Kaiuttimien tuplajohdotus

Keskustelu osiossa 'Kuulokkeet sekä muut audiolaitteet' , aloittajana sepeteus, 10.06.2004.

 1. sepeteus

  sepeteus Uusi jäsen

  Liittynyt:
  28.04.2004
  Viestejä:
  20
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mitä kaiuttimien tuplajohdottamisessa pitää ottaa huomioon, ettei ainakaan riko vehkeitä? Onko siitä yleensäkään mitään hyötyä? Kaiuttimieni (Infinity Kappa 200) käyttöohjeissa muistaakseni lukee, että pitäisi parantaa dynamiikkaa jne.

  Käytännössä, laitanko siis piuhat kaiuttimien molempiin liittimiin ja vahvarin (Sony STR-DE 635) päässä yhdessä samoihin liittimiin, vai onko järkevämpää käyttää tuohon A/B-kaiutinliitäntöjä ja ajaa siis vahvistinta siten, että molemmat etukaiutinparit ovat käytössä? (Huh, tulihan virkkeelle mittaa... :rolleyes: )
  Kaiuttimet ovat 6-ohmiset, ja vahvistin tulisi manuaalin mukaan kytkeä neljään ohmiin, kun käytetään molempia kaiutinpareja. Mitenkäs tässä tilanteessa, 4 vai 8 ohmia?

  Toivottavasti ymmärsitte tuosta mitään... :) Kiitokset viisaammille vastauksista!
   
 2. Blizzard2

  Blizzard2 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2003
  Viestejä:
  756
  Saadut tykkäykset:
  1
  Siis tuo että pitää asettaa kytkin neljään ohmiin tarkoittaa sitä että jos pidät eri kaiutinliitännöissä eri kaiuttimia ja meinaat soittaa niitä samaan aikaan. Tällöin jos molemmissa olisi 6ohmin kaiuttimet, niin niiden molempien kytkeminen samaan aikaan laskisi impedanssin 3ohmiin. Sama tapahtuu jos kytket kahdet kaiuttimet samoihin liittimiin. Mutta jos vain tuplajohdotat niin sillä ei ole merkitystä. Impedanssi pysyy samana, koska eri liittimistä tulee eri taajuudet. Mutta etkö jo nyt pidä sitä 4ohmin asennossa, jos kerran kaiuttimet on 6ohm?

  En usko että tuplajohdottaminen tuo erityistä etua tuohon järjestelmääsi. Suurin pullonkaula on tuo onneton vahvistin. Kappa-sarja on jo sen verran laadukas että ansaitsis paljon paremman vahvistimen. Saanko kysyä millaiset takakaiuttimet sulla on? Kaikki kappa 200:ia? Vai onks sulla vaan 2 kaiutinta?
   
 3. sepeteus

  sepeteus Uusi jäsen

  Liittynyt:
  28.04.2004
  Viestejä:
  20
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitokset vastauksesta Blizzard2!
  Joo, tiedossa on, että toi vahvistin ei mikään hyvä ole, ja se on seuraava kehittämisen kohde setissäni. Sitä oikeastaan olen jäänytkin pohtimaan, että haluanko oikeasti kohtalaista kotiteatterijärjestelmää, vai askeleen laadukkaampaa kaksikanavatoistoa. Enimmäkseen kuitenkin musiikkia kuuntelen... :rolleyes:
  Tällä hetkellä minulla on tuossa Jamo Center 100i keskari, ja kämppiksen Infinity Reference 1:siä voi tarvittaessa käyttää takana, mutta pysyvää monikanavasettiä ei tällä hetkellä ole.
  Kyllä vahvistin mulla tälläkin hetkellä on asennossa 4ohm.
   
 4. Blizzard2

  Blizzard2 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2003
  Viestejä:
  756
  Saadut tykkäykset:
  1
  Jamo center keskellä? Eikö haittaa että keskikanava kuulostaa aivan erillaiselta kuin muut etukanavat? Pitäisi mielellään olla kappa 200 tai kappa center keskellä.

  No se onko fiksumpaa rakentaa 2-kanava vai monikanava pitää ite ratkoa sen perusteella paljonko kattoo leffoja ja paljonko arvostaa niitä satunnaisia surround effektejä. Ite päädyin heivaamaan takanavat ja monikanava vahvistimen pellolle ja elän onnellisesti laadukkaan 2-kanavasysteemin kanssa. Eikä se leffoissakaan haittaa että ne äänet jotka tulee ni tulee laadukkaasti. Kuitenkaan jaksa aina leffoja kattoa keskeltä huonetta, monesti vaan tykkää rojahtaa sohvalle kattomaan, eikä istua keskellä ja miettimässä millon nyt tulis taas joku ääni tuolta sivulta. Mulle surroundäänet oli suuri pettymys. Paljon potentiaalia mutta ei sitä juuri leffoissa ole hyödynnetty.
   
 5. sepeteus

  sepeteus Uusi jäsen

  Liittynyt:
  28.04.2004
  Viestejä:
  20
  Saadut tykkäykset:
  0
  No joo, eihän se mikään yhtenäinen se ääni ole, mutta en oikeastaan ole jaksanut häiriintyä siitä. Mulle on ollut tärkeämpää, että tilantuntu toimii jotenkuten. Leffoja katson sen verran harvoin, että 5 Kappa 200:sta olis järjettömän tuntuinen hankinta, eikä olis kyllä rahaakaan moiseen.

  Jatkossa saatan kyllä siirtyä ihan perinteiseen kahteen kanavaan. Itse asiassa mua kiinnostaisi aika lailla DIY-vahvistin, mutta kun kolvikokemusta on tasan nolla... :thumbsup:
  Onko se kuinka vaativa/monimutkainen/kallis/järjetön projekti? :D

  Tyypillisesti DIY:llä käsittääkseni saa suht hyvää laatua suht halvalla (siis jos osaa), ja eniten viehättää se, että saa juuri sellaisen vehkeen kun itse haluaa.
   
 6. Blizzard2

  Blizzard2 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2003
  Viestejä:
  756
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ite heivaisin jamo centerin pois tosta, tuskin se tilantuntunu siitä kärsii pahemmin. Pääasiassa sieltä keskeltä tulee puhetta, ja se toimii phantomillakin ihan ok. Kokeile ainaki.

  DIY asiassa en osaa auttaa, tykkään ostaa laitteeni valmiina. Aikakin on rahaa, mutta tietty jos tykkää kolvailla, metsästää ohjeita ja komponentteja ni käyhän se harrastuksesta :) Jotenki vaan tuntuu että vahvistin on aika iso homma ekaks projektiks jos ei tosiaan mitään kokemusta ole...
   
 7. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 307
  Saadut tykkäykset:
  371
  Ei pidä sekoittaa tupajohdotusta (bi-wire) ja tuplavahvistusta (bi-amping) keskenään. En jaksa avata ko. manuaalia, mutta päätelleen siitä, että olisit kiskomassa kaapelia surround back -lähdöstä etukaiuttimiin, kyseessä on bi-amping. Tällöin vahvistin pitäisi kytkeä oikeaan moodiin ja kaiuttimissa olla tuplatulot. Lisäksi on ehdottomasti muistettava irroittaa kaiuttimien liittimet kytkevät sillat.
   
 8. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 307
  Saadut tykkäykset:
  371
  Teoriassa kaksinkertaistat vahvistintehon ja saat kolme desibeliä enemmän maksimipainetta (absoluuttista painetta taikka puhdasta ääntä). Käytännössä et tule huomaamaan mitään, koska ero on teoreettinen.

  Jos vahvistimessasi riittää teho, niin potkua saa vaihtamalla kaiuttimet järeämpiin.
   
 9. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Parhaiten potkua saa lisää vaihtamalla kaiuttimet herkempiin. Eli T-Box / Nitrosäiliö / muu vähintään 15" PA pohjainen ratkaisu. Kotihifit soi samalla wattimäärällä yleensä karkeasti yleistäen 15...25dB hiljaisemmin, kuin herkkä PA. Pahimmillaan voi olla epäherkässä kotikajarissa vain 75dB/W herkkyys vs. parhaimmillaan PA:ssa lähentelee jopa 100dB/W.