liittyä siihen Plazan toiseen putsaamisketjuun :D) puhdistamiseen.

    Mielenkiinto ko. aiheeseen heräsi, kun silmä- ja aurinkolasien uusimisen myötä halusin tarkistaa netistä, ovatko puhdistamistapani olleet oikeanlaiset. Aiemmin käytin alkuun pelkkää mikrokuituliinaa, jolla linssin pintaa ei kuitenkaan aina saanut täysin puhtaaksi. Kysyin aikanaan optikolta (kyseessä ei ollut ns. halpisoptikko) asiasta, ja hän vihjaisi oivan kotikonstin olevan sen, että laitetaan sumutinpulloon vettä ja tippa pari astianpesuainetta (Fairy). Tämän jälkeen linssit pyyhitään kuivaksi talouspaperilla ja lopuksi puhdistetaan kunnolla mikrokuituliinalla. Toiselta optikolta aurinkolasien oston yhteydessä kuulin, että linssien puhdistus tapahtuu laittamalla ne hanan alle, kuivaamalla ne esim. talouspaperilla ja viimeistelemällä ne mikrokuituliinalla. Vesi/fairyvesi+talouspaperi+mikrokuituliina on siis ollut ainakin näiden kahden optikon resepti. MUTTA MUTTA... Netistä löytyykin sitten aika monta varoittavaa sanaa talouspaperin käytöstä: koska kyseessä on puusta tuotettu tuote, voi siinä olla puun jämiä tms. jotka voivat vakavasti vahingoittaa linssin pintaa. Kieltämättä kylmä hiki nousi otsalle moisen jälkeen... Onko tosiaankin niin, että talouspaperin käyttäminen edes kuivausprosessin aikana vahingoittaa linssiä? Kuivana en ole koskaan talouspaperilla yrittänyt linssejä siistiä, mutta edellisiä laseja tuli 2-4 kertaa viikossa vesikäsittelyn jälkeen pyyhittyä kuivaksi talouspaperilla ja nykyisiä uusia lasejakin muutaman kerran.

    Toki asiaan vaikuttaa sekin, onko linssi pinnoitettu vai ei. Kovapinnoitetun anti-scratch -pinnan luulisi varjelevan linssejä talouspaperin vaaroilta.
     
    Viimeksi muokattu: 15.03.2012
  2. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Minä taas olen lukenut, että talouspaperissa saattaa olla hiekkaakin! En itse käyttäisi sitä. Minulla on ollut käytössä noita kostutettuja yksittäispakattuja papereita ja tuollaista linssinpuhdistusnestettä. Lopuksi mikrokuituliinalla kuivana viimeistely. Tuon ohjeen olen saanut optikolta ja sitä he käyttävät itsekin.
    Pikapuhdistukseen sitten hönkäisy ja mikrokuituliinalla pyyhkiminen.
     
  3. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Kastelen kakkulat ja sormet hanan alla, jonka jälkeen otan sormenpäihin pienen pisaran fairya jolla etusormi-peukalo-otteella pyörittelen linssit. Tämän jälkeen huuhtelu hanan alla, jolloin pinnoitetut linssit puhdistuvat itsekseen. Kehyksien reunoihin ja nenätyynyihin voi jäädä pari pisaraa, jotka lähtevät koskettamalla pisaraa vaikkapa pyyhkeen reunaan. Tien päällä fairyttomissa oloissa myös pelkkä paineella juoksevan veden alla käyttäminen poistaa yllättävän hyvin likaa.
    Itse linssejä en hankaa tai kosketa millään muulla kuin märillä ja saippuidoilla sormilla.
    Mikäli linsseissä ei ole pinnoitusta ja niihin jää pisaroita, niin voihan ne kuivata paperilla tuputtamalla. Pakkoko sillä paperilla on voimalla hieroa/hioa? Kevyt kosketus ja tuputtelu saa pisarat imeytymään linssin pinnalta. En kantaisi huolta naarmuuntumisesta tuputtelumenetelmällä. Tarpeeksi hieromalla ja hankaamalla varmasti tulee naarmuja, olipa paperi tai mikrokuitu.

    Käytin aiemmin optikolta saatua mikrokuituliinaa kuivana, mutta kyllähän sekin naarmuttaa lasit.
     
  4. klmake

    klmake You’ll Never Walk Alone Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.01.2003
    Viestejä:
    1 528
    Saadut tykkäykset:
    101
    Sitten, kun ei enää "läpi näy", hönkäisen linssiin (kyseessä silmälasit) ja pyyhkin johonkin sillä hetkellä löytyvään kankaaseen eli yleensä paidan hihaan tai helmaan. Kaipa noita linssejä pitäisi jotenkin puhdasoppisemmin puhdistaa, mutta ei kyllä jaksa, kun sitä puhdistamista pitää tehdä vähän väliä.
     
  5. Burana

    Burana Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.10.2001
    Viestejä:
    1 036
    Saadut tykkäykset:
    10
    Työlasit tulee pestyä joka aamu vedellä ja sillä käsisaippualla mitä sattuu firman pumppupullossa olemaan. Kuivaus sitten painellen käsipaperiin, juuri niihin karkeisiin kellertäviin. En hinkkaa tai hiero linssejä. Jos rapatessa oikein roiskuu, niin olen sitten käsidesissäkin uitellut tai vain uusinut saippuapesun. Hyvin on toistaiseksi Specsaversin heijastuksenestonpinnoitekin kestänyt. Halvimmat mahdolliset tässä pari vuotta sitten hankin.
     
  6. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Varotoimenpiteenä siirryin tästedes kuitenkin käyttämään pelkästään mikroliinoja. Tuli heti ostettua useampi mokama lisää, ja aina yhdellä niistä kuivaan ja toisella viimeistelen. On vaan kyllä käsittämätöntä, miten optikot ovat voineet talouspaperin käyttöä suositella edes kuivaustilanteessakaan. Asiasta tuli kysyttyä äidiltäni, joka käyttää useampia laseja. Myös hänelle oli muodostunut optikon neuvoista sellainen mielipide, että talouspaperia voi käyttää. En tiedä sitten, onko kyseessä optikkojen salajuoni: annetaan asiakkaan pilata linssien pinnat vähitellen talous(hiekkapuu)paperilla ja varmistetaan näin pikainen uudelleenasiointi. :hitme: Ehkä linsseissä käytetty teknologia niin erikoispinnoitteiden kuin kestävyydenkin suhteen on mennyt eteenpäin, ja tämän takia optikot eivät talouspaperin vaaroista välitä. Henkilökohtaisesti vaan hirvittää se, että useamman sadan euron tavaraa on tullut käsiteltyä puhdistusvälineellä, josta aika moni ainakin netissä varoittelee.
     
  7. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 327
    Saadut tykkäykset:
    282
    No mutta, mutta, uskoako "asiantuntijaa" vai nettikirjoittelua? Vai uskoako omia silmiä, olihan itselläsikin kokemusta talouspaperilla kuivaamisesta?

    Itse käytän saippuaa ja vettä ja kuivaan johonkin suht puhtaaseen. Saan aurinkolasini aina naarmuille ihan muilla konstein kuin kuivaamisella :grr:
     
  8. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ultraäänipesukone tekee ylivertaisesti puhtainta jälkeä kunhan likakerros on ohut eli pelkkä rasvakalvo. Pari tippaa astianpesuainetta veteen, joka ultraäänipesukoneen kaukalossa asustaa päiväkausia. Kerran viikossa vaikkapa veden vaihto ja taas se pari tippaa tiskiainetta messiin. Astianpesuainetta ei siis lisätä vaan samat pari tippaa riittävät viikon pesuihin.

    Liiterin 20 euron koneita omistan pari kappaletta. Ne ovat tehottomia, mutta saa niillä ketjurattaatkin putipuhtaiksi kun pesee lukuisia peräkkäisiä kertoja; vaihtaen koneesta toiseen, koska halpakoneilla on käyttöaikamaksimi ylikuumenemisvaaran vuoksi. Ostakaa siis vähintään 2 kpl pesukoneita jos ne ovat halpoja. Tuhansien eurojen ammattikoneet toki sietävät keskeytyksetöntä jurnuttamista ja pesevät nopeammin. Mutta silmälasit voivat tuhoutua teollisuustehoisilla koneilla: linssien pinnoitekalvot halkeilla, ruuvit irtoilla, muovi erkaantua metalliosista.

    Paksumpi tahra (ruokaroiskeet, kuraroiskeet, ketjurasvaroiskeet) vaatii perinteistä pesemistä, eli asetonia tai muuta liuotinta rasvalian poistoon ja vettä plus tiskiainetta vesiliukoisen lian poistoon (kura). Jos lika ei lähde pelkän nesteen loiskinnan avulla, sitten sormenpäillä avitetaan. Sormenpää tuntee jos hiekkaa on välissä, ehtii lopettaa raapimisen.

    Paras tiskiaine luonnollisesti on liukuaineita sisältävä ja hajusteeton. LV-käsitiskiainetta käytän. Jos käyttää takeltelevaa ainetta (kokeilin kymmeniä vuosia sitten Fairya huonoin tuloksin) niin sormen puristusvoimaa joutuu lisäämään ja raapimisvaara moninkertaistuu. Toistan: liukuva tiskiaine on ylivertainen. Osa valmistajista tekee takertuvia ja osa tekee liukuvia pesuaineita, käytän ainoastaan hyvin liukuvia. Koska reseptit muuttuvat salaa, pitää aika-ajoin tutkia mikä merkki liukuu ja mikä ei. Koska LV on toiminut vuosikausia, en aio vaihtaa siitä pois toistaiseksi. Sunlight Sitruunaa käytin kymmeniä vuosia sitten ennen kuin sen resepti muuttui huonoksi eli liukuvasta takertuvaksi, piti etsiä parempi aine. Optiikka vaatii liukuvaa pesuainetta silloin kun käytetään mekaanista hankausta eli sormenpäätä tai jotain sormea enemmän naarmuttavaa kapinetta.



    Ja tietenkin paras tulos syntyy kun käyttää peräkkäin kaikkia konsteja:

    1) Vesipesu tiskiainevedellä loristen, ei saa hangata lainkaan, mitä nyt kuuma hanavesi "painepesee" eli veden virtausliike hieman hankaa. Kurapaakut irtoavat. Samalla poistuu hieman ihorasvaa tai muuta eläinrasvaa, koska kuuma vesi liukoistaa ne. Veteen liukenematon tekninen rasvalika (ketjuöljy) ei lähde vaan pikemminkin leviää laajemmalle alueelle. Jatketaan pesua:

    2) Töpötellään kakkulat kuivaksi vaikka vessapaperilla, se imee vettä ja märkänä se repeilee, eli tietää käyttäneensä liikaa voimaa jos paperi hajoaa silpuksi.

    3) Liuotinpesu esim. asetonilla ja sormella/vanupuikolla, tämä litku ei tuhoa muoviosia. Järeämpikin liuotin (tinneri, bensiini) käy, mutta sitä pitää pumpulipuikolla tai muulla täsmävälineellä levittää mieluiten vain linssin keskialueelle, muuten muoviosat sulavat. Nenätassut ja pokat ja korvatuet sulavat, kokeiltu on. Lasilinssi onneksi kestää mitä vain litkuja, mutta en tiedä muovilinssien kestosta yhtään mitään, koska vain paras kelpaa minulle eli lasilinssi. Mahdollisesti monikerroskalvotettu muovilinssikin kestää vahvat liuottimet niiden kalvojensa vuoksi. Joku voi kokeilla ja raportoida miten kävi, jos omistaa käytöstä poistettuja muovilinssejä ja vahvoja litkuja. Liuotin haihtuu pois itsekseen, ei tarvita pyyhintää. Jättää silti likaa uriin ja laidoille. Pesu jatkukoon:

    4) Ultraäänipesu astianpesuainetippa-vedessä. Ei kannata ostaa virallisia erikoispesuaineita, niihin palaa rahaa satakertaisesti se mikä itse pesukoneeseen menee! Hanavesikin kelpaa kotikäytössä. Akkuvettä tai ionipoistettua vettäkin voi käyttää jos niitä sattuu omistamaan. Mutta erikoisnesteitä tarvitaan käytännössä vain huippuoptiikan pesemiseen, kun optiikan pintaan ei saa jäädä yhtikäs mitään hajavaloa synnyttävää molekyylin jämiäkään. Silmälasit ovat helposti pestäviä, fotonien määrä suhteessa linssin pinta-alaan on suuri, muutama likamolekyyli siellä täällä ei haittaa näkymää. Mutta kun puhutaan multimegapikselikameroiden mikro-optiikoista ja kuvakennoista, niin niissä jo yksi ainoa pölyhiukkanen peittää alleen tusinoittain pikseleitä ja kuva on pilalla. Niiden pesu se vasta vaikeaa onkin. Hankaaminen voi tuhota optiikan/kennon 0,1 sekunnissa eli yhdellä kosketuksella. Pitää käyttää kosketuksetonta pesemistä tai nesteessä hitaasti uittamista.



    HUOM: päinvastainen pesujärjestys ei toimi, siis 4 3 2 1. Se ei pese silmälaseja yhtä puhtaaksi. Ellette usko niin kokeilkaa itse, liatkaa kaksi identtistä esinettä ja peskää toinen käänteisessä järjestyksessä. Käänteinen järjestys päinvastoin naarmuttaa linssit pilalle, koska hiekka poistuu vasta ihan lopuksi. Ultraäänikään ei auta mitään (halpakoneilla), koska se ei pääse paksun sitkeän likakerroksen alle.

    Muistakaa, että leijuva liikennepöly sisältää kvartsia eli kovaa naarmuttavaa partikkelia, vaikka sormenpäällä ei tuntuisi varsinaisia hiekanjyviä välissä olevan. Siksi on kaikista olennaisinta saada hiekkapöly ensiksi pois "kosketuksettomasti", jotta pääsee koskemaan linssiin turvallisemmin. Hanan alla kuumalla virtaavalla vedellä pesu poistaa osan rasvaliasta ja osan hiekasta. Sen jälkeen voi sormella pyyhkien avittaa kun pinta asteittain puhdistuu. Aluksi vain minimaalinen sormivoima sallitaan, lopussa voi puristaa hiukan kovempaa.

    On vaikea sanoa, mikä hankaustapa (sormi/talouspaperi/vessapaperi/mikrokuituliina/puhdastilapyyhe/vanupuikko/teepaita/froteepyyhe/KIELI) eniten pilaa tai vähiten naarmuttaa, koska KAIKKIA noita olen käyttänyt nykyisille rilleilleni, jotka ovat mitä lie 10 vuotta vanhat. Jos joku pyyhintämetodeista olisi erityisen vaarallinen, olisin sen kyllä huomannut vuosien varrella. Lasinen linssi näemmä kestää mitä hyvänsä hankaustapoja. Tai sitten käyttämäni pesumetodi (1 2 3 4) on oikea eli se minimoi naarmuuntumisen vaaran.
     
    Viimeksi muokattu: 16.03.2012
  9. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Tuota joo. Mä olen aina kuivannut silmälasit talouspaperilla. Tokihan linssit vähitellen kuluu, mutta laseissa on linssien lisäksi yksi merkittävä juttu, nimittäin tyyli. Vaikka lasit kestäisivät, niin jossain vaiheessa alkaa häiskä näyttää väärälle vuosikymmenelle kuuluvalta jos ei laseja päivitä uusiin. Mä kyllä vaihdan kakkulat vähintään viiden vuoden välein ihan tyylin takia. Vain kerran ensisijaisena syynä vaihtoon on ollut linssien huono kunto, ja siihenkin taisi olla syynä käynti Saharassa, jossa oli yli 50 astetta lämmintä. Pinnoitehan ei tykkää korkeista lämpötiloista.
     
  10. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Lämpöarkuus kannattaa huomioida etenkin leipoessa ja kokatessa. Kivistä leivinuunia käyttäessä yhdellä uuninluukun avauksella saa pilattua pinnoitelinssit himmeiksi. Sähköuuni ei ole ihan yhtä vaarallinen, mutta kyllä sekin toistuvalla altistuksella linssit pilaa. Kiehuva vesihöyry ja nuotion lämpö eivät tietenkään hyvästä ole nekään.
     
  11. h-p

    h-p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.03.2007
    Viestejä:
    863
    Saadut tykkäykset:
    0
    Fairya linssiin, pyyhkäistään sormella kalvoksi ja hanan alla huuhtelu. Ei kuumaa vettä koska pinnoitteet ei tykkää. Kuivaus talouspaperilla, mutta en hinkkaa linssejä sillä vaan asetan paperin laseja vasten ja annan sen imaista veden sisäänsä. Valmis.

    En hinkkaa silmälaseja mikrokuituliinalla, ne on kuitenkin aina paskaisia ja saavat aikaan vain rasvatahrojen leviämisen.
     
    Viimeksi muokattu: 16.03.2012
  12. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Huhhuuh mitä vouhotusta.

    Pesu lämpimässä vedessä laimennetulla fairylla ja kuivaus lähimpään paperiin, tai hönkäys ja (puuvilla)paidanhelmaan pyyhkiminen. Toimii hyvin, eikä naarmuta. Pinnoitteet kyllä kuluu, minkä huomaa ensimmäisenä siitä, että rasva ja lika tarttuu herkemmin. Vaihtoväli 5+v. Jos pinnoite on joskus nopeammin vaurioitunut, niin kyse on ollut ohutlinssien kuumentumisesta. Sen kanssa sai vielä muutama vuosi sitten olla tositarkkana, nykyiset ohutlinssit kestävätkin kuumuutta paremmin (90C, kuin ennen oli 70C, käytännössä ero on melkoinen).
     
  13. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Lasilinssit siis kyllä kestävät ihan mitä hyvänsä. Ovat kestäneet kymmenien vuosien aikana rikkoutumatta saunomisen, pakkaset, pakkasesta sisään tultua föönillä pikakuumennuksen, kiehuvan veden ja niin edelleen.

    Minulla ei ole aikaa 24 tuntia vuorokaudessa pelätä ja huolehtia viikon välein muodin vaatimuksesta vaihdettavien homomiesten marimekkolinssien herkkähipiäisyydestä.

    Miesten Linssit kestävät kulmahiomakoneen sulat metalliroiskeet ja juotostinapallerotkin. Ei tarvitse itkeä jos pölyhippu laskeutuu linssiin ja linssi sumenee sen vuoksi läpinäkymättömäksi, tai jos juo teetä ja linssi halkeaa, tai jos sanoo pippeli ja sen vuoksi linssi murenee pulveriksi. Lasi kestää rikkoutumatta kaiken paitsi ydinpommit ja lentävät metallikappaleet. Jälkimmäistä koeponnistusmetodia itse kokeilin, ensimmäiseen ei ole varaa.

    Näin eläkeläisenä ei enää ole rahaa ostaa uusia silmälaseja (kunnon lasilinssit nimittäin maksavat hunajaa, sperse-seiverssien muovisia paskalinssejä saa vitosella, mutta niitä en ota vastaan edes ilmaiseksi), mutta eipä onneksi ole tarvettakaan uusia, entiset ovat yhä hengissä.

    Pokat ikävä kyllä hajoavat herkemmin ja kohta pitää purukumilla ja laastarilla niitä alkaa korjailla. Muodin vuoksi en ole ikinä ainoatakaan esinettä ostanut, enkä tule ikinä ostamaankaan. Sääliksi käy niitä, jotka ostavat mitä muut (muotilehdistö?) käskevät ostaa.

    Vain yhden kerran linssi on minulla hajonnut. Iskin lekalla pientä metalliesinettä, joka kimposi linssiin, joka halkesi. Enää en mätki lekalla metalliesineitä, se on liian kallis harrastus. Pitäisikö ostaa suojalasit askartelupaskarteluhommiin? En taida, ne kun ovat surkeaa muovia, jonka läpi ei näe mitään. Suojalaseja pitäisi ostaa uudet kerran päivässä, ei ole rahaa moiseen. Jatkan sulan metallin suihkutusta entiseen malliin. Teräshiput saa kynnellä irti linsseistä.

    Hyi helvetti miten ankeaa pelkurielämä muotihomona onkaan. Muiden mielipiteiden orjana mennään kuin sika narussa teuraaksi. Teidän lälläreiden juttuja kun lukee, tulee mieleen, että jos tuollaisia vetelyksiä tämän maan puolustusvoimissakin on, niin tämä maa vallataan puhaltamalla teehöyryä vetelysten silmälaseihin (hipsin-pipsun-muovia) ja sen jälkeen koko sotavoimat (muotihomoja ilmeisesti) on sokaistu ja maa vapaa vallattavaksi. Minä en kehtaisi mennä julkisuudessa ulisemaan omistavani jotain noin paskaa tavaraa, mitä nuo muoviset linssit näemmä ovat lähtökohtaisesti kaikki.

    Esim. eräs kaverini, eräänlainen muodin orja hänkin (ostaa vain merkkituotteita), osti kalliit muovilinssit, joiden pinnoite itsekseen halkeili. Nauran hänelle päin naamaa. Mitäs meni ostamaan kallista paskaa, ihan oma häpeä. Tyhmyydestä kärsiköön ihan ite.

    Tiedon puutteesta ei voi syyttää muita. On TIEDOSSA, että lasilinssi on optisesti ja kestävyydeltään ylivertainen. On TIEDOSSA miten lasilinssi putsataan, jotta se säilyy virheettömänä 20...2000 vuotta. Ellei tietoa halua hyödyntää, se on oma valinta. Onpahan vain todiste siitä, että muotia seuraavat idiootit todellakin ovat 100% idiootteja. Idiootin määritelmä lienee se, että: "tietää, mutta valitsee silti väärin". Täysin ymmärrystä vailla olevahan ei tiedosta väärän ja oikean konseptia, mutta idiootti hahmottaa edes jotain, ja tekee toistuvasti aina juuri sen väärän valinnan. Te muotipellet varmaan myös kävelette päin punaisia valoja, kun luulette punaisen tarkoittavan kävelemislupaa, koska viime viikon muotilehti komensi teidät robotit kävelemään kohti kaikkea punaista. Viikon päästä kävelette päin vihreää, koska muotiväri muuttui vihreäksi. Se vähentää sakkojenne määrää, teille on tulossa yksi vähäsakkoisempi viikko vuodessa. Kunnes jälleen viikon päästä muotiväri muuttuu keltaiseksi, ja tehän sitten otatte yhden askeleen aina kun liikennevaloissa vilkahtaa keltainen valo. Pysähdytte sitten aloillenne keskelle tietä, ja rekka onneksi tulee litistämään teidät tuusan pulveriksi. Mitä useampi muotipelle rekalla jyrätään sileäksi, sen parempi. Älykkyysosamäärä maapallolla lisääntyy.

    Olen siis eri mieltä lasi/muovilinssien hyvyydestä, kuten muodin hyödyllisyydestä. Koska EN ole aivoton muotipelle (olen aivoton pelle), uskallan sanoa mitä mieltä olen. Että muovilinssit ovat pelkkää paskaa ja muoti on aivottomien idioottien harrastus/sairaus/pakkomielle. Muodilla rahastetaan tyhmiltä rahat pois. Eikä ne tyhmät muodin orjat™ ilmeisesti edes tajua koko kusetusta, vaan maksavat iloisesti kaiken.

    BTW: muodin tekeminen on mukavaa. Muodin alalla on kiva olla suunnittelijana ja tuotannossakin. Luovuutta ja käden taitoja vaativaa puuhaa. Vain se loppuostajan rooli on idiooteille varattu. Edeltävä teollisuus design-ideasta lopputuotteeksi asti on älykkäiden ihmisten tekosia ja heille sallin leipää ja makkaraa alahuulen päälle pantavaksi. Ymmärrän jokaisen tuotantoportaan motiivit ja edut ja haitat, mutta ostajan aivojen tyhjyyden mystiikkaa en ymmärrä sitten pätkän vertaa. Miten joku voi olla niin tyhmä, että menee ostamaan tietoisesti paskaa, joka ei kestä käyttöä.
     
    Viimeksi muokattu: 17.03.2012
  14. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Käyttäisin USEITA silmälaseja jos joku ne sponsoroisi. Se pidentää käyttöikää ja helpottaa puhdistamista (olen 95% sokea kun ainokaiset lasini ovat ultraäänikoneen sisällä 3 minuuttia). Siinä missä moni käyttää useita rannekelloja/sykemittareita eri tilanteissa, niin olen samalla kannalla silmälasien suhteen; enempi on aina parempi.

    - Pienialaiset kapeat lasit moottoripyöräkypärän sisälle mahtuvaksi.
    - ISOT 70-luvun hehtaarilasit "suojalaseiksi" hionta/kipinäharrasteisiin.
    - Leveät lasit kun tarvitsee päätä kääntämättä nähdä koko horisontti; rajavalvonta.
    - Korkeat lasit eri tarkennuksilla, lukulasit/keskilasit/kaukolasit samassa, jotta näkee tarkennuslihaksia vaivaamatta kaikki asiat läheltä kauemmaksi yhdellä silmäyksellä.
    - Metriin tarkennetut lasit pc-monitorityöskentelyyn, kauemmaksi ei ole tarve nähdä.
    - Kiinteällä suurella himmennyksellä varustetut "aurinkolaseiksi" keskipäiväkäyttöön.
    - Kiinteällä lievällä himmennyksellä varustetut "aurinkolaseiksi" ilta/aamukäyttöön.
    - ja niin edelleen.

    FUNKTIONAALISET motiivit minulla sallisivat helposti 20...30 erilaiset silmälasit lottovoiton saavuttua. Kaikissa laseissa kuitenkin pitää olla SAMA LASILAATU, jotta optinen efekti olisi vakio. Ei ole eduksi kehon tasapainohallinnalle ja ympäristön etäisyyksien+suuntien mieltämiselle jos vaihtaa optista ominaisuutta usein. Menee pari viikkoa että aivot oppivat uusille tavoille, että oppii heittämään esineet oikeaan suuntaan ja oikealle etäisyydelle. Että osaa hypätä monttujen yli tai tasapainoilla parrun päällä.

    Ja luonnollisesti yhdetkään noista laseista eivät saa minun tapauksessani olla "muodin mukaiset". Vaatii suurta vaivannäköä löytää klassinen tyyli, joka ei heti ensi viikolla ole väärää muotia.
     
  15. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Oliskohan kehysten korjailuun sittenkin sopinut paremmin
    epoksi?
     
  16. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    No niin, jopas sohaisin muurahaispesään. :D Joopajoo, jotkut hommaa ultraäänipesukoneita, että voivat pestä rillejä, toiset laittelee muutaman tipan fairyä ja pesee hanan alla ja kuivaa millä kuivaa. Kuitenkin se jälkimmäinen porukka mukamas on omituisempi. :confused: Noh, jotkut arvostaa esineissä ulkonäköä ja jotkut puhdasta käyttötarkoitusta ja jotkut molempia. :)
     
  17. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ultraääni delaminoi, joten se ei sovellu laminoiduille rakenteille tai korjausliitoksille. Ultraääni myös poistaa kierrelukitteet. Olen kokeillut löystyvien pokaliitosten korjaamisessa kierrelukitteita, epoksia, pikaliimaa ja ties mitä tilkettä (ohut metallilanka kierteiden väliin). Ei auta. Pesumenetelmät "pesevät pois" kaikki lisäaineet. Joko kemiallisesti liuottamalla tai värähtelyllä rikkomalla.

    Juottamista olen myös käyttänyt, mutta juote on niin pehmeää, että se väsyy ja löystyy ja lopulta murtuu.

    On lähes mahdotonta saada entisiin 10-20 vuotta vanhoihin linsseihin uudet identtiset pokat. Joten ainoa keino olisi antaa vanhat lasit mukaan ja tehtaassa ne hiottaisiin hieman pienemmäksi pienempiin pokiin sopimaan. Mutta en voi tepastella sokeana kuukausikaupalla sillä aikaa kun lasit ovat uudistettavana ulkomailla.

    On siis pakko ostaa uudet lasit sitten kun pokat lopullisesti katkeavat jostain kohdasta. On se järkyttävää tuhlausta kun 20 vuoden välein joutuu uusimaan esineitä niiden rikkoutumisen takia. Pesukone kesti lähes 20 vuotta, mokoma halparakkine. Fillari alkaa 11 vuoden käytön jälkeen olla riekaleina (vasta jotain 30000-50000 km ajettuna). Miksei enää valmisteta 100 vuotta kestäviä esineitä, niin ei tarvitsisi olla joka päivä niitä uusimassa.

    Minulle minkä tahansa esineen uusiminen on kuukausien...vuosien pituinen työläs ja stressaava projekti. Esim. epävakaa päätietokone kaipaa kohta uusimista ja olen 10 tuntia joka vuorokausi parin viikon ajan kahlannut nettiä opiskelemassa piirisarjojen kykyjä sun muuta spesifiä dataa. Minä vaadin yli 500 megatavusekunnin KIRJOITUSnopeutta SATA 6 Gbps väylässä, ja se rajaa kelvolliset piirisarjat tosi vähiin. P67 on toistaiseksi kiinnostavin piirisarjavaihtoehto, esim. ASUS Sabertooth P67 -emo. Mutta odottelen vielä pari kuukautta josko tulevat uudet messujulkaisutuotteet olisivat vielä parempia minulle.

    PC lienee kännykän ohella surkein mahdollinen keksintö, noin käyttöikänsä puolesta siis. Kännykkäni myöskin alkaa noin 7 vuoden käytön jälkeen kenkkuilla, joten sen uusiminen tapahtunee ensi jouluna. Nokia 808 on näillä näkymin kiikarissa. Luultavasti nämäkin uudet ostokset hajoilevat tihenevään tahtiin, vaikka Sabertooth-emoilla onkin viiden vuoden takuu.
     
  18. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 082
    Saadut tykkäykset:
    432
    Eiköhän se paras lasienpuhdistusmenetelmä ole vesipesu hanan alla, tarvittaessa saippuaa tms jos on oikein likaiset. Kuivaus varovasti talous- tai vessapaperilla, kumpaa nyt sattuu olemaan. Ja sitten viimeistely mikrokuituliinalla. Tuo siis paras menetelmä, vähempikin riittää jos lasit ei ole kovin likaiset. Paperilla ei kannata kuitenkaan hirveästi hinkata koska siinä tosiaan voi olla epäpuhtauksia kuten hiekkaa. Ja sen mikrokuituliinankin pitää olla puhdas, muuten se voi levittää rasvaa linssiin... Myös puhdas puuvillakangas on hyvä lasien putsaukseen. (esim t-paita)
     
    Viimeksi muokattu: 17.03.2012