(liian) samanlaisia kappaleita..

Keskustelu osiossa 'Musiikki' , aloittajana Valhalla, 15.11.2004.

 1. Valhalla

  Valhalla Nikon & Elinchrome Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.12.2002
  Viestejä:
  2 543
  Saadut tykkäykset:
  4
  Kuuntelin tuossa viikonloppuna Gary Mooren spanish quitar biisiä ja se kuulosti jotenkin kovin tutulta. Kaivoin hyllystä tuoreimman YÖ:n cd:n rakkaus on lumivalkoinen ja hain sieltä raidan - kitarat, ja mitä hittoa sehän kuulosti aivan tuolta Gary Mooren tuotokselta? Piti oikein katsoa yö:n kappaleen säveltäjätietoja, ja eihän siellä mitään Moorea tms. kyllä lukenut, vaan Jussi Hakulinen? Jos nyt jollain on mahdollisuus kuunnella nuo molemmat kappaleet niin heittäkäänhän kommetteja...

  Mitä muita ylläolevaan kuvioon sujahtavia biisejä on tiedossa? Ainakin keväältä muistan yhden levyraadin? / vai radiojutun - no aivan sama, missä (en muista kuka) pisti faktaa pöytään Antti Tuiskun hittibiisin olevan itseasiassa Justin Timberlaken cry me a river plagiaatti.

  Osataan sitä näköjään suomessakin :rolleyes:

  EDIT: eikös 4-pop tuonut julki P.M.M.P:n rusketusraitojen olevan "lainaus" jonkun ruotsalaisen naisartistin biisivalikoimasta?

  EDIT2: kyllä yö:n tuotannon levyltä kymmenes kevät ja kappaleessa Angelique? (Johny B) oli tuo sävellysosasto laitettu kyllä sinne minne pitääkin. Ei tuo mainitsemani kitarat ole nyt ihan sama biisi, kuin tuo mooren spanish quitar (kitara muuten kummankin kappaleen nimessa by the way), mutta aika paljon nuotteja menee ihan yksiin.
   
 2. Samppa

  Samppa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.06.2000
  Viestejä:
  14 057
  Saadut tykkäykset:
  22
  Kyllähän noita riittää. Esimerkiksi Negativen ensimmäinen hittibiisi (Moment of Our Love?) muistutti paikoitelleen melkoisesti Queenin Show Must Go Onia.
   
 3. Alobek

  Alobek Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.02.2003
  Viestejä:
  685
  Saadut tykkäykset:
  3
  Itsekin olen huomannut suomalaisessa popmusiikissa todella paljon jos ei suoranaisesti plagiaatteja, niin ainakin reilulla kädellä lainattuja biisejä. Esim. Beats And Stylesin eräästä radiohitistä (Dance Dance Dance?) huomasi heti, että NERD:in She Wants to Move oli kuunneltu. Antti Tuiskusta on selvästi lähdetty tekemään Suomen Timberlakea, joten en ihmettele biisienkin olevan osaksi lainaa. Ja jo mainitsemasi PMMP:n Rusketusraidat on melko suora kopio Annien Greatest Hit -biisistä.
   
 4. JTX

  JTX Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.09.2001
  Viestejä:
  5 796
  Saadut tykkäykset:
  14
  Eikös taannoin hemmo nimeltään Isto Hiltunen lauleskellut jotain Vaya Con Dios - plagiaattia? Iston managerinahan oli legendaarinen, öö se joku nainen.
   
 5. Imlego

  Imlego Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.03.2003
  Viestejä:
  1 416
  Saadut tykkäykset:
  2
  Janne Tulkin "Kirje"-biisissä on todella pitkä orkesteriosuus, joka on aivan suoraan Morriconen "Hyvät, pahat ja rumat" -raidalta. Robbie Williamsin yhdessä biisissä viuluosuus on kopio (ellei sitä sitten kunnianosoitukseksi halua ajatella) Bond-tunnarista "You Only Live Twice". Riittäähän noita, osa tarkoituksellisia, osa vahinkoja. Näitä kahta en kyllä sattumiksi sanoisi.
   
 6. juhaa

  juhaa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  Hannele Laurila, ikinä en ole Seiskaa lukenut ;)
   
 7. Hurricane

  Hurricane vaikeemmil tasoil Tukijoukot

  Liittynyt:
  24.07.2002
  Viestejä:
  2 175
  Saadut tykkäykset:
  11
  No ainakin Kaija Koon hitti vuosien takaa (Kuka keksi rakkauden tms.) muistutti kyllä hivenen liikaa Mike Oldfieldin Moonlight Shadowta..tai Maggie Reillyhan sen lauloi.
   
 8. Hattori Hanzo

  Hattori Hanzo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.02.2004
  Viestejä:
  1 140
  Saadut tykkäykset:
  4
  Biisi on Millenium ja tuo bond-musa on siinä kyllä ihan "kunnianosoitus" mielessä otettu lainaus. Piisin videokin on kunnianosoitus Bond-elokuville, ainakin Conneryn sellaisille. Noihin aikoihinhan ruvettiin puhumaan että Robbie olisi seuraava Bond :confused:

  Mutta kyllähän noita on paljon samalta kuullostavia piisejä. Osa varmasti aivan tahallisia varkauksia, osa alitajuntaisia ja varmaan osa ihan sattumaakin vaikka sattuman osuus on aikas pieni jos nuotituskin osuu yksiin...
   
 9. Swingbream

  Swingbream Uusi jäsen

  Liittynyt:
  31.03.2004
  Viestejä:
  388
  Saadut tykkäykset:
  4
  Kun Markku Impiö haluaa kirjoittaa Kaijalleen uuden kappaleen, Markku laittaa Moonlight Shadown soimaan ja vähän soveltaa, jos jaksaa.

  Kyllähän noita on kopioita paljon. Jotkut tyylikkäitä lainauksia ja sovelluksia, jotkut törkeitä varkauksia. Uusimmassa HS Nytissä Rockpoliisi käräytti Timo Kiiskisen Don Huonojen "Öinen salaisuus" biisin kopioinnista Samuli Edelmanin "Enkelten tuli" -hittiin. Biisejä voi vertailla Nytin sivuilla (www.nyt.fi). Rockpoliisi tosin ansaitsisi joutua sisäisen tutkinnan kohteeksi, koska alkuperäinen biisi on Sub-Urban Triben "One of my little memories", josta Don Huonot on tehnyt coverin.

  En tiedä mitä Seremoniamestarin biisien krediiteissä lukee, mutta epäilisin, ettei sitä mitä pitäisi. Mies tuntuu olevan melkoinen Will Smith -fani, kun on jo kaksi kopiota mieheltä tehnyt: "Ihana päivä" = "Lovely day" (DJ Jazzy Jeff & Fresh Prince) ja "Chillaa meidän kanssa" = "Miami". Nuo ovat kyllä niin suoria kopioita, että toivoisin krediittien olevan oikein, pystyykö joku tarkistamaan?
   
 10. Valhalla

  Valhalla Nikon & Elinchrome Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.12.2002
  Viestejä:
  2 543
  Saadut tykkäykset:
  4
  Niinpä muistuttaa kyllä. Eihän tuossa "lainaamisessa" sinänsä mitään "vikaa" ole, jos vaan esim. säveltäjätieto on kappaleen yhteydessä oikein, silloinhan kunnia (ja teostomaksut) menee sille kenelle kuuluukin.

  Eri asia täysin on tuo alkuun kirjoittamani yö:n "lainaus" (lue kopio) Gary Mooren biisistä, missä kappaleen säveltäjäksi on pistetty pokalla Jussi hakulinen.

  Ei taida olla laillista laittaa noista kahdesta (tai näistä esimerkkikappaleista) pientä otetta mp3 muodossa jostain kohtaa biisiä tänne, jotta voitaisiin heti kuulla noita samankaltaisuuksia ? Kunhan mp3 laatu on riittävän huonoa, ja ei puhuta kun kappaleen osista niin miten iso rikos olisi kyseessä? Pienempi kuin plagiointi kuitenkin? ;)
   
 11. kurdt

  kurdt Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  7 255
  Saadut tykkäykset:
  25
  Onhan noita. Pakko nyt vielä kerran heittää tämä klassinen Nirvana - Breed vs. Apupaska - Paha asia. Toni päätti sitten saada hitin ottamalla SUORAAN riffin jo hitti levyllä olevasta biisistä. Ei paha idea, mutta meidän fiksu Toni kun ei tajunnut muuttaa siitä kuin tempoa hieman. Apulanta nyt muutenkin on erikoistunut Nirvana/Weezer etc. bändien rippailuun, mutta kukin tyylillään.

  Harvemmin muuten noista suorista plagiaateista edes tulee mitään oikeudellisia juttuja, mikä on sinänsä erittäin harmillista.
   
 12. Swingbream

  Swingbream Uusi jäsen

  Liittynyt:
  31.03.2004
  Viestejä:
  388
  Saadut tykkäykset:
  4
  Weezerin rippailusta ja apulannasta puheenollen, "Poistuisitko mun elämästäni" = "Buddy Holly". Tämän pojat ovat ihan suoraan myöntäneetkin. Tosin on niin hyvä tuo heidän versionsa, että itse en kopiointia ollut edes huomannut. SIttenhän heillä on vielä Andreas Johnssonin Gloriousia ripattu Odotus-biisiin aika kovella kädellä.
   
 13. Liekinheitin

  Liekinheitin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 470
  Saadut tykkäykset:
  75
  Jatketaan nyt ainakin aluksi Apiksella, Jyvät on aika selvä suomennos Nirvanan Stay awaystä. Ja Mitä kuuluu tietenkin siitä yhdestä Möykkäel Jaksonin kappaleesta, oliko se nyt Give in to me. Tämänhän ovat myöskin myöntäneet ihan suoraan. 0010:n kertosäe taas menee ainakin alkunuoteilta aika samoin kuin Semisonicin Closing time. Mutta niinpä oli Nirvanan Come as you aren riffi lähes yksi yhteen Killing Joken kappaleesta (oikeuteen meni) ja Teen spirittiä itse sanoivat Pixies-ripoffiksi. Että jokainenhan näitä varmaan harrastaa. Tässä vielä muutamia:

  Tiktak: Lopeta, riffi kuin Salt N Pepan Push it.
  Lemonator: That one touch, c-osa kuin REM:n Perfect circle
  Kotiteollisuus: Joka kappaleessa joku "varkaus"? :)
  Ray Parker Jr.:Ghostbusters oli kopio Huey Lewisin jostain kappaleesta.
   
 14. Samppa

  Samppa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.06.2000
  Viestejä:
  14 057
  Saadut tykkäykset:
  22
  Tehosekoitin - Valonkantaja : U2 - New Years Day
   
 15. Fastro

  Fastro Uusi jäsen

  Liittynyt:
  12.08.2004
  Viestejä:
  130
  Saadut tykkäykset:
  1
  no sitä kopiointia kiertää niin että olen hämilläni enkä keksi nyt mitään.

  apulanta alkaa kopioimaan itseäänkin.

  eikös biiseistä saa esittää joku 30 seccaa (vai 15)?...
   
 16. scandinavian

  scandinavian Uusi jäsen

  Liittynyt:
  22.02.2004
  Viestejä:
  54
  Saadut tykkäykset:
  1
 17. kurdt

  kurdt Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  7 255
  Saadut tykkäykset:
  25
  Toi Come As You Are jupakkahan päätettiin Nirvanan hyväksi. SLTS on sitten muuten enemmän kyllä Bostonin More than a feelingistä kopio kuin Pixiesiltä ;)
   
 18. JuuusO

  JuuusO Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2004
  Viestejä:
  50
  Saadut tykkäykset:
  0
  "Ihana päivä" perustuu itseasiassa Bill Withersin "Lovely Day"-biisiin. Tuota DJ Jazzy Jeffin & Fresh Princen kappaletta en ole kuullut, mutta luulisi sen versioivan samaa Withersin alkuperäistä Lovely Day:tä. Tuostahan on myös Twista tehnyt oman versionsa, "Sunshine". Krediiteissä lukee Ihanan päivän kohdalla "Säv. S. Scarborough/B.Withers".

  "Miamia" ja "Chillaa meiä kanssa"-biisiä en kyllä saa millään yhdistettyä toisiinsa, muuten kuin kesäisen tunnelmansa puolesta. Will Smithin "Miamiin" on lainattu tausta The Whispersin kappaleesta "And The Beat Goes On". "Chillaa meiä kanssa"-biisin krediiteissä mainitaan, että se sisältää samplen Ritarikunnan kappaleesta "Elämän tarkoitus", viitaten kertosäkeen "chillaa meiä kanssa"-hokemaan.
   
 19. Chaplin

  Chaplin One for all, all for me Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.02.2003
  Viestejä:
  645
  Saadut tykkäykset:
  2
  Nightwishin Ghost Love Scoressa yksi kohta on melko samanlainen (ellei kokonaan samanlainen) kuin Gladiaattorin soundtrackilla oleva sävellys (jonka nimeä en nyt muista). Ei tosin ihme, sillä muistan lukeneeni, että Tuomaksen yksi suosikkilevy on juuri tuo kyseinen soundtrack.
   
 20. Swingbream

  Swingbream Uusi jäsen

  Liittynyt:
  31.03.2004
  Viestejä:
  388
  Saadut tykkäykset:
  4
  Selevä. Tuosta Lovely Daysta vähän epäilinkin, että kyse voi olla "coverin coverista", ja aiemmin en edes epäillyt, että krediiteissä olisi vikaa. Tuo chillaa/miami yhteys, joka ei ole ihan suora, mutta mielestäni täysin selvä, sai sitten epäilemään Ihanaa Päivääkin. Bill Withersin versiota en saa nyt mieleeni kuin etäisenä muistumana, mutta veikkaisin Seren version olevan lähinnä Fresh Princen versiosta innoituksensa saanut. Etenkin siksi epäilen näin, koska Miamiakin on hyödynnetty.

  Tuon Miami-yhteyden muuten huomasin siten, että kuulin tuossa äskettäin Miamin pitkästä aikaa, ja välittömästi tuli Sere mieleen ja olisin voinut laulaa kertsiä Seren sanoin (jos osaisin laulaa:)). Toisin päin kuunnellessa yhteys ei jostain syystä ole niin selvä, on kai sitten taitavasti lainattu vain.