Kokemuksia kodin ledivalaistuksesta?

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Dickler, 15.10.2006.

  1. kropo

    kropo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.01.2008
    Viestejä:
    126
    Saadut tykkäykset:
    0
  2. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    12V 25 mA = 300 mW eli 0,3 wattia. kolmasosa wattia on niin pieni teho, että mitään varsinaista jäähdytystä ei tarvita. Lämpö pakenee siitä samasta reiästä mistä valokin muualle juoksee. Oletettavasti tuollaisen ledin siis voisi upottaa jopa Styroxin tai polyuretaanin sislle, kunhan jätetään näkyville se etukartio; heijastinkartio, jossa ledi keskellä asustaa. Voi siis upottaa pinnan alle koko otuksen, kunhan heijastinkartion sisäalue jää näkyviin. Lasin taaksekin saa pistää, kunhan lasissa ei ole infrapunaestekalvoa. Modernit kalvotetut ikkunalasit voivat estää jäähdytyksen.

    1...5 watin teholedejä ei saa missään tapauksessa upottaa puun tai muun eristeen sisään, ellei järjestä ledille erillistä jäähdytystä metallin tai nesteen tai faasimuunnoshöyryn kautta. Mutta tuo 25 mA:n ledi on ledinä teholtaan vain noin 88 milliwattia, loput 212 milliwattia menee vastukseen, joten ledi ei oikeastaan lämpene lainkaan.



    Muuntajaksi kelpaa mikä tahansa muutaman euron REGULOITU 12 voltin jännitelähde eli verkkolaite. Halvimmissa parin euron malleissa on 300 mA antovirta, sellaisella voit ruokkia 300/25 = 12 lediä, siis tusinalle ledille yksi verkkolaite riittää. Isommissa 1500 mA verkkolaitteissa riittää tehoa ruokkimaan 60 lediä.



    MINÄ poraisin ledeille sen verran isot reiät, että koko hiton ledimöllykkä uppoaisi täydellisesti puun sisälle piiloon. En pidä kauniina tuollaisia keltaisia metalliulokkeita, jos ledit asennetaan osittain pintaan, kuten nuo on alunperin tarkoitettu. Mutta makuasioita nämä. Helpompi siis olisi teipata pintaliitos-ledinauha hyllyn alapinnalle, tai jyrsiä sillekin matala ura, että sekin saadaan kokonaan piiloon katseelta.
     
  3. kropo

    kropo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.01.2008
    Viestejä:
    126
    Saadut tykkäykset:
    0
    mites tommosten jäähdytys siis pitäs sitten tehä, kun nyt mietin jos ostais halogeenispotit ja tälläset laittas tilalle
    http://www.vekoy.com/product_info.php?products_id=9205

    niin mites onnistuuko tollaseen levyyn kun sen levyn sisäosa on paperia.

    eli pitääkös tällänen 2kpl spotin laittaminen tollaseen levyyn unohtaa vai onks se mahollista?
     
  4. mzzj

    mzzj Guest Guest

    Liittynyt:
    01.09.2006
    Viestejä:
    109
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä teholedit ovat jo normihalogeenit ohittaneet, 7eur kpl saa jo 80lm/1W teholedejä eli pyöritään samassa luokassa kuin isommat loisteputket.
     
  5. Hillewi

    Hillewi Guest Guest

    Liittynyt:
    07.02.2008
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0
    Löytyiköhän täältä palstalta asiantuntemusta seuraavaan ongelmaan. Ostimme Nadenexilta suurteholedprojektori HL-3:n ja siihen kuidut (http://www.nadenex.fi/online/index1.html ->kuituvalaistus -> uusimmat kuituvalotuotteet). Asensimme ne kotiteatterin kattoon, mutta tajusimme vasta siinä vaiheessa, että projektorista ei olekaan mahdollista saada pelkkää valkoista valoa tähtitaivasefektiksi. Toki muita sävyjä sitten löytyy, mutta kun pääasiallinen ajatus oli tuo valkoinen normaalivalo, jota silloin tällöin saisi höystettyä värillisimmilläkin valoilla, niin pettymyshän siinä tuli. Saamiemme ohjelmamahdollisuuksien (löytyy esim. http://www.emanator.demon.co.uk/bigclive/rgbdata.htm ) mukaan tuo valkoinen valo tosin pitäisi olla mahdollinen (31. White marker), mutta me emme saaneet sitä toimimaan ja kuulemma myyjäkään ei jostain syystä ollut saanut sitä näkyviin. Eli missä mahtaisi olla vika? Ja jos tuota ohjelmaa ei saa toimimaan, onko kenelläkään tietoa, onko mitään mahdollisuutta "fiksailla" projektoria järkevällä tavalla, niin että valkoisen valon tuottokin tulisi mahdolliseksi. Entä himmentimen liittäminen projektoriin - onko se jollain tavalla mahdollista? Mukava asia, jos joltakin näitä juttuja osaavammalta liikenisi aikaa ja tietämystä ongelmamme ratkaisemiseksi tai ainakin jos joku pystyisi vinkkaamaan, mistä kannattaisi tarkempia neuvoja kysellä :) .
     
  6. rengaw

    rengaw Guest Guest

    Liittynyt:
    03.03.2006
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
  7. Hallu

    Hallu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.01.2007
    Viestejä:
    55
    Saadut tykkäykset:
    0
    Se nyt on ihan sama mitä testailevat, fysiikan lait jo sanovat ettei LEDit sovellu saunaan sellaisenaan... LEDit tykkää kylmästä!!

    Jo joku nyt välttämättä haluaa LEDejä saunaan pistää, pitää virtaa kuristaa lämpötilan noustessa...
     
  8. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kyllä teholedin saa toimiman vaikka uunissa, kunhan jäähdytys hoidetaan kuntoon. Joko nesteellä, metallilla tai peltierillä. Suunnittelijan kyvyistä se riippuu. Ping-pong-ledivalaisimet on suunnitellut joku kiinan metsästä löydetty spurgu.

    Ympäristölämpötilan ollessa "liian suuri" jäähdytyslevyn toimimiselle, tuodaan viileys muualta, viileämmästä paikasta. Tuleehan esim. uuniin ja saunaankin sähköjohto huonelämpötilasta tai ulkolämpötilasta, ja samaa reittiä pitkin voidaan vetää nesteletkukin. Jopa komposiittiletku, jossa kulkee yhdessä letkussa neste molempiin suuntiin ja sähkö myös. Muutaman watin tehon viilennys onnistuu parin millin mehupilliletkullakin. Sarjaan kytketty lediarsenaati viilentyy puoli senttiä paksun yksisuuntaisen letkun avulla, jossa sähkö kulkee saman letkun sisällä.

    Peltierillä saadaan paikallisesti tuotettua viileä kohta, lediä varten. Peltier siis siirtää lävitseen ledin synnyttämän kuumuuden ja kaiken muunkin kuumuuden, joka lediä on kiusaamassa. Peltierin toisella puolella vallitsee sitten todella kuumat olot, eli jos sarjapeltierit uhkaavat kuumeta liikaa, otetaan taas vesi avuksi. Saunakäytössä riittänee pelkkä peltier+jäähdytysprofiili, nestekiertoa ei tarvita.

    HUOM: saunan seiniä ei tarvitse puhkoa nestekierrolle, jos ledivalaisin seisoo lattialla jalustallaan, ja jalustaputken sisällä kulkee nestekierto, joka ottaa viileytensä lattian tasolta. Ledin jäähdytyslevy eli blokki pidetään siinä samassa lämpötilassa, joka vallitsee saunan lattialla.

    Ledi saadaan pidettyä koko ikänsä vaikka 20 asteen pakkasessa jos niin halutaan. Vaikka se ledi asuisi raudansulatusuunin sisällä. Tuollaisessa tapauksessa tarvitaan lämpösäteilyä estävä kalvo, josta ledin valo tulee läpi, sekä lämpöeristeet ja nesteviilennys.

    Ellei osaa itse tällaisia rakenteita suunnitella ja mitoittaa, sitten ostetaan valmiina kaupasta (sikahinnalla) ratkaisu, joka kestää ne olosuhteet, johon valaisin on suunniteltu. 50000 tuntia kestävä sauna-LED-valaistus on niin helppo asia suunnitella, että pitäisi ampua jokainen, joka ei sitä kykene tekemään. Ainakin ammutaan ne saunaledisarjojen suunnittelijat, joiden tekeleet hajoavat muutamissa...kymmenissä...sadoissa tunneissa.

    Kertakäyttöiset hätävalaisimet, jotka hävitetään kun niiden (litium)paristo on tyhjentynyt, niissä voidaan käyttää lediä, jonka jäähdytys on alimitoitettu. Eli jos akku tyhjenee kolmessa tunnissa, saa ledikin silloin olla kuolla kupsahtanut, eli tässä tapauksessa kolmen tunnin kestoikäinen ledi on "oikeaa" sunnittelua.

    Saunaledille (1825 tuntia vuodessa saunakuumuutta) 27 vuoden käyttöikä on mahdollinen. On muuten maapallon ainoa valaisintyyppi, joka tosiaan 27 vuotta pysyy toiminnassa. Vai tunnustaako joku 5 tuntia saunaa päivittäin lämmittävä, että vaihtoi saunansa lampun viimeksi vuonna 1981? Eli jos MINÄ tekisin saunavalaistuksen, se pitäisi uusia seuraavan kerran vuonna 2035. Himmentynyttä toiminta-aikaa saisi vuoteen 2062 asti. Siis yhteensä 54 vuoden huoltovapaus ensiasennuksen jälkeen. Melko halvat huoltokulut.
     
  9. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toisaalta noissa LED-lampuissa monesti itse LED sijaitsee aika syvällä kattopaneelirakenteen sisällä, eikä kattopaneelien takana lämpötila nouse samaksi kuin itse saunatilassa katonrajassa. Ja mitä olen OverSolin rakennetta tutkinut, niin näyttäisi siltä, että linssin, rungon ja LEDin väliin on jätetty ilmarakoa, joten lämpö ei linssistä johdu LEDiin suoraan ... varsinkaan kiuasLEDissä, jossa rakenne on vieläkin eristävämpi. Eiköhän muutkin valmistajat siirry samanlaisen rakenteen käyttämiseen piakkoin, jos nuo yo. tulokset ovat siitä riippuvaisia. Toinen asia saattaa olla tuo ylimääräinen virrankuristaminen, joskin noissa OverSoleissa tuntuu olevan ihan hyvä valaistusvoimakkuus vaikkakaan itselläni ei ole WarmWhite LEDit vaan wanhat valkoiset LEDit (3 vuosi meneillään). Ja kuten olen tässäkin ketjussa muistaakseni maininnut (tai sitten jossain toisessa), niin appiukolla on ollut jo monta vuotta minua ennen saunaan asennetut LEDit, eikä LEDejä ole vielä rikki mennyt.
     
  10. juctuc

    juctuc Guest Guest

    Liittynyt:
    23.04.2007
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei noissa oversolin saunaledisarjoissa mitään linssiä päällä ole??? Kiuaslinssissä tosin on. Vai ovatko muuttaneet rakennetta hiljattain näissä jotka eivät ole kiuaslinssejä

    Ja mitenkään erityisellä tavalla ei ole virtaa rajoitettu enempää mitä on pakko.Saunakäytössä vastus saisi olla reilumpi,joten sen takia sarja kannattaa rakentaa itse.

    Lueskelin mielenkiinnolla tuota rasitustestiä. Normaalisti ledin valovirta alussa hieman kasvaa ja palaa sitten aikanaan omalle tasolleen. Tässä testissä ei niin kuitenkaan käynyt. Ja mitä tarkoitti valovirta 150lm???Sellaisia lukuja ei saada aikaan käyttämällä muutamaa 5mm lediä.
     
  11. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jaa, pitääpä vielä kertaalleen koettaa tutkailla jahka kotia pääsen, mutta kyllä noissa wanhoissa OverSolin ledeissä (ajalta ennen white warmia) muistaakseni näytti joku linssi olevan. Kiuaslinssi on sitten vain vielä isompi ja etäämpänä LEDistä.

    P.S. Oisko tuo 150lm koko LED-sarjan valovoima, ei kait tuo luku muuten voi pitää paikkaansa. Parhaimmillaan 5mm ledeillä tällä hetkellä 90lm/W luokassa kait ollaan tällä hetkellä, 3mm:t 30-40lm/W .... hmmm eli ei tosiaan kyllä yhdellä 6 LEDin sarjallakaan päästä tuohon 150lm:iin.

    P.P.S. Eipä kyllä Oversolin weppisivujenkaan kuvissa erotu kyllä mitään linssiä ... eli mulla on kotona muistinvirkistämisen ja ilmeisen ihmettelyn paikka. :-o
     
  12. dukembla

    dukembla Guest Guest

    Liittynyt:
    01.09.2005
    Viestejä:
    80
    Saadut tykkäykset:
    0

    Olen laittanut aikoinaan Ikean Lack hyllyihin Ikean ohuet ledivalot. Johdot sain vedettyä hyllyssä sisällä olevan kannatinaukon kautta.
    Clas Ohlssonilla on vastaava sarja. http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=20181156

    Ostin vast'ikään uuden satsin näitä Ikean lituskalamppuja liukuovikomeroon ja valoteho ja laatu oli niissä parantunut.
    Ikean sarjassa on neljä lamppua mikä sopii paremmin Lack hyllyn asennukseen. Ja eivät ole Olhssonin "sinisiä". Hylly on ollut parisängyn yllä "lukuvalona".
     
  13. juctuc

    juctuc Guest Guest

    Liittynyt:
    23.04.2007
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noissa claes olssoneissa ja ikeoissa ledit valmistetaan isolla toleranssilla, joten joskus on sininen ja joskus taas ei niin sininen.

    Tuosta 5mm led ja valovirta asiasta. noita saunavaloja saa olla kymmeniä että toi 150lm tulisi yhteensä täyteen.50kpl ainakin..Lisäksi kiinnostaisi tietää mihin valopisteet oli asennettu.Testissä huonosti menestyneet ovat luultavasti ylivirralla, joten siitä syystä ei toimi. Tuo testi ei kuitenkaan kerro että kestääkö voittajasarjakaan kunnolla saunan KATOSSA.Lämpötila kuitenkin 100c!! Siinä mennään jo reippaasti yli ledvalmistajien ohjeiden. Virtamäärän tiputuskaan ei auta noissa lämmöissä...

    Kai se sarja kestää vaikka 200c saunassa, jos valot laittaa lattialle.....
     
  14. marduk

    marduk Guest Guest

    Liittynyt:
    02.11.2002
    Viestejä:
    361
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kivalta näyttää. Itse ostin kyseisen sarjan ikean haaparannan avaisista marraskuussa 2006 ja ne ovat nyt palaneet siitä lähtien yhtäjaksoisesti 15kuukautta ja hyvin toimii edelleen ei yhtään ole niistä vielä palanut. Itse laitoin ne tiskikaapin alareunaan antamaan valoa tiskialtaalle. Mittasin silloin niiden kulutuksen niin 4w ne vei muuntajan kanssa joka on aika vähän. Toinen ledisarja minkälaitoin ostin halpahallista 9kpl ledin sarja jota käyttävät mm saunassa., siinä on isompi muuntaja ja se muuntaja vie pelkästään 12w virtaa + siihen ledit yht 15w.
     
  15. kropo

    kropo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.01.2008
    Viestejä:
    126
    Saadut tykkäykset:
    0
    onkos missään olemassa sellasia upotettavia led-spotteja mielellään himmentimellä mitkä sais verkkovirtaan laitettua ?
     
  16. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tutkailin noita omia saunaLEDejä (OverSol) ja tuo ledin"kupu" näyttäisi olevan isompi, kuin mitä weppisivun kuvissa on, ja se on hämännyt mua luulemaan että edessä olisi linssi. Eli sanoisin ettei ilmarakoa ole nimeksikään eikä ainakaan niin paljon kuin noissa kuvissa, ero johtunee siitä mistä LEDit kulloinkin satutaan hankkimaan ... Hmm, jos ilmarakoa ei olisi, niin lämmönjohtuminen olisi vähäisempää ja LEDin lämpötilaan vaikuttaisi paremminkin kattopaneelin takainen lämpötilanne kuin saunan sisäilman lämpötilanne.
     
  17. molokki

    molokki Guest Guest

    Liittynyt:
    27.04.2006
    Viestejä:
    67
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kodin valaistusta on tullut nyt helpottamaan Seoulin uusi Acriche mallin teholedi, jota voidaan virroittaa suoraan verkkovirrasta... Suomalaisena maahantuojana ainakin opto.fi. Mainoksissa kehuvat valosävynkin vastaavan perinteistä hehkulamppua. Toivottavasti pitää paikkansa, koska siniset sävyt eivät sovi muuhun kuin lukemiseen. Itselläni ei ole ledistä kokemusta, mutta rupesi kiinnostamaan juurikin tuon virransyötön suhteen :rolleyes:
     
  18. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olisi mielenkiintoista nähdä livenä miltä "warm white" noissa näyttää, tällä hetkellä kokemus on, että ne ovat hiukkasen vihertäviä kuten energiansäästölamput (loisteputket). Onko se sitten parempi kuin sinertävyys tai kylmä valkoinen niin on katsojan silmissä.
     
  19. juctuc

    juctuc Guest Guest

    Liittynyt:
    23.04.2007
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onhan tuo ollut myynnissä jo aika kauan.Kauppa ei tosin käy, koska valoteho on surkea verrattuna muihin teholedeihin.02/2008 julkaistu uusin versio lupaa 80lm/w, mutta dataa ei ole valmistajan sivullakaan asiasta tarjolla.Uskoisin että pakko oli jotain kertoa, koska mitään suurta eivät ole saaneet aikaan 2 vuoteen.

    Hehkulampun sävyistä on hehkutettu myös kauan...yhtään en ole nähnyt.Tiedän kyllä että 2700K ledejä sentään on olemassa. Acriche on 3000K, "alimillaan", joka ei ole hehkulampun sävy.

    Mielestäni on helpompaa kodin valaistusta rakentaa muuntajan kera olevilla ledsysteemeillä.Ledejä kun voi kotona tunkea minne vaan, niin helppo on 12V johtoja vedellä mihin vaan. Tietysti joku sitten älähtää että se muuntaja hukkaa energiaa.Se pitää paikkansa, mutta silti valoa saadaan enemmän samalla sähköteholla kuin mitä acriche antaa.

    Lisäksi sarjaankytkettynä acriche vilkkuu.Tuttua vilkkumista esim.loisteputkista.Ja tuohan hajoaa jännitepiikkiin myös.

    Uusimmat versiot ovat 110/220V valmistajan nettisivun mukaan.Suomessahan verkossa on likimain 230V.
     
  20. mabe

    mabe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.12.2003
    Viestejä:
    789
    Saadut tykkäykset:
    0