Kissanomistajan vastuu lemmistään

Keskustelu osiossa 'Lemmikit' , aloittajana johnspawn, 19.04.2008.

 1. johnspawn

  johnspawn Käyttäjä

  Liittynyt:
  02.10.2001
  Viestejä:
  1 015
  Saadut tykkäykset:
  3
  Onko tällä foorumilla paljon ihmisiä jotka antavat kissojen juosta vapaana? Voin pienenä vinkkinä sanoa että pitäkää kissanne sisällä tai narun päässä ulkona, kiitos. Meillä on ollut tässä lähiaikoina pienoinen kissaongelma joka on ilmennyt voimakkaana kusen hajuna. Tänään tähän ongelmaan löytyi ratkaisu:

  [​IMG]


  Mikä ihmisiä oikein vaivaa? Antavat kissojen olla vapaana, sitä on kuitenkin kaikenlaisia hulluja liikkeellä ja ikinä ei tiedä mitä kissoille voi sattua.
   
 2. PimeydenPaavi

  PimeydenPaavi Guest Guest

  Liittynyt:
  10.11.2006
  Viestejä:
  355
  Saadut tykkäykset:
  0
  Äsuinalueesta riippuu, itse pidämme kissat sisällä, vanhemmat puolestaan rauhallisella omakotialueella pitävät vapaana.

  Kusenhaju haittana nurmikolla? Vanhempieni naapuri kokeili tuota samaa häkkiratkaisua aikoinaan (aivan tontin rajalla), joten kävimme serkun kanssa polkemassa häkin kasaan. Eri asia tietty jos verannalle tms. kissa eksyy.
   
 3. johnspawn

  johnspawn Käyttäjä

  Liittynyt:
  02.10.2001
  Viestejä:
  1 015
  Saadut tykkäykset:
  3
  Jepjep, unohtui mainita että kusi haisee nimenomaan tuossa terassilla.
   
 4. SusiHukka

  SusiHukka Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.10.2005
  Viestejä:
  146
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mitäs omalle tontille eksyvälle kissalle saa tehdä? Koska monessa tilanteessa ongelma kissa voi "kadota". Onko kyseessä rikos jos omalla tontilla olevan "villi"eläimen hävittää? En siis mitään aikeita, kuhan vaan ihmettelen.
   
 5. paaton

  paaton Uusi jäsen

  Liittynyt:
  22.03.2005
  Viestejä:
  846
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllähän noita alkaa jo sisällekkin tunkemaan terassin oven kautta. Olen varmaan eläin rääkkäjä, kun sen varovasti jalalla siirrän pensasaidan toiselle puolelle.
   
 6. jhu

  jhu Uusi jäsen

  Liittynyt:
  12.12.2002
  Viestejä:
  490
  Saadut tykkäykset:
  0
  Johnspawn: Eikö sulle riittänyt yksi (lukotettu) ketju Murossa samasta aiheesta?
   
 7. johnspawn

  johnspawn Käyttäjä

  Liittynyt:
  02.10.2001
  Viestejä:
  1 015
  Saadut tykkäykset:
  3
  Eikö aiheesta saa keskustella jos siitä keskustellaan jollain toisella foorumilla? :confused:
   
 8. Bagheera

  Bagheera Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 004
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kumpi on hullumpi? Hullu, joka uskoo olevansa terve, vai hullu joka tietää olevansa hullu ?

  Mitä itse asiaan tulee, niin itse ärsyynnyn kyllä huomattavan paljon enemmän koiranomistajista, jotka antavat "pikku" lemmikkinsä jättää miinojaan keskelle kävelyreittiä.
   
 9. Kaitzu

  Kaitzu Käyttäjä

  Liittynyt:
  31.07.2001
  Viestejä:
  3 497
  Saadut tykkäykset:
  41
  Kyllä täälläkin pitäis jotain kehitellä, haisee autokatos pitkin vuotta aika-ajoin aika kammottavalta.

  Kummasti merkkaavat mun peltilehmää heidän reviirikseen, s******a :grr:

  Pihan poikki kulkeminen ei mua haittaa, mutta tuo kuseksiminen nurkkiin alkaa pikku hiljaa ärsyttää.
   
 10. Jupe

  Jupe Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2000
  Viestejä:
  3 063
  Saadut tykkäykset:
  28
  Oikein hauskoja otuksia ovat mielestäni kissat.

  Todella lapsellista johnspawnilta.

  Mutta tiedän miten monessa perheessä isät opettaa lapsensa jo lähteissä suhtautumaan kissaan vihollisena. Tämä on kummallista mutta tosiasia. Koirat opetetaan hyökkäämään kissan kimppuun ja poika opetetaan ajamaan autoilla päälle. Yhtään ei ajatella, että suurin osa vapaanakin kulkevista on jonkun rakastamia lemmikkejä. He ei häpeä puheitaan niidenkään seurassa, joilla itsellään on kissa. Perheet tässä asiassa jakautuu täysin kahtia, kuin eri roduksi. Heille ei lainkaan mahdu konseptiin, että toiset pitää kissan vihaamista äärimmäisen sivistymättömänä. Erikoinen viha ilman oikeata syytä kasvaa ja kertautuu nähtävästi neljänteen polveen. Toki myös eräät äärivihreät selvittää kissojen vaikuttavan ympäristöönsä hiiriä syömällä mutta kylmä totuus on, että samaisia otuksia on Suomessa kaikenlaista elävää ollut syömässä aika pitkään. Vähän turha luulo, ettei uutta tasapainoa olisi jo syntynyt.

  Itse asun vielä vanhanaikaisessa naapuristossa, jossa annetaan kissojen vapaasti mennä. Myös talot on vanhahkoja ja tontit. Täällä on myös koiratalouksia, joissa kumma kyllä jokaikisessä perheessä on myöskin sulassa sovussa kissa. Tää on idyllinen miljöö. Koko kadulla asustaa alle kymmenen perhettä. Voi ajatella, että kissat on tietynlaisen idyllin mittari. Kun ne on pidettävä kiinni, silloin ollaan pisteessä missä asukastiheys on saavuttanut ressirajan. Kissoilla on liian vähän tilaa, ne ajautuu väkisin jonkun vihaajan tontille. Sille kadulle missä näät pari kissaa vapaana ehkä jopa kannattaa valita muuttaa. Siellä ei vielä olla keskimäärin yliressaantuneita ihmisraunioita, jossa naapuri on pakosta tuntematon herra X.

  Kissojen karkottamiseksi kannattaa tosiaan karkoittaa niitä, ehkä jopa harkita erilaisia kemiallisia karkottimia.

  Mitä kissanomistajan vastuuseen tulee, niin ainakin uroskissat on leikattava jos niiden annetaan kulkea vapaana. Tällöin se katti ei pahemmin tuota tässäkään mainittuja "haittoja". Normaalisti myöskään naarastapaukset ei levittele ongelmia ympäristöön, eipä ne niin kaukana kuljekaan.
   
 11. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  3 623
  Saadut tykkäykset:
  228
  En löydä aloitusviestistä mitään epäasiallista. Eikö kissojen vapaanapito eli siis niiden kuljeskelu naapuristossa ole laitonta toimintaa eläimen omistajan taholta? Eläinrääkkäyksestäkään ei voitane puhua, mikäli kissa toimitetaan häkissään asianmukaisesti eläinsuojeluviranomaisille tms. Jos jossakin päin on tapana toimia muuten kuin laki määrää, se ei silti voi olla mikään vaatimus siitä että alueen kaikkien asukkaiden pitäisi alistua kyseisen käytännön vuoksi.

  (Ei niin tosissaan heitetty ajatus:Miksi ylipäätään jollakin tietyllä lemmikkinä pidettävällä eläinlajilla pitäisi olla oikeus kulkea vapaasti missä tahansa? Kun sanan "kissa" tilalle vaihtaa minkä tahansa muun eläimen gerbiilistä kuningaspythoniin ja ajattelee asiaa, niin herää kysymys miksi kissalla pitäisi olla jokin erivapaus muihin nähden? Intiassa on pyhillä lehmillä oma asemansa, mutta mihin perustuu kissan rooli yhteiskunnassamme? Mikäli kissoilla kuitenkin on jokin diplomaattinen koskemattomuus, niin sekä 7 -päivää -lehden että myös poliisin kannattaisi ilman muuta hankkia käyttöönsä kissoja, joiden valjaissa olisi langaton videokamera. Näiden avulla saataisiin mielenkiintoista materiaalia medialle sekä todistusaineistoa...:cool: :D)

  Jos rivien välissä kytee ajatus siitä, että kyseinen eläin on kuvassa esillä jonkinlaisena enteenä sen väkivaltaisesta lopusta, onkin asia toinen enkä sitä tosiaankaan hyväksy.

  -------------------------------------------------------------

  Ihmettelen kyllä ihmisiä, jotka antavat lemmikkiensä juosta vapaana ties missä. Vaara vaanii sekä mahdollisten onnettomuuksien muodossa että myös vihamielisten ihmisten taholta tulevana uhkana.
   
 12. johnspawn

  johnspawn Käyttäjä

  Liittynyt:
  02.10.2001
  Viestejä:
  1 015
  Saadut tykkäykset:
  3
  Otsikossa on muuten näköjään kirjoitusvirhe. Ystävällinen moderaattori voisi korjata sen.

  Mutta sitten asiaan: minullahan ei ole mitään kissoja vastaan, kissat ovat ihan kivoja. En vaan tykkää että ne kuseskelevat oven pieliin. Todellisista kissafaneista se on varmasti söpöä ja ihanaa mutta minusta ei.

  Kuvan tarkoitus on herätellä kissanomistajia, huolehtikaa lemmikeistänne. Joku saattaisi päästää tuonkin mirrin hengestään.
   
 13. Mama

  Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot Guest

  Liittynyt:
  29.11.2003
  Viestejä:
  2 686
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ja minä taas ihmettelen tätä yksisilmäistä katselua asiaan.

  Harvaan asutulla maaseudulla kissat kulkee kaikilla ja jos joku alkaa siitä valitella, niin hieman kannattaa jo miettiä tuliko muutettua oikeaan paikkaan. Kokemuksia on kaupungista muuttaneista, jota valittavat naapureiden kissojen käyvän heidän tontillaan, samaan aikaan kun oma kissa kulkee samoin irti muiden tonteilla. Eli jotkut vain oikeasti ovat kusipäitä ja etsivät ongelmia.

  Jos tuommoisessa ympäristössä joku alkaa kissoja harvennella ilmoittamatta siitä ensin omistajille, niin kyllä se on vain pienisieluisen ihmisen heikkoutta.

  Tiheämmän asutuilla aluille en kyllä itse edes pitäisi kissaa irti, mutta eiköhän tuossakin kannata ensin antaa kissalle ja omistajalle ensin varoitus ennenkuin aletaan muihin toimenpiteisiin. Sitäpaitsi niinkuin täälläkin on mainittu niin jos kissalle antaa kenkää, isälliseen tapaan, niin ei se niin tyhmä eläin ole että kovin montaa kertaa palaa.

  Lisätään vielä että kissankusi haisee. Penskana kun meillä oli kymmeniä kissoja, siihen vain tottui. Mutta kyllä se haisee.

  Meilläpäin muuten niin kissojen kiusaajat oli niitä juoppoja, jotka eivät muita kiusattavia löytäneet. Jostakin kato se lauman status pitää yrittää löytää, vaikkapa kymmenen kertaa itseään pienemmästä eläimestä. Isommilta elukoilta kun olisi voinut saada itsekin turpiinsa.
   
 14. Jupe

  Jupe Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2000
  Viestejä:
  3 063
  Saadut tykkäykset:
  28
  Ei. .
   
 15. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  3 623
  Saadut tykkäykset:
  228
  Tässä artikkelissa todetaan seuraavasti: "Kytkemättömänä lemmikki saa periaatteessa olla ainoastaan suljetulla pihamaalla sekä yleisellä paikalla omistajansa tai haltijansa valvonnassa". Tämän kohdan sisältö on käytännössä melko selvä: "Kissa ei siis saa vapaana kulkea omia polkujaan, koska sen omistaja tai haltija ei konkreettisesti voi valvoa, ettei se mene kielletyille alueille."
   
 16. geru

  geru Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.02.2007
  Viestejä:
  1 386
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minulla nyt ei juuri ole kokemusta suuntaan eikä toiseen, mutta kyllähän tuossa periaatteessa kissan omistaja ottaa aika paljon vapauksia, lemmikin omistamisen oikeuden nimissä.

  Mitä jos minä vaikka kiertelisin naapureiden tonteilla, heittelisin ämpärillä kissan kusta terasseille ja auton renkaille, ja vastalauseen esittäjille toteaisin tyynesti että "Minulla on kissa, ja tykkään pitää sitä vapaana, sun pitää vaan opetella elämään sen kanssa." Lopputulos tuossa olisi siis sama. :D

  En myöskään ole ikinä ollut "kissaihminen", en siis tiedä kissan pitämisestä mitään, mutta onhan tuo vapaana pitäminen vähän ongelmallista. Autot, hullut naapurit sun muut riskit kun ovat olemassa, niin onhan se aina mahdollinen kuolemantuomio lemmikille, kun sen pistää pihalle.

  Hankalaa tietysti että tuo koko vapaanapito on vähän harmaata aluetta lain kannalta. Toivottavasti tuosta joskus viisaammat päättää jotain, että saisi tuonkin ongelman hoidettua.
   
 17. petepas

  petepas Elämme fataaleja aikoja Tukijoukot

  Liittynyt:
  30.01.2005
  Viestejä:
  2 441
  Saadut tykkäykset:
  4
  OTtä:

  Oman kokemukseni mukaan se joka ei tiedä olevansa hullu. Moniin vakaviin mielenterveydellisiin ongelmiin kuuluu sairaudentunnottomuus...
   
 18. j_a_k

  j_a_k Käyttäjä

  Liittynyt:
  31.08.2007
  Viestejä:
  2 265
  Saadut tykkäykset:
  7
  Samaa ihmettelen. Tuo on ihan oikeata toimintaa. Loukuttaa kissa kiinni ja toimittaa sitten paikalliseen löytöeläintaloon, josta kissa löytää toivottavasti huolehtivaisemman kodin, tai sitten omistaja lopettaa kissansa vapaana juoksentelun ja rakentaa ulkotarhan kissalleen.

  Ja loukkujahan saa eläinsuojeluyhdistyksiltä yms. lainaan.
   
 19. Jupe

  Jupe Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2000
  Viestejä:
  3 063
  Saadut tykkäykset:
  28
  Mahtaako loukuttaja tuntea naapurinsa niin huonosti, ettei tiedä kenen kissa on kyseessä, eikä osaa viedä sitä perille? :) Eihän tuntemaansa kissaa saa viedä mihinkään kolmannelle, ainakaan se ei ole kovin korkeamoraalista toimintaa. "Minäkin löysin auton kadun laidasta. Oli väärään paikkaan parkkeerattuna ja päätin ajaa sen löytötavaratoimistoon."

  Kannattaa muistaa, ettei eläinyhdistys tai mikään rankkurikaan suinkaan "omista" sinne omistajaltaan mistä tahansa syystä eronneita lemmikkejä. Ne on periaatteessa alkuperäisten omistajiensa omistamia edelleen, vaikka olisikin tarkoituksella päästetty ulos. Tämmöisestä omistuksen menetyksestä ei mielestäni ole mitään säädöksiä olemassa.

  Noista vastauksista kyllä näkee päälle, että miten käsitys kissoista jakautuu, vaikka ketju on eräänlainen verhottu vihakeskustelu. Normaalistihan kissaketjuissa päästään aika nopeasti säkkiin ja veteen mutta porukka varmasti arvaa tai ehkä muistaa mikä on tämän foorumin pitäjän kanta mainittuihin eläimiin. Toi löytöeläinhurskastelu on suorastaan hauska. Jokainen lehtiä lukenut tietää, että löytöeläin paikat on oikeidenkin löytöeläinten kanssa ihan tukossa eikä heitä pitäisi tahallaan kuormittaa enempää. Jos jollain kissalla on jo omistaja, häntä pitää pyytää tai kovasanaisesti vaikka vaatia leikkaamaan kollinsa mutta ei viedä sitä ennestäänkin liitoksistaan nitkuvaan kissataloon.

  Tämä ja keväinen koirankakkakeskustelu ei vaan pääty ikinä. Se johtuu siitä, että Suomi on niin harvaanasuttu maa mutta täällä on jo alueita missä asukastiheydestä johtuen (ja ehkä vähän asukassisällön mukaan) kissoja ei oikeastaan voi pitää vapaana. Näin syntyy rajaalueille ristiriitoja. Lisäksi suomalaisen luonne on juro, eikä hän kuin meillä poikkeusympäristöissä pysty puhumaan naapureidensa kanssa. Kissahan taas on luonnostaan paikkaeläin ja koska se ei aiheuta esimerkiksi liikennevammariskia kuten vaikka "kadulla kulkeva lehmä" tai toisaalta se ei yleensä pysty hyökkäämään ihmisen kimppuun kuten isommat koirat, niitä ymmärrettävästi joitain toisia eläimiä useammin uskalletaan pitää irti. Erityisesti lisääntyen maalle ja omakotialueelle päin ja vähentyen kerrostalo ja suurempien kaupunkien suuntaan.

  Toiset vain ei viitsi niuhottaa ja osa porukasta pitää asiaa isänsä kissanvihaajaksi kouluttamana maailman keskeisimpänä kysymyksenä. Näin se on ja tulee olemaan 100 vuotta tämän jälkeenkin.
   
 20. j_a_k

  j_a_k Käyttäjä

  Liittynyt:
  31.08.2007
  Viestejä:
  2 265
  Saadut tykkäykset:
  7
  Ei omakotialueella välttämättä tiedä, kenen se kissa on, voi se satojen metrien päästä tulla kuseksimaan jonkun talon terassille. Jos talossa mouruilee vaikka kiimainen narttu :). Ja se kollin omistaja voi olla ihminen, joka ei välitä naapurin sanomisista tai että kissa kuseksii napurin terasille tai vaikka kissa jäisi auton alle. Niitä kun saa lisää...

  Autojen omistajat yleensä tiedetään ja kadun varteen hylätyt autot jossain vaiheessa kunnan toimesta viedään pois. Väärinpysäköidyt väliin nopeastikin. Kissojen omistajaa kun ei yleensä tiedä, harva ulkona juoksenteleva kissa on sirutettu.

  Tämä on näitä ikuisia juupas-eipäs väittelyn aiheita. Mutta mielestäni, jos kissan uskaltaa antaa juoksennella vapaana, niin se pitää leikkauttaa ja siruttaa.