Kotiteatteri, musiikki ja peli-huone

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana f55tvi, 03.03.2006.

 1. f55tvi

  f55tvi Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2003
  Viestejä:
  619
  Saadut tykkäykset:
  0
  No niin, tässä yksi tällainen lisää.
  Suunnittelua olen tehnyt jo pitkän aikaa ja nyt sitten alkaa toteutusvaihe!

  Akustiikka-suunnittelijaa en ole käyttänyt, olen yrittänyt ottaa itse asioista selvää.
  Tuo "multihuone" tulee kolmikerroksisen siporex-talon kellariin ja on tarkoitettu ainostaan tuohon käyttöön.
  Ikkunoita tilassa ei ole ja olen ajatellut rakentaa ns. huoneen - huoneen sisään, jossa lisätään äänieristystä niin kattoon kuin myös seiniin.
  Huoneen mallin olen kopioinut muiden teattereista, joten se ainakin voi olla sellainen asia mihin apua tarvitaan.
  Joten jos jollain on korjattavaa minun suunnitelmiini, niin otan ne ilomielin vastaan!

  Tässä pohjakuva: katso liitettä Kotiteatteri_pohja.pdf
   
 2. Harry

  Harry Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.09.2004
  Viestejä:
  1 903
  Saadut tykkäykset:
  7
  Empä saanut ainakaan minä tuota linkin pohjakuvaa auki.

  Edit: Aukesi kun päivitin Acrobatin
   
 3. f55tvi

  f55tvi Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2003
  Viestejä:
  619
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kattoon tulee Ecophonin Sompra D-levyä.

  Laitteet mitkä tulee tuonne ovat seuraavat:

  Pääkaiuttimet: Amphion Xenon
  Surround: Amphion Argon2
  Keskikaiuttimet: Amphion Origo 2kpl (edessä ja takana)
  Subwoofer: Amphion Impact 500 (2kpl)
  Vahvistin: Yamaha DSP-AZ1
  DVD: Harman Kardon DVD30
  Digibox: Topfield TF5100PVRt Masterpiece
  CD: Sony CDP-CX335
  Tykki: Sony VPL HS60
  Skaalain: DVDO VP30
  Kaukosäädin: Pronto TSU 3000

  Eikö kenelläkään ole parannusehdotuksia?
   
 4. Mika

  Mika Administrator Ylläpidon jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.02.2000
  Viestejä:
  8 287
  Saadut tykkäykset:
  29
  Nyt tulee täysin äänipuolen amatöörin näkokulma, mutta toivon, että skeptikkona olen oikeilla jäljillä :)

  Mutuna voisi sanoa, että teoriassa näyttää mahdolliselta ja ehkä jopa hyvältäkin, mutta käytännössä... selvinnee vasta asennuksen jälkeen - olisiko tässä kenties syy kommenttien vähyyteen?

  Kun lähdetään rikkomaan huoneen muotoa niin se on toki mahdollisesti hyvä, mutta miten hyvä... se ei selvinne kuin rakentamalla ja mittaamalla. Jos huone on "normaali" suorakulmio niin tuosta pystytään laskemaan sen akustiikka-ominaisuuksia, mutta jos sinne on sijoitettu rikkovia elementtejä niin heijastumia yms ei enää kotikonstein pystytä laskemaan paperilla vaan sitten se menee valmiin mittailuksi.

  Lisäksi kun osa seinistä on kevyitä ja sitten on kiveä - > osa äänistä heijastuu jo kevytseinistä kun osa menee läpi ja heijastuu sitten kiviseinistä.
   
 5. f55tvi

  f55tvi Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2003
  Viestejä:
  619
  Saadut tykkäykset:
  0
  No hyvä kun saitte auki!

  Tässä toinen kuva projektista!

  katso liitettä Kotiteatteri_edestä_16_9.pdf
   
 6. Mika

  Mika Administrator Ylläpidon jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.02.2000
  Viestejä:
  8 287
  Saadut tykkäykset:
  29
  Sellainen ajatuksen tynkä - kun kerran tuonne eteen tulee nuo vinot seinät niin mitä jos niistä tekisikin avautuvat joiden taakse hyllyt ja laitteet sinne?

  Tai kun huone on noinkin pitkä niin tuodaan sitä etuseinää hieman eteepäin ja jätetään syvyyttä sen verran, että saadaan laitteet etuseinään.

  Ongelmaksi tulee sen tilan ilmastointi ja kaukosäätimien ir-signaali mutta tuon saanee ratkaistua jollain teknisellä jutulla.

  Ajatuksena tässä vain siis se, että saadaan laitteet piiloon ja pois katselukentästä.
   
 7. f55tvi

  f55tvi Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2003
  Viestejä:
  619
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos kommenteista, juuri tällaisia kaipaan!

  Kaikki seinät ovat kiveä ja kaikkiin seiniin on tarkoitus tehdä kevyt väliseinä, nimenomaan äänieristyksen vuoksi. Mutta jos kiviseinä on parempi akustisesti, niin silloin voin tehdä tuon toisinkin. Varmaan olisi parempi pyytää ammattilaista apuun, mutta kun budjetti meinaa muutenkin karata käsistä, niin ajattelin jossain säästää. Laitteisiin minulla ei paljon rahaa mene, koska melkein kaikki laitteen on jo hankittu. Mutta kun kun ostin tämän talon, niin tämä ei ollut ihan valmis joten siihen menee myös rahaa, eikä tuon teatterin tekeminenkään ihan ilmaista ole.
   
 8. f55tvi

  f55tvi Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2003
  Viestejä:
  619
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen sellaisenkin version suunnitellut, mutta juuri tuo ilmastoinnin saaminen sinne tuottaa hieman päänvaivaa ja toisaalta en haluaisi niitä laitteita piiloon.

  Tuonne tilaan tulee oma ilmastointi ja ilmastointikone menee viereiseen varastoon, joten sen "laitetilan" voisi myös ilmastoida ja Prontolla onnistuu RF-signaalin lähetys, joten sekin puoli on kunnossa. Täytyy vielä miettiä.
   
 9. Sinth

  Sinth Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.02.2005
  Viestejä:
  219
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tässä kohtaa kannattanee pysähtyä miettimään hetkeksi. Akustikon palkaaminen on järkevää jos haluat tehdä riskittömästi akustiikaltaan hyvän huoneen. Hintaa kyllä kertyy suunnittelulle (ainakin minun mielestä) aika paljon mutta toisaalta tuleepahan kerralla tehtyä kunnolla. Toisaalta jos taas haluat vähän "harrastaa" ja itse miettiä ja kokeilla niin voihan sitä itsekkin yrittää. Hyvää jälkeä voi saada myös näin aikaiseksi! (plussana vielä itse tekemisen riemu) Riskinä toisaalta on että akustiikka on surkea ja pahimmassa tapauksessa joudut purkamaan jo rakennetun ja palkaamaan sitten sen akustikon hätiin...

  Jos itse asiaa pohtisin ehkä toisin tosiaan jo ehdotetulla tavalla etuseinää eteenpäin, jolloin sen taakse voisi tehdä oikeanlaisen bassovaimennuksen. Äkkiseltään ajateltuna ne nimenomaan (ehkä, mahdollisesti) tulevat olemaan kiviseinäisen kellarin ongelmana. Ja toisaalta oikeasti kelluvan lattian rakentaminen voisi olla perusteltua; bassojen päästyä rakenteisiin ne kulkevat siellä kuin kotonaan...

  Vinoja seiniä en välttämättä lähtisi ihan vaan "näyttää kivalta"-metodilla suunnittelemaan, toisaalta homma kyllä toimia mainiostikin.

  Vaikeita päätöksiä sulla, mutta jos mielipiteitä haluat, niin kerro lisää suunnitelmistasi niin eiköhän niitä kommenttejakin piisaa!

  :D
   
 10. shelle

  shelle Uusi jäsen

  Liittynyt:
  25.10.2003
  Viestejä:
  75
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ensi ajatus kun katsoin pohjakuvaa oli, että onpa aika kapea huone, mutta pituutta piisaa. Pituutta voi hyödyntää bassojen vaimentamiseen, sopivat koolaukset vain molempiin päihin ja jonkin sortin villaa sisään. Sivuseiniin ei sitten olekaan paljon varaa rakennella ylimääräistä syvyyttä.

  Laitteiden sijoittelussa on kyse perusfilosofioista - siis esim kuinka paljon on kyse elokuvaharrastuksesta ja kuinka paljon laitteistoharrastuksesta. Oma ratkaisuni on laitehylly huoneen takaosassa, jolloin arsenaali valoineen ei häiritse katselua, mutta laitteita voi silti käyttää ja ihailla vapaasti. Valkokangasseinä on mahdollisimman simppeli, vain verhot kuva-alueen sivuilla ja kaiuttimet lattialla (seinään upotus olisi tuntunut liian hankalalta ja lopulliselta, vaikka olisi tehnyt tilasta vielä selkeämmän).

  Laittieston viemiseen huoneen takaosaan tuo pohja antaisi loistavan mahdollisuuden, kun kulkuovi on huoneen keskivaiheilla.

  Erityisen käytännölliseksi olen todennut laitehyllyn taakse jätetyn puolen metrin tyhjän tilan, jonne pääsee tekemään liitäntähommia ilman että laitteita pitää hilata vaivalloisesti ulos hyllystä.
   
 11. f55tvi

  f55tvi Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2003
  Viestejä:
  619
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsekkin olen tuota lattiaa miettinyt, mutta kun ei oikein tuo korkeus tahdo riittää.

  Nämä vinot seinät ovat minuakin mietityttänyt, voi hyvin olla, että tekee ihan turhaa työtä.


  Kyllä alkaa ajatukset kääntyä siihen suuntaan, että olisi varmaankin viisasta palkata akustiikkasuunnittelija, varsinkin kun rahaa menee jokatapauksessa aika paljon, niin voisi olla tyhmää säästää tuossa kohtaa. Paljonkohan tuollainen akustiikkasuunnittelija tulisi maksamaan? Onko täällä Tampereen suunnalla hyviä suunnittelijoita?

  Laitan tässä vielä kuvan rakenne-leikkauksesta.
  katso liitettä Kotiteatteri_rakenneleikkaus.pdf
   
 12. Grr

  Grr Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.08.2003
  Viestejä:
  597
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mjoh, ensivaikutelma oli kanssa että onpas pitkä ja kapea, mutta mikäpä siinä, on ainakin tilaa piilottaa rakennelmia syvyyssuunnassa.
  ...
  Vinoista seinistä puhuessa kannattaa pitää mielessä millä taajuusalueella seinä on vino ja millä ei. Noi sun suunnittelemat seinät on siinämielessä kivat että ne päästää passot iloisesti lävitseen mutta (pintamateriaalista riippuen) heijastelee korkeita ääniä. Bassomoodit pysyy ulkoseinien määräämillä paikoilla ja tärykaiku vähenee, groovy.
  ...
  Tommonen määrä villaa seinillä ja katossa tappaa melkoisen tehokkaasti (seinien pintamateriaalista riippuen, taas) kaiun alakeskiäänistä-yläbassoista ylöspäin. Ongelmaksi voi tulla jopa liiallinen vaimennus suhteessa alimpiin bassoihin. Laittaisinkin tuonne muutaman koko takaseinän ja/tai etuseinän täyttävän oppikirjaresonaattorin imaisemaan moodit sisäänsä ja siirtäisin valetakaseinää niin että rakennelmat mahtuu sielläkin päässä piiloon. Sivuseinien pintamatskuksi vähän etäisyydestä ensiheijastuksiin riippuen akuvillaa, diffuusoria ja jopa normigyproccia.
   
 13. Relik

  Relik Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.07.2005
  Viestejä:
  83
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsekin noiden kymmenien johtojen kanssa tapellessa on tullut ajatelleeksi kuinka kätevä tuollainen valeseinä olisi. Itse tekisin seinään vain laitteiden kokoisia upotettuja hyllyjä/syvennyksiä, dvd- ja pelihylly syntyisi siinä samalla. Tekisin oven valeseinän toiselle puolelle, jotta voi helposti säätää johtojen kanssa eikä tarvitse stressata johtojen niputtamisesta ynnä muusta. Julkisivun puolelle näkyisi siis vain laitteiden etupaneelit. Tietokoneenkin saisi seinän toiselle puolelle hurisemaan kunhan vain ilmastointi on kunnossa. Langattoman näppiksen/hiiren vastaanotin sitten vain läpi seinästä. Projektorin hurinaa kannattaisi myös vaimentaa jonkinlaisella kotelolla.

  Huone todellakin on hankalan mallinen ja en aina täysin ymmärrä tuota surround-kajareiden sijoittelua melkein suoraan taakse, joka on ainakin ihan dolbyn koulukunnan vastaista. Itse pidän surroundeista suoraan sivulla. Ihmiskorva on sen mallinen, että noihin takakajareihin saa laittaa hirvittävät volyymit että kuuluvat kunnolla noin kaukaa takaa. Mutta kaipa ne akustikot tietävät. Kieltämättä tuossa ei ole kyllä tilaa rakentaa teatteria poikittainkaan, ainakaan jos valeseinää haluaa tehdä.

  Kannattaa hieman miettiä myös sitä mihin huonetta tullaan käyttämään. Peleissä ja leffoissa ei akustiikalla ole niin suurta merkitystä kuin musiikin kuuntelussa, joten tällöin pääpaino suunnittelussa kannattaa asettaa tuolle äänieristykselle, jotta volyymia voi pitää isolla iltaisinkin.
   
 14. DTSMan

  DTSMan Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.06.2003
  Viestejä:
  2 266
  Saadut tykkäykset:
  3
  Laitteet on varmaan jo ostettu mutta enpä olisi noin hyviä kaiuttimia taakse ostanut. Ja niillä rahoilla olisin laittanut paremman tykin. Mutta onnea projektille :thumbsup:
   
 15. Valhalla

  Valhalla Nikon & Elinchrome Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.12.2002
  Viestejä:
  2 543
  Saadut tykkäykset:
  4
  Taitaa olla kirjoitusvirhe tuo HS30, 50 tai 60 siinä pitää kai lukea? Eihän se nyt ihan surkea tykki ole hintaluokassaan ;)

  EDIT: muutenkin keskimääräistä vakuuttavampi laitekokonaisuus. Antaa vähän suuntaviitteitä tulevasta rakennusprojektistakin - tuskin mitään "luolaa" on rakentumassa.
   
 16. f55tvi

  f55tvi Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2003
  Viestejä:
  619
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuolle leveydelle ei voi mitään, ne kun ovat kantavia seiniä ja ne on rakennettu jo!


  Niin olikin kirjoitusvirhe, se on nyt korjattu.

  Laitteet on muuten ostettu, paitsi tykki ja skaalain puuttuu. Ja olen kuullut, että juuri tuo Sony VPL HS60 hyötyy erityisen paljon tuosta skaalaimesta.


  Tuossa on ajatusta! Tässä näkyisi laitteista etuseinät ja johdot saa piiloon kokonaan, niin kuin oli tarkoituskin, mutta hieman eri toteutuksella.
  Ja kun tuossa huoneessa tuo pituus riittää, niin senkin vuoksi tuo olisi helppo toteuttaa.
  Alunperin minulla oli tarkoitus asentaa tuon valeseinän taakse 2 kpl. 50mm putkia joissa johdot menee piilossa, putket olisi vaan tuotu seinän läpi laitteiden kohdalla.

  Tässä yksi kuva lisää, joka ainakin omasta, mielestäni vaikuttaa hyvältä.
  Akustiikasta en osaa sanoa, mutta varmaan muuten aika hyvä ja käytännöllinen.
  katso liitettä Kotiteatteri_pohja_v.2.pdf
   
 17. Sinth

  Sinth Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.02.2005
  Viestejä:
  219
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hyvältähän tuo näyttää! Akustiikkaa ajatellen voisi etunurkkiin rakentaa vielä sellaiset "bassoansat". Sellaisen ohjeet löytenee aika helpolla netistä tai kirjastosta, perusideana on suunnilleen että villaa,ilmarakoa ja raskasmattoa sopivasti yhdistellään. Toki se syvyys voi olla ongelma tuossa oviaukon takana... Samaa tyyliä voisi varmaan harkita takana olevalle "vinoumalle", kuten on tullut mainittua olisi hyvä jos saisi vähän niitä bassojakin vaimenemaan. Ehkäpä takaseinän rakenne voisi olla päällä diffuusori (plussana vielä näyttävä ulkomuoto oikein tehtynä) jonka takana on siis järeää vaimennusta matalille taajuuksille jotka kuitenkin soluvat diffuusorin läpi.

  Ja kuten on jo ehdotettukin, tykin voisi myös istuttaa takaseinän sisään, tuuletus vain kuntoon ja ah mikä hiljaisuus!

  Kateeksi kyllä käy, olisi se vaan niin hienoa päästä itsekkin moisen puuhan pariin.

  Todettakoon vielä että edellä mainitut ratkaisut ovat ilman tarkempaa tietoa puhtaita arvailuja ja "musta tuntuu hyvältä" ratkaisuja. Mutta toisaalta, etenkin jos itse rakennat, mikä estää kokeilemasta!

  Ps. Ainakin Insinööritoimisto Heikki Helimäki Oy:llä on toimipiste Tampereella, ilmaiseksi varmasti antanevat hinta-arvion...

  Tsemppiä projektille!
   
 18. f55tvi

  f55tvi Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2003
  Viestejä:
  619
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos kaikille kommenteista! (lisää vinkkejä tietenkin toivotaan)

  Taitaa tuon tykin taakse saaminen olla aika mahdotonta, matkaa kun tulee n: 6,5 m, eikä kuvanleveys ole kuin max. 2,2m (eli 100" 16:9). Ja sonyn suurin etäisyys 100" kuvalla on 4,5m.

  Täytyypä kysyä tarjous tuolta Helimäeltä.
   
 19. jvalt

  jvalt Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.11.2004
  Viestejä:
  263
  Saadut tykkäykset:
  1
  Sain vihdoin liitetiedostot auki toisella koneella, ja näyttää ihan hyvältä. 8,1 metrin pituuden perusteella bassokorostumaa näyttäisi tulevan ainakin 21,3, 43,6, 63,9 ja 85,2 hertsin taajuuksille. Ne pitäisi myös mitata tai ainakin varmistaa kuuntelemalla eri kohdissa, ja suunnitella niille sopivasti mitoitettu resonaattori ainakin toiselle päätyseinälle, kuten on jo ehdotettukin. Sen voi vielä päällystää vaikka diffuusorilla.

  Jos kuuntelupaikka on keskellä huonetta, veikkaisin 20 hertsin kuitenkin vaimenevan. Leveyssuuntaan tila ei ehkä riitä vinoille seinille. Muun akustoinnin voi tehdä suunnitelman mukaan Sombra-levyllä. Kysy silti tarjous myös ammattilaiselta. Laittaisin sivusurround-kaiuttimet kuitenkin vähän edemmäs kuin kuvassa.
   
 20. f55tvi

  f55tvi Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2003
  Viestejä:
  619
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tosiaan enpä tullut ajatelleeksi, että nuo mitat täytyy laskea bassojen osalta noihin kantaviin seiniin. Olen pyytänyt tarjouksen akustiikan suunnittelusta Insinööritoimisto Heikki Helimäki Oy:ltä. Saapa nähdä paljonko suunnittelu maksaa. Noi surround-kaiuttimet täytyy tosiaankin siirtää eteenpäin.

  Nykyisessä kotiteatterissa olen kokeillut eri vaihtoehtoja ja mielestäni nuo surround-kaiuttimet täytyy kuitenkin olla kuuntelijoiden takana, eikä sivulla.