Lumian USB:hen SPDIF-lähtö (coax) tai analog out?

Keskustelu osiossa 'Kuulokkeet sekä muut audiolaitteet' , aloittajana JH1, 30.12.2016.

 1. JH1

  JH1 Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.01.2003
  Viestejä:
  86
  Saadut tykkäykset:
  2
  Lumia 950:ssä näyttäisi tavalliset USB-hiiret ja -näppäimistöt toimivan kuin vettä vain, kunhan käyttää sopivaa adapterikaapelia (USB A/C). Syntyi ajatus, että paremman äänenlaadun saadakseni hankkisin USB-porttiin (A) tökättävän SPDIF-lähdön tai kuulokeliitännän.

  SPDIF-lähtö olisi sikäli laadukkaampi toteutus, että voisin käyttää ulkoista kuulokevahvistinta, jossa on potikalla toteutettu volume-säätö. Miinuksena on se, että tällaista pakettia ei voi kuljettaa mukana niin näppärästi kuin puhelimesta virtansa ottavaa kuulokelähtöä. Kuulokelähtöjä on saatavilla pienikokoisina USB-tikkuina ja vähän isompina laitteina, mutta laatu jää ihan arvailun varaan netistä tilattaessa. Digitaalinen äänensäätö ja sarjakondensaattorit kuulokepuolella eivät hirveästi houkuttele.

  Osaako joku heittää ehdotusta mikä USB-tikku kannattaisi hommata?
   
 2. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 156
  Saadut tykkäykset:
  158
  Onko Lumiassa tuki USB-äänelle (ts. tarvittaisiin ajurit, jotta USB-lähtö osaisi toimia äänikorttina)? Jos ei, niin tuo ei taida onnistua.
   
  Viimeksi muokattu: 30.12.2016
 3. JH1

  JH1 Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.01.2003
  Viestejä:
  86
  Saadut tykkäykset:
  2
  USB Audio luokan 1 (eli max 24 bit / 96 kHz) mukaiset laitteet pitäisi toimia Lumiassa ihan vain tökkäämällä laite tai kaapeli puhelimeen kiinni. Ulkomaisilla keskustelupalstoilla on juttua DAC:eista mitä keskustelijat käyttävät Lumioissaan. Ainakin kaikki muistitikut, näppäimistöt ja hiiret ovat toimineet mitä olen kokeillut.

  Ehkäpä tilaan jonkun edullisen PCM2704-pohjaisen tikun... Siitä pitäisi saada ainakin kohtuullinen digisignaali. Oishan tuollainen kiva värkätä itsekin niin voisi jättää analogiapuolen kokonaan rakentamatta. Kannattaa käyttää välissä lyhyttä kaapelia, koska muuten puhelimen USB-liitin on aika kovilla.
   
 4. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Ei nyt varsinaisesti liity asiaan, mutta Android (>5.0) ja iOS puolella ainakin toimii DACit ja äänikortit varsin kattavasti. Androidiin lisävarusteeksi usb otg kaapeli ebaysta 99snt ja i-laitteeseen "camera connector" tjsp. Note3 testailtu esim. behringer 222 optisella sekä analogisella ulostulolla ja focusrite 2i2 balansoidulla analogisella ulostulolla sekä kuulokkeilla. Toimii moitteettomasti.
   
 5. JH1

  JH1 Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.01.2003
  Viestejä:
  86
  Saadut tykkäykset:
  2
  Nyt voin todeta, että Lumia 950 (Windows Phone 10 alkuvuoden 2017-päivityksellä) toimii upeasti PCM2704-D/A-muuntimen kanssa eli sen avulla saa äänet ulos analogisena ja SPDIF-muodossa sähköisenä ja optisena. Näitä saa Ebaysta miljoonaa erilaista versiota ja hinta ei päätä huimaa (toimitettuna muutaman euron/kpl). Tässä se minkä tilasin kokeilua varten:

  http://www.ebay.com/itm/PCM2704-USB...504136?hash=item1c75ec4a88:g:0IgAAOSwo4pYLnBj

  Tämä toimii Lumiassa heti, kun sen kytkee USB-porttiin. Äänenvoimakkuus säätyy puhelimen ja D/A-muuntimen napeista ja pause-nappikin pelittää. Tilasin myös koteloidun mallin, joka on käytännöllisempi. Äänenlaatu on PCM2704:ssa ihan ok ja sen digilähdön voi kytkeä vielä tasokkaampaan vermeeseen, jos on tarvetta hifistellä. Helppo ja erittäin edullinen tapa parantaa Lumian äänenlaatua.

  Ei tuo virtaakaan vie ihan hirveästi (ottaa sen puhelimesta USB-portin kautta), koska piirikortti ei tunnu lämpenevän käytössä.