Kodin automaatioratkaisut

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana säätäjä, 21.01.2010.

  1. amuse

    amuse Guest Guest

    Liittynyt:
    15.10.2007
    Viestejä:
    31
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse olen laittanut liittimiä ihan tavallisiin peitelevyihin, eli niihin joita laitetaan "tyhjiin" rasioihin. USB:n saat usb-jatkojohdosta, niissä on yleensä metallinen kaulus ja siisteimmän rasian saatkin niin, että et yritäkään viedä tuota kaulusta kannesta läpi vaan teet sille erillisen tuen kannen taakse.

    HDMI:n voi tehdä vaikka tälläisestä: http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=9176. Jossain olen nähnyt myös juotettavia tai puristettavia HDMI-liittimiä, mutta tuollainen naaras-naaras liitin on aika paljon helpompi jos vedot ovat kohtalaisen lyhyitä.
     
  2. jaaba

    jaaba Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.06.2000
    Viestejä:
    103
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^Kiitos vinkeistä, pitää tutustua!
     
  3. miika_p

    miika_p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.03.2006
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    4
  4. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    Minulla on Kiramaticin valoautomaatio, joka perustuu X10-teknologiaan ja ohjausmoduulikin on suojaeristetyllä kaksinapaisella pistokkeella. Eikös X10 ole peräisin 70-luvulta?
     
  5. maksy

    maksy Guest Guest

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sähkösuunnitelmat ovat talossa alkukuopissaan ja väyläratkaisuja on tässä mietitty vaihtoehtona. Kohde on paritalo, jossa yhdistetty automaatio, jonka voi myös eriyttää olisi mieluinen. Alkujaan tarkoitus oli laittaa normisähköt ja muutamaa releohjaus sekä sitten audiopuolelle Russell Soundin monihuonejärjestelmät. Sitten rupesimme miettimään asiaa uusiksi, josko jollain saisi tämän kaiken hoidettua ettei tulisi erillisiä systeemeitä.

    Talotekniikka, joka on jo päätetty:
    - Maalämpöpumppu joka kattaa molemmat asunnot
    - Erilliset ilmanvaihtolaitteet jäähdytyksin sekä lattiaviilennys

    Ilmanvaihtokoneet tultaisiin kytkemään väylälle, jotta poissaolo ilmanvaihdot yms hoituisi näppärästi. Maalämpöpumppu tulee väylään kiinni vain hälytyksiä varten. Lämmönjako ei tule väylään kiinni lainkaan. En ainakaan keksi syytä miksi tulisi.

    Taloautomaation tulisi hallita:
    - Pistorasia-, valo- ja ovi-ohjaukset ainakin
    - Mahdollisuus nähdä ollaanko toisessa asunnossa paikalla
    - Monihuoneaudiojärjestelmä(mieluiten kattaa molemmat asunnot, mutta kytkettävissä erillisiksi)
    - Kiuas-ohjaus
    - Hälytysjärjestelmät
    - Ohjaus ulkoa netin yli tai tekstiviestein

    Ymmärtääkseni KNX hoitaa nuo helposti, mutta se on vähän epäselvä, että millähän tuotteilla tuo onnistuu. Sähkösuunnitelma kuin ohjelmointi sekä toteutus onnistuu itse, mutta näistä on hyvin heikosti löytynyt tietoa netistä. Tai siis palikoista on infoa, mutta ei kokonaisista toiminnallisuuksista. Tarkoitus on tehdä mahdollisimman kattava järjestelmä huomaamattomasti tai unohtaa koko juttu. Niitä lasisia valokytkimiä emme kaipaa, koska kokemuksiemme mukaan ne on hienot vaan ei niin toiminnalliset.

    Ja mitä ylipäätään maksaa KNX:llä toteuttaa yhden valaisimen ohjaus tai yksi pistorasia? Eli siis itse kilkkeet.
     
  6. jt.syrja

    jt.syrja Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.05.2010
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielestäni taloautomaatiota ja audiota ei vielä tämän päivän laitteilla kannata yhdistää, koska toiminnallisuus kärsii hinnan noustessa. Esim. sonos/Applen airport expressit/muu vastaava oma järjestelmä monihuoneaudiolle on hintalaatusuhteeltaan parempi.

    Kiukaan etäohjaus on laitonta. Ja vaikka sen silti tekisit, niin kuka varmistaa, että koira/lapsi ei ole leikkiessään tiputtanut esim. pyyhettä kiukaan päälle ja että saunan ovi on kiinni?

    mene knx.fi ja katso lähin ammattilainen, joka kertoo mitä kannattaa ja millä laitteilla. Varaudu kuitenkin siihen, että luultavasti suunnittelu/ohjelmointi/toteutus ei tule onnistumaan omin voimin ja että väyläratkaisu on selvästi arvokkaampi. Esimerkkinä 200 neliön perus OMK talo perinteisesti 20 000€ ja väylällä 30 000€. Tässä kuitenkin pitää huomioida, että lopputuloksia ei pysty vertaamaan keskenään ja väyläratkaisussa on mukana jo kosketuspaneeli, etäkäyttö, ulko- ja sisävalaistustilanteet, lämmitysohjaukset, kauko-ohjaus iPadilla, iPhonella, Android luurilla jne/ melkein mitä vain keksit. Audioita siihen ei kuitenkaan kannata ympätä.
     
  7. maksy

    maksy Guest Guest

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos jt.syrja. Tuosta sai hyvää infoa.

    Tämä audion implementointi oli hyvä tieto, koska en onnistunut löytämään järkeviä ratkaisuja KNX:n puolelta. Russellin systeemin voi onneksi liittää pistorasia-ohjauksen kautta KNX:n ainakin, joten onhan sekin integraatiota.

    Tuo saunan ohjauksen laittomuus oli kyllä pettymys. Milläs perusteella sitten saunan ulkopuolisia paneeleita saa käyttää? Tuntuu jotenkin hölmöltä. Ihan yhtälailla siellä kiukaalla voi olla sinne kuulumatonta tavaraa, kun kytken sen omasta paneelistaan päälle.

    KNX:n suunnittelukäsikirja on tullut nyt tutuksi ja alkaa pikkuhiljaa hahmottumaan mikä kannattaa meidän tapauksessa ja mikä ei. Harmittavia rajoitteitakin tuossa tosiaan on vielä. Ehkä tulevaisuus tuo sitten enemmän. Mutta tärkeintä on juuri tuo valojen, pistorasioiden sekä ilmanvaihdon ohjaus. Kyllä tästä vielä hyvä tulee. Lähinnä olisi mukava kuulla käyttäjiltä kokemuksia mitkä sovellukset ovat olleet toimivia ja mitkä eivät.
     
  8. theshrike

    theshrike Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.09.2008
    Viestejä:
    102
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kai siinä on ajateltu, että saunan ulkopuolelta voi äkkiä tarkistaa onko kiukaan päällä ylläriä. Työpaikalta etänä käynnistäessä ei voi.

    Kannattaa muuten asentaa saunan lämpömittari johonkin fiksuun paikkaan asunnossa, simppeli juttu ja yllättävän kätevä. Näkee suoraan takkahuoneessa istuessa koska löylyt on sopivalla tasolla.
     
  9. maksy

    maksy Guest Guest

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä pointti tuo lämpömittarin sijoitus. Tuonkin toki voisi asettaa väylään jolloin sen saisi haluamissaan paikoissa luettua(vaikka reissusta palatessaan kun vaimo on näpännyt saunan kotonaollessaan päälle). Meillä kun takkahuone on saunan vieressä niin siinä ei juuri odotella saunaan pääsyä, mutta yläkerrassa olohuoneen takan vieressä saattaa kylläkin esilämmiteltyä. :)
     
  10. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Täältäkin lisä-ääni tuolle ulkoiselle saunalämpömittarille. Me tehtiin kylppärirempassa silleen, että kiuas (puu-sellainen lasiluukulla) on suoraan sanuan ovea (lasinen) vastapäätä. Näkee saunan ovea avaamatta onko pesässä hyvä tuli.

    Digitaaliselle lämpömittarille laitettiin oma sähköputki kulkemaan sopivasta paikasta löylyhuoneessa saunaosaston ulkopuolelle kodinhoitohuoneen seinään. Siihen kohtaan seinää upotettiin jakorasia. Clas Ohlsonilta digitaalinen mittari, joka asennettiin modattuun jakorasian peitekanteen (leikattu kanteen passeli aukko). Mittarin 3m anturipiuha riittää sopivasti sinne löylyhuoneeseen, jossa anturi on tiivistetty sähköputken suulle.

    Riittää KHH:ssa vilkaisu lämpömittariin ja tietää onko sauna valmis. Periaatteessa anturin saisi vaikka johonkin väylään, mutta en viitsinyt ihan sellaiseen ruveta. Oli tässä rempassa avustaneille sähkömiehille ensimmäinen sauna, jossa tällainen digitaalimittari. Pitivät fiksuna ideana. Ja niin se onkin *kröhm*.

    Mittarin paristo (1xAA) kestää jotain vuoden verran, eli kovin useasti ei tarvi vaihtaa.
     
  11. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
  12. jt.syrja

    jt.syrja Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.05.2010
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Saunan lämpöanturi tosiaan väylässä on ihan must, jos kerran väylä löytyy.
    Väylään vain analoginen input, johon sopiva anturi saunaan. Olen käyttänyt DIN-kiskoon sopivaa neljä kanavaista inputtia, jolloin kohteessa voi samaan palikkaan tuoda esim. järvilämmön, saunan lämmön, ulkolämmön, tai mitä milloinkin mielenkiintoiseksi koetaan. Nämä tiedot voi sitten esittää vaikka olohuoneen kosketuspaneelissa.

    Kannattaa nykypäivänä jo huomioida ettei laita ihan liian monipuolista kosketuspaneelia, jossa ominaisuuksia sähköpostista IP-puheluihin jne, koska Talon kiinteät tilanne/kello/hämärä/muut keskitetyt ohjaukset eivät vaadi niitä.
    Sen sijaan kannattaa laittaa KNX->IP reititin, jonka jälkeen niillä paneelissa säästetyillä rahoilla hankkii esim iPadin. Siihen kun löytyy jo AppStoresta toista kymmentä eri tasoista ja hintaista ohjelmaa, joilla hallita taloa. Ja sitä on mukavampi käyttää, kun ei tarvitse seistä seinän vieressä. Ottaa sitten vaikka mukaan reissuun ja ohjaa etänäkin.
     
  13. maksy

    maksy Guest Guest

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo tuo seinänäytöltä tilojen tarkastelu on se mikä itse eniten häiritsee. Olen miettinyt jopa sellaista ratkaisua, että jollain tekisi oman striimin tuosta televisioon omaksi kanavakseen, josta näkisi tärkeimmät tiedot. Toki nuo android ja iphone sovellukset ovat yksi ratkaisu, mutta ei huvittaisi luuria raahata kokoajan mukanaan. Ja taas ei huvittaisi kylvää kalliita, mutta silti verrattain pieniä näyttöjä pitkin taloa. Mielestäni yksi hallintapaneeli pitää riittää ja se sijoitetaan ulko-oven läheisyyteen. Näin olen ainakin tutuilla tottunut knx-järjestelmissä. Television kuvaruutu olisi juuri sopiva, josta näkisi arvot(sauna, ulkolämpötila, palju) helposti.
     
  14. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Meillä on sen verran vanhanaikainen puukiuas, että sinne joutuu lisäämään puita lämmityksen aikana, yleensä alkusytyttelyn jälkeen kaksi tai kolme kertaa. Siinä samalla on ollut tapana vilkaista mittaria, enkä oikein näe suurta lisäarvoa sillä, että mittari olisi jossain muualla. Sähkösaunan kanssa lisäarvoa tulisi kyllä, kun saunaa ei tarvitse muuten käydä vahtimassa.
     
  15. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    No, meillä sytytyksen (melko täydellä pesällä) jälkeen yksi puiden lisäys (pari-kolme klapia) ja sen jälkeen menee n. varttitunti ja sauna on valmis. Ulkoisen mittarin ansiosta ovea ei siis tarvitse avata kuin kerran siinä välissä. 65-70 asteen paikkeilla painutaan löylyyn.

    Tottakai siellä sisällä on myös perinteinen saunamittari. Tää ulkoinen on vaan plussaa, ja tosiaan osoittautunut hyväksi ideaksi.

    EDIT: Jos meillä olisi sähkösauna (hui sentään!), niin ilman muuta olisin vetänyt molemmat (kiuas ja mittari) väylään ja ohjannut vaikkapa TV-ruudulta kaukosäätimellä. Nyt tyydyn pelkkään "tyhmään" lämpötilanäyttöön KHH:n seinällä.
     
    Viimeksi muokattu: 25.02.2011
  16. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ainoa syy saunaan sijoitetulle automatiikalle olisi tehdä tilastoa kuinka usein (puu)saunaani lämmittelen ja mikä on esim. vuoden keskilämpötila.

    Ei tulisi missään nimessä mieleenikään rakentaa sähkösaunaa, mutta jos sellaisen tekisin niin toki se pitäisi saada päälle esim. kännykällä.

    Mikäs olisi hyvä automatiikka tuollaisen em. tilaston keräämiseen? Tuon pitäisi olla iPhone-yhteensopiva ja toimia mäkillä.
     
  17. Mama

    Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    29.11.2003
    Viestejä:
    2 686
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos saunassa on lisäksi ajastin ja lähtee vaikkapa ulos pitemmälle reissulle niin entäs jos joku pistää sinne kiukaan päälle jotain siinä välissä? Tuo laittomuus tuntuu vähän hätäiseltä päätökseltä. Itse tykkäisin niin että kun en tiedä paluuaikaani niin ennen lähtöä katsoisin että sauna on ok, ja sitten tien päällä pistäisin kiukaan päälle. Harvahan noita automaatioita rakentelis mutta jospa esim. saisi saunaan www-kameran kiukaan tarkistukseen ja oveen sensorin niin eikös se olisi silloin jo laillista?

    Tai sitten sellainen automatiikka että se pitäisi ensin käydä saunassa läppäämässsä jokin switchi päälle, ja sen jälkeen vasta etäohjaus toimisi. Silloinhan se vastaisi tuollaista ajastinta? Tuo nyt ei paljoa vaatisi kun se sauna pitää joka tapauksessa käydä tarkistamassa ennen lähtöä.
     
  18. maksy

    maksy Guest Guest

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitetaan vaikka sähkölukko saunan oveen niin eipä päädy kiukaalle ylimääräistä tavaraa. :) Tosin hieman kalliihko ratkaisu. Mutta jos vaikka leikkisi ajatuksella, että kiuas olisi aina päällä, mutta väylältä ohjattaisiin sille virta... Silloinhan se ei olisi kiukaan ohjaamista vaan sähköjen ohjaamista. Ja lisäksi ylikuumenemissuoja kuten varaajissakin on.
     
  19. Garret

    Garret Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    11.01.2003
    Viestejä:
    429
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kun keskustelu kiukaan etäohjauksesta on nyt viestisi johdosta muuttanut merkittävästi suuntaa, olisi kohtuullista että todistasit väitteesi asian laittomuudesta.

    Ps. Vaikka kaikki varmaan tietävät skeptisyyteni väyläratkaisuihin, tällä kertaa kyse ei ole siitä. Itse vain sattuneesta syystä tiedän, mita laki ja asetukset määräävät asiasta.
     
  20. maksy

    maksy Guest Guest

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Semmoinen pointti tuli tuossa mieleen, että millainenhan mahtaa olla keskimäärin virrankulutus knx-järjestelmillä? Tarkoitushan on osittain säästää sähköä, mutta samalla säästövehkeet vievät itsekin sähköä.