Kotiteatteriprojektisivut

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana ylscoke, 19.04.2004.

  1. ylscoke

    ylscoke Guest Guest

    Liittynyt:
    14.05.2002
    Viestejä:
    243
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos hyvästä vinkistä! muuntajien vaihdettavuus on varmaankin ihan ok tossa huoneessa, kun se katto tulee loppujen lopuksi olemaan täysin akustiikkalevyllä "pinnoitettu". Akustiikkalevyt tulevat roikkumaan sille tarkoitetussa kiskokehikossa, joten levyt ovat _ehkä_ helposti irroitettavissa :) Katto laskee nykyisestä tasosta about 150mm. 20mm paksujen akustiikkalevyjen taakse tulee sitten mineraalivillaa tai X-bass elementtejä riippuen siitä, että missä kohtaa katossa on sombra alpha levyä ja missä sombra gamma levyä. Ja sinne jää vielä pieni ilmarakokin jäljelle.

    Muutkin saavat antaa ideoita tuohon projektiin, jos sellaisia ilmaantuu :)

    Ei kukaan muuten satu tietämään mitä tuo Ecophonin X-bass villa maksaa neliöltä? ja minkälaisissa erissä sitä myydään? Itse en ainakaan Ecophonin tehdashinnastosta sitä edes löytänyt :(
     
  2. Afromedia

    Afromedia Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    1
    Soittele suoraan ecophonille ja kysele niin saat samalla hinnat, kuvaston ja suunitteluapua. Muistaakseni neliö oli jotakin 25e.

    Omaan saneerauskohteeseen ei tule yhtään spottia ja en muutenkaan suosittele niiden käyttämistä, koska lämpenee kovasti (pitäisi olla väh. 10cm vapaata tilaa joka suuntaan, pieni käyttöikä ja "aina" epäsuoravalo on parempi kuin suora (spotit häikäsee kovasti).
     
  3. ylscoke

    ylscoke Guest Guest

    Liittynyt:
    14.05.2002
    Viestejä:
    243
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eihän sitä valoja pidetä silloin päällä, kun elokuvia katsotaan ;) Aika hyvinhän noihin spotteihin pystyy kuitenkin valikoimaan erilaisella kulmalla olevia valokeiloja. Täytyy niitä vähän testailla kunhan saa ne 18 spottia ensin kattoon :) Ja varmasti osittain himmennykselläkin pystyy säätämään tunnelmaa. Itse olisi tarkoitus hommata Helvarin nelikanavainen kaukosäädettävä Digidim, jossa pystyy noita kanavia ohjelmoimaan ihan kivasti (mm. kuinka hitaasti/nopeasti jonkun kanavan himmennys tapahtuu, paljonko se antaa jollekin kanavalle potkua, joten ei tarvitse välttämättä luukuttaa lamppuja täysillä (=vähemmän hukkalämpöä) jne.).
     
  4. Ode_81

    Ode_81 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.01.2004
    Viestejä:
    177
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oletko ottanut halogeenispottien (ja muuntajan) valmistajalta selville, että voiko sinun muuntajan kanssa käyttää himmennintä. Jos et ole varma, niin kannattaa kysyä, sillä yleensä 230V spotteja voi himmentää, mutta normaalit 12V muuntajat (elektroniset/tms) ei tykkää himmennyksestä.
     
  5. ylscoke

    ylscoke Guest Guest

    Liittynyt:
    14.05.2002
    Viestejä:
    243
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, nuo muuntajat pitäisi toimia himmentimen kanssa ok.
     
  6. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    Hienoa, että olet ylscoke jaksanut kuvia nettiin laittaa. Tuollaiset rakennusprojektit kiinnostaa kansaa aina. Hieno tuosta vielä tulee. *envy* :)
     
  7. pohjanpoika

    pohjanpoika Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2003
    Viestejä:
    356
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiinnostaisi tuo digidim, eli oletko hankkinut ja miksi päädyit juuri digidimmiin esim. X10 hilujen sijaan
     
  8. Maxpain

    Maxpain Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2000
    Viestejä:
    96
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvää matskua! :thumbsup:

    Kuvat selostuksien kanssa on hyvä ja lopussa ei ollut blurrattuja naamoja niin ei ollut niin kornin näköstäkään :)

    Jatkakaa...
     
  9. japee

    japee Guest Guest

    Liittynyt:
    17.12.2004
    Viestejä:
    116
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lisää tuollaisia sivuja jokaiselta
     
  10. vpeltola

    vpeltola Guest Guest

    Liittynyt:
    19.11.2004
    Viestejä:
    92
    Saadut tykkäykset:
    0
    Loistosivut ja erittäin mielenkiintoista luettavaa! Jatkoa odotellen... :) Thanks!!!
     
  11. Chauron

    Chauron Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.02.2004
    Viestejä:
    3 205
    Saadut tykkäykset:
    10
    Noniin, erittäin onnistunuthan tuosta tulee, jokos ollaan valmista? Onnittelut vain varmasti hyvin tehdystä ja suunnitellusta kotiteatterista, kelpaa katsella elokuvia ja kuunnella musiikkia ilman pahempia häiriötä.

    Vielä parisen kysymystä, jos vain viitsisit millään vastata.

    Itselläni on suunnilleen vastaavahko projekti käynnistymässä kohta piakkoin, tarkoituksena on äänieristää talon viimeinen huone ja kenties tehdä jonkin tyyppinen diffusoiva rakenne jos mittaukset osoittavat että sillekin on tarvetta.

    Itsellä näet on suunnitelmana laittaa ensinnä 2x 10mm erikoiskovaa rakennuslevyä jonka jälkeen noin 25mm-100mm selluvillaa tai muuta ja siihen päälle vielä kenties jokin huokoinen ohut gyprocin saneerauslevy tai mielummin jokin valmis akustiikkalevy tai jopa puupanelointi. Lattia puolestaan on sitten tarkoitus laittaa kelluvaksi ja eristää jokainen runkoon yhteyteen oleva rakenne kumikiilalla irti seinästä jolloin äänet eivät pääse rakenteisiin saakka värähtelynä kulkeutumaan. Lisäksi sisustusmateriaaliksi tullaan valitsemaan vielä vaimentavia ja ääntä imeviä rakenteita. Lattiaan tullaan kanssa laittamaan vielä alle 20-35mm mineraalivilla, päälle rakenteet ja kunnon askeläänieristys sekä laminaattilattia.

    - Minkälaisen ääneneristävyyden saitte aikaiseksi huoneeseen?
    Ollaanko tästä tehty mitään laskelmia ja jos on niin pitivätkö suunnilleen paikkansa? Arvioi vaikka ääneneristyvyys @ dB jolloin jotain alkaa kuulua läpi (vahvistimen miinus-desibelit). Käytittekö rakenteessa ensin kaksi erikoiskovaa kipsilevyä päällekäin seinään lomittain jonka jälkeen mineraalivillat ja siihen ilmatilaa ja päälle diffuusori vai kuinka toteutitte huoneen rakenteen? Kuvista saa jonkintasoista käsitystä mutta ei aivan täydellistä.

    Suurin osa asioistahan on todellakin jo tuttuja mutta silti ajattelin vielä kysäistä sinultakin kommenttia, kentältä nuo parhaat vinkit saapi. Elikkä...

    - Äänenvaimennusmateriaalista, mitä Parocin villamateriaalityyppiä te käytette?
    Ei ilmeisesti ainakaan lasikuituvillaa koska viimeistään rakennustarkastaja suosittelee sen käsittelemistä/päällystämistä jollakin materiaalilla. Tämän tehtävänähän on estää villapölyn lentämisen huoneeseen ja ongelmaa ei tule kuin oikeastaan lasivillan kanssa, ei oikeastaan enää kivivillan.

    - Paperisodasta hieman.
    Millaiseen paperisotaan jouduitte ennen rakentamisen aloitusta, yleensähän se on enemmän tai vähemmän suuri kun puhutaan tuonkin tason muutoksesta. Rakennusvirasto suostui heti vai jouduttiinko odottamaan kuukausia?

    - Budjetistakin on pakko kysyä vaikka saattaakin olla vaikea vastata...
    Eli kuinka paljolla suunnilleen tuohon kului rahaa, nopealla arvioisin että materiaaliin noin suunnilleen. Noin 2000-5000 euroa?
     
  12. ylscoke

    ylscoke Guest Guest

    Liittynyt:
    14.05.2002
    Viestejä:
    243
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pikaisesti vastattuna... Projekti on edelleen siinä vaiheessa mitä sivuilla olevat kuvat näyttää. Tässä on ollut talon kanssa kaikennäköistä muutakin remonttia edessä, joten leffahuone on valitettavasti joutunut olemaan pois prioritetti ykkösen paikalta :(

    Villa on ihan normaalia mineraalivillaa jota tiettyihin paikkoihin laitetaan (se jää erilaisten levyjen taakse = lasipöly ei pääse huoneistoon). Ja toisena materiaalina käytetään pinnoitettua Ecophonin X-bass:ia.

    Mitään massiivista äänieristystä ei tuohon tilaan lähdetty hakemaan johtuen ihan rajallisista tiloista. Huoneesta olisi tullut liian pieni, jos sinne kelluvia rakenteita oltaisiin alettu vääntämään. Etuseinä on tehty tupla gyprokeilla (GN+GEK, tais noilla sivuillakin olla kerrottu) ja villat välissä.

    Arviosi budjetista heittää häränpyllyä :) Pelkät akustiikkasuunnitelmat oli 2000e, valaistus ja sen ohjaus plus muut sähköt ~2500-3000e (ei vielä kaikkea hommattu), tuolit ~5000-6000e, puu- ja levyttarvikkeet ~1000-1500e, akustiikkalevyt+xbass villat ~2500e, ilmanvaihto/jäähdytys ~3000-4000e, lattia 500e.. tuossa osa budjetista mitä rahaa on mennyt/menee.
     
  13. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
    Omat projektisivut ovat vaihtaneet palvelinta ja päivitetty tänään. Uusi osoite on: http://koti.mbnet.fi/harry-kt/teatteri/

    Jos jollakin on mielipide siihen, että pitääkö tuommoinen puoliksi maan alla sijaitseva kellari eristää nyt remontin yhteydessä ulko vai sisäpuolelta, niin olisi kiva kuulla perusteluita. Rakennusmestari piirsi eristeen ulkopintaan...
     
  14. Sid

    Sid Guest Guest

    Liittynyt:
    11.03.2005
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos joku tarvitsee akustiikkalevyistä yksittäiskappaleita niin minulta sellaisia löytyy. Tai jos joku tarvitsee puuseppää kotiteatterinsa toteuttamiseen niin kannattaa kysellä. Tällä hetkellä työnalla mm. hifi-lehden uudet tilat, eli kotiteatterin sekä kuunteluhuoneen akustoinnit akukonin suunnitelmien mukaan.
     
  15. Sid

    Sid Guest Guest

    Liittynyt:
    11.03.2005
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli yleinen käytäntöhän on että tuon tyyliset rakenteet eristetään ulkopuolelta UUDISRAKENNUKSISSA, eri asia on miten toteutus onnistuu sinun tapauksessa.
    Sisäpuolelta eristäminen saattaa jossain tapauksissa haitata sisäpuolen pinnoittamista, mutta kotiteatterissa tätä ongelmaa ei välttämättä ole.
    Tietenkin täytyy huolehtia sisältäpäin tulevan kosteuden poistamisesta oikealla tavalla.
     
  16. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
    Juuri se sisäilman kosteus tässä oikeastaan ainoana huolestuttaa. Näkyy olevan tuo asia melko epäselvä noin ihan yleisestikin, kun selviä ohjeita ei missään ole olemassa. Esimerkiksi SPU:n sivuilla eriste käsketään laittamaan sisäpintaan, itse en kuitenkaan haluaisi tehdä pullorakennetta edes kellariin. Näin se rakenne on piirretty http://personal.inet.fi/koti/mikael/kuva002.jpg

    Sisäpuolelle olen ajatellut ehkä 2" x 2" koolauksen ja kipsilevyn...sen päälle sitten vielä akustoinnit, ehkä levyillä...en tiedä vielä.
     
  17. effer

    effer Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.05.2004
    Viestejä:
    353
    Saadut tykkäykset:
    0
    @Harry, piirustuksessasi on asiat aivan oikein suunniteltu.

    Ulkopuolen salaojitus vielä huolella ja sepelillä täyttö ylös asti, niin hyvä tulee.
     
  18. Sid

    Sid Guest Guest

    Liittynyt:
    11.03.2005
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu piirrustukset on aivan oikein.Ja kyllä noilla mestareilla on yleensä tietoa näistä asioista, kannattaa siltäsuunnalta kysellä epäselviä asioita. Pullorakennetta ei saa tehdä ellei ole koneellista ilmanvaihtoa.
    Patolevyn päälle olisi hyvä laittaa esim. 50mm lattiastyroksi, koska sepeli tuppaa ajansaatossa rikkomaan patolevyn.
     
  19. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
    Hyvä kuulla että oikeilla jäljillä ollaan. Tuo 50mm styroksi patolevyä vasten voisi olla hyvä idea lisälämpöeristyksenkin puolesta. Tuosta piirustuksesta jäi puuttumaan 0,2mm muovi, mikä tulee kivijalan viereen routastyroksin päälle. Tuota styroksiakin pitää vielä harkita, koska se vettyy ajansaatossa. Sen korvaaminen finnfoam levyllä tulee vaan aika paljon kalliimmaksi.
     
  20. effer

    effer Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.05.2004
    Viestejä:
    353
    Saadut tykkäykset:
    0
    Se muovi on juuri sitä styroxin vettymistä ehkäisemään+ajaa vesiä sivuun. Finnfoam ei vety l. ei tarvitse muoviakaan. Sekin maksaa...
    Jos on muhkurainen maasto, voi käyttää solumuovia korvaamaan edelliset.

    Minulla on vedet ja viemärit kadun alla todella matalassa; eristeenä 100mm R Styrox ja sen päällä 30mm solumuovimattoa, joka jäi perustusten talvisuojauksesta.
    Näillä on mennyt ihan hienosti monta vuotta ja aurattu tie laskee roudan syvälle.