Mikä subwoofer näistä ?

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana hhunter, 25.11.2013.

  1. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jokainen tietysti tekee subbarinsa kanssa juuri niin kuin huvittaa, mutta:

    x_jmt_x juuri perusteli täysin järki/faktapohjalta, miksi se bassolaatikko kannattaa säätää mittarin kanssa, joten on kyllä aika käsittämätöntä, miksi joku alkaa vänkäämään "ostan tonnin subin, mutta en 50 euron mittaria, jolla sen saisi soimaan hyvin" :hitme:

    Aina olen itse käyttänyt perus-RCA:ta subin liittämiseen, eikä ole häiriöitä esiintynyt.
     
  2. GlidiD

    GlidiD Guest Guest

    Liittynyt:
    24.04.2013
    Viestejä:
    646
    Saadut tykkäykset:
    16
    Kuka nyt on tonnin subia ostamassa? Eikö op:n budjetti ollut max. 600e. Ja edelleen, sovitaan sitten niin :)
    Miksi valmistaja ksäkee sitten käyttämään y-haaraa?
     
    Viimeksi muokattu: 30.11.2013
  3. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    No, pointti nyt lähinnä oli, että ollaan valmiita laittamaan subbariin satoja euroja, muttei siihen mittariin muutamaa kymppiä.

    Enhän minä olekaan kieltänyt käyttämästä sitä Y-haaraa, totesin vaan, että itse olen aina käyttänyt mono-RCA:ta. En tiedä tuleeko Choruksen subeissa mukana tuota Y-haaraa, mutta ainakin jos niiden laatu on jotain mitä joskus tuli AudioPieru 1.36 mukana, niin sillä ei ainakaan mitään äänen parantavaa vaikutusta kyllä ole :D
     
  4. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ja minä heitin kommenttini yleisellä tasolla. Alkaen "usein ilmenevää" ja passiivia "ollaan". Oletko siis sitä mieltä, että 600e subwooferista ei tarvitse ottaa maksimihyötyä irti, mutta tonnin subista jo kannattaa? Missä se raja on, 899,- kohdalla?

    Mistä tuotakin voi tietää? Mono-RCA:t toimii. Vertailun vuoksi tänään Genelec-ketjussa: "Miksi valmistaja kieltää käyttämästä maadoittamatonta pistorasiaa, jos se kuitenkin toimii?"
    - "Koska suojausluokka 1 edellyttää kytkemistä maadoitettuun rasiaan."
    Äänen tai edes toimivuuden kannalta ei taas mitään väliä, jos tuo pitää paikkansa.

    Valmistaja voi käskeä käyttämään Y-haaraa esimerkiksi siksi, että ei tarvitse selitellä, miksi siellä subwooferin perspuolella on stereo-tulo, jos kerran mono riittää. Voit ihan hyvin laittaa sen y-haaran, ei siitä mitään haittaa ole.
     
  5. GlidiD

    GlidiD Guest Guest

    Liittynyt:
    24.04.2013
    Viestejä:
    646
    Saadut tykkäykset:
    16
    En? Sanoinko niin?

    Heh, tää on kyllä huvittavaa kun yks ei niin kultakorva sanoo et ilman mittariakin voi tulla toimeen, niin heti on hifimiehet barrikaadeilla et mitenkään ei voi pärjätä ilman mittaria, ihan sama mitä oma korva sanoo :p
    Ja ei, edelleenkään en sanonut että mittarin kanssa säätöjen tekeminen olisi huono idea, varmasti päästään hyvään/parhaimpaan lopputulokseen. Se et huomaako esim. op eroa hyvin korvakuulolla säädetyn ja mittarilla säädetyn subin välillä onkin sitten toinen juttu, ehkä huomaa, ehkä ei, sokkotestiä järkkäämään? ;)
    Eiköhän tää ollut omalta osalta tässä, alkaa menemään vähän ot.

    Y-haarasta vielä, joo onhan noissa manuaaleissa kaiken maailman hienoja käskyjä, en muista mikä laite oli kyseessä mutta paketissa oli kuitenkin sisällä joku muovipussukka ja kyljessä kieltomerkki ettei saa laittaa päähän, voi aiheuttaa hengenvaaran :D
    Mut luulis et tosta y-haarasta joku hyöty sitten olisi kun valmistaja sellasta suosittelee, eikö se helpompi vaan olisi sanoa et kytke subijohto jompaan kumpaan, L tai R niin hommaa rokkaa samalla tavalla?
    Jollain ihan tietoa?
     
    Viimeksi muokattu: 30.11.2013
  6. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ei ja ei. Nyt itsepintaisesti kieltäydyt lukemasta, mitä kirjoitetaan. Minä olen sanonut, että korvakuulolta subwooferia ei saa säädettyä oikein ainakaan vaiheen osalta ja SPL:kin on vähän niin ja näin. Tämä johtuu kuulon epätarkkuudesta bassotaajuuksilla. Se, mikä ottaa aivoon, on eräät sankarit - enkä tarkoita sinua - jotka väittävät mittaria tarpeettomaksi sillä perusteella, että korvilla pääsee ihan yhtä hyvään tulokseen. Temppu, johon edes Hifimaailman toimitus ei kykene.

    Se seikka, että tuota ei haluta tehdä "koska mulle riittää korvat" on huvittavaa, mutta ainakaan ei väitetä omia kykyjä yliluonnollisiksi. Kukin tekee miten tykkää, tosin olen varma, että noistakin kannanotoista 9/10 muuttuisi, jos joku kävisi kaljapalkalla säätämässä sen subwooferin..

    Tottakai ilman mittaria "pärjää", niin muuten pärjää ilman subwooferiakin, jos niikseen tulee. Kaikki on suhteellista. Toiset kuulemma pärjää myös Applen vakiokuulokkeilla ja Toyotan kasettimankalla. Ei se niistä hyviä tai edes kelvollisia tee, vaan kertoo vain ja ainoastaan kuulijan omasta ilmeisen matalasta vaatimustasosta.

    Sokkotestiä en ole järjestänyt, eikä tuohon ole juurikaan mielenkiintoa. Jos vaikka 5db liian kovalle säädettyä subwooferia ei erota oikein säädetystä, niin ne kaiuttimet voikin sitten palauttaa kauppaan ja mennä kuulolääkäriin. Se, mitä on tullut useampaan kertaan täällä ja muualla kerrottua pikaohje, miten subwooferin levelit ja vaihe saadaan säädettyä oikein netistä repäistyllä testisignaalilla ja tuolla simppelillä analogi-mittarilla (tosi mittaristi tietty käyttää kalibroitua mikkiä ja Room Eq Wizardia, joka on sitten toinen tarina). Kommentit ovat olleet aina positiivisia, joskaan eivät koskaa mitään hunajanvalutusta. "Integroituu paremmin", "subwooferi katosi erottumasta omana äänilähteenään", "basso tuntui napakoituvan" jne. on ollut ne tavalliset kommentit. Ennenkaikkea tuon integroitumisen osalta vaiheensäätö ja SPL:n tasaaminen ovat todella tärkeitä. Kyse ei ole siitä, että tulee "sopivasti bassoa", vaan siitä, että bassoa tulee saman verran, kuin pääkanavista, jolloin subwoofer "katoaa".

    BK:n manuaali kehottaa käyttämään vain toista silloin, kuin lähtöjä on vain yksi.

    Paradigmin SUB 12/15 manuaali jättää ottamatta kantaa.

    AVSforumin ohjeessa todetaan näin (korostukset tässä):

    Using A RCA Y-Adapter (Optional)

    You'll want to use a Y-Adapter to combine the two (left-white & right-red) RCA jacks on the Subwoofer into one. They are labeled “Left and Right Line-In Inputs”, but for a typical home theater, you only have one cable coming from the receiver to the Subwoofer. If you don't have one or don't want to get one, you don't need the Y-Adapter; just use the left or right input by itself. Some prefer using the Y-Adapters because it makes the auto-on/off switching more efficient on some Subwoofers.

    lähde

    En tiedä, mikä valmistaja sanoo, että heidän subwoofereidensa kanssa on pakko käyttää y-haaraa..
     
    Viimeksi muokattu: 30.11.2013
  7. GlidiD

    GlidiD Guest Guest

    Liittynyt:
    24.04.2013
    Viestejä:
    646
    Saadut tykkäykset:
    16
    Kyllä mä luin kaiken, en kieltäytynyt vaikkei kukaan kyllä pakottanutkaan :) OK.

    Otteita Vertigo XLS:n ohjekirjasta:

    "Kytkettäessä tarvitset kaksinapaisen RCA-johdon... ...Jos vahvistimessa on liitäntä vain yhdelle RCA-liittimelle tarvitset lisäksi Y-haaroittajan, jolla saat kaksi RCA-liitintä summatuksi yhdeksi RCA-liittimeksi."

    Ei tossa nyt varsinaisesti sanota että pakko käyttää mutta kai tuo "tarvitset" nyt viittaa vähän samaan asiaan.
     
  8. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ottamatta kantaa juuri tähän tapaus-Chorukseen, joskus laitteiden mukana tulevissa manuaaleissa on kyllä sellaista scheissea "ohjeina", että huh-huh....
    Eräs tuttavani osti nimeltämainitsemattoman merkkisen "subbarin", jonka ohjekirjassa luki "Dynaamisen ja hyvän bassotoiston saavuttamiseksi aseta subwoofer huoneen nurkkaan...." Toki, varsinkin jossain betonibunkkerissa todennäköisesti se nurkkasijoitus tuottaa eniten yksinuottista jumppabassoa, mutta tekeekö se siitä parasta sijoituspaikkaa silti?
     
  9. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
    Antimodella hoidetaan nurkkasijoituksen tuoma korostus,pakkohankinta jos ei dsp:tä subissa.

    Mitä tulee vaiheen säätämiseen niin se kyllä onnistuu korvakuulollakin,70hz sinisingnaali levyltä soimaan ja se missä asennossa toisto on voimakkain niin on vaihe oikea...elikkä taas paskapuhetta xjmtx sulta.

    Itselläni behringerin sivulta kopioitu subbarin säätöön kyseinen äänitiedosto poltettuna cd:lle.
     
    Viimeksi muokattu: 30.11.2013
  10. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    ... yhdessä tai parissa tietyssä kuuntelupisteessä mitattuna. Kokonaisvaltaisesti parempi ratkaisu olisi välttää alunperinkin huonemoodien tahallista esiin kaivelua. Siis sijoittaa subit niin, että ne toistavat jo vakiona mahdollisimman tasaisesti.
    Eipäs onnistu. Portaatonta rullaa pyörittelemällä ei vaste takuuvarmasti mene kohdalleen, koska korva ei portaatonta muutosta noilla taajuuksilla aisti kovinkaan tarkasti, että millä kohtaa se voimakkain ääni oli. Etenkin jos käy subin takana konttaamassa ja kääntämässä vähän ja palaa sitten kuuntelupaikalle kuuntelemaan ja käy uudestaan konttaamassa jne jne. Korvalla ruuvailu ei todellakaan ole tarkkuudeltaan mihinkään käyttöön riittävä vasteenasetusmetodi.
    Tarvittavan testisignaalin taajuuskin sitten riippuu ihan täysin jakosuotimen asetetuksesta, joka voi ihan hyvin olla jotain muutakin kuin 70hz, missä tapauksessa suosittelemallasi tasan 70hz signaalilla ei tee yhtikäs mitään.
     
    Viimeksi muokattu: 30.11.2013
  11. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli on täysin ok, että subbarivalmistaja olettaa jokaisen asiakkaansa automaattisesti hankkivan Antimoden tasaamaan vastetta, kuitenkaan siitä mitään edes mainitsematta??

    Ja taas alkaa tämä vaiheensäätöväittely...hoh-hoijaa..
     
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Onnistuu, jos vaihesäätö on kaksiasentoinen, 0' ja 180', niin noista lähempänä oikeaa olevan valinta onnistuu.

    Kun kyseessä on portaaton vaihesäädin, niin ei, et saa sitä tarkalleen kohdalleen korvakuulolta. Tai sitten kykenet johonkin, jonka edessä tämän maan hifitoimituskin nosti kädet ylös...

    Hifimaailma subwooferin säätöohjeessaan taannoin: vaiheensäätö korvakuulolta ei kuulon epäherkkyyden vuoksi onnistu.

    "Iluvai": portaaton vaihesäätö on mahdollista säätää kohdalleen korvin.

    Jokainen voi sitten ihan itse päättää, kumpaa uskoo...

    Ja tämä ohje pitää paikkansa vain ja ainoastaan siinä tapauksessa, että todellinen jakotaajuus (koska ainakin aiemmin noissa av-virvojen asetettu vs. todellinen oli heittoa) on tuo 70hz. Ohje ei pidä paikkaansa jakotaajuuksilla 25-65hz eikä 75-120hz.

    Hienosti taas todistat joko osaamistasi tai kirjoitustaitoasi laukomalla lumikolalla kaikenkattavia kommentteja, jotka pitävät ehkä kenties paikkansa jossain yksittäistapauksessa.

    :OI

    Haluakko tulla säätämään mun subwooferin vaiheen tuolla 70hz signaalilla (todellinen jakotaajuus 82hz) ja pelkällä korvalla? Ja minä sitten tarkistan REWillä tuloksen. Paljonko olet valmis lyömään vetoa tuon oikein osumisen puolesta? Käviskö vaikka kalibroidun mikin ja ulkoisen äänikortin hinta, koska valitettavasti minulla ei tällä hetkellä ole REWin kanssa pelaavaa omaa mittalaitteistoa AntiModen ja MicAmpin muutettua toisaalle. En viittis olla aina lainaamassa...
     
    Viimeksi muokattu: 30.11.2013
  13. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
    Saattaa olla että behrun sivuilta kopioimani singnaali on korkeampikin kuin 70hz,suppasen vaiheensäätöön kuitenkin tehty ja RIITTÄVÄN tarkasti saa kohdalleen vaiheen korvallakin tuon avulla......hiuksen halkojat ja pilkunnussijat on sitten erikseen.

    Edit:eek:mistan myös mittamikrofonin ja REW ohjelman läppärissä ja subbarin vahvarissa on dsp sisäisesti rakennettu jolla toistokäyrä korjataan,korvakuulolla ja singnaalilevyllä tehtyä vaiheensovitusta ei ole tarvinnut muuttaa.....oon kai sitten kultakorva ;)

    Ja se vahvari on hyllyssä lähellä kuuntelupaikkaa....eipä tarvi konttailla niinkuin eräät.

    Niin ja sillä y-haaralla tulosingnaali voimistuu,ei muuta,1 rca vaan subin vahvarille.
     
    Viimeksi muokattu: 30.11.2013
  14. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ai, nyt se on sitten "riittävän tarkasti"? Jep jep...

    Jotta ihan pakkohankinta? Kummaa, kun subwoofereita on ollut olemassa iät ja ajat, mutta AntiMode tuli markkinoille vasta joitain vuosia sitten. Siihen asti.. kaikki subwooferit on olleet rahanhukkaa? Vai hoidettiinko ne kaikki FeedBack Destroyerilla?

    ...vai oliskohan subwoofer-toisto saatavissa tyydyttävälle tasolle ihan huolellisella sijoittelulla aikaisemmin ja yhä edelleen? AntiMode (tai muu oikeasti toimiva huonekorjain) parantanee melkein minkä tahansa tilan toistoa, mutta että huolellinen säätäminen ei ole mitenkään aiheellista, vaan väärällä taajuudella soivalla mittaussignaalilla ja korvalla pääsee oikeaan, anteeksi, riittävän hyvään, lopputulokseen, mutta sitten huonekorjain on pakollinen hankinta? Jep jep..

    Mistäköhän v!tusta sinäkin taas vaihteeksi horiset?
     
  15. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
    Antimode kyllä tekee tehtävänsä aika hyvin jos sitä parasta subin paikkaa ei löydy muuta kuin keskellä huonetta(jolloin astuu jo keittiöhirmu kuvioihin ja sanoo EI),korjaa nurkkasijoituksestakin johtuvan korostuksen.

    Ja kuten sanoin niin mittauksessa ei tarvinnut vaihetta korjata mihinkään suuntaan....jep,jep

    Mistään v!tusta en horise,kaupallisissa subeissa vaan joutuu konttaamaan persus pitkällä subin takana otsalamppu päässä säätäessä,diyssä se hoituu sivistyneesti hyllyköstä.Taas xjmtx repii pelihousunsa kommenttieni takia,ota pari rauhottavaa paukkua konjakkia....vai onko kaikki hynät mennyt laitteisiin niin ettei ole varaa :p
     
  16. hhunter

    hhunter Guest Guest

    Liittynyt:
    04.10.2013
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on helvetti ohi "jouluostosreissu" ja nyt alkaa taas subin pähkäily..täällä onkin näköjään paljon tapahtunu tänä aikana. Mietin sitä subbaria että kun on noi 2 pientä lasta niin pitäiskö subbarin olla sellainen missä elementti sojottaa lattiaa kohden että elementti olisi niinsanotusti turvassa :D Pitäs joku laitetasokin löytää missä olis joku ovi et sais lukkoon ja tv nostaa seinälle turvaan noilta nassikoilta :D
     
  17. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Turha hommata subia ollenkaan, jos sille ei löydy kuin nurkkasijoitus! Antimoska auttaa hieman korostusten kanssa, mutta vaimennuksiin se ei mahda mitään.
     
  18. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
    Noh,noh jak,joillekin se vaan on pakkosijoituspaikka.....paras on tietty dsp jolla hoituu vaimennuksetkin(joita ei juuri ole nurkkasijoituksella,vain ylemmän alueen korostusta)....ei subin hommausta kuitenkaan kannata noin jyrkästi tuomita vaikka se ihanteellinen paikka ei olisi mahdollistakaan.

    Ei se ihanteellinen paikka autossakaan ole takarontti...ei ollenkaan..edessä pitäisi olla mutta kompromisseja tehdään jopa audiofiilien keskuudessa.

    Ja jos pesukoneen näköinen ja kokoinen diy.subi(subit)kyseessä niin mieluimmin ne sijoittaa muun asumisen kanssa järkevästi.Dsp:llä sitten korjaus.
     
    Viimeksi muokattu: 30.11.2013
  19. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuollainen iso subielementti ei sinänsä ihan niin herkkä ole noiden nassikoiden touhuille kuin vaikkapa perinteinen diskanttielementti, mutta enemmän olisin huolissani vaikkapa SVS:n refleksiaukosta etulevyssä. Saattaa olla rekfeksiputki täynnä mitä ihmeellisempää tavaraa aika äkkiä :D
     
  20. hhunter

    hhunter Guest Guest

    Liittynyt:
    04.10.2013
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vedetääs samaan syssyyn etukaiuttimista pikainen kysymys. Mahdollisuus olisi ostaa käytettynä Xavian xn 125 evo kaiuttimet tai sitten jotenkin kiehtoo nuo Chario syntax 513 tai ulkonäön puolesta vieläkin enemmän Chario piccolo star kaiuttimet. Neljäntenä olisi Chario silverette 100 kaiuttimet ja viidentenä chario premium 1000 kaiutinpari.

    Etukaiuttimiksi subin rinnalle edelleen elokuva/vähän pelailua konsoleilla eli onko jotain ylläolevista mitä mun pitäisi heti pois sulkea vai sopiiko mikä tahansa noista kyseiseen tarkoitukseen?