Lumagen VisionPro HDP

Keskustelu osiossa 'Videoprosessorit' , aloittajana RBV, 26.10.2004.

  1. RBV

    RBV Surprise, cockfags! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 858
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tuli hankittua viikko takaperin Lumagen VisionPro HDP skaalain.
    Kuherruskuukausi uuden vehkeen parissa on alkanut ja suhde vaikuttaa alkaneen erittäin onnellisissa merkeissä. Aloitetaan kuitenkin alusta.

    Tässä "Pro" mallissahan on kaikki liittimet BNC tyyppisiä, paitsi tietysti DVI liittimet. Paketin mukana olikin mukavasti alkuunpääsemistä varten seuraavat johdot:

    -6kpl RCA-BNC kaapeleita, 2kpl punaisia, 2kpl vihreitä ja 2kpl sinisiä
    -2kpl S-Video – BNC kaapeleita

    Noista RCA-BNC kaapeleistahan saa esim. 2x komponenttijohdot tai 1x komponentti ja 3x komposiittijohtoja (jos joku oikeasti haluaa komposiittia käyttää).

    Sisääntuloja löytyy seuraavasti:

    -2kpl SDI (Serial Data Interface)
    -2kpl Komponentti (Standard Definition (480i & 576i)
    -2kpl S-Video
    -2kpl Komponentti (Standard Definition, Encanced(?)Definition, High Definition)
    -2kpl DVI (HDCP yhteensopivia)

    Nuo kaksi viimeksi mainittua komponenttiliitäntää voidaan ottaa myös RGBS signaalin käyttöön. Tämähän on se RGB signaali, jota esimerkiksi SCARTissa kulkee. RGB kytketään komponenttituloihin ja S eli Sync kytketään tällöin vieressä olevan S-Videon "C" –liittimeen.

    Itse kytkin DVD:n (H/K 506 LE) komponenttisisääntuloon ja Digiboksin ja satelliittivirittimen toiseen noista RGBS:ää kelpuuttaviin komponentti/S-Video liittimiin. Tarkoitus on myös aikanaan hommata laadukas SDI ulostulolla varustettu DVD soitin.

    SDI:n ideahan on se että saadaan suoraan DVD soittimen MPEG purkupiiriltä tavara digitaalisena ja ilman turhia suojauksia kuten Macrovisionia ja HDCP:tä. Tällöin jää välistä myös kaksi täysin turhaa digitaali-analogia muunnosta. SDI soittimiahan on täysin turha etsiä mistään Gigantin hyllyiltä, kyseessä on lähinnä ammattitason laitteista tuttu signaalitie. Näitä modauksia tehdään sitten monessa paikassa, lähinnä ulkomailla, yleensä hyvälaatuisiin DVD soittimiin, joissa ns. Chroma-Bug ei vaivaa.

    Ulostuloja laitteesta löytyy kaksi, toinen on BNC liittimillä toteutettu ja toinen on DVI – ohjekirjan mukaan HDMI yhteensopiva.
    BNC liittimiä löytyy viisi kappaletta, joten ulostulosignaali on vapaasti konfiguroitavissa esim. RGBHV, RGBS, RGsB tai komponentti.
    DVI voidaan ohjelmoida antamaan HDCP suojattua signaali tai sitten ei. Tosin jos sisääntuleva DVI signaali on HDCP suojattua, on automaattisesti myös ulostulosignaali HDCP suojattua. Tällöin BNC ulostulo on disabloitu. HDCP suojaus ei kuitenkaan estä signaalin muokkausta kuten skaalausta laitteen sisällä, mikä on erittäin hieno ominaisuus!

    Laitteen virtalähde on ulkopuolella, joten tällä minimoidaan osaltaan virtalähteestä mahdollisesti aiheutuvia häiriöitä.
    Laitteen mukana tulee myös datakaapeli firmware päivityksiä varten. Tämä tulee tosiaan tarpeeseen, sillä laite on vielä beeta vaiheessa ja päivityksiä tipahtelee muutaman viikon välein.
    Tosi ammattilaisille mukana tuli vielä kaksi metallista korvaketta, joilla voidaan laite pultata kiinni 19" räkkiin. Tätä varmaan harvempi tarvitsee, tai mistä minä sen tiedän... :D

    Ulkonäöltään tässä laitteessa ollaan mielestäni onnistuttu erinomaisesti. Esimerkkinä kilpailevan DVDO:n Iscan HD (ja HD+) ovat mielestäni erittäin rumia, Lumagenin ollessa hillityn mutta erittäin tyylikkään oloinen. Etupaneelin minimaaliset nappulat ja pelkistetyn hienostunut näyttö hivelevät myös vannoutuneen esteetikon silmää. Laitteen paino on asia joka minua hämmästytti suuresti. Kooltaan laite vastaa reilun kokoista DVD soitinta mutta painoa löytyykin sitten jo tuplaten. Eli pieni tuulenvire laitehyllyssä ei saa laitetta nousemaan ilmaan. :) Laatua siis tämäkin.

    Koska oma Barconi (Data 801s) kelpuuttaa mieluiten RGB-H-V signaalia ei ulostulon valinnassa ollut epäselvää. Tosin Barcosta löytyy myös joidenkin lähteiden mukaan laadukkaampaa kuvaa antava D9 liitin, jolle kelpaisi myös RGsB, RGBS, RGB+H+V ja RGB-H-V, päätin siis pistää kaverini rakentamaan 5xBNC – D9 johdon.
    Suunnattomat kiitokset Mikolle parin tunnin tuskaisesta pakertamisesta. Ei nimittäin ole helppoa liittää 5x koaksaalikaapelia piskuiseen D9 liittimeen...

    Johtosulkeisten jälkeen olikin aika käynnistää uusi vehje. CRT miehet sen tietävät: uusi signaali, uudet asetukset. Kuva suunnilleen kohdalleen ja säätämään.
    Tässä vaiheessa on ihan pakko todeta laitteen olevan insinöörien suunnittelema myös käyttöliittymältään. Jos videonauhurin (kuka näitä vielä käyttää?) ajastaminenkin tuo ongelmia, voi olla varma, että Lumagenin valikko ei ole sieltä helpoimmasta päästä. Kirveen kaivoon heittämistä ei kyllä tarvinnut harkitakkaan, sillä onhan näitä valikkoja ennenkin tutkittu. Mukana tullut ohjekirjanen auttoi mukavasti alkuun: "Basic settings – Step by step"

    Alkusekoilujen jälkeen logiikka alkoi aukeamaan. On määriteltävissä kymmenen ulostulo asetusta, tai profiilia, ja jokaiselle inputille täytyy tehdä omat asetukset. Sitten tiettyyn inputtiin voidaan linkittää haluttu ulostuloprofiili.

    Esimerkiksi satelliittivirittimelleni tein seuraavasti:
    Valitaan inputiksi input3, jonka sisääntuleva signaali on RGBS. Tällöin viereisen S-Videon "C" on SYNC. Kyseiselle inputille on olemassa neljä eri muistipaikkaa. Tämä on erittäin kätevää, sillä esimerkiksi yhdessä muistipaikassa voi olla valmiiksi vaikkapa ulostulo 720p, 75hz 16:9 ja toisessa perinteinen 576p, 50hz 16:9. Jos inputtiin tulee vaihtoehtoista signaalia, esim. NTSC:tä, tällöin kaksi muistipaikkaa menee automaattisesti sen käyttöön, jos näin halutaan. Muistipaikkoja voi näppärästi selata suoraan kaukosäätimen pikanäppäimillä ja voi tehdä esim. rinnakkain vertailuja eri resoluutoiden/virkistystaajuuksien välillä.

    Kaukosäädin onkin sitten omalta osaltaan eräässä suhteessa ainoa pettymys. Kake on kyllä mielestäni tyyliikkään ja onnistuneen muotoinen. Kaikki tärkeä on aseteltu juuri oikein. Mutta se on erittäin kevyt ja todella muovisen oloinen. No, kai se nyt on muovisen oloinen kun on muovista tehty mutta kun vertaa itse laitteen massiivisen metalliseen olemukseen, tuossa on mielestäni turhaan pihtailtu. Liekkö sitten makuasia, en tiedä.
    Kaukosäätimestä löytyy myös näppärät pikanäppäimet: 4:3, Letterbox, 16:9 ja 1.85:1.

    Output onkin sitten hauska paikka. Ulostuloresoluutioksi voidaan valita mikä hyvänsä kuten myös virkistystaajuus voidaan valita hertsin sadasosan tarkkuudella. Kuitenkin näyttölaitteen ominaisuuksista riippuu kuinka näitä voi hyödyntää. Varsinkin monelle datatykille on tärkeää, että se saa "pixel-perfect" signaalia eli voidaan siis antaa aina samaa signaalia riippumatta mitä Lumagenille syötetään.

    Joillekin virkistystaajuuden nosto on tärkeämpää kuin vaakajuovien näkymättömyys ja sehän on tässä kätevää kuten tulikin jo mainittua. Esimerkiksi 720p 75hz on erittäin levollista katseltavaa, harmittaa kun tykkini ominaisuudet eivät riitä 864p/75hz skaalaukseen.
    Koska laite on "HDP", on myös HD materiaalin skaalaaminen mahdollista. Tosin tällä hetkellä se ei taida vielä firmwaren puutteista johtuen olla mahdollista, mutta tulevaisuutta ajatellen sekin on siis kohtapuoleen kunnossa, kunhan saavat koodin kohdalleen. Erittäin hieno juttu sekin.

    Vaikka laite onkin ollut jo kohta viikon en valitettavasti ole ehtinyt kunnolla testailemaan, vasta eilen sain tykin säädöt mahdollisimman kohdalleen. Tarkoitus on lähteä vertailemaan kuinka esim. 576p 50hz -> 720p 75hz vaikuttaa katselunautintoon.

    Vaikka laitteen hinta onkin lähes 2500€, olen ainakin tähän asti ollut varsin tyytyväinen omainaisuuksiin, käytettävyyteen ja laatuun. Voin kyllä suositella tätä lämpimästi, oli sitten käyttämäsi näyttölaite CRT, DLP, LCD, Plasma tai mikä hyvänsä, joka hyväksyy sisäänsä korkeampia resoluutioita. Kymmenellä sisääntulolla laite toimii jo pelkästään erittäin asiallisena keskittimenä, näyttölaitteelle ei tarvita parhaimmillaan kuin yksi johto.

    Katselutunnelmista ja testaamisesta lisää tuonnempana. Kiitos jos mielenkiintosi riitti tänne asti!
     

    Liitetyt tiedostot:

  2. Yorcci

    Yorcci Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.03.2001
    Viestejä:
    2 953
    Saadut tykkäykset:
    5
    Itselläni aiempi versio VisionPro on ollut puolisen vuotta ja käyttökokemukset ovat olleet vastaavia -todella positiivisia. Ainut lisäys, mitä kaipailisin omaan skaalaimeeni, olisi tuo rgb(s)-signaalin sisäänmeno. Digiboksinkin signaali on tällä hetkellä komposiittina.

    Onneksi Nokian digiboksiin tuli komponenttioptio softapäivityksen myötä, vielä kun saisi selville, mistä scart-pinneistä tuon komponentin saa ulos.
     
  3. RBV

    RBV Surprise, cockfags! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 858
    Saadut tykkäykset:
    7
    No nyt on laitetta testailtu reilu pari viikkoa, tosin muut projektit on mennyt pahasti etusijalle... Kuitenkin, alkutunnelmista on päästy varsinaiseen käyttöön ja tässä tiivistettynä huomioita:

    Minkäänlaisia vaakajuovia on ollut turha hakea. Suurin syy tähän varmaan on käyttämäni juovamäärä, 720p, joka on siis 1.25 x 576(pal) 1.5 x 480(ntsc). Kokeilin alkuvaiheessa juovamäärää 864, joka vaikutti vielä kohtuullisen tarkalta, tosin silloin tykin fyysiset säädöt (asento & fokus) eivät olleet kovinkaan optimoidut. Tarkoituksena on palata tämän resoluution testaukseen, kunhan silmät ensin tottuvat nykyiseen.

    Vaikka itse kärsin paikoitellen pahastikin monen DLP tykin aiheuttamasta ns. "rainbow" -ilmiöstä, en ole, yllättävää kyllä, kovinkaan herkkä 50hz kuvavälkynnälle.
    Minulla on Lumagenin asetuksissa pikavalinnat 720p 50hz -> 720p 75hz toiminnolle ja suurin ero jonka olen huomannut näiden välillä on 75hz:llä aavistuksen pehmeämpi kuva. Koska tällöin myös kuvataajuus kasvaa n. 37kHz -> n.56kHz, alkaa myös Barcon jäähdytys pitämään reilusti kovempaa ääntä ja käytössä onkin yleensä ollut 50hz.

    Lauantai-iltana tuli katsottua Van Helsing, joka tarinaltaan ja sisällöltään oli hyvin pitkälti kuraa mutta kuva ja värimaailma oli yksi hienoimmista joita olen koskaan nähnyt. Lomituksen poisto toimii todella hienosti, joskus olen joissakin diagonaalisissa linjoissa nähnyt lievää sahalaitaisuutta mutta sekin taisi olla heikosti pakatussa videopohjaisessa satelliittilähetteessä, joten sanonta "huonosta ei voi saada taikomallakaan hyvää" pitänee paikkansa. Skaalauksesta johtuvia ongelmia en myöskään ole havainnut, tämä kyllä pistää hieman allekirjoittanutta ihmetyttämään, mutta kai se on uskottava silmiään sen verran...

    Vaikka en ole vieläkään ( :weep: ) saanut aikaiseksi säätää värejä ja kontrastia testilevyllä takuuvarmasti kohdalleen, täytyy sanoa että olen Lumagenin suorituskykyyn enemmän kuin tyytyväinen. Koska laite on vielä beta -vaiheessa ohjelmistonsa suhteen, pieniä bugeja mm. valikoiden toimimuudessa on havaittavissa. Tosin tällä hetkellä on yksi päivitys jo odottamassa asennusta, eli mitä minä tässä siitä sen enempää purnaamaan...

    Palaan jälleen aiheeseen tuonnempana.
     
  4. peter69

    peter69 Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2002
    Viestejä:
    950
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kerrotko tarkemmin mistä on kyse?

    Petri
     
  5. RBV

    RBV Surprise, cockfags! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 858
    Saadut tykkäykset:
    7
    Heitetään tajuttoman kovaa MUTUa:

    SCARTin RGB nastoista saadaan YUV jos se asetetaan jostain valikosta päälle.
     
  6. peter69

    peter69 Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2002
    Viestejä:
    950
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämänsuuntaista itsekin luin rivien välistä, lähinnä kiinnostaisi tietää mistä Nokian boxista kyse ja mistä kyseinen ohjelmaversio löytyy..

    Petri
     
  7. Yorcci

    Yorcci Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.03.2001
    Viestejä:
    2 953
    Saadut tykkäykset:
    5
    Nokian kiintolevyllisestä kaapeliboksista, 260 C taitaa olla tarkka mallimerkintä. Ohjelmaversio löytyy kaapeliverkosta :p

    Hmmm... oliskos tälle jotain vahvistusta? Voisi aloittaa kaapelin värkkäämisen iltojen ratoksi. Tai tuonhan saisi kokeiltua, kun roudaisi boxin telkkarin ääreen ja kokeilisi, muuttuuko kuvan laatu eri vaihtoehdoilla.

    Tällä hetkellä kuva tulee scartilla videoiden kautta ja ilmeisesti kompostinastassa tulee aina vaan signaalia, koska signaalityypin valinta ei vaikuta mitenkään näkyvään kuvaan.
     
  8. peter69

    peter69 Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2002
    Viestejä:
    950
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielenkiintoista, onkohan tuota tulollaan T-malliinkin? Täällä pääkaupunkiseudulla kun vaikuttaa tuo breznevinaikainen HTV, joka haluaa melkoiset kaaliviljelmät laajentaakseen verkkoa.

    Nykyisellään 260T on kiinni Aptus 1:sen avulla (http://www.syncblaster.com/APTUS1_RGB2C.html).

    Petri
     
  9. JaniH

    JaniH Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.08.2000
    Viestejä:
    6 723
    Saadut tykkäykset:
    15
    ED=Enhanced definition ja sillä tarkoitetaan 480p/576p:tä.
     
  10. RBV

    RBV Surprise, cockfags! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 858
    Saadut tykkäykset:
    7
    Onkos muita Plazalaisia, joilla on näitä uusia Lumagenin malleja käytössään?
    Minkälaisia kokemuksia löytyy?

    Omasta puolestani voin sanoa viime kuukausien olleen sinällään mielenkiintoisia, sillä uusia firmwareja ilmestyy laitteeseen lähes viikoittain. Laite jalostuu jatkuvasti paremmaksi mutta samalla pullahtelee pikku bugejakin sekaan...

    Onkohan nämä jo suomessakin myynnissä, siis oikeasti, eikä vain missään hintaluettelossa?
     
  11. JaniH

    JaniH Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.08.2000
    Viestejä:
    6 723
    Saadut tykkäykset:
    15
    Jospa tuossa syksymmällä...
     
  12. Borje

    Borje Guest Guest

    Liittynyt:
    08.03.2004
    Viestejä:
    2 270
    Saadut tykkäykset:
    0
    Saako tuota suomesta?
     
  13. JaniH

    JaniH Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.08.2000
    Viestejä:
    6 723
    Saadut tykkäykset:
    15
    Jokos tästä on saatu tuomio aikaiseksi?
     
  14. RBV

    RBV Surprise, cockfags! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 858
    Saadut tykkäykset:
    7
    720p @ 75hz on hylätty, johtuen tykin runsaasta lämpenemisestä -> liikaa mekkalaa. En kyllä ole 75hz virkistystaajuutta kaivannut, sillä 50hz ei aiheuta ainakaan minua häiritsevää välkkymistä.

    Nykyään on käytössä:
    PAL 720p 50hz
    NTSC 720p 59.94hz

    576p ja 480p ovat liian matalia resoluutioita näin isolle (300cm) kankaalle.
    1152p ja 960p haluttaisi käyttää mutta eihän tuo 801 niihin kykene... :(
     
  15. JaniH

    JaniH Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.08.2000
    Viestejä:
    6 723
    Saadut tykkäykset:
    15
    Suosittelen kokeilemaan NTSC-filmimateriaalilla 47,95Hz tai 71,93Hz virkistystaajuutta. Pannaukset ovat paljon parempia kuin 59,94Hz:lla.
     
  16. RBV

    RBV Surprise, cockfags! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 858
    Saadut tykkäykset:
    7
    Hyvä vinkki!
    Tosin NTSC käyttö on ollut viimeisen puolen vuoden aikana aika minimaalista. Täytynee tehdä NTSC:lle toinen muistipaikka tuolle 71.93hz -moodille.
    Muistaakseni Lumagen ei kyennyt alle 49hz tiloihin, en kyllä ole ihan varma...
     
  17. JaniH

    JaniH Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.08.2000
    Viestejä:
    6 723
    Saadut tykkäykset:
    15
    Kyllä tuo n. 48Hz onnistuu. Se on se pienin taajuus, jolla genlockingin saa päälle, syötetäänköhän koneeseen arvo 48Hz, enpä nyt muista.

    Olisiko sinulla mahdollisuutta ottaa screenshottia AVIAn resoluutiokuvasta, etenkin 6,75MHz-pallukasta?
     
  18. RBV

    RBV Surprise, cockfags! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 858
    Saadut tykkäykset:
    7
    "Vertical refresh rate is programmable from 48 to 120 Hertz in steps of 0.01 Hertz."

    Elikkä 47.95 ei ihan onnistu, lähelle pääsee kuitenkin.

    Joo, voihan sen screenshotin ottaa, saattaa tosin mennä jonkin aikaa, itselläni ei nimittäin ole välttävää digikameraa käytössäni.
     
  19. JaniH

    JaniH Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.08.2000
    Viestejä:
    6 723
    Saadut tykkäykset:
    15
    Noin seisoo VisionProHDP:n manuaalissa, mutta pelkän HDP:n manuaalissapa lukeepi näin: "The range is 23,98 (DVI-D) or 47,95 (analog), to 120 Hertz in hundredths". Eli kokeilepa mikä on pienin virkistystaajuus, jonka Lumagen antaa ulos ja antaa laittaa genlockingin päälle. Tuo 47,95Hz (tai 48Hz) pitäisi toimia!
     
  20. RBV

    RBV Surprise, cockfags! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 858
    Saadut tykkäykset:
    7
    Pitääkin kokeilla, vaikka huomenna.
    Genlockingia ei ole vielä olemassa näissä uusissa HDP -malleissa. On kuulemma kehityksen alla ja tulee ilmeisesti kevään aikana. Aavistuksen häiritsee kun pari kertaa tunnissa tulee muutamat tuplaframet mutta ei sen pahempaa. ;)