Kolmitiekaiuttimesta (sub)woofer?

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Moti, 10.02.2017.

  1. Moti

    Moti Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 033
    Saadut tykkäykset:
    9
    Lähtökohta: samassa huoneessa samalla seinällä on täysin erillinen 2.0-setti ja 5.2-setti. 2.0-setin bassotoisto on käytännössä lähes sama kuin 5.2-setin erillisillä subbareilla. Nyt olisi tarkoitus päästä erillisistä subbareista eroon.

    Jos haluaisin modata 2.0 single wired passiivisen kaiuttimen hoitamaan myös 5.2-setin bassot (jakotaajuus nyt 50hz) seuraavasti, näettekö tässä ongelmaa:

    Passiivikaiuttimeen tulee ylimääräinen liitinpari, joka kytketään suoraan bassoelementin napoihin. Eli erillinen alipäästetty vahvistin ohjaa kaiuttimen bassoelementtiä suoraan 5.2-kuuntelussa ja toinen vahvistin ohjaa kaiutinta 2.0 kuuntelussa. Vahvistimet eivät ole yhtä aikaa toiminnassa mutta toki kytkettyinä kaiuttimeen. Mitä teknisiä ongelmia em. kytkennästä seuraa? Miten ratkaisisitte kyseiset ongelmat?
     
  2. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Se ei ole subwoofer, vaan todennäköisesti toistaa 30-60 hertsistä ylöspäin. Jos yrität tunkea sinne matalia saattaa kuulua pörähdys ja passo on vainaa. No, jos se on joku järeä kolmitie, jossa 20-30 hertsin välillä viritystaajuus ja saat erillisestä päätteestä ylipäästön leikkaan viritystaajuuden alapuoliset pois.

    Mutta sitten suurempi ongelma. Sinun pitäisi laittaa kytkin, jolla valitset syötön elementille. Koska jos kaiuttimessa on kunnollinen jakosuodin, bassoelementin rinnalla on todennäköisesti konkka ja vahvistin ei tykkää ajaa konkkaa suoraan. Ja mielellään tuplakytkin, että sähköisesti ei ole vahvistimet yhdessä. Helpompi varmaan olisi syöttää ihan kaiutinterminaalin kautta. Ja järkevin vaihtoehto hommata subbari :)
     
  3. Moti

    Moti Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 033
    Saadut tykkäykset:
    9
    Kiitokset, noita seikkoja itsekin mietin.

    Tuosta kytkimestä. Olen ainoa käyttäjä ja laitteita ei ole mitään syytä pitää yhtäaikaa päällä eli vahvistimet eivät olisi aktiivisesti sähköisesti yhdessä, mutta toki passiivisesti, toisessa siis virrat päällä, toisessa ei. Onko tämäkin ongelma?

    Vaikka kytkisin "subbari"-vahvistimen suoraan elementin napoihin, näkeekö vahvistin elementin navoissa kiinni olevan suotimen? Mitä käytännön haittaa tästä on?

    Niin ja mulla on siis kaksi subbaria. Tämä olisi downgreidaus+tilansäästö.
     
  4. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Riippuu vahvistimista, eivät tykkää välttämättä, että toinen on kiinni. Suojaukset päälle tai hajoaminen on vaihtoehtoja toimivuuden lisäksi.

    Jos se jakosuodin on siinä elementissä kiinni samalla, niin tietenkin se sähkö elementiltä menee jakosuotimelle. Käytännön haitta, tyypillinen suodatuskonkka basson navoissa on kymmeniä tai satoja mikrofaradeja, vahvistimen lähdössä se aiheutaa suojauksen päälle menemisen, oskillointia tai vahvistimen hajoamisen.

    Se kaksikärkinen vaihtokytkin on melkoisen helppo ja halpa varmistus siihen, että homma toimii.