Lähi-idän kriisi ja sen ratkaisu

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana Zardoz, 30.12.2008.

 1. Zardoz

  Zardoz Guest Guest

  Liittynyt:
  26.03.2004
  Viestejä:
  827
  Saadut tykkäykset:
  0
  Israel moukaroi Gazaa hävittäjillään ja koittaa näin saada Hamasin lopettamaan raketti-iskut Israeliin. Tämän hetkinen uhriluku on noin 360 ja luku kasvaa edelleen. Israelin mukaan sotatila jatkuu viikkoja ja maajoukkojen lähettämistäkin on uutisissa povailtu. Tämä on siis vain yksi uusi murheellinen luku pitkään jatkuneessa kiistassa Lähi-idän laulumailla.

  Maailman terävimmät aivot eivät ole löytäneet ratkaisua alueen ongelmiin. Asiaa on kysytty niin nobelisteilta kuin misseiltä, mutta mitään ratkaisevaa ei ole löytynyt. Joten on aika kääntyä plazalaisten puoleen. Miten siis ratkaisisitte lähi-idän kriisin? Oma ehdotukseni on se että kaikki saavat pesää tarpeeksi. Ongelma lienee kuitenkin monitahoisempi, joten avatkaa mielenne sopukat yhteisen hyvän vuoksi. Palstaa lukevat nobelistit voivat sitten välittää ehdotukset eteenpäin.
   
 2. tsinivuo

  tsinivuo Guest Guest

  Liittynyt:
  23.03.2002
  Viestejä:
  3 907
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tilanne tuolla ei muutu koskaan miksikään, jos ei siitä tehdä parkkipaikkaa, joka taas ei oikein ole sovelias ehdotus, tiedän.
  Joku paikallinen EROA KIRKOSTA JA MUISTA KIIHKOJÄRJESTÖISTÄ voisi olla hyvä alku. Tuolla varmaan vaan kuulumalla Hizbollahiin tjms. saa veroista helpotusta.
  Mitä sitten Israel voisi omalta osaltaan tehdä? Olla ampumatta takaisin joku kerta. Toisaalta se voisi rohkaista tiettyjä tahoja toimimaan uudestaan ja isommalla volyymilla.

  Rikas mies olisi, jos tuon ratkaisisi silleen, että kaikki osapuolet olisi tyytyväisiä. Pesää? Kuule, marttyyrina kuoleminen tuo sitä pesää kuoleman jälkeisessä elämässä enemmän kuin voi toivoa. :D
   
 3. ana198

  ana198 Guest Guest

  Liittynyt:
  14.12.2006
  Viestejä:
  2 735
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ainoa tapa miten tuo voi loppua on se että ihmiset joku koulutuksen tai jonkin muun asian takia oppivat olemaan uskomatta satukirjoja jotka luovat heidän välilleen keinotekoisia konflikteja, tai sitten tietty että jommatkummat pommitetaan mäsäksi.
  Realisti minussa veikkaa tuota jälkimmäistä.
   
 4. JPH

  JPH Guest Guest

  Liittynyt:
  02.02.2003
  Viestejä:
  2 907
  Saadut tykkäykset:
  4
  Israel-Palestiina-konfliktin syy ei ole niinkään uskonto. Toki sekin vaikuttaa, mutta ei ole mikään ratkaiseva tekijä.

  [​IMG]

  Ulkopuolisten pitäisi pysyä mahdollisimman neutraalina ja tuomita niin Hamasin kuin Israelinkin ne teot, jotka tuomitsemisen ansaitsevat. Nythän näin ei käy vaan esim. USA tukee täysin Israelia, tekee se sitten mitä tahansa. Mm. jätti tuomitsematta Israelin iskun YK:n tarkkailuasemaan, jossa myös suomalainen tarkkailija sai surmansa Israelin ja Lebanonin välisessä sodassa vuonna 2006.
   
 5. Kari Häkkinen

  Kari Häkkinen Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.08.2008
  Viestejä:
  1 950
  Saadut tykkäykset:
  9
  Ainoa ratkaisu olisi ateismi.
   
 6. Groke

  Groke D'oh! Tukijoukot Guest

  Liittynyt:
  18.08.2005
  Viestejä:
  2 651
  Saadut tykkäykset:
  1
  Alustukseksi sopinee tarvittaessa wikipediasta Israelin historia, pitänee suurinpiirtein paikkansa. Lähi-idän maiden omat selitykset, syyt ja kartat ovat keskenään "hieman" erilaiset. Kts. myös Palestiina.

  Syytä on molemmilla puolilla, yhtenä suurena tekijänä uskonto ja "uskonto" (täysin maallistunutkin voi käyttää uskontoa/uskovaisia omien henkilökohtaisten tavoitteiden saavuttamiseksi). Ja sitä kautta "oikeutus" tiettyihin historiallisiin maa-alueisiin, kaupunkeihin, rakennuksiin ja sitä kautta jopa väkivaltaan. Palestiinalaisten/arabimaiden puolellahan on fundamentalistisia muslimeja vaikka muille jakaa, jopa itsemurhapommittajia (vähä-älyisimmille luvataan paikka paratiisissa ja hehän uskovat). Toki israelinkin puolella riittää sekopäisiä ortodoksijuutalaisia, jotka ovat mielestään jumalan valittu kansa (niin kristittyjenkin raamattu opettaa), aina kaikessa oikeassa ja siten oikeutettuja vaikka minkälaisiin tempauksiin.
  Koko Israelin valtion luominen oli melkoista kohellusta, kuten monien muidenkin maiden rajojen vetäminen toisen maailmansodan jälkeen. Reiluus ja oikeudenmukaisuus eivät olleet aina agendalla, kun viivoja vedeltiin, suomikin sai sen kokea (kts. Wikipedian kartta, jossa näkyvät Karjala, Petsamo, Salla ja suomenlahden menetetyt saaret).

  Miksi meillä ei enää sodita? Aika on tietenkin yksi hyvä selitys, etenkin kun ns. verikosto ei kuulu kulttuuriimme. Maastamme vain noin 1/10 on edelleen miehitettynä (virallisesti 0 %), eikä tuo aikoinaan meille saneltu raja ole elänyt lainkaan vuosikymmenien kuluessa. Välitöntä konfliktin vaaraa ei ole näköpiirissä. Lisäksi väestömme lukutaito on käytännössä 100 % ja keskimääräinen koulutustaso globaalissa vertailussa korkeahko, jolloin riski uskonnolliseen fundamentalismiin on oleellisesti pienempi. Olemme demokraattinen ja käytännössä melko maallistunut kansa. Itänaapurimme historian oppikirjat eivät taida vieläkään olla aivan sitä, mitä oppikirjojen tulisi olla, mutta meillä asiat on onneksi kerrottu suurinpiirtein rehellisesti (tai vaihtoehtoisesti täysin vaiettu).
  Olemme mukana EU:ssa (asemamme ei siis ole kuten palestiinalaisten, joilla ei virallisesti EU:n ja USA:n hyväksymää valtiota ole laisinkaan). Lisäksi ne meidän oikein syvästi uskovaisemmekin ovat valtaosaksi ev. lut. kristittyjä, eivätkä juutalaisia tai muslimeja. Venäläisiä toki edelleen ryssitellään, mutta fatwoja tms. ei langeteta, eikä moskeijoissa/kirkoissa pyydetä taistelemaan. Naisilla on pitkään ollut äänioikeus. Tasa-arvo ja feminismi ovat täysin laillisia ilmiöitä (arabimaissa eivät ole). Jopa homous tai muu seksuaalinen poikkeavuus pääosin sallitaan, poikkeuksena pedofilia yms. toiselle haittaa aiheuttava toiminta. Lyhyemmin: suvaitsevaisuus ja toisten kunnioittaminen ovat euroopassa keskimäärin suositumpaa puuhaa, kuin lähi-idässä.
  Eräs tärkeä, mutta nolo tekijä on vuosikymmeniä kestänyt, ja yhä edelleen olemassa oleva ilmiö, eli "vääristä asioista" ääneen ajattelua ja kritiikkiä jyrkästi rajoittava suomettuminen (engl. Finlandization). Pelkkä sana palautus saa monet suomalaispoliitikot yhä edelleen hyperventiloimaan.  Lisäksi lähi-idän koulussa maantiedossa ja historiassa opetetaan jotain aivan muuta, kuin mitä eurooppalaisissa valtion/kuntien omistamissa kouluissa sallittaisiin. Uskonnon opetuksesta puhumattakaan. Lastenohjelmissakin pilkataan vastustajaa ja opetetaan törkeitä lauluja. Pikkupojille laitetaan vihreä huivi päähän ja leikkiase käteen, sitten opetetaan mitä kuuluu leikissä huutaa. TV ja lehdistö ovat jotain aivan muuta kuin länsimaissa keskimäärin, eli ongelmat ovat paljon räikeämpiä kuin meikäläisen median ongelmat objektiivisuuden suhteen.
  Venäjä on tulehduttamassa uudestaan kylmän sodan aikaisia asioita halutessaan suurvallaksi, tosin nyt onneksi vain lähes keinolla millä hyvänsä. USA on aina ollut tiukasti israelin puolella. Iranin psykoottinen johto haluaa tuhota koko israelin totaalisesti, jopa holokausti edelleen kielletään.

  Israel on vuosikymmenien ajan sallinut uskonnollisten fanaatikkojensa rakentaa talojaan maan virallisten rajojen ulkopuolelle, sotilaiden suojeluksessa, tämä on monasti dokumentoitu fakta. Silti homma on jatkunut! Nykyään pidetään lähestulkoon varmana, että Israelin armeijalla on ydinaseita, kiitos USA:n. Yhtä varmaa on, että Iran tulee jatkamaan omaa ydinaseohjelmaansa. Sen todellinen tarkoitus on toivottavasti vain ja ainoastaan ns. kauhun tasapaino (vrt. Pakistan & Intia). Mutta Iraniin johto huomioiden aivan mitä tahansa voi tapahtua (joku onnistuu "varastamaan" ydinaseen ja käyttää sitä, Iranin valtio ei tietenkään ole silloin mihinkään syyllinen, sehän myös syvästi pahoittelee Tel Avivin täydellistä tuhoutumista). Erittäin synkkä, mutta valitettavasti ei täysin mahdotonkaan tulevaisuudenkuvaus.


  Tämä on sikäli turha ketju, että tilanne kuitenkin ratkeaa varmaankin aivan lähipäivinä, sillä paavihan on kuulemma rukoillut asiaan liittyen...
   
 7. phelin

  phelin Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2003
  Viestejä:
  2 070
  Saadut tykkäykset:
  3
  Ainoa ratkaisu olisi juutalaisuus.
  Ainoa ratkaisu olisi islamilaisuus.
  ...
  Ihan niin yksinkertainen ei taida maailma olla...
   
 8. Jazo

  Jazo Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.10.2004
  Viestejä:
  4 435
  Saadut tykkäykset:
  12
  No ei tämä nyt aivan noin yksinkertaista ole. Eivät kaikki juutalaiset ole uskovaisia, kuten eivät kaikki palestiinalaisetkaan.

  Minusta ainoa pysyvä ratkaisi saadaan aikaan joko:

  a) karkottamalla kaikki arabit/palestiinalaiset Israelista

  b) karkottamalla kaikki juutalaiset Israelista.

  Homma ei tule ratkeamaan niin kauaa kun näillä kahdella kansalla ei ole kummallakin omaa kotimaata. Israeliin ei mahdu kahta kansaa, eiköhän se oli tullut selväksi jo tässä viimeisten parin tuhannen vuoden aikana. Se kumpi sinne sitten saa jäädä, onkin jo sitten aivan toinen juttu...

  [​IMG]
   
 9. marcoolio

  marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

  Liittynyt:
  23.09.2002
  Viestejä:
  4 511
  Saadut tykkäykset:
  8
  Ratkaisu: Tarpeeksi ydinkärkiä kyseiselle väestökeskittymälle. Loppuu itku, poru ja hampaiden kiristys siellä.

  Ihminen ei koskaan opi...
   
 10. Kari Häkkinen

  Kari Häkkinen Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.08.2008
  Viestejä:
  1 950
  Saadut tykkäykset:
  9
  Juuri tuo on se ongelma: Ihmisten jako syntymästä lähtien järjettömien uskomusten perusteella ja siitä sikiävä vastakkainasettelu.
   
 11. Wick

  Wick Say it in slugs Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.11.2002
  Viestejä:
  2 150
  Saadut tykkäykset:
  1
  Jos otetaan huomioon että ns. "kriisi" ko. alueesta on kestänyt aina sandaaliaikakaudesta tähän päivään, ei se tule ihan heti loppumaankaan vaikka millaista ulkopuolista sovittelijaa alueelle lähetettäisiin. Hieman sinänsä mietityttää median antama kuva, jossa Israelista maalaillaan vihamielistä syntipukkia näyttämällä kuvia Gazan alueen verisistä uhreista, tuhotuista rakennuksista tms. ja Hamas vannoo sitten isoon ääneen kostoa - siitä että Israel vain vastaa Hamasin ensin ampumiin raketteihin? Itketään kun sieltä tuleekin pommia takaisinpäinkin ja esitetään marttyyrejä vaikka todellisuudessa siviiliuhrien iso määrä johtunee siitä, että itse paetaan sinne väkijoukkoon ja otetaan ihmiskilpeä mukaan. Tällä saadaan länsimailta sympatiaa. Israelihan antaisi palestiinalaisten olla rauhassa Gazan alueella näitä terroristeja lukuunottamatta, mutta kun heidän pitää olla jatkumassa söhimässä muurahaispesää koska pyhä sota on kunnia-asia ja kuolema kaikille vääräuskoisille. Voisin väittää että levottomuudet jatkuvat vielä pitkään, vaikka välillä taas alueella rauhottuisikin.
   
 12. tsinivuo

  tsinivuo Guest Guest

  Liittynyt:
  23.03.2002
  Viestejä:
  3 907
  Saadut tykkäykset:
  1
  Eikös eilen uutisissa tullut, että Hamas-johtaja vaatii kannattajia itsemurhaiskuihin. Tuollaisessa kyllä pitäisi olla itse johdon näyttämässä esimerkkiä. :hitme:
   
 13. Kari Häkkinen

  Kari Häkkinen Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.08.2008
  Viestejä:
  1 950
  Saadut tykkäykset:
  9
  Eipä vaan ateisteja saisi houkuteltua moiseen.
   
 14. Drokk

  Drokk Guest Guest

  Liittynyt:
  07.11.2001
  Viestejä:
  1 576
  Saadut tykkäykset:
  4
  Entä saisiko vaikka keskiverto luterilaisia? Ja mitä se kertoo? Ei mitään.

  On täysin järjetöntä verrata jonkun hyvinvointivaltion koulutetun ateistin/luterilaisen ja kolmannen maailman köyhällistön fundamentalismia keskenään. Ikäänkuin ongelmat olisi ratkaistu sillä, että uskontoa ei olisi, kyllä ongelmat lähtevät edelleen sosiaalisista ongelmista, köyhyydestä ja tulevaisuudesta vailla toivoa. Uskonnolla (tai muillakin ideologioilla) voidaan toki pahentaa asioita -tai parantaa (vertaa buddhalaisuus).
   
 15. JPH

  JPH Guest Guest

  Liittynyt:
  02.02.2003
  Viestejä:
  2 907
  Saadut tykkäykset:
  4
  Kumpaakin osapuolta voi asiassa kritisoida. Ongelma on, että esim. USA ei sitä tee. Tuntuu, ettei USA:ssa osata hoitaa ulkopolitiikkaa joka olisi mahdollisimman neutraalia vaan aina jompi kumpi osapuolista on joko täysin väärässä tai täysin oikeassa - mitään keskitietä ei tunneta.

  Tässähän on taustalla mm. Gazan saarto (Gaza families eat grass as Israel locks border - The Times), minkä seurauksena alueen ruoka-, lääke ja energiavarannot kävivät vaarallisen vähiin.
   
 16. Kari Häkkinen

  Kari Häkkinen Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.08.2008
  Viestejä:
  1 950
  Saadut tykkäykset:
  9
 17. JPH

  JPH Guest Guest

  Liittynyt:
  02.02.2003
  Viestejä:
  2 907
  Saadut tykkäykset:
  4
  Kuningas Abdullahin näkemys vuodelta 1947 (otteita)

  Eli periaatteessa palestiinalaiset pakotettiin vähemmistöksi maassa, jossa he olivat vuosisatoja asuneet selkeänä enemmistönä - mitenpä heistä olisi ollut vastustamaan USA:n, Britannian ja miltei koko läntisen maailman tahtoa.
   
 18. eddie63

  eddie63 Eddie Tukijoukot Guest

  Liittynyt:
  16.01.2003
  Viestejä:
  1 572
  Saadut tykkäykset:
  0
  Uskonsotia on käyty siitä lähtien kun se uskonto keksittiin ja ei se tuolla pääty ikinä kun se on kaikkien (kristinuskon, juutalaisten ja muslimien) ikioma PYHÄ paikka ja siitä tullaan taistelemaan varmaan aina.

  Muhametti ja Jesse nous taivaisiin just siellä, miksi juuri samassa paikassa?

  Ehkä jumalillekin pitää olla jotain viihdettä kun seuraavat mitä nuo tyhmät ihmiset seuraavaksi keksivät... :naminami:
   
 19. hmv

  hmv Guest Guest

  Liittynyt:
  16.04.2005
  Viestejä:
  380
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mikä jottei ateististakin itsemurhapommittajan saisi sopivissa olosuhteissa. Ei yllättäisi kyllä yhtään, jos vaikka Pohjois-Koreassa saataisiin kelpo ateisteista manipuloitua sellaisia.
   
 20. klmake

  klmake You’ll Never Walk Alone Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.01.2003
  Viestejä:
  1 532
  Saadut tykkäykset:
  102
  Josta herääkin sitten kysymys, mikä loppujen lopuksi on ateisti. En ole P-Koreassa koskaan käynyt, mutta mitä olen maassa käyneiden kirjoittamia artikkeleja tai kirjoja lukenut, niin kyllä tuo heidän meininkinsä aikamoiselta uskonnolta vaikuttaa.