Mini talouden kuninkaaksi?

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana Primo, 05.08.2006.

 1. Primo

  Primo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.11.2005
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kotikoneenani on tällä hetkellä nelisen vuotta vanha PC, joka alkaisi olla kipeästi päivityksen tarpeessa. Kotiteatterin kokoonpano:

  Pana PT-AE700
  Pioneer VSX-1015
  Pioneer DVD-575
  XBox360
  Tannoy EFX 5.1 -setti

  Nyt on hiipinyt mieleen sellainen ajatus, että päivityksen sijaan heivaisin PC:n ja siirtyisin kotonakin Apple-mieheksi (töissä käytän päivittäin). Ajatuksena olisi Mac Mini Intel Core Duo, johon pitäisi saada digitelevisiovalmius ja langaton näppis + hiiri. Ensisijainen näyttölaite olisi projektori, nykyisen koneen 19" TFT rinnalla. Kysymyksiä:

  Paljonko muistia kannattaa lisätä toimivuuden varmistamiseksi? Voiko muistipalikan ostaa vapailta markkinoilta (Apple Store kun tuntuu riistävän aika julmasti)?

  Olisiko 250 gigan siirrettävä LaCie (USB 2.0) hyvä ratkaisu kiintolevytilan lisäämiseksi? Jälleen kerran Storen hinnat ovat naurettavia.

  Ilmeisesti Elgato EyeTV on standardiratkaisu digitelevisioon? Kannattaako kaapelitalouteen (Helsingissä) hankkia suosiolla DVB-T -malli ja ulkoinen antenni? Mikä versio EyeTV:stä on paras (tai suosituin)?

  Saako Macin luontevasti kiinni vahvistimeen ja onko sekä TFT-näyttöä että projektoria mahdollista käyttää rinnakkain ilman johtojen kanssa vekslaamista?


  Olihan siinä kysymystä - toivottavasti joku viitsii vaivautua. Suuri kiitos jo etukäteen kaikista vastauksista!
   
 2. Primo

  Primo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.11.2005
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mikä olisi hyvä langaton näppis & hiiri -yhdistelmä? Applen omat Bluetooth-ratkaisut olisivat varmaan muuten jees, mutta Mighty Mouse arveluttaa. Onko joillain muilla valmistajilla (esim. Logitech) hyviä ratkaisuja?
   
 3. MrJii

  MrJii Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.03.2001
  Viestejä:
  288
  Saadut tykkäykset:
  1
  Mac käyttäjä en ole mutta 1GB muistia tuntuisi yleisesti olevan paras vaihtoehto (ellei ainut järkevä koska minissä on vain 1 muistipaikka). Miniin käy normaali PC2700 DDR tai PC3200 DDR.

  Lacie on ihan pätevä vaihtoehto mutta halvempiakin löytyy. Vieläkin halvemmalla saattaa päästä jos ostaa erillisen kotelon ja kiintolevyn.

  Logitechin DiNovo on tietysti ihan omassa luokassaan näppis&hiiri combossa. Hintaakin on tietysti.. :p
   
 4. SusiHukka

  SusiHukka Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.10.2005
  Viestejä:
  146
  Saadut tykkäykset:
  0
  Intel minissä on 2 so-dimm ddr2 paikkaa, vanhoissa (ppc) yksi tavallinen sdram. Laciet on olleet täällä ainakin hyviä ja netanttilasta näyttäisi irtoavan tuollainen 250 gigainen halvalla. Macin kanssa suosittelen kyllä firewire-liitäntäistä ulkoista kovalevyä.
   
 5. SkiiggeBöy

  SkiiggeBöy Käyttäjä

  Liittynyt:
  26.10.2004
  Viestejä:
  66
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse hankin mini core duon gigan muistilla ja 400 gigan LaCie firewire -kovolla. Näyttönä Optoman HD72i projektori Yamaha RX-V2600:n kautta hdmi:llä (+dvi-hdmi adapteri), kahta näyttöä ei miniin kai ilman hdmi/jotain muuta switchiä saa kytkettyä.

  Äänet saa vahvistimeen optisella toslinkillä adapterin kanssa.

  Applen remote on todella jees, lisäksi käytössä Applen bluetooth näppis ja langaton mighty mouse.

  Olen ainakin itse todella tyytyväinen, jouduin tosin poistamaan LaCie:stä tyylettimen kovan melun takia. Hyvin tuntuu ilmankin toimivan.

  Tsekkaa www.123macmini.com/forums
   
 6. Primo

  Primo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.11.2005
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  1GB muistia = muistin kokonaismäärä, vai tarkoitatko, että kannattaa ostaa gigan muistikampa?

  DiNovossa on ehkä vähän liikaakin toimintoja meikäläiselle, mutta S530 vaikuttaa näin äkkiseltään hyvältä kokonaisuudelta. Siinä huolettaa vain se, että hiiri näyttää olevan paristokäyttöinen... Osaako joku kertoa niiden vaihtovälistä? Akkuparistot lienevät pakkohankinta.
   
 7. Primo

  Primo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.11.2005
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juuri tuota Anttilan tarjousta katselin. Puhuuko FW:n puolesta muu kuin suurempi tiedonsiirtonopeus? Minissä on käsittääkseni kuitenkin neljä USB-porttia vs. yksi FireWire, johon varmaan olisi muutakin tunkua (esim. iPod).
   
 8. Primo

  Primo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.11.2005
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei kahta ilman kolmatta... Eli mistä tällaisen adapterin saa ja mitä se kustantaa? Jälleen kerran suuri kiitos vastanneille ja tulevaisuuden vastaajille.
   
 9. MrJii

  MrJii Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.03.2001
  Viestejä:
  288
  Saadut tykkäykset:
  1
  Power PC pohjaisessa minissä on 1 muistipaikka, joten 1GB kampa on järkevin vaihtoehto hinnan suhteen. 2GB kammat ovat melko hintavia.

  Asia on toisin jos hankit uuden intel-pohjaisen johon menee 2 so-dimm kampaa. So-dimm on melko edullista nykyään.
   
 10. Gleb

  Gleb Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  21.10.2001
  Viestejä:
  658
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuossa näyttäisi olevan samanlainen optinen miniplugi liitin kuin MacBookissa, itse ostin siihen kaapelin, jossa toisessa päässä miniplug ja toisessa normaali toslink-liitin, ihan paikallisesta halpa myymälästä (Robin Hood) eikä maksanut montaa euroa. Voisin siis kuvitella että noita löyty lähes kaikistapaikoista missä yleensä koteiteatterikaapeleita myydään, hintahaitari varmasti muutamasta eurosta muutamaan kymppiin pituudesta, ostopaikasta ja merkistä riippuen, halvimmat toimivat ihan siinä missä kalliimmatkin.

  Esimerkiksi Bilteman nettikaupassa:
  Kaapeli: tuotenumero 24184
  tai
  Adapteri: tuotenumero 24153
   
 11. peter69

  peter69 Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.09.2002
  Viestejä:
  950
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ainakin Lacien 250G Porsche design -kovalevy on samanhintainen esimerkiksi verkkokaupassa ja AppleStoressa. AppleStoren postituslistalle kannattaa ilmoittautua, sieltähän tulee säännöllisesti alennuskoodeja.

  Jos hintaero on pieni, kannattaa miettiä asia takuun yms. kuvioiden kannalta. Ainakin itselläni pari AppleStore vaihtoa on sujunut täysin ongelmitta eli ovat lähettäneet TNT:llä uuden tilalle ja bookanneet TNT:n noutamaan vanhan.

  Kannattaa tietysti miettiä samalla ostaako halvan peruslevyn vai haluaako että levy menee siististi MacMinin alle ja siinä on FW/USB-hubi samassa (mm. Lacien ja Iomegan tietyt mallit).

  Riippuu tietysti Macista mutta Minin "ongelma" on vain yksi näyttöliitäntä. Oma ratkaisuni on tällä hetkellä VGA-jakaja, eli plasmassa ja LCD:ssä näkyy sama kuva samalla resoluutiolla. iTunes yms. käyttöön vain LCD on päällä, DVD:t ja EyeTV taas katsellaan plasmalla.

  Resoluutio on valittu plasman mukaan eli jos koneen käynnistää uudelleen, on plasma muistettava pitää päällä. Näin tosin tapahtuu vain jos tulee käyttispäivityksiä, jotka vaativat käynnistyksen, muuten kone on unessa ja herää siitä hyvin nopeasti.
   
 12. kaarlos

  kaarlos Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.06.2005
  Viestejä:
  816
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsellä on joku Microsoftin halpis langaton näppis/hiiri -yhdistelmä jonka ostin viime syksynä, paristoja olen tähän mennessä vaihtanut kaksi kertaa. Kannattaa tosin varmistaa, että hiiri sekä näppis toimivat kaukaa. Itseä ainakin harmittaa näin jälkeenpäin kun hiiri ei toimi enää n. 2 metrin etäisyydeltä (josta kappaleita olisi näppärä vaihtaa). Bluetooth-ratkaisut toiminevat huomattavan paljon kauempaa mitä nämä "normaalit" langattomat; kännykällä tietokonetta ohjanneena bluetooth-yhteys on toiminut noin 5 metrin etäisyydeltä.
   
 13. Primo

  Primo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.11.2005
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Osaisiko joku valottaa, miten pitkälle 512 + 512 megatavua riittää HTPC-käytössä? Paketin kokonaishinta uhkaa karata käsistä, ja mietin, onko 2 x 1 Gb sittenkin overkilliä.
   
 14. hometeatheri

  hometeatheri Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.04.2006
  Viestejä:
  112
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos et tee muuta kuin katsot leffoja ja telkkaria, niin tuo giga riittää vallanmainiosti, jopa puolikas riittää ensiksi
   
 15. JuhaN

  JuhaN Käyttäjä

  Liittynyt:
  11.03.2004
  Viestejä:
  548
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen samaa mieltä. 1 Giga riittää olohuoneen peruskäyttöön (EyeTV2+FrontRow eli käytännössä DVD, iTunes, iPhoto, Quicktime...)

  Olen itse yrittänyt tulla toimeen puolella gigalla nyt reilun vuoden ja suosittelen mielummin tuota tuplamäärää. Lisäksi kannattaa huomioida, että ainakin AppleStoresta (ja todennäköisesti muualtakin) ostetut vakiomuistiset Minit toimitetaan 2x256MB muisteilla, eli tuon päivittäminen myöhemmin on hinnakkaampaa kun vanhoilla kammoilla voi heittää vesilintua...

  =)juha
   
 16. cruise

  cruise Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.04.2004
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  0
  Muistit Intel-Mineissä ovat lyhyitä laptop DDR2-SDRAM 667MHz PC2-5300 kampoja. Sepustukset vanhasta ministä eivät kuulu tähän threadiin.

  Osta apple-hintaista muistia minimimäärä ja vaihda se samantien 2 gigaan. Takuu säilyy, se sanotaan applen sivuilla. Mulla 2 Gt tuli maksamaan vaivaiset 170€ lisää. Aikanaan kun myyn minin, laitan alkuperäiset 256Mt:n kammat takaisin ja ostamani 1 Gt:n kammat menevät uusiokäyttöön, nehän ovat vielä 3-4 v:n kuluttua täysin kuranttia tavaraa. Näin pääsen mielestäni parhaaseen satsaus/hyöty-suhteeseen.

  TV:ksi hankin Elgato EyeTV for DTT USB Stickin, se ilmestyi n. kk sitten ja sisältää uusimman sukupolven herkän viritinpiirisarjan. Vanhoja USB-stickejä ei voi tähän verrata, laatuero on selvä. Kyseessä on PC-puolen Hauppauge Nova-T USB Stick (59€), mutta paremmalla softalla (OEM-valmistajana ilmeisesti Technotrend). Huulisynkka on täysin kadoksissa, ainakin 200-300ms pielessä, mutta parempaa ei tietokonepuolella tällä hetkellä saa. Eli säädä ääniviiveet kohdalleen sieltä AV-prosessorin puolelta. YLE-tekstit toimii. Jos tarvitset salauksenpurkukortin, niin sitten täytyy hankkia isokoppainen viritin (C tai T).

  Näppis/hiiri tuottaa minullekin pahaa päänsärkyä. Lyhyen kantaman optiset ratkaisut voi unohtaa samantien, olen kokeillut niitä jo usean viikon ajan, eivätkä ne toimi. Luultavasti otan pitkän kantaman 2,4 GHz:n laserhiiren (esim. Logitech V450) ja siihen jonkun BT-näppiksen. Microsoftilta tulee juuri ulos sormenjälkitunnistimella olevat tuotteet poistamaan salasanahässäkät, aion tsekata ne ennen päätöstä.
   
 17. Primo

  Primo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.11.2005
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyhnättyäni vielä Hopeisen Omenan foorumeilla hieman olen nyt tilaukseni tehnyt. Apple Storesta matkalla:

  Mac Mini Inter Core Duo, muistia 512+512
  LaCie Mini 300 Gb
  Elgato EyeTV for DTT Stick
  Applen oma Bluetooth-näppis

  Tilasin kahdessa erässä siten, että itse laite meni omaan tilaukseensa ja romppeet omaansa. Näin sain käytettyä molempiin alennuskoodin (85 euroa Miniin ja 36 lisätarvikkeisiin).

  Muistia on tuo 1 giga siksi, että sain alennukseen oikeuttavan rahamäärän kasaan ja siksi, ettei minulla juuri nyt ole henkisiä tai taloudellisia voimavaroja säätää muistien kanssa sen enempää. Käytössä sitten näkyy, onko lisäkammoille tarvetta. Applen oman BT-näppiksen otin luettuani useampia voimakkaita kannanottoja sen puolesta, mutta Mighty Mousea välttelen edelleen. Jostain pitäisi vielä löytää BT-hiiri - harmi, että Logitechin MX900 on myyty kaikkialta loppuun. Samoin pari piuhaa ja mahdollisesti DVB-T -lähetyksiä vahvistava antenni pitäisi hankkia, mutta voiton puolella ollaan. Kiitoksia vielä vastaajille.
   
 18. JuhaN

  JuhaN Käyttäjä

  Liittynyt:
  11.03.2004
  Viestejä:
  548
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vastineeksi avustamme voisit kertoa kokemuksia tuosta Lacie Mini HD+Hub -levystä kun saat sen johonkin koneeseen kiinni... Lähinnä kiinnostaa kyseisen laitteen äänitaso, mutta miksei suorituskyky muutenkin. Minkälaista meteliä pitää sisällä oleva levy tai kotelon tuuletin? Toisena kommentoitavana asiana voisi olla yhteistyö Macin nukuttamisen ja sammuttamisen kanssa. Meneekö Lassie kiltisti nukkumaan Macin mukana ettei tarvitsisi levyn omaa virtakytkintä räpeltää? Alkaa pikkuhiljaa ahdistamaan kun joutuu aina miettimään vapaata levytilaa ajastaessaan EyeTV:lle tallennuksia...

  Äläkä epäröi pyytää apua täällä tai Hompussa, jos setupin kasaamisessa on ongelmia... Tosin eiköhän se säätäminen jätetä Windows/Linux-HTPC-käyttäjille ja nautita HTMaceista... It just works!!

  =)juha
   
 19. peter69

  peter69 Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.09.2002
  Viestejä:
  950
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuo uusi DTT USB stick kuullostaa huonolta jos siinä on huulisynkka pielessä.

  Itselläni on olohuoneessa vanhempi Terratecin T2 USB-palikkaan perustuva viritin ja työhuoneessa uudempi Miglian USB-palikkaan perustuva viritin (molemmat ostettu Elgaton pakettina), kummassakaan ei ole huulisynkan kanssa mitään ongelmia.

  Näiden kahden värillä on jonkin verran herkkyyseroja kyllä mutta molemmat kuuluvat pääkaupunkiseudulla ongelmitta.
   
 20. Primo

  Primo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.11.2005
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mahdollistaisiko tällainen Marekilta saatava DVI-splitteri kuvan viennin yhtäaikaisesti kahdelle näytölle?

  http://www.mareks.fi/?p=productsMore&iProduct=54

  Hintava, mutta saattaisi pitkällä tähtäimellä olla hyvinkin hintansa väärtti, kun satunnaiset pikkusäädöt voisi hoitaa monitorilla ja näin säästää sekä säätämiseen kuluvaa aikaa että mahdollisesti projektorin lamppua (jos nyt ymmärsin toimintaperiaatteen oikein).