Mikä Sonos on?

Keskustelu osiossa 'Mediatoistimet' , aloittajana Mika, 08.11.2010.

  1. Mika

    Mika Administrator Ylläpidon jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    8 273
    Saadut tykkäykset:
    29
    Sonos on tällä hetkellä yksi kehittyneimmistä musiikin kuunteluun tarkoitetuista kodin monihuonejärjestelmistä. Sen avulla on mahdollista kuunnella musiikkia eri huoneissa siten, että soittoa hallitaan älykkäästi yhdellä tai useammalla langattomalla etäohjaimella.

    Musiikki voi sijaita pc:llä, Macissa tai NAS-asemilla ja lisäksi käytössä on Spotify sekä netin radioasemat.

    Käyttöä ja soittoa hallitaan joko Sonoksen omalla päätelaitteella tai sitten iPhone/iPod touch tai iPad:lla.

    Kantsii katsoa tämä - aika huikean näköinen demo kun käytössä on iPad.

    Lisätietoja:
    • Sonos
     
  2. MovieFreak

    MovieFreak Active Member

    Liittynyt:
    28.07.2003
    Viestejä:
    1 150
    Saadut tykkäykset:
    4
    Ilmeisesti Sonos sponssanut mukavasti kun ovat saaneet oman alueensa DVDPlazalle vaikka keskustelua aiheesta on ainakin vielä melko vähän? :hitme:

    Eihän tämä palsta tietenkään pyhällä hengellä pyöri, mut eikö normaalit mainosbannerit kuitenkin riittäisi...?
     
  3. Arttu78

    Arttu78 Well-Known Member Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 448
    Saadut tykkäykset:
    84
    Niinpä......
     
  4. Samppa

    Samppa Active Member Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    16
    Kyllähän kolme erillistä alifoorumia yhdelle valmistajalle yrityskanavan ulkopuolella tuntuu jo melkoiselta määrältä, kun tällä keskustelun määrällä viestiketjutkin olisivat ajaneet asian. Plazan alifoorumimäärä taitaakin kaiken kaikkiaan paukkua nykyisin jo jossain 130:n tienoilla.
     
  5. Mika

    Mika Administrator Ylläpidon jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    8 273
    Saadut tykkäykset:
    29
    Heh, tarkennetaan nyt tähän, että ei Sonos ole tukenut tätä millään tavalla (... jos nyt sattuisi tukemaan niin en toki kieltäytyisi, mutta sillä ei olisi mitään vaikutusta sisältöön). Ennakoin tässä hieman sitä, että Sonos tulee saamaan suhteellisen merkittävän osuuden tämänkaltaisista laitteista sen - ja tämä ei nyt ole mainospuhe vaikka siltä tämä kuullostaakin - melkoisen ylivertaisista ominaisuuksista joten ihme on jos Sonosta ei aleta pikkuhiljaa myymään kuin näkkileipää -> jolloin alkaa kerääntymään kysymyksiä ja kokemuksia laitteista -> jolloin esim yksi ketju ei riitä ja sitten taas useammat hajallaan muiden aiheiden seassa olevat ketjut eivät ole käyttäjäystävällisiä. Joskus näet uusi aihe foorumeineen alkaa synnyttämään uutta laajempaa keskustelua aiheesta... jos odotellaan että aiheesta syntyy keskustelua jonnekin geneerisempään foorumiin ennen kuin sen ympärille laitetaan oma foorumi niin saatetaan ollakin hieman jälkijunassa eikä aiheesta ole syntynyt niin paljoa keskustelua kuin jos aiheesta olisi ollut jo oma foorumi olemassa. Samppa: Foorumeita on oikeastaan kaksi koska tämän "pääfoorumin" tarkoitus ei oikestaan ole olla kuin tämmöinen lyhyt infopläjäys. Tarkoitus on että Sonokseen liittyvä keskustelu käydään noissa kahdessa muussa.

    Takaisin Sonokseen - ihan halpahan Sonos ei ole, mutta se mitä tällä voi tehdä ja ennen kaikkea miten saumattomasti nämä toimivat yhteen ilman mitään säätämistä (ts. klikliklikklik ja kas.. homma toimii kerrasta) (itsellä on nyt pelkästään tuo Z90 player ja ohjaimina tarpeen mukaan iPhone, iPod touch tai iPad - musalähteenä Spotify + NAS-purkki (Synology DS210j) tullee herättämään laajemmin mielenkiintoa kunhan tietoisuus tämän järjestelmän potentiaalista lisääntyy.

    Opiskelijayksiöön tämä on toki aivan turhan järeä systeemi, mutta kun kotona alkaa olemaan enemmän kuin yksi henkilö ja yksi huone niin Sonos alkaa vaikuttaamaan kiinnostavalta. Jos jotain vastaavia on(?) markkinoilla.. onko? Jos on niin kertokaapa. Syy miksi olen tästä niin innostunut johtuu siitä, että tämä on oikeasti aikas toimiva juttu ja suhteellisen järkevästi hinnoiteltu. Ihan yleisesti langattomat monihuonejärjestelmät ovat suhteellisen uusi asia ja laajempi yleinen tietoisuus taitaa olla aika vähäistä joten jos koko aihetta pystyy tuomaan esille niin tästä on hyötyä nimenomaan käyttäjille.

    ps. Yhden hengen yksiössä riittää tätä nykyä kännykkä tai joku mp3-soitin (kunhan sen saa liitettyä stereoihin) ja jos haluaa hieman järeämmän niin sitten esim. XBMC + ohjaus iPod/iPhonella tai Android-kännykällä (jolloin ei tarvitse käyttää tv:tä+näppistä ohjaukseen) tai jokin NAS-purkki kunhan siinä olevaan mediaserveriin löytyy etäyhteys ja hallinta (esim iPod/iPhone/Android-luuri + Synology/Qnap...). Monilla opiskelijoilla on Applen läppäri (tai jos muuten sattuu olemaan mäkkejä kotosalla) niin sitten Applen Airport Expressin kautta. Ja toki tuo alempana ketjussa mainittu Logitechin Squeezebox.
     
    Viimeksi muokattu: 11.11.2010
  6. MovieFreak

    MovieFreak Active Member

    Liittynyt:
    28.07.2003
    Viestejä:
    1 150
    Saadut tykkäykset:
    4
    OK, toivotaan että ennuste toteutuu niin ei ole turha tämä osasto (toki ennuste voi tässä tapauksessa olla itseään toteuttava :eek:).

    Verrataanpa Sonosta sitten esimerkiksi Logitechin Squeezebox -tuoteperheeseen. Missä mielessä Sonos on huomattavasti parempi varsinkin kalliimpi hinta huomioon ottaen?

    Ja samalla periaatteella Squeezeboxilla pitäisi olla oma alifooruminsa + tietenkin ketju jossa kerrotaan mistä niitä voi ostaa. :rolleyes:
     
  7. Mika

    Mika Administrator Ylläpidon jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    8 273
    Saadut tykkäykset:
    29
    Hehe, joo - nuo on samankaltaisia systeemeitä, mutta noissa (itsellä ei ole Squeezeboksia joten myönnän, että tämä on mutua) on käsittääkseni sellainen isohko ero, että Sonos on järjestelmänä avoimempi ja huomattavasti toiminnallisempi (selittää ehkä hintaeron joka muuten ei ole niinkään suuri ja kutistuu entisestään jos antaa yhtään arvoa käyttömukavuudelle kts. kaukosäätimet ... toisessa on kosketusnäyttö ja toisessa painikkeet). Squeezebox on toiminnaltaan käsittääkseni sillä tavalla spesifinen että se on melkein suljettu systeemi.

    Esimerkiksi Squeezebox ei tue verkkolevyjä upnp/dlnan kautta vaan joko serverisofta pitää asentaa pc:lle (onneksi on lähes käyttöjärjestelmäriippumaton eli toimii niin Windowsissa, Macissa ja Linuxissa mutta pc pitää olla päällä ja se virrankulutus...) tai sitten jokaista erimerkkistä verkkolevyä varten pitää olla olemassa oma serveripalikka. Sitten tuo ohjain (vain ja ainoastaan Logitechin oma) ei ole langaton vaan se istuu kaapelin päässä kiinni stereoissa - ok, on tuo Duet-kaukosäädin mutta se ohjaa vain yhtä langallista boksia.

    En yritä tässä väheksyä Logitechin Squeezeboksia ja ylistää Sonosta sillä käsittääkseni tuo Squeezebox on myös oikeasti toimiva ratkaisu. Ero vain näissä on ehkä siinä, että jotenkin tuntuu, että tuo Squeezebox on enemmän tuo "sinkkuratkaisu" tai monen yhden käyttäjäpisteen ratkaisu kuin taas Sonos on enemmän langaton monihuoneratkaisu. Tuokin toki sopii hyvin Mediakoti-kategoriaan sillä voihan sinkkukotikin olla mediakoti :). Periaattessa Squeezeboksille voisi perustaa oman osion jos miettii tarkasti osion rakenteen - Squeezeboksille kun on noita eri serveripalikoita jokaista NAS-purkkia varten omansa ja serverisoftan asennusta pc/linux/mac-ympäristöihin niin voi olla että käyttäjien tukea ja kokemuksia saatetaan tarvita paljonkin.

    Ihan yleisesti noiden käytänön eroja - laitetaan tähän esimerkki Sonoksesta ja Logitechista niin (jos tässä joku menee pieleen niin oikaiskaapa)

    Sonos toimii esim. seuraavasti

    Asennetaan yksi Sonos player tai Sonoksen wlan-asema jossain päin verkkoa olevaan reitittimeen kiinni. Samaan reitittimeen kytkettään sitten joku mikä tahansa NAS-asema kunhan tukee CIFS / Sambaa (lähes kaikki) Tuohon nas-purkkiin tuupataan sitten kaikki musiikki vaikka isän, pojan ja tyttären omilta läppäreiltä vaikka CD:t rippaamalla sitä mukaa kun niitä hankitaan. Laitetaan yksi Sonos purkki kiinni olohuoneessa oleviin stereoihin ja toinen pojan ja kolmas tyttären huoneeseen. Playerit sen mukaan onko jo olemassa olevia stereoita.

    Isällä on sitten joko läppäri tai Sonoksen oma ohjain tai vaikkapa ipodi tai iphone / ipad.. nappaa sovelluksen päälle ja valitsee sieltä Pink Floydin soimaan ja poppi lähtee virtaamaan olohuoneeseen tuolta NAS-asemalta. Poika haluaa räväkämpää ja nappasee joko isältä tuon hallintakapulan tai käyttää omaansa ja valitsee ACDC:t soimaan omaan huoneeseen. Tytär ei välitä äijämusasta vaan käyttää joko omaansa, veljensä tai isänsä kapulaa/kännykkää ja valitsee Taylor Swiftin soimaan omaan huoneeseen.

    Tulee viikonloppu ja vanhemmat lähtevät mökille joten jälkikasvu päättää pistää bileet pystyyn ja valitsevat 100 parasta biisiä ja laittavat ne jonossa soimaan yhtä aikaa joka huoneessa.

    Logitech:
    Jokaisessa huoneessa on oma itsenäinen laitejärjestelmänsä musiikkineen tai jos musa on verkossa NAS-purkissa niin sitä voidaan soittaa kustakin huoneesta ko. huoneen omalla järjestelmällä.
     
    Viimeksi muokattu: 11.11.2010
  8. LOP

    LOP Active Member Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    3 986
    Saadut tykkäykset:
    23
    Kaikki se kokemus, mitä itselläni on Squeezeboxista, tukee tätä näkemystä.
     
  9. MovieFreak

    MovieFreak Active Member

    Liittynyt:
    28.07.2003
    Viestejä:
    1 150
    Saadut tykkäykset:
    4
    Jep, onhan Sonoksessa toki puolensa, jos nyt jokin Squeezeboksissa ärsyttää on se että se vaatii oikean serverin, pelkkä verkkolevy ei riitä (toki ton serverisoftan voi asentaa tiettyihin verkkolevyihinkin).

    Touchin mukana tulee normaali ir-kaukosäädin, sama kuin SB3ssakin oli, eli ei tarvitse kävellä laitteen luo jos haluaa vaihtaa biisiä tms. Duetissa on sitten näytöllinen kaukosäädin joka toimii WLANin kautta. Jos haluaa all-in-one -systeemin esim. kelloradioksi, Boomissa on kaikki valmiina kaiuttimia myöden, kevyempi kelloradio on sitten Radio.

    Eri musaa voi soittaa eri huoneissa ongelmitta, tai sitten soittimet voi synkata toistamaan samaa raitaa miten haluaa.

    iPeng on softa jonka avulla SBn ohjaus onnistuu iPhonellla. Vastaavia löytyy muillekin luureille. Itselläni ei näistä kokemusta kun en omaa sopivaa luuria. Lisäksi tietysti ohjaus on mahdollista selaimen kautta PCllä.

    Kaikenkaikkiaan hyvä että kehitys kehittyy ja tulee muitakin vakavasti otettavia vaihtoehtoja tälle saralle. Tosin onhan Sonoskin ollut markkinoilla jo parisen vuotta (?).

    Nimim. SB Classicin ja Boomin tyytyväinen käyttäjä jo reilut 2 vuotta.
     
  10. Borje

    Borje Active Member

    Liittynyt:
    08.03.2004
    Viestejä:
    2 270
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sonos on sinänsä ihan jees (käytössä 4 zonea) . Kyrsii vaan niitten hinnottelu, yhden playerin hinnalla kun nykyään saa jo kohtuullisen AV vahvistimen. Jos vahvistin ym. valmistajat ottavat AirPlayn valikoimiinsa niin siitä saattaapi tulla jotain mielenkiintoista.
     
  11. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    3 389
    Saadut tykkäykset:
    319
    Mutta kenties Sonosin maahantuoja / jälleenmyyjät on. :thumbsup:


    Itselläni ei ole kokemusta Sonosista eikä Squeezeboxista. Jälkimmäinen on mielestäni vesittynyt piloille Logitechin astuttua puikkoihin. Systeemi ja laitteet ei vain inspaa sitten niin yhtään.

    Sonos sen sijaan kieltämättä vaikuttaa hienolle systeemille ja vaikuttavin osa on nimenomaan nuo jouhevan näköiset käyttöliittymät iPhonelle ja (varsinkin) iPadille. Juuri sitä mitä itsekin haluaisin. Itse asiassa ei nyt niin mahdoton hinta kuitenkaan systeemillä, kun ottaa huomioon, että käyttöliittymän iPhonelle ja iPadille saa ilmaiseksi.

    Itse olen pitkään suunnitellut ja jossain määrin toteuttanutkin MPD:lle perustuvan systeemin. Käyttöliittymäpuolella on vielä toivomista tosin. Ja joskus olisi kiva, kun laitteet ihan vain toimii eikä tarvitse aina säätää säätää säätää...
     
  12. Crimson

    Crimson New Member

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    2
    AirPlay tulee ensialkuun ainakin Denonin, Marantzin, JBL:n, B&W:n vehkeisiin. Eiköhän muutkin sen ota käyttöön jossain vaiheessa.

    http://www.apple.com/itunes/airplay/

    Saattaapi olla, että tulee lähiaikoina hankittua uusi AppleTV, joka tukee AirPlay:n avulla äänen lisäksi myös kuvan siirtoa langattomasti. Siihen ei taida Sonos pystyä? ;)
     
  13. Borje

    Borje Active Member

    Liittynyt:
    08.03.2004
    Viestejä:
    2 270
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sonoksen ehdoton etu on ettei tartte olla kuin NAS purkki päällä. AirPlay vaatii että sulla on tietsikka hereillä ja iTunes ladattuna jotta toimii järkevästi. Toi on nyt sitten arvotus tuleeko tosiaan uudet Zeppeliinit Wlan varustuksella.
     
    Viimeksi muokattu: 11.11.2010
  14. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    3 389
    Saadut tykkäykset:
    319
    Plus on vangittu iTunesin tukemiin tiedostomuotoihin. Ainakin itselleni merkittävä asia. Oma formaattivalintani on nimittäin FLAC.
     
  15. Borje

    Borje Active Member

    Liittynyt:
    08.03.2004
    Viestejä:
    2 270
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sonoksen formaattivalikoima aikas paljon laajempi joo.. Suoraan sanoen näkisin ennemmin Sonoksen vastaanottimet Zepukoissa :)
     
  16. Crimson

    Crimson New Member

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    2
    Mulla on Mac Mini aina päällä, koska se toimii samalla tallentavana digiboksina & mediaserverinä. Se ei paljoa virtaa vie ja osaa myös herätä tarvittaessa.

    iTunes ei tietysti kovin eksoottisia formaatteja syö. Apple Lossless on laadukas, oma valintani on 256 AAC (MP4), joka on hieman monikäyttöisempi.

    Mutta Sonos on varmasti kova juttu ja itsekin sellaista harkitsisin, ellei olisi jo noiden Omppu-vehkeiden ympärille rakennettu systeemi jo pitkällä. Toisaalta eiväthän ne ole toisiaan poissulkevia, koska Sonos osaa hakea musat myös iTunesista ja pari iPhonea taloudesta löytyy myös... ;)
     
  17. code.666.

    code.666. New Member

    Liittynyt:
    29.04.2003
    Viestejä:
    1 226
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itsellä MPD pyörii Popcorn hourissa (nmt) laitteessa ja sitä ohjataan sitten kosketusnäytöllisellä läppärillä. Helppoa ja toimii ilman suurempaa säätämistä. Toki toivoisi client-softiin hiukan parempaa tukea kosketusnäytölle, mutta eiköhän sellainenkin tule pian. Nyt jo löytyy iSoittimille ja puhelimille&Androidille softat, mutta varsinaista kosketusnäytöllistä läppäriä ei ole tuettu.
     
  18. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    3 389
    Saadut tykkäykset:
    319
    Apple Lossless ei tietenkään laadun puolesta häviä FLACille, mutta itse en halua sitoa itseäni Applen formaattiin (arkistointitarkoituksessa) pitkällä aikavälillä. FLACin kanssa voi luottaa siihen, että musat saa kuunneltua vielä 8-kymppisenäkin. :thumbsup: Ylipäänsä losslessin kanssa voi luottaa myös siihen, että laatu on "riittävä".

    Itse näpräsin hiukan oman kokoonpanoni kanssa viikonloppuna. MPD pyörii MythTV-server-client-koneessa taustalla. Latasin iPhoneen MPoDin ja testasin miten homma pelittää. Kivastihan se pelitti ja MPoD tarjoaa varsin jouhevan käyttöliittymän. :) Windowsissa taas näyttää pelaavan ihan kiltisti Gnome Music Player.

    Ei silti systeemi varmaankaan Sonosin käyttäjäkokemusta vastaa. Varsinkin Sonosin iPad-käyttöliittymä näyttää nimittäin erittäin maukkaalta!
     
  19. Crimson

    Crimson New Member

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    2
    Mulla oli aluksi musat Apple Lossless -muodossa, mutta se oli kieltämättä hieman epäkäytännöllinen esimerkiksi iPodien ja iPhonen kanssa, muiden valmistajien laitteista puhumattakaan. Siksi päivitin musakirjastoni avoimeen AAC-formaattiin (HUOM! Tämä ei ole mikään Applen formaatti, toisin kuin monet väittävät!), joka toimii lähestulkoon joka vehkeessä. Laatu ei ehkä oo ihan hifiä, mutta laatu/koko/monikäyttöisyys on aina hieman kompromissi. Mun vehkeillä laatu on toistaiseksi riittävä (ja varmuuskopiot alkuperäisessä fyysisessä muodossa hyllyssä), joten näillä mennään.
     
  20. aleksiet

    aleksiet New Member

    Liittynyt:
    15.08.2006
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mä kaipaisin Sonos -järjestelmään radiomahdollisuutta. Niin että voisi hoitaa kaiken musiikin kuuntelun helposti "etäohjattuna" ilman tarvetta laittaa jotain toista laitetta päälle jos haluaakin kuunnella radiota musiikkitiedostojen sijaan.

    Lisäksi jonkunlainen tuki monikanavaäänelle olisi paikallaan. Nykyisellään noi ei taida tukea kuin kahta kanavaa.