Leffateatteri / hifisetti matalaan ja pitkään bunkkeriin

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana AKolli, 11.07.2018.

 1. AKolli

  AKolli New Member

  Liittynyt:
  09.07.2018
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näitä projekteja täällä on jo vaikka ja kuinka, mutta ajattelin kantaa oman korteni kekoon. Suunnitelmia on pyöritelty omassa päässä, mutta apua ja ideoita kaivataan.

  Tässä nyt pikkuhiljaa on alkamassa leffateatterin tekeminen omakotitalon kellarikerroksessa olevaan entiseen autotalliin. Tilaa voi kuvailla sanalla haastava. Pituutta on noin 8,4 m, leveyttä alle 3 m ja korkeutta vain noin 2 m. Tila on osittain maan alla, pikkuikkunat huoneen yläreunassa ovat juuri maanpinnan tasolla. Kolme seinää, lattia ja katto ovat betonia. Vanha tallin ovi on rakennettu umpeen todennäköisesti (tai ainakin toivottavasti) puu/villa-rakenteella. Tämän pitäisi helpottaa pituussuuntaisten huonemoodien kanssa (toki piikkaava <20Hz voisi olla yllättävä). Tietysti keskellä tätä uutta seinää on kulkuovi ulos. Keskellä toista pitkää sivua on vanha palo-ovi taloon. Samalla seinällä takanurkassa on aukko varastotilaan. Lattia ei ole tasainen, vaan nousee huoneen päätyjä kohti. Lattiaa tuskin oikaistaan, koska sitten tila jäisi todella matalaksi ja palo-oven tilalle pitäisi keksiä joku miesluukku. Lisäksi lattian muoto auttanee pystysuuntaisen huonemoodin kanssa. Maanvastaiset seinät on villoitettu ja kipsilevypinnalla.

  Projektin tavoitteena on saada tilasta hyvä leffojen (itse asiassa enemmän tv-sarjojen) katseluun ja musiikin kuunteluun. Ulko-ovelta tarvitaan kulkuyhteys sisäovelle. Katto on tarkoitus maalata ja mahdollisesti akustoida ainakin huoneen etuosasta. Lattialle olen kaavaillut epätasaisen muodon vuoksi jotain kangas- / kokolattiamatto- / terassimatto-tyyppistä ratkaisua. Terassimatto houkuttaisi sen takia, että sen saisi tarvittaessa pihalle puisteltavaksi. Tilaan kuitenkin kuljetaan suoraan ulkoa. Haaveissa olisi pitkien seinien teko tuppeensahatusta laudasta suoraan kipsilevyn päälle. Tämä olisi varmaan akustisesti hyvä ratkaisu ja lautaan olisi helppo kiinnittää mitä vain. Huonona puolena se syö tilan leveydestä helposti vielä 10 cm nykyisestä. Sivuseinän ikkunoita ei peitetä pysyvästi, mutta joku hyvä pimennysjuttu pitää niihin keksiä.

  Screeniksi on ajatuksissa hankkia (tai todennäköisemmin tehdä itse) mahdollisimman leveä 16:9 akustisesti läpinäkyvä yksilö. Screeniseinän sijaintia on varaa siirrellä pituussuunnassa lähes 4 m. Päätyseinän ikkuna peitetään. Monenlaisia villapaalisuunnitelmia seinän taakse on mietitty, mutta näihin pitää palata myöhemmin. Pääkaiuttimet tulevat luonnollisesti screenin taakse. Alun perin suunnittelin tähän käyttöön 12" yksisilmäisiä, mutta kun tulin siihen tulokseen että en ehkä tarvitse olkkarisetin ja leffateatterin lisäksi erillistä hifisettiä, niin tämän huoneen setistä pitäisi saada ihan oikeasti hyvä-ääninen ja yksisilmäiset eivät minun makuun oikein siinä käytössä istu. Tällä hetkellä vahvana vaihtoehtona olisi seinälle ripustettavat Elac WS 1665:t, mutta näiden toimivuus kevytrakenteisessa seinässä villapaalien edessä mietityttää. Sitä ehtii vielä pohtia ja toivottavasti testailla.

  Suurin ongelma on seinä screenin oikealla puolella. Siinä on tällä hetkellä vesikiertoinen patteri ja pinnassa olevia viemäriputkia. Saa nähdä pääsisikö patterista eroon pienellä vaivalla, mutta viemäreistä ei eroon pääse. Siinä jää viemäreiden takia joku 26 cm syvä tila vaikka resonaattorille tai jollekin muulle akustoinnille. Tämän takia vasen ja oikea seinä screenin luona tulevat olemaan akustisesti erilaiset, joka yleensä on ongelma hifistelyn kannalta. Leveyttä screeniseinälle jää joku 2,6m.

  Olisikohan siinä nyt päällimmäiset tunnot purettuna tekstiksi. Lisäilen tähän kuvia kunhan saan niitä pienenneltyä
   
 2. AKolli

  AKolli New Member

  Liittynyt:
  09.07.2018
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  0
 3. AKolli

  AKolli New Member

  Liittynyt:
  09.07.2018
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jaaha. Kuvatekstit eivät näy ennen kuin kuvan avaa. Opetellaan, opetellaan.