Kotiteatterihuoneen valinta ja suunnittelu

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Hartsa82, 14.03.2017.

 1. Hartsa82

  Hartsa82 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.07.2012
  Viestejä:
  183
  Saadut tykkäykset:
  10
  Morjesta

  Muutto on edessä ja samalla haave omasta leffahuoneesta on viimein käymässä toteen.
  Alle olevassa kuvassa on kaksi vaihtoehtoista huonetta toteutusta varten. Oikean puoleinen olisi varmaan parempi, koska se on symmetrinen, vaikka onkin pienempi.

  [​IMG]

  Vanhasta kotiteatterista on tarkoitus säästää vain Samsungin 75" ja SVS PB-1000.
  Lisäksi tällä hetkellä hankintalistalle on valikoitunut Genelec G -sarjan kaiuttimet, joko 3 x G2 ja 2 x G1 tai 5 x G2 sekä Denon AVR-X3300.

  Olisiko porukalla antaa vinkkejä:
  1. Kumpi huone kannattaa valita
  2. Miten akustiikka kannattaisi parantaa
  3. Miten TV kannattaa sijoittaa
  4. Miten kaiuttimet kannattaa sijoittaa
  5. Ovatko kyseiset kaiuttimet sopivat valittuun tilaan
  6. Onko vahvistin sopia kyseisille kaiuttimille
  7. Onko ehdottaa muita kaiutin- ja vahvistinvaihtoehtoja

  Kiitos jo etukäteen.

  -Hartsa
   
 2. i-kari

  i-kari Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.02.2016
  Viestejä:
  374
  Saadut tykkäykset:
  148
  Antamatta suoria ohjeita, voisin kertoa omasta elokuvahuoneestani, jos siitä saisi ideoita. Tuo suorakaiteen muotoinen huone 3,5 x 2,4 m (8,4 m2) on vain hieman pienempi kuin oma tilani, 3,2 x 2,9 m (9,4 m2). Näyttötekniikkana on videotykki ja screeni, joten näiden sijoittelua telkkariin verrattuna piti hieman tarkemmin suunnitella.

  Akustiikka:

  Kattoon asensin verhokiskot siten, että verhot kulkevat kolmella seinällä (sivuseinät ja screeniseinä). Screeniseinä siksi, että screeni on cinemascope-kuvasuhteessa (ns. constant image height -ratkaisu) ja saan näin rajattua kuvaa verhoilla riippuen elokuvan kuvasuhteesta (16:9, 2:35:1). Verhot ompelutin Thomannin mustasta Molton-kankaasta (https://www.thomann.de/fi/stairville_buehnenmolton_schwarz.htm), jota tilasin 17 metriä. Nyrkkisääntönä verhokangasta kannattaa ottaa 2 x tarvittava pituus, jotta verhot saa mukavasti aalloille. Tarvitsin siis kahden verhot, yhden molemmille sivuseinille, mutta toisen seinän verho ommeltiin kahdeksi erilliseksi verhoksi, jotta verhon takana oleville kaapeille pääsee ilman, että pitää koko seinän mittainen verho siirtää sivuun.

  Verhojen asentamisella oli todella suuri merkitys sekä akustiikan, että tunnelman kannalta. Tilasta tuli rauhallisempi kun verhot imevät korkeita taajuuksia ja pehmeät verhot tuovat elokuvateatterimaista tunnelmaa.

  Huone:

  Mustien verhojen asennuksen jälkeen ei tarvinnut maalata kuin takaseinä ja screeniseinä täyshimmeällä mustalla. Katolle en ainakaan toistaiseksi ole tehnyt mitään, joten se on vielä valkoinen. Lattia on tummaa laminaattia, jonka päällä karvamatto.

  Kalusteet:

  Takaseinällä on kaikki laitteet (tykki, blu-ray soitin, vahvistin, UPS) Ikean Expedit-hyllyyn sijoitettuna. Hyllyn loput lokerot on varattu blu-ray -kirjastolle. Nurkkaan jääneeseen koloon tein hyllyt minijääkaapille ja popcorn-koneelle.

  Istuimina on 2 kpl säkkituoleja, joten katseluetäisyyden säätäminen onnistuu yleisön mieltymysten mukaan. Istumapaikkoja on siis vain 2, tosin on sali joskus ollut myös 50% ylibuukattu.

  Kaiuttimet:

  SVS Prime Satellite x 5 lattiajalustoilla + PB-1000 huoneen takanurkassa. Kaikki kaiutinkaapelit on vedetty siististi kaapelikouruissa huoneen jalkalistojen päällä.

  Muuta:

  Huoneesta tuli mielestäni lopulta todella hyvä, kun ei paremmasta tiedä. En ole siis tehnyt tilassa minkäänlaisia mittauksia, eikä vasteista, äänenpaineista ja mitä näitä nyt on, ole hajuakaan. Olen vain keskittynyt elokuvista nauttimiseen.

  Niin ja kyseessä on puurakenteinen omakotitalo, joten suurimmilta basso-ongelmilta on vältytty.

  Jos nyt jotain vinkkiä pitää antaa, niin huonetta suunnitellessa pitäisin mielessä kaiuttimien sijoittelun (symmetria, https://www.dolby.com/us/en/guide/surround-sound-speaker-setup/5-1-setup.html), laitteiston sijoittelun (pois näkökentästä -> ei katselua häiritseviä tekijöitä) ja katselupaikan etäisyyden ruudusta.
   
 3. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  3 192
  Saadut tykkäykset:
  592
  Jos itselläni olisi vastaava tilanne edessäni niin toimisin varmaan seuraavasti .. Myisin telkkarin (se on olohuone tuote, ei dedicated leffahuone) en hommaisi geneleccejä (on todella hyvät kaiuttimet, en hommaisi siltikään, ja mielestäni lyhyeltä etäisyydeltä kaiuttimen "tilttaus telkkarin alapuolelta kuuntelijaa kohti on aina kompromissi) Ostaisin tykin, tekisin itse screenin ja sijoittaisin sen taakse suhteellisen flätit aka litteät kaiuttimet (koska tilaa ei kauheasti kuitenkaan ole). Katon ja seinät "mustaisin".kattoon voisi ehkä kuvitella laittavansa mustaa ecophonen akustiikkapaneelia(?), saisi kivasti vaimennusta ja pimennystä samalla.. seinille vaikkapa moltonia / tai muuta valoa imevää kangasta. Subbari on mielestäni ok, samoin vahvistin. Tykiksi esim. Sony / JVC.

  Et ehkä hakenut tuollaista vastauta, mutta ehkä tuo antaa lisää ajateltavaa..
   
 4. Mikkeli13

  Mikkeli13 Käyttäjä

  Liittynyt:
  16.06.2008
  Viestejä:
  592
  Saadut tykkäykset:
  97
  Lisää ajateltavaa: Voiko tuon vaatehuoneen ottaa parempaan käyttöön? Tykki ja akustisesti läpinäkyvä kangas käyttöön. Kankaan taakse mahtuisi jo isommatkin kaiuttimet, kun huoneen pituus olisikin jo 4.6m...
   
 5. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 975
  Saadut tykkäykset:
  894
  Itse tuon suorakaiteen muotoisen huoneen pyhittäisin dedikoituun käyttöön. Vaatehuoneen puolelle tykki, niin ei hurinat kuulu. :)

  Samaa mieltä kuin muutkin, että unohda telkku ja pikkupurkit kaiuttimina. Satsaa mieluummin teatterimaiseen tilaan. Näin siis, jos ei ole painetta säilyttää huonetta asumiskäytössä vaikka ns. vierashuoneena (jonka käyttöaste on helposti pienempi kuin kotiteatterina ja silti näitä näkee. Tähän pohdintaan liittyy mahdollinen esiintyvä hellasärö erittäin olennaisesti.
   
 6. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 636
  Saadut tykkäykset:
  131
  Samaa mieltä. Jos kerran tulee dedikoitu tila, niin sitten oikea kotiteatteri, ei mitään invalidimallia, menee vaiva ja rahat hukkaan. Latexiilla hyvät ohjeet, noin tekisin itsekin. Vaatehuoneeseen tykki ja muut laitteet voi laittaa lähemmäksikin, jo käytännöllisyyden vuoksikin. Eihän se tykki Vh:n katossa haittaa.
   
 7. janila

  janila Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.07.2002
  Viestejä:
  789
  Saadut tykkäykset:
  58
  Jos suorakaiteen muotoinen tila on sekä 2,4 metriä leveä että 2,4 metriä korkea, on se akustisesti aika hankala. Toisaalta vaatehuoneen puoleinen seinä ei varmaankaan juuri vaimenna eikä heijasta matalia taajuuksia mikä vähän helpottaa akustisesti, mutta silloin viereisessä huoneessa on aikamoinen meteli leffaa katsoessa. Sama toki toiseen suuntaan. Epäsymmetrinen tila voi toimia, mutta akustisesti se on ennalta-arvaamattomampi.

  75-tuumainen telkkari ei ole mitenkään huono vaihtoehto kuvaksi vaikka tykkiuskovaiset toista väittäisivätkin etenkin jos sellainen löytyy jo valmiiksi. Ei noin pieneen tilaan isompaa kuvaa oikein saakaan. Paljon kätevämpi se on kaikessa muussa käytössä kuin pitkän leffan tuijottamisessa pimeässä. Eivätkä nuo Genelecitkään noin pieneen tilaan ole mitenkään mahdottomat, mutta suosittelisin silti pykälää isompia mikäli mahdollista. Pienet Genelecitkin kuulostavat pieniltä kaiuttimilta vaikka monessa suhteessa kokoansa isompia ovatkin. Genelecin M030 on erinomainen vaihtoehto myös. Itselläni on G2:sta vastaava 8020 katossa, 8030 takana ja M040 edessä karvan verran isommassa huoneessa ja ratkaisu on parempi kuin aiempi 7.1 jossa 8030:t olivat edessä ja 8020:t takana. Joka tapauksessa kannattaa testata itse. Jos ei Suomesta saa sopivia kaiuttimia testiin, niin Thomannilta saa.
   
 8. Hartsa82

  Hartsa82 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.07.2012
  Viestejä:
  183
  Saadut tykkäykset:
  10
  Morjesta

  Tännehän oli tullut paljon vastauksia, joissa on paljon hyviä huomioita ja ehdotuksia, kiitoksia näistä.

  Huoneen on tarkoitus olla pelkästää "leffahuoneena" ja hellasärön oma askartelu/ompelu-huone tulee olemaan toinen näistä huoneista, joten molemmat saa puuhastella rauhassa omien harrastustensa parissa. :D Vaikuttaisi, että leffahuoneeksi kannattaisi valita pienempi huone.

  Tykki ja kangas on kyllä käynyt mielessä, mutta tuo TV on "ylimääräinen" ja myydessä siitä ei varmaan paljoa saa, joten tarkoitus olisi aloittaa sillä. Leveys TV:llä on n. 168 cm, joten molemmille reunoille jää n. 36 cm tilaa, johon sopisi vielä sijoittamaan etukaiuttimet.

  Katseluetäisyys olisi varmaan noin 2 - 2,5 metriä, jolloin kuva olisi kohtuullisen kokoinen ja taakse jäisi vielä tilaa laitteille. TV:n ajattelin sijoittaa vaatehuoneen vastaiselle seinälle seinäkiinnikkeellä. Jos laittaisi sen verran ylös, että alle saisi kolme samanlaista kaiutinta samalle korkeudelle eteen. Vastakkaisen seinä ikkunaan tulisi pimennysverho. Oven avautumissuunnan voisi myös kääntää ulospäin, että ei tule paukautettua TV:seen. :D

  Akustiikkaan tuli hyviä ehdotuksia ja tuo verhokiskojen asennus kattoon sekä mustan Molton-kankaan käyttö kuulostaa hyvältä ja kohtuu helpolta vaihtoehdolta. Välikatossa on kolminkertainen kipsilevy sekä katto- ja lattilämmityskaapelit, en tiedä sitten miten hyvin vaimentaa yläkertaan kulkeutuvat äänet. Kattoon voisi tarvittaessa laittaa jotain lisäeristystä ja vähintään maalata tummalla sävyllä. Tai sitten jos laskisi kattoa, ja laittaisi välitilaan ledit.

  Nuo Genelecin G2:set ovat kyllä pienet purkit, todella pienet, nyt kun tarkistin mitat :) En ole niitä vielä päässyt kuuntelemaan, mutta tarkoitus olisi käydä Mareksoundilla testaamassa. Olisiko teillä suositella vaihtoehtoisesti jotain kohtuuhintaisia lattiakaiuttimia, olisiko esim. Dali Zensor 7 mallista kokemuksia? Samalla voisi pyytää Marekilta testikuuntelu-sessioon muitakin malleja.

  -Harri
   
  Viimeksi muokattu: 15.03.2017
 9. Arpa

  Arpa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  21.12.2006
  Viestejä:
  808
  Saadut tykkäykset:
  0
  Elacin Uni-fit on saaneet aika paljon suitsutusta ja ovat ilmeisesti rantaumassa eurooppaankin, elleivät ole jo tulleet. Uni-Fi UF5 taitaa olla lattiamalli. Saurama testasi niitä syksyllä: http://audiovideo.fi/testi/elac-uni-fi-bs-u5-fs-u5-ja-cc-u5-kaiuttimet-testissa
   
 10. janila

  janila Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.07.2002
  Viestejä:
  789
  Saadut tykkäykset:
  58
  Etenkin pieneen huoneeseen bassomanageroidut pienemmät kaiuttimet ja subbari tai vaikka kaksi on parempi ratkaisu kuin lattiakaiuttimet. Et saa pääkaiuttimista kuitenkaan toistoa 20 hertsiin saakka mutta paljon hankalammin hallittavan bassotoiston saat. Ja tosiaan M030 on G Three:n kokoinen kaiutin G Two:n hinnalla. Mulle ei ole valjennut että mikä niissä kotimalleissa viehättää, kalliimpia ja ilman balansoituja liitäntöjä. Subiksi tietty 7060B eikä F Two.
   
 11. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  3 192
  Saadut tykkäykset:
  592
  ekassa postissa on jo mainittu subina SVS PB-1000 (hinta / laatu -suhteeltaan varmaan parempi kuin tuo ylihinnoiteltu genen pökäle ja jos tykki kangas komboon ei ole varaa, vaan mennään telkulla, niin ei ole mitään järkeä ehdottaa tuota kallista pökälettä .)
   
 12. janila

  janila Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.07.2002
  Viestejä:
  789
  Saadut tykkäykset:
  58
  Totta, unohdin että subi oli mainittu. Muuten jätän tän sun terävän ja taatusti kokemuspohjaisen argumentointisi omaan arvoonsa.
   
 13. Hartsa82

  Hartsa82 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.07.2012
  Viestejä:
  183
  Saadut tykkäykset:
  10
  Iltaa

  Kävin tänään Mareksoundilla kuuntelemassa Geneleceja: G1, G2, G3 ja G4. Näistä G4:set olivat parhaat (kuten olettaa saattaa), muut olivat jotenkin vaisut isommassa tilassa, ilmeisesti pienemmät on tarkoitettukin ns. tietokonekaiuttimiksi.

  Kuuntelin myös Amphion Argon 0 ja Argon 1 sekä Dali Zensor 3, jotka mielestäni olivat paremmat kuin pienemmät Genelecit.

  Seuraavaksi kuunneltiin Revel Concerta2 M16 sekä F35 mallit, joista jälkimmäiset olivat koko session ehdottomasti parhaat (olivat toki lattiakaiuttimet toisin kuin muut). Mietintään jäi miten mahtavat toimia pienemmässä tilassa, mahdollisuus myös saada testikuunteluun kotiin.

  Samalla tuli myös ideoita tilan käyttöön, jos sen kääntäisikin 90 astetta: Televisio tulisikin oven vastaiselle seinälle, jolloin katseluetäisyys olisi n. 2 metriä. Tällöin etukaiutin ei tulisi oviaukon eteen ja takakaiuttimen voisi sijoittaa oven yläpuolelle. Sivuseinille voisi laittaa Moltonia ja kattoon vaimennuslevyjä.

  -Harri
   
  Viimeksi muokattu: 16.03.2017
 14. Hartsa82

  Hartsa82 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.07.2012
  Viestejä:
  183
  Saadut tykkäykset:
  10
  Vähän tutkittu kaiuttimia ja mietinnässä on Tannoy Revolution XT6F tai jop XT8F lattiakaiuttimet. Edellisestä Tannoy Mercury setistä olisi vielä jäljellä VC keskikaiutin ja VR takakaiuttimet. Toimiskohan miten hyvin yhteen noiden lattiakaiuttimien kanssa?
   
 15. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  3 192
  Saadut tykkäykset:
  592
  Miten totaalisen erilainen kaiutin voisi toimia hyvin yhteen? (tarkoitan keskaria) .. Extreme hätätilanteessa se ehkä menettelee, mutta sekään ei ole dedikoidun leffahuoneen toistin.
   
 16. Hartsa82

  Hartsa82 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.07.2012
  Viestejä:
  183
  Saadut tykkäykset:
  10
  Meinaatko yleisesti ottaen "keskikaiutinta", eli pitäisi olla mielellään kolme identtistä edessä?
   
 17. Hartsa82

  Hartsa82 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.07.2012
  Viestejä:
  183
  Saadut tykkäykset:
  10
  Lisäkysymys: Jos on pakko käyttää "poikittaista keskikaiutinta", onko tässä tapauksessa Tannoy VC:n käyttämisen sijaan järkevää sijoittaa Tannoy XTC kaiuttimeen?
   
 18. i-kari

  i-kari Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.02.2016
  Viestejä:
  374
  Saadut tykkäykset:
  148
  Kysyisin mieluummin niin päin, että miksi 5.1-järjestelmän kaiuttimet eivät olisi samanlaisia.
   
 19. Hartsa82

  Hartsa82 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.07.2012
  Viestejä:
  183
  Saadut tykkäykset:
  10
  Kyllä se olisi lukemani mukaan paras vaihtoehto.
   
 20. Hartsa82

  Hartsa82 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.07.2012
  Viestejä:
  183
  Saadut tykkäykset:
  10
  Eli tällä hetkellä mietinnässä tällaisia kokoonpano vaihtoehtoja:

  Vahvistin:
  - Denon AVR-X3300W
  - Denon AVR-X4300W (onko mitään lisäarvoa, kuin kanavien määrä?)

  Etukaiuttimet:
  - Tannoy Revolution XT6F
  - Tannoy Revolution XT8F (liian suuret tuohon tilaan?)

  Keskikaiutin:
  - Tannoy VC (pahamaineinen MTM-malli, jäänyt vanhasta setistä)
  - Tannoy Revolution XTC (sama homma, mutta samaa sarjaa etukaiuttimien kanssa)
  - Tannoy Revolution XT6 (sopii paremmin yhteen etukaiuttimien kanssa?)

  Takakaiuttimet:
  - Tannoy VR (vanhasta setistä)
  - Joku muu, mikä?

  Subbari
  - SVS-PB1000 sekä Antimode

  Näyttö
  - Samsung UE75H6475

  Soitin
  - PS3