Kuva maalatulle ja hiotulle seinälle.

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana nudedude, 05.05.2013.

 1. nudedude

  nudedude Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.08.2007
  Viestejä:
  512
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kangas ja screeni toki parempia, mutta saako tuollaisella toimenpiteellä kuvasta aloittelijalle hyväksyttävää?

  Tykkikin tulee todennäköisesti olemaan "entry-leveliä" ,pääsääntöisesti pelikäyttöön ja ainut löytämäni input lagiton tykki, Optoma GT750 ei ole mikään kontrastihirmu eikä edes full HD joten vielä menkööt vaatimattomampikin pinta kuvalle.

  Päivitetään alusta screeniksi ja tykki parempaan jos harrastus vie mennessään. Mutta millaista jälkeä mahtaa tulla jos seinän pesee, pakeloi/kittaa tarvittavasti, hio ja maalaa pariin otteeseen asianmukaisella maalilla?

  120" kuva olisi just passeli seinälle siellä olevien kaiuttimien väliin.

  Onko vinkkejä/linkkejä pohjamaalista tai työvaiheista, erityisesti maalista jota tulee käyttää? Tykki on tod näk. surkea mustan tasoiltaan mutta hyvinkin valovoimainen (ainakin hintaisekseen).

  Kiitti vinkeistä!
   
 2. nudedude

  nudedude Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.08.2007
  Viestejä:
  512
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämän hetkinen tekniikka on vetästä koko seina Tikkurilan Harmonylla ja ehkä rajata sopiva 120" kokoinen alue kunhan saa tähtäiltyä kuvaa. Lueskelin Black Widow -seoksesta, ehkäpä sitä rajatulle alueelle tai sitten tyytyy perus Harmonyyn. Tuskin liikaa kannattaa seoksia väsäillä kun seinälle olisi tarkoitus vetästä. Jos pintaa ei saa tarpeeksi tasaiseksi niin askerrellaanpas levyt päälle ja sama käsittely.

  Tikkurilan sivuilla oli rohkaisevasti (ja myyvästi) ohjeita seinän maalaamiseksi joten onnistuminen lienee vain kysymys miten tasaiseksi seinän saa hiottua... maaliakaan kannata säästellä.
  Värinä tuolla suosittelevat harmaampaa kuin valkoista:
  "...Harmony-maalin H499-sävyn yllättävistä ominaisuuksista. Sametinhimmeä, vaaleanharmaa maali on osoittautunut perinteistä valkoista väriä paremmaksi heijastuspinnaksi"
  Mainostahan tuo heidän sivuillaan on mutta ehkä aloittelevalle kelpaa (?)
   
 3. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Tykistä riippuu kannattaako harmaata harmonya enää nykypäivänä käyttää. Harmaan suosittelu on suurimmalta osin jäänne varhaisten dlp-tykkien erittäin huonosta mustan tasosta, jota siis yritettiin synkemmällä heijastuspinnan sävyllä paikata. Nykyaikaisella laadukkaalla tykillä voi hyvillä mielin käyttää täysin valkoista heijastuspintaa.
  Tuon Optoman laadukkuudesta taasen en osaa tarkemmin sanoa. Mikäli esim revikoiden ja käyttäjäkokemusten mukaan mustan tasoja (engl. 'black level') on mainittu kehnoksi, niin harmaa pinta voisi olla tarpeen sitä kompensoimaan, tai vastaavasti mikäli se on kehuttu hyväksi, niin sitten kelpaa valkoinen.

  Black widow on tarkoitettu erityisesti hieman valoisiin tiloihin, joita ei voida pimentää kokonaan (esim tavallinen olohuone, jota käytetään muuhunkin kuin leffoihin). Sen kanssa kuvan pitäisi olla immuunimpi hajavalolle sekä säilyttää kontrasti ja värit jollain tasolla valoisassakin. Tavallinen valkoinen kangashan ei siedä hajavaloa lähes lainkaan, tai kuva 'himmenee' välittömästi käytännössä katselukelvottomaksi.
   
 4. nudedude

  nudedude Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.08.2007
  Viestejä:
  512
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitti vinkistä. Tuota harmonya on tosiaan erisävyjä joten parempi ottaa sitä pykälää valkoisempaa kuin harmaata. Maalihan nyt ei ole sinänsä kallista niin voisi ostaa samalla sen verran että sillä maalaa screenilevytkin jos tuosta seinästä ei saa hiomalla kelpoista. Tuon suunnitteilla olevan tykin black level on tosiaan melkoisen halvalla tasolla kuten arvata saattaa, mutta kaipa se varhaiset tykit siltin voittaa vaikkei mikään parhaan pään leffaprojektori olisikaan.
   
 5. silma

  silma Käyttäjä

  Liittynyt:
  02.09.2009
  Viestejä:
  89
  Saadut tykkäykset:
  2
  kannattaa maalata suoraan tuolla black widow sekotuksella.. tuosta on lanka myös tällä foorumilla. Itse tein pääsiäisen tienoilla kiinteän kankaan ja maalasin sen BW sekotuksella ja voi suositella verrattaen valkoiseen kankaaseen. Oma leffahuone on maalattu mustaksi kokonaan ja tykki on epson eh-tw9100w jossa riittää valotehoa mutta silti tuo BW maalattu oli parempi kuin normi kangas.
   
 6. nudedude

  nudedude Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.08.2007
  Viestejä:
  512
  Saadut tykkäykset:
  0
  Suositukset meni siihen suuntaan että parempi tulee jos maalaa seinänä matta mustaksi ja levylle tuo black widow sekoitus screeniksi. Vaikka asennusliimalla kiinni seinään. Pitää vielä screenin koko tarkistella, noin 120" kuva passeli kunhan mitat selkenee.
   
 7. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Ennen screenin hankkimista kannattaisi ihan vaikkapa asentaa tykki paikalleen ja katsoa että minkä kokoiseen kuvaan linssin säätövarat siinä käytännössä riittävät. Ihan lyhyeltä etäisyydeltä ei 120" onnistu keskivertotykillä.

  Tällä laskurilla saat jotain alustavaa osviittaa asiasta, mutta käytännön tilanne voi poiketa. Laskurin etäisyys sitten tarkoittaa etäisyyttä linssin kärjestä kankaan pintaan, eikä huoneen leveyttä seinästä seinään.
   
 8. Conard

  Conard Uusi jäsen

  Liittynyt:
  23.01.2009
  Viestejä:
  130
  Saadut tykkäykset:
  0
  Suosittelen, että asennat tosiaan ensin tykin ja katsot, miltä kuva näyttää ihan sellaisenaan. Itselläni on ollut entrylevel HD-tykki heijastettuna suoraan hieman röpelöiselle valkoiselle seinälle ja oikein priimalta näyttää. Jos et siis vaadi ihmeempiä eikä tykkikään ole parhaasta päästä, voi tavallinen valkoinen seinä ajaa asian ilman mitään hiontoja tai erikoismaaleja.
   
 9. nudedude

  nudedude Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.08.2007
  Viestejä:
  512
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jonkun verran on testailtu jo, tuo tykki heittää kyllä kuvan todella läheltä eli saan seinän täyteen. Mutta pitää katella sopivaa rajausta ja piisaako tarkkuutta. No saahan sitä aina lähemmäs. Kyllä tuolle seinälle jotain pitää tehdä, vanhoja propunpäitä näkyy läpi ja eipä tuo maalaus + screeni kauheesti maksa jos viittii hiukan askarrella. Olishan se parempi sitten muutenkin. Aikamoinen levy siihen pitää kiinnittää, onhan tuo jo 260cm leveä ja jonkun verran korkeakin tuo kuva. Tykki heijastaa jonkun verran lisää valoa/rajaa tuon varsinaisen kuva-alan ulkopuolelle. Lienee normaalia?

  Oliko jossain mittoja kuinka paljon esim. 120" 16:9 kuva on senteissä? Jos johonkin tasalukuun koittais pyrkiä. Tai sitten vetäsen vaan "sopivan kokoisen alueen"
   
 10. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Tätä taasen en suosittele. Ei se kunnollisen screenin tekeminen niin suuri investointi ole. Kannattaa ehdottomasti tehdä!
  Toki tykin kuva voi näyttää telkkarin postimerkkikuvaan verrattuna aluksi ihan hienolta jo seinälläkin, mutta screenillä kuva kuitenkin paranee niin paljon ettei kannata jättää tekemättä.

  (Jokainen toki päättää itse mitä haluaa ja mitä tekee. Kehuihan täällä ihan hiljattain yksikin tapaus, miten on hyvä kuva tykissä jopa päivänvalossa, vaikka tykki olikin 4:3 neukkarimalli ja heijastuspintana olohuoneen kohokuvioitu kukkatapetti..)

  e:
  On normaalia. Juuri se syy miksi en suositellut koko seinän maalaamista, vaan erillistä screeniä; linssistä lähtee pyöreähkö hajavalospotti.
  Edellisen postaukseni laskuriin kun heität jonkin minkä tahansa tykin, niin siinä saa katsottua tuumakokona sekä sentteinä kankaan lävistäjän sekä leveyden ja korkeuden..
   
  Viimeksi muokattu: 14.05.2013
 11. nudedude

  nudedude Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.08.2007
  Viestejä:
  512
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noniin, kiitti taas vinkeistä.

  Laskurilla tulikin kaikki mitat joten osaa mitoittaa helposti levyä. Oon testaillut tykkiä hiukan yli 130" kuvalla (lattialta päätyseinään), joten ehkäpä tuo 130" screeni olis passeli. Menee justiinsa seinällä olevien kaiuttimien väliin,korkeus ja leveys hallitsee lähes koko seinän ja tykistä tuntuu riittävän potkua. Jos tuntuu että pienemmällä saa terävämpää kuvaa niin ainahan saa tuotua vekotinta lähemmäs. Eli levy kapa/melamiini pitää pakulla roudata kahtena kappaleena, saas nähä miten saa yhteen ja jääkö saumaa :( Screeniin joku pieni rajaus paikallaan? veikkei muuten niin jollain teipillä 1cm leveyksiset "TV-like ultra-slim bezelit" ympärille?

  Leffakäytöstä en vielä tiedä mutta pelaamiseen tarkoitetussa Optoma GT750XL on nastaa että voi 720p resolla pistää ruudunpäivityksen 120fps (120Hz), tulee sulavaa PCllä. ...ja samalla alkaa ketuttaa kun ei ole tätä lagitonta mallia Full HD:na :D