Kannattaisiko hankkia UHD-soitin (Pohdintaa/Keskustelu)

Keskustelu osiossa 'Blu-ray & UHD -leffat' , aloittajana bluesmood, 14.02.2020.

 1. bluesmood

  bluesmood Member

  Liittynyt:
  21.11.2013
  Viestejä:
  42
  Saadut tykkäykset:
  2
  Jotenkin olen sitä mieltä, että ei ole mieltä hankkia UHD-soitinta, kun en voi ottaa kaikista DVD-levyistäkään maksimi-katselukokemusta irti. Mikä noissa uusissa UHD-levyissä on yleensä maksimiääniraita? Blu-ray mahdollistaa 7.2, ja ainoa, missä olen sen nähnyt, on Smurffit 2 BD,

  Jos sais parikymmentä tonnia veikkauksessa, voisi investoida siten, että saa UHD-elokuvista maksimit irti äänistä ja televisiokin pitäisi uusia, että se pystyy toistamaan Ultra HD-kuvaa.

  Onko täällä foorumilla jollakulla noihin UHD -levyihin maksimikokoonpanoa?
   
 2. bluesmood

  bluesmood Member

  Liittynyt:
  21.11.2013
  Viestejä:
  42
  Saadut tykkäykset:
  2
  Katselin vähän tuon Dolby Athons vai mikä se oli, (UHD Blu-ray -tukema äänentoisto), niin 7.1.2 on maksimi, ja Gigantista saisi köyhän miehen kotiteatterin, eli Soundbarin ja bassovahvistimen 1000 eurolla tuon 7.1.2 -järjestelmän. Onko Soundbar kannattava hankinta vai meneekö ne helposti rikki, kun muutoinkin elän budjetilla.

  On totta, että pitäisi vähän päivittää ajan tasalle tuota äänentoistoa, kun tuossa Human Trafficissa kuulunut mitään ääniä 2.0 Stereo toistolla. Levyssä on ollut huonot äänitekniknot tai -insinöörit suuunnittelemassa levyä, kun yleensä puhe ja musiikki ainakin on tallennettu ensimmäiselle ja toiselle ääniraidalle, mutta nyt tuossa levyssä ilmeisesti 3-5 -raidoille, kun 2.0 ei toistanut mitään ääntä.
   
 3. Kusni

  Kusni Active Member

  Liittynyt:
  25.01.2014
  Viestejä:
  272
  Saadut tykkäykset:
  30
  Kysyt teknisestä puolesta, mutta kai olennaisempaa on miettiä kiinnostavatko UHD:nä ilmestyneet elokuvat. Tarjonta on keskittynyt Hollywood-tuotantoihin ja tilanne on siinä mielessä sama kuin Blu-rayn alkuvuosina. Ympyrä on sulkeutunut ja taas on niitä, joiden mielestä edeltävä formaatti on kuraa ja aiemmin ylistetty 1080p sattuu silmiin, ja se on ok, jos lähes eksklusiivisesti yksitasoiset elokuvat riittävät. Nämä innokkaat perfektionistit tosin kirjoittavat yhdyssanat erikseen ja aiheuttavat silmien kirvelyä kaikille muille.
   
 4. bluesmood

  bluesmood Member

  Liittynyt:
  21.11.2013
  Viestejä:
  42
  Saadut tykkäykset:
  2
  On totta, että avausviestini, ja jatkoni siihen toinen viesti ovat ääniteknologisesta lähestymistavasta. Mitä olen seurannut noita UHD-julkaisuja, pääosin samat julkaistaan vielä BD-levyilläkin, ja UHD-levyt maksavat enemmän vielä toistaiseksi. Sitten taas, kun aika kuluu tarpeeksi, niitäkin julkaisuja alkaa löytymään halvemmalla ja kirppareilta, josta itse ostelen enimmäkseen vielä DVD/BD-levyjä, nyt jo hyvin pientä tarjontaa ollut Turun alueella kirpparilla UHD-levyjä, mutta ei mitenkään merkittävää osuutta kaikista elokuva-formaatti-levyistä.

  En tiedä, olisiko tämä viestiketju pitänyt siirtää "Kotiteatteri" -osioon, kun kysymys tosiaan on teknis-orientoitunut. Moderaattorit voinevat siirtää tämän, jos he kokevat, että tämän pitäisi olla siellä. Tavallisella käyttäjällä kuten minulla ei ole oikeuksia siirtää edes omia viestejä toiseen kategoriaan.
   
 5. bluesmood

  bluesmood Member

  Liittynyt:
  21.11.2013
  Viestejä:
  42
  Saadut tykkäykset:
  2
  Kuten kerron kotisivuillani noiden keräilylistojeni yhteydessä, että en ole mikään varhais-herännyt oikeastaan millään alalla tuotteiden tai palveluiden osalta, en ollut sitä edes Facebookissa, vaikka verkossa olen roikkunut reilusti yli puolet elämästäni nyt 36-vuotiaana.

  Kotiteatteri-harrastus ja nämä uusien formaattien perässä juokseminen on rahamiesten heiniä, ja jos on pienet tulot, niin ei ole mahdollisuuksia investoida aina uusimpiin teknologioihin, mutta en juokse trendien tai juppileikkien perässä.

  On totta, että tonnin investointi 7.1.2 soundbaariin voisi olla ihan ajankohtainen, kun tuo 2.0 stereo on jostain VHS-ajan alkupuolen uutuutta varmaankin jostain 80-luvun alkupuolelta, mitä tulee äänentoistoon. Olen aina musiikin harrastajana pitänyt ääntä tärkeänä elementtinä elämässäni. Nyt jos investoin tonnin tuohon äänentoistoon, niin on sitten valmiina UHD-äänista mahdollisuus ottaa maksimit irti, kun noiden soittimien hinnat laskee jonkin verran ja elokuvatarjonta noissa uusissa levyissä nousee ja hinnat laskee.
   
 6. tmtm

  tmtm Member

  Liittynyt:
  16.10.2008
  Viestejä:
  157
  Saadut tykkäykset:
  8
  Jos on tonnin budjetti äänentoistoon, niin joko stereovahvistin ja kaks hyvää kaiutinta (+ ehkä subi) tai 5.1-vahvari ja joku ok kaiutinsetti.

  Soundbarin ymmärrän vain ja ainoastaan jos nimenomaan ei halua huoneeseensa erillisiä kaiuttimia. Se on ihan sama onko soundbar 2.0 vai 7.mitälie
   
 7. latexii

  latexii Well-Known Member

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 859
  Saadut tykkäykset:
  268
 8. vemkki

  vemkki Well-Known Member

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 275
  Saadut tykkäykset:
  123
  Mä en nyt ihan ymmärrä aloitusviestiä. Jos ei ole UHD-näyttölaitettakaan, niin UHD-soitin ei vaikuta kovin tarpeelliselta. UHD-levyissä on useammin Dolby Atmos-ääniraita, mutta ei siitä soundbarilla saa paljoa irti.
   
  tpi tykkää tästä.
 9. sokka

  sokka Well-Known Member

  Liittynyt:
  10.10.2003
  Viestejä:
  5 241
  Saadut tykkäykset:
  213
  Kyllä saa.
   
 10. Leterface

  Leterface Well-Known Member

  Liittynyt:
  10.04.2007
  Viestejä:
  4 741
  Saadut tykkäykset:
  90
  Itsellä 5.0.2 erilliskaiutin järjestelmä toimii aivan riittävän laadukkaasti kerrostalossa. Kaikki paitsi keskikaiutin ovat isohkoja kaiuttimia jotka toistavat melko alhaisia taajuuksia joten ylensä kallis jos hyvä subwoofer on melkein tarpeeton. 7.1.2 järjestelmä vaatiikin jo mielestäni dedikoidun melko suuren kotiteatterihuoneen jotta kaiuttimien sijainti olisi ihanteellinen.

  Hyvien kaiuttimien hinta pysynyt ehkä melko vakiona, mutta kaiuttimet usein kestävätkin kymmeniä vuosia joten niiden ostoa voi harkita käytettynäkin. Viestiketjun aloittaja puhui kirppareista mutta sieltä en toki satojen eurojen kajareita uskaltaisi ostaa.

  Kotitratterivahvistimien hinta on laskenut ja laatu parantunut. Älä kuitenkaan hanki malliston (esim, Denon) alimmasta päästä vaan edes toisista tai kolmannes halvimmasta alkaen riippuen tarpeistasi, eli huoneen kosta ja kaiuttimien tyypistä johtuvista wateista, käytännössä näillä ei suurta merkitystä useimmissa tapauksissa.

  Jos haluaa kuunnella stereo musiikkia samalla järjestelmällä niin silloin kannattaa hankkia niin hyvä järjestelmä kuin budjetti kestää. Heittäisin arvion että tähän menisi vähintään noin 2500 euroa kaikki mukaanluettuna.

  Viestiketjun aloittaja puhui tuhannesta eurosta, se summa saattaisi riittää esimerkiksi 65" televisioon joka osaa toistaa HDR tarpeeksi hyvin. Mielestäni juuri tämä järjestelmän osa on tärkein kun kysytään UHD-järlestelmästä, sillä ilman UHD:n parhaimpia puolia (HDR, laajempi väriavaruus) ei tavallista Blu-ray järjestelmää kannata päivittää. Ellei sitten jotenkin ole ihan ääni hifisti tai musiikin ammattilainen tms. niin kuvanlaatu on mielestäni se tärkein alkuinvestointi. Erillisiä kaiuttimia voi ostaa vaikka 1 kpl per neljännesvuosi ilman velkaantumisongelmia. Toisaalta ei ole kiire päivittää hyvää BD-levykokoelmaa sillä nykyiset UHD-hinnat eivät useimmiten tarjoa tarpeeksi vastinetta rahoille kontra laadun parantamiseen. Eikä liene järkevää hankkia levyjä pelkkien teknisten laatukriteereiden puolesta vaan enemmän leffojen laadun perusteella vältääkseen turhakeleffojen ostoa. Mutta kaikki makuasioita joita kunkin kuitenkin kannattaa harkita tarkkaan.
   
 11. bluesmood

  bluesmood Member

  Liittynyt:
  21.11.2013
  Viestejä:
  42
  Saadut tykkäykset:
  2
  Ymmärrän kerrostalossa toiston, ko siitä jo pari kertaa valitus jo naapureilta tullut uhkauksena vuokra-toimisto niiden toimesta tai poliisi.

  Mä en haluaisi saada häätöjä, enkä mitään juppileikkejä vedä elämässäni, ko se on rahamiesten hommaa vetää 7.1.2-soundia ääniraita ykkösenä kaikkeen koko mun elämäni menneen, nykyisen, ja tulevan kannalta, ni en tiedä sitten tästä?

  Rock me, shoot me, Let's start the Beginning On the Discussion!
   
 12. Kusni

  Kusni Active Member

  Liittynyt:
  25.01.2014
  Viestejä:
  272
  Saadut tykkäykset:
  30
  Foorumilla on muistaakseni känniketju ihan erikseen :)
   
  bluesmood tykkää tästä.
 13. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  3 003
  Saadut tykkäykset:
  341
  Jos haluat neuvoja tältä foorumilta, niin 1000€ kannattaa laittaa kahteen kunnon kaiuttimeen ja vahvistimeen.

  Soundbar tai tuo tonnin Gigantin setti on hyvä, jos sinä itse olet siihen tyytyväinen.
   
 14. jodorowsky

  jodorowsky Active Member

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  913
  Saadut tykkäykset:
  48
  Jos lain mukaan toimitaan niin elokuvien katselun takia jos häädön saa. Pitää häiriön olla toistuvaa ja pitkäaikaista. Eli käytännössä minun ei pitäisi joutua vaikeuksiin jos katson keskimäärin yhden elokuvan viikossa(sen verran keskimäärin katson joskus enemmän joskus vähemmän.) Ainakin intersstellania katsoessani tunnen äänenpaineen puhalluksena kasvoillani siinä mustaan aukkoon syökksyessä. Netistä löytyy kiintöistö sääntöjen sivuilla mielenkiintoista tietoa sinun kannattaa tutkia niitä.

  Itse en ole joutunut nyt ongelmiin naapureiden kanssa noin 20 vuoteen mutta silloin joskus yksi sälli kyllä kävi uhkailemassa ja isännöitsiäkin kerran huomautteli minua soittamalla minulle. Silloin tietämykseni oli heikompaa,ja olin nöyrempi kuin nyt olisin. Nyt sanoisin kohteliaasti että voin kyllä katsoa näitä leffoja tällä volumella ennen hiljaisuutta tämän määrän mitä katson. Viimeisessä tilanteessa oikeus päättäisi kumpi on oikeassa olen ollut valmis jo vuosia siihen että lähtisin tarvittaessa oikeuteen.
   
 15. JanneB

  JanneB Member

  Liittynyt:
  04.02.2016
  Viestejä:
  139
  Saadut tykkäykset:
  9
  Kuuletko siis merkittävän eron 7.1 ääniraidan vs. dolby atmos soundbarilla?
   
 16. sokka

  sokka Well-Known Member

  Liittynyt:
  10.10.2003
  Viestejä:
  5 241
  Saadut tykkäykset:
  213
  Dolby Atmos on ihan vitun kova. Multa puuttuu takaäänet ja silti toi mun LG antaa sellaiset äänet, että säkit heiluu sohvalla istuessa.
   
 17. vps358

  vps358 Well-Known Member

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 239
  Saadut tykkäykset:
  120
  Atmos mitään yksinään anna, kyllä siihen tarvitaan kaiuttimia joka kanavaan ja vahvistimet nitä syöttämään, sittenkään ei välttämättä kuullosta mitenkään erityiseltä.

  T: Vesku
   
 18. ProPatria

  ProPatria Active Member

  Liittynyt:
  02.12.2009
  Viestejä:
  806
  Saadut tykkäykset:
  134
  Atmos on kyllä hyvä, mutta vain silloin kun se toteutetaan kunnolla, eikä millään soundbarilla.
   
 19. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  3 003
  Saadut tykkäykset:
  341
  Nää on näitä. Olen itsekin oikean vahvistimen ja 5.1.2 systeemin omistaja ja en usko soundbareihin, mutta jos joku on niihin tyytyväinen, hellasärön tai helppouden takia, niin miksi se olisi minulta poissa? Tietysti noissa sounbareissa on se hyvä puoli, että kaikki saa sen yleensä TVn alle. Jo pelkkä 5.1 systeemin laittaminen olohuoneeseen on 95% ihmisistä mahdoton tehtävä.

  En suosittele. En ostaisi. Kuten joku sano, osta kaksi hyvää kaiutinta ja vahvistin 1000€.
  7.1.4. paketti kilolla on pakosti jotain C-kasetti tasoa, mutta jos se tekee sinut onnelliseksi, niin anna mennä vaan.
   
  Viimeksi muokattu: 16.02.2020
  mopsi tykkää tästä.
 20. ProPatria

  ProPatria Active Member

  Liittynyt:
  02.12.2009
  Viestejä:
  806
  Saadut tykkäykset:
  134
  Eihän se keltään ole pois jos joku on tyytyväinen omaan atmos soundbariinsa mutta en kyllä uskalla suositellakaan jos joku kysyy että saako sellaisen ostamalla kunnon kokemuksen atmoksesta.

  Sellaista toivotaan toivotaan pelaamistahan se on heijastusten ja viiveiden kanssa jonka lopputulos on parhaimmillaankin epämääräistä ääntä epämääräisestä suunnasta. Voi tuoda tilantuntua mutta atmos on aika paljon muutakin kuten vaikkapa suunnattuja efektejä ylilentojen kohdalla jnejne...