kodinkoneiden kestävyys nykyään ja miksei muidenkin

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana jodorowsky, 16.01.2014.

 1. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Onko plazalaisilla kokemusta esim kodintekniikan ja muunkin saa olla kestävyydestä. Kun minusta näyttää että laitteiden kestävyys on kussut paikoin pahastikin vaikka tekniikka muilta osin olisi kehittynyt huimastikin. Minulla esim hajosi vasta fujitsu siemens pc taulunäyttö noin 6vuotta vanha eikä ollut ollut kovassa käytössä. Nyt on paikalla fujitsu siemens kuvaputki näyttö ja epäilen että voi kestää vielä jopa 15-20vuotta ilman mitään ongelmia ja sitten voisin laittaa vaikka tuon kuvaputki LG näytön joka uutena ostettu ja todella vähän käytetty jos ne vain liitäntöjen puolesta saa toimimaan tulevaisuuden koneissa.
   
 2. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 578
  Saadut tykkäykset:
  486
  Ei varsinaisesti koske kodinkoneita, mutta vähän pyörittelin päätäni lukiessani uutista Volkkareiden vaihdelaatikoista. Ovat kuulemma hajoilleen ennen aikojaan, vaikka "pitäisi kestää 250 tuhatta kilsaa, mikä on auton oletettu käyttöikä".

  Itse ajelin korttini -85 vuoden 240D Mersulla (kortti ajettu muistaakseni 00), joka myytiin pois pari vuotta myöhemmin. Mittarissa oli tuolloin yli 400 tuhatta ja ensimmäistäkään moottorivikaa ei ollut ilmennyt, eikä moottoria oltu huollettu kilometrihuoltojen lisäksi. Oli kuulemma vielä useita vuosia myöhemmin ajossa..

  Tuohon nähden tämä "250 tonnia käyttöikä" kuulosti todella oudolta.
   
 3. Don MC

  Don MC Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  19.05.2005
  Viestejä:
  1 180
  Saadut tykkäykset:
  33
  Elektroniikan valmistusta siirretty yhä enemmän Kiinaan, tai komponentteja ostetaan Kiinasta. Siinä yksinkertainen syy. Oman kokemuksen perusteella suurin syy löytyy virtalähteiden kiinalaisista kondensaattoreista.
   
 4. Dr. Eever

  Dr. Eever Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  1 737
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ko. Saksanseisojissahan on myös nykyään jakoketju, jonka vaihtoväli on n. 1/3 muiden merkkien jakohihnan vaihtovälistä :D

  http://www.vagarena.fi/index.php?topic=6771.0
   
 5. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Mitäs luulette, minkä takia ne ei kestä? Mites kävisi kauppa jos laitteet kestäisivät edelleen kymmeniä vuosia kuten joskus 60-luvulla? Globaalikapitalistien salaliitto. Varsinainen ongelma tässä vain on se, että Suomessa kyseiset kapistuksetkin vain maksaa liikaa kun ei tosiaan ole toimintatakuuta. Taitaa kannattaa jo tilata netistä ennemmin, vaikka HongKongista.
   
 6. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 24.07.2015
 7. carpenter83

  carpenter83 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.07.2004
  Viestejä:
  1 817
  Saadut tykkäykset:
  1
  Eikö muissa autoissa tuo jakoketju laiteta nimenomaan siksi että sitä ei tarvitse vaihtaa kuten hinhaa :thumbsup:
   
 8. Dr. Eever

  Dr. Eever Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  1 737
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä, sitä tavataan mainostaa "huoltovapaana" :D
   
 9. Jürgen

  Jürgen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.01.2003
  Viestejä:
  3 407
  Saadut tykkäykset:
  1
  Yleisellä tasolla ihan varmasti kestävyydestä tingitty valmistajien toimesta. Kuluttajat haluavat tavaraa halvalla, niin valmistajienkin on tehtävä tuotteensa halvalla, jotta saisivat edes jotain katetta tuotteillaan. Omalla kohdalla kyllä ollut hyvä tuuri kodinkoneiden kanssa. Mielen pesukone ollut käytössä kohta 9v ilman ongelmia ja tämä vanhin kodinkone mitä taloudesta löytyy. Telkkari on päivittynyt 1-2v välein, joten siihen vaikeampi kommentoida sen kummemmin kestävyyden suhteen. Piti ihan pinnistellä ja todettava, että aikoinaan vanha Nokian luuri kävi kerran huollossa ja jokunen vuosi sitten edelleen käytössä oleva pc pyörähti huollossa komponenttivaihdossa. Kuitenkin aikamoinen liuta elektroniikkaa löytyy tästäkin asunnosta, joten varmaankin parempi tuuri käynyt allekirjoittaneella kuin keskimäärin :)

  Nyt sit odotellaan, että mikä laite pamahtaa seuraavaks :)
   
 10. Hattori Hanzo

  Hattori Hanzo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.02.2004
  Viestejä:
  1 141
  Saadut tykkäykset:
  4
  Itselläni vanhimmat kodinkoneet ovat vuonna 1996 ensimmäiseen omaan kotiin ostetut pesukone ja imuri ja aluksi muistelin että mikroaaltouuninikin olisi tuolta ajalta, mutta muistinkin että vaihdoin mikron muuton yhteydessä 2005. Lisäksi AV-vahvistin on vuodelta 1998 No pesukoneen kestävyyttä lisää se etten ole perheellinen mies joten pyykinpesu kertyy aikalailla vähemmän kuin lapsiperheissä.

  Mutta kyllä tässä viimeaikoina on huomannut että nykytuotteet ovat huonompaa laatua, osan on jopa joutunut palauttamaan kauppaan heti seuraavana päivänä. Esim. tallentavien digiboksien laatu on surkeampi kuin omistamieni vhs-nauhureiden, ensimmäiden videonauhurini ostin käytettynä 1983 ja ne päivitin uusiin joskus 1990 joilla katselin ja nauhoittelin onnellisena aina digiboksiaikakauteen saakka eli tuonne 2004-5. Siitä eteenpäin mulla on ollut 4 digiboksia (joista toki yksi oli käytettynä hankittu vaihdossa viskipulloon ja yksi oli käytössä pari päivää kunnes palautin sen romun takaisin kauppaan) ja nyt tämä neljäskin on ruvennut kenkkuileen. (toki muuten tallentava digiboksi ajaa ominaisuuksien ja käytettävyyden osalta ohi VHS-nauhurista ja lujaa)

  Isälläni on käytössä hänen isänsä aikanaan ostama pesukone jonka ostoajankohtaa en tiedä sen paremmin kuin että ennen vuotta 1980 jolloin isäni isä kuoli. Ei taida nykykoneista yksikään toimia enää vuonna 2048.
   
  Viimeksi muokattu: 17.01.2014
 11. 3JJ

  3JJ Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 568
  Saadut tykkäykset:
  275
  Näinhän se on että sitä saa mitä tilaa. Kun halutaan mahdollisimman paljon ominaisuuksia halpaan hintaan niin tässä on tulos. Tosiaan hyvä esimerkki nuo Mielen isot kodinkoneet. Niissä on vähän ominaisuuksia ja ne maksavat paljon. Ja ovat kestäviä. Mutta jos vertailuun otetaan vaikka telkkari, jossa ei ole viimeisimpiä ominaisuuksia mutta joka silti maksaa enemmän kuin muut viimeisimpine ominaisuuksineen, niin sehän haukutaan jokaisessa arvostelussa pystyyn. Vastinetta rahalle osiossa on ainakin monta miinusmerkkiä. Ja kun niille ei ole kysyntää, niin niitä ei tehdä.

  Hyvä "planned obsolence" esimerkki on edellisen generaation iPad. Vanhempaan malliin on käytännössä pakko asentaa uusin iOS päivitys, jonka jälkeen toiminta muuttuu sulavasta vähemmän sulavammaksi. Ja kuinka ollakaan uudella versiolla sekin pyörisi oikein sulavasti. Eli vanha ja sinänsä sulavasti toimiva laite "pakkopäivitetään" tökkiväksi.
   
 12. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Itse muistan omasta nuoruudestani 90 luvun alusta että vaikka silloin ainakin vielä tehtiin laatu elekroniikkaa niin ei ne olisi saaneet ihmisille paljon mitään maksaa. Ihmiset ainakin minun tuttava piirissäni ostivat yleensä sitä halpaa paskaa joka ei kestänyt. Sitten minulle vittuiltiin kun ostan niin kallista. No melkeimpä ne kaikki laitteet jotka ostin ovat vielä kunnossa. Tosin kaikki eivät pariin vuoteen ole enää olleet minulla käytössä kun uusin kotiteatterini. Minulta löytyy myös mikroaalto uuni ja tehniksin cd soitin 80 luvulta ja kummatkin toimivat ja ovat vielä ajoittain käytössä.

  Sen muistan että vhs nauhurit eivät oikein aikoinaan tahtoneet kestää vaikka ostin vielä yhden laadukkaan jvc testivoittaja nauhurin. Siihenkin ensimmäinen vika tuli 5 vuoden käytön jälkeen.

  Kuluttajissakin voi olla sitä vikaa. Niiden pitäisi vaatia sitä laatua eikä ostaa aina sitä halpaa paskaa. Saa nähdä miten nuo nykyajan kalliimmat kotiteatteri härvelit kestävät kun ne ovat olleet minulla vielä niin vähän aikaa että niiden kestävyydestä en voi sanoa vielä mitään. Jos tuottavat pettymyksen niin laitan nuo vanhat ysäri vehkeet takaisin käyttöön. Silloin alkaa ottamaan niin pannuun jos hajoavat ennen aikojaan.

  Muistan 90 luvulta sellaisen tapauksen kun ostin uuden telkkarin ja 5 vuoden päästä ostin myös uuden telkkarin niin yksikin kaveri totesi että taasko vastahan sinä ostit. Niitä ei tosiaankaan vaihdetty yleensä 5 vuoden välein.
   
 13. Hattori Hanzo

  Hattori Hanzo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.02.2004
  Viestejä:
  1 141
  Saadut tykkäykset:
  4
  Tuli mieleeni kaverini vuonna 87 tai 88 ostama Sony CD-soitin joka on nähnyt paljon käyttöä ja on vielä ehta peli. Jo pelkkä se laadun tuntuma mikä kyseisessä laitteessa on verrattuna näihin nykyisin himmeleihin. Levykelkka on tukeva ja sen liike ja liikkeen aiheuttama ääni on mahtavia. Toki laitteella oli hintaa...

  Itsekin on tullut ostettua aika paljon halpaa paskaa vuosien saatossa. Olen siis välillisesti syyllinen siihen että kuluttajille on tarjolla halpaa paskaa.
   
 14. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 578
  Saadut tykkäykset:
  486
  Nykyään cd-soittimissa on pääsääntöisesti joku romppuasema kiinni. Kun ei vaan mitenkäänpäin kannata tehdä omaa kelkkaa - paitsi high-end -malleihin.
   
 15. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Eivät aina. Kaverilla hajosi keraaminen taso 4v jälkeen, meillä viinikaappi 8kk jälkeen ja yhdellä tänne kirjoittavalla oli uutena rikki. Eli kyllä Mieletkin hajoilee.

  Mutta toisaalta hintaan on leivottu mukaan korjausta. Tiedän tapauksia joissa Miele on korjannut tuotteen jopa 8v jälkeen ilman kustannuksia. Eikä takuukuitteja ole paljoa kyselty.

  Omalla kohdalla voi mainita pari tapausta viime vuosilta:

  - Upon n. 600e hintainen pesukone. Käytetty paljon vaikka ikää 6v, käytännössä perusperheen 8v pesut täynnä. Poistopumppu hajosi, avasin laitteen, otin pumpun mallin ylös ja tilasin uuden. Maksoi n. 50e ja sillä on menty nyt viimeiset 6kk
  - Ikean astianpesukone, Whirpoolin valmistama. Hinta 600e. Elektoniikka hajosi 3v jälkeen, takuu oli 5v joten ohjainelektroniikan vaihto ei maksanut mitään

  On väärin syyttää yrityksiä, me kuluttajat ostamme sitä mitä haluamme eli halpaa paskaa. Laadukkaitakin tuotteita saa melkein mistä tahansa kategorista, mutta ostajat ovat aika vähissä
   
 16. Rusakko_

  Rusakko_ Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.07.2006
  Viestejä:
  66
  Saadut tykkäykset:
  0
  Löytyihän se sopiva ketju, johon purkaa kokemuksiaan :)

  Alle 4 vuotias integroitava kalusteuuni merkkiä Siemens hyytyi. Mallimerkinnällä googlasin, hinta himpun alle tonnin!
  Reilu 4 vuotias jääkaappipakastin kokoa XL laukes jääkaapin osalta. Merkki Siemens. Hinnan googlasin n. 1000 €!

  Mielestäni noiden hinta on melko korkea käyttöikään nähden. Jos tuotteet olisivat jotain 299 € tarjouskoneita, niin silloin ei niin harmittaisi, vaikkakin halpis koneetkin voisivat sen 5 vuotta kestää. Tuommoset keskiluokan vermeet 10-15 vuotta.
   
 17. Snpp

  Snpp Ehkä se on pora. Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.03.2001
  Viestejä:
  965
  Saadut tykkäykset:
  3
  Näissä ei kannata aina uskoa ekaa huoltomiestä. Whirlpool-pakastin nakutti, syynä alitehoinen kondensaattori. Korjaamo 1 (Turku) ehdotti piirilevyn vaihtoa, noin 200-300 euroa + työ. Korjaamo 2 (Raisio) tuli, otti kolvin käteen ja vaihtoi pelkän kondensaattorin. 5 euroa + työ, alle satasella selvittiin.
   
 18. KaKui

  KaKui FullHD Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  26.07.2000
  Viestejä:
  2 296
  Saadut tykkäykset:
  35
  Electroluxin erillisuunista (vm.2013) meni alle vuodessa yksi painike tunnottomaksi ja osa näytöstä pimeni, kaiken lisäksi huoltoliike odotti varaosia n. 1½kk :eek:
  Samsung 933HD 19" lcd-töllö (vm.2009) pimeni parin vuoden ikäisenä, takuu kattoi korjauksen.
  Samsung SyncMaster 24" näyttö (vm.2008) kesti ~5 vuotta kunnes pimeni ja huoltoliikkeen korjausarvio oli ~200e joten ostin uuden. Edellinen ~8 vuotta vanha 21" syncmaster on käytössä edelleen eräällä kaverilla.
  LG:n telkkariin (vm.2008) ei tule joskus kuvaa kun sen laittaa päälle (ääni kuuluu), toisinaan joutuu kokeilemaan useamman kerran ennenkuin kuva tulee, onpahan tuolla tietysti ikääkin jo ~6 vuotta ja viimeiset pari vuotta on temppuillut. Edellinen 8-9 vuotta vanha LG toimii veljellä edelleen moitteetta.
  Playstation 3 lopetti levyjen lukemisen ~1½ vuoden käytön jälkeen, meni takuuseen.
  Halpoihin tulostimiin ei näköjään kannata ostaa värikasetteja kun itse tulostimen koneisto ei kestä kuitenkaan toista värikasetillista.

  Toisaalta vuonna 2006 ostettu Topfield Masterpiece toimii edelleen moitteetta, verrattuna hieman uudempiin niin tässä on erinäköiset osat virtalähteessä eli uudemmissa varmaan siirryttiin halvempiin ja huonolaatuisempiin.
  Siemensin pakastin ja pyykinpesukone jotka muistaakseni molemmat ostettu 2007 toimivat edelleen, kuten myös Boschin ~10 vuotias kuivausrumpu jonka ostin käytettynä.
   
 19. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Philipsin partakoneiden terien kestävyys on mennyt alaarvoiseksi 90 luvun jälkeen, Kun sain uuden koneen niin terät ilmeisesti ovat tylsyneet käyttö kelvotttomiksi reilusti alle viidessä vuodessa ehkä kolmessa. terät pyörii mutta eivät leikkaa enää mitään. Vanhan koneen terillä kesti leikata älyttömän paljon kauemmin edes jotenkuten. No keksin kuitenkin alkaa käyttämään koneen rajaus teriä parranleikkuuseen ne toimivat vanhassakin koneessa. Eivät tietenkään leikkaa siloposkeksi mutta pieni sänkähän on muotia. Näin mahdollisesti näillä kahdella koneella leikkaa vielä monenmonta vuotta. Minähän en uusia koneita osta tuon kusetuksen jälkeen.
   
  Burkitsville tykkää tästä.
 20. Burkitsville

  Burkitsville Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  15.06.2010
  Viestejä:
  3 207
  Saadut tykkäykset:
  643
  Tuollainen ASENNE ei vanhene ikinä, ja tällaisessa riistokapitalismin raivohyödyntämisessä kaikkein vähiten. Jaloilla äänestäminen on vaivattomin ja varmin tapa lyödä kulutuskusetuselektroniikan valmistajien luu kurkkuun, ja liputtaa asiasta myös monen kirjavalle määrälle vuoroaan vielä odottavia kanssa kusetettavia. Vilpittömät suosittelut kyseisen kansalaisoikeuden aktiivista toteuttamista ajatellen jokaiselle nykytilanteeseen vähääkään pilluuntuneelle kurjan arjen puurtajalle.