Langalliset kuulokkeet elokuvakäyttöön

Keskustelu osiossa 'Kuulokkeet sekä muut audiolaitteet' , aloittajana Polite, 05.03.2021.

 1. Riker

  Riker Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2017
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  5
  Kuulokkeen impedanssin ollessa pieni, vaikuttaa vahvistimen kuulokeannon ulostuloimpedanssi kuulokkeen taajuusvasteeseen, jos se on suuri. Jonkinlainen peukalosääntö lienee kuulokeannon impedanssi * 8 < kuulokkeen impedanssi. Onko kerroin 8 tai 10 tai jotain muuta, vaihtelee jonkin verran lähteestä riippuen. Mielipiteitä on monia. Liian suuri kuulokeannon impedanssin kuuluu löysänä ja muhjuisena bassona oman kokemuksen mukaan. Saattaa olla muitakin vaikutuksia, mutta tuo lienee suurin. Usein av-vahvistimien kuulokeannon ulostuloimpedanssi on liian suuri. Tämä selviää kokeilemalla. Jos kuulostaa hyvältä, niin selviää halvemmalla.
   
  Polite tykkää tästä.
 2. Polite

  Polite Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.08.2003
  Viestejä:
  223
  Saadut tykkäykset:
  3
  Yritin etsiä oman av-vahvarin kuulokeliitännän impedanssilukemia mutta mitään tietoa ei löytynyt. Päinvastoin törmäsin kommenttiin, ettei vahvistinvalmistajat haluakaan paljastaa vaatimattomasti rakennettujen kuulokeliitäntöjen tietoja, ja että tämä koskisi suurinta osaa kotiteatterivahvistimista.. Toisaalta luin jostain myös että näiden vahvareiden kuulokeliitännät yleensä valjastetaan kaiutinvahvistuksesta. Tällä logiikalla oma vahvari sitten tarjoisi 8ohmin kuulokeanto-impedanssia. Kaavasi mukaan se lienee tarkoittavan että sopiva kuuloke olis sitten 64ohm!?
  Täysin amatöörinä en vaan osaa yhtään arvioida näiden väitteiden paikkansa pitävyyttä...
   
 3. Riker

  Riker Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2017
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  5
  Ikävä kyllä tilanne todennäköisesti ei ole noin hyvä. Jotkin valmistajat ottavat kaiutinlähdöstä signaalin kuulokelähtöön, mutta muistelen, että se tehdään lisäämällä impedanssia eli lyödään suurehko vastus kaiutinlähdön ja kuulokelähdön väliin. Impedanssi tällöin on todennäköisesti kymmeniä ohmeja. Mutta siitä on kauan, kun noita lueskelin ja saatan muistaa väärin.

  Joillekin kuulokkeille suurehko impedanssi voi tehdä hyvää ainakin jonkin verran. Paras tie on kokeilla. Kyse on kuitenkin makuasioista.
   
  Polite tykkää tästä.
 4. Polite

  Polite Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.08.2003
  Viestejä:
  223
  Saadut tykkäykset:
  3
  ... onneksi Verkkokaupalla taitaa olla palautusoikeus, eli kuulokkeita vaan testiin..
   
  Riker tykkää tästä.