Kaiutinrakennusohje Ärjy, 18-tuumainen aktiivisubwoofer

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana saurama, 25.03.2014.

  1. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Mutta miksi vain kaksi, vasta neljällä päästään huoneresonansseista kokonaan eroon ja sen jälkeen voi kasvattaa kapasiteettia ;)
     
  2. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mahtaako kuitenkin olla jo hiukan your die 4kpl koteloituja 18" samassa tilassa :D ... tietty niitä voi rakentaa jos haluaa joskus pitää pihalla pienoiset festarit... tietty resonanssien tappaminen noin kumoaa hiukan max äänenpainetta, mutta reserviä on silti aivan hirmuisesti sisätiloihin... tuolla määrällä 18" saa jo miesten oikeasti lahkeet lepattamaan ja seinäpaneelit tamppaamaan basson tahdissa :D
     
    Viimeksi muokattu: 29.03.2014
  3. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Oikealla materiaalilla neljän 18-tuumaisen kanssa sohvasta tulee kulkupeli, joka ajelee itsekseen pitkin lattiaa :) .
     
  4. juurikinniin

    juurikinniin Guest Guest

    Liittynyt:
    20.03.2014
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itselläni on 18Soundin 18lw1400, 8ohmisena, tässä siis 2.83v herkkyys 98db ja tehonkestotkin on kunnossa.
    150l suljetussa kotelossa potkaisi jalkalistat omakotitalosta irti ja vahvistimena oli vain ds4:nen.

    Aiemmin oli hifisubi eili sls-10",, ja kokemukseni mukaan kannatan isoja kartioita. Ts ensimmäiset bassarin iskut oli vaikuttavat, vaikka volumea ei paljon ollutkaan. pääkaiuttimet oli tuolloin fostexin 8" koaksiaalit torvikotelossa (jossa oli 36 levyä per kotelo) elikäs laskostettu torvi. tykkäsin äänenlaadusta, mutta möin ne myöhemmin pois. Ja rakensin sisustusystävällisemmät kaiuttimet ja subiksi tuli 12" xls, nyt on kokeilussa mds:n fanatic 40l suljetussa ja 8ohmiin kytkettynä.

    Toimiihan se näinkin, mutta se isku ja potku jää puuttumaan.

    Eli isot kartiot rulaa...

    Nyt suunnittelen jo ostaa toisen tuommoisen elementin ja kytkeä ne 4 ohmiin ja sijoittaa Ford Mondeo -farmarin konttiin.
    Jos kontin pohjaa nostaa 30cm saa tilavuudeksi mukavat 600l, sitten viritystaajuus 30hz kohdalle ja subsonic 15hz kohdalle.

    Sitten voisi volumea lähteä nostamaan siitä 20hz/100db ihan vain mankasta nuppia pyörittämällä, ja kyllä tuolla toistuisi matalatkin voimalla, en ihmettelisi jos 140db tulisi täyteen, ja matalilla taajuuksilla, kun niiden varsinaisten "spl" autojen subit kun tahtoo olla 40hz viritettyjä.

    Tämä toimisi "hifikäytössäkin", täytyisi vain vahvistimet säätää oikein.
    etuoviin voisi nykyisellä vahvistinkombinaatiolla laittaa vaikkapa 4 sarjaa 6.5" koaksiaalikaiuttimia. 4-kanavaisella 2ohmiin per kanava eli 8 kanavaa, tehoa taisi tulla 100w er kanava eli 400w per ovi... ylipäästö sitten vaan 80hz kohdille...

    Ei välttämättä kaikkein hifein ratkaisu, mutta juoppokuskina ollessa voisi volumenupista hiljentää kyydittävät.

    Ennen reissuun lähtöä pitäisi tarkastaa onko kenelläkään sydänvikaa...
     
    Viimeksi muokattu: 14.04.2014
  5. miisalo

    miisalo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.10.2007
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsellä olisi tarkoitus tässä pistää kotiteatterihuoneen bassotoisto uusiksi. Etupäähän tulee ihan kaupallisen valmistajan ratkaisua nykyisten subbarien korvaajaksi, mutta tuo sivussa nyt oleva svs olisi tarkoitus poistaa yhtälöstä ja sohvan taakse sijoittaa subi toistamaan 10-40Hz väliä.

    Ikinä en ole subbareita rakentanut ja teoriakin on vielä kovin hakusessa, niin kysytäänpä että olisiko nyt sitten ärjysubbari kahdella 18" elementillä ja suljetulla kotelossa se vaihtoehto, millä sitä matalaa jyrinää(tm) saisi haettua? Vai olisiko tässä 21" perusteltu? Muodoltaan tekisin mielelläni lähinnä "pitkulaisen" subbarin takaseinän alaosaan.
     
  6. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Suosittelisin kahta erillistä subbaria eri puolelle huonetta sijoitettuna, koska silloin subbarit kompensoivat toistensa herättämiä huoneresonansseja ja tuottavat tasaisemman taajuusvasteen kuin yksinäinen subbbari. Ja jos tavoite on päästä 10 Hz:iin, niin silloin kotelo pitäisi olla suljettu. Optimaalisimmat paikat subbareille olisivat huoneen vastakkaisten seinien keskikohdilla. Siten ne kompensoivat toistensa herättämät huoneresonanssit mahdollisimman hyvin ja tuottavat varsin tasaisen taajuusvasteen toistoalueellaan. Kannattaa lukea tämä juttu läpi -> http://www.hifimaailma.fi/artikkelit/tietoa-ja-taitoa-subwooferin-sijoitus/.
     
  7. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Itsellä menee käytännön umpiossa hieman alle 20m2 kopissa ilman korjausta 10hz saakka vaimentumatta, kotelokoko 150L. Ja olisihan nuo kestäneet vasteen oikomistakin, jos olisi ollut tarpeen. Noiden, kuten minkä tahansa muunkin subwooferin, ulottuuvuus huoneessa riippuu merkittävästi siitä, miten huone boostaa. Vastaavasti suorana 20hz vapaakentässä toistava alkaa äkkiä nousta alataajuuksilla. Weitec postasi johonkin ketjuun hienon kuvan kahdesta korjaamattomasta SVS:n 13Ultrasta 13m2 (!!) huoneessa vs. korjattuna. Ensimmäinen oli hieman alabassokorosteinen.

    Tuossa artikkelissa perustellaan ratkaisua 18" vs. 21":

    Artikkelista:
    Sitäpaitsi 18-tuumainen Eighteen Sound 18LW2400 tarjoaa 50% enemmän kartiopinta-alaa ja lähes kaksinkertaisen tehonkeston eli pienemmän särön ja kompression kuin periaatteessa houkutteleva 15LW1401 ja maksaa kuitenkin vain muutaman kympin enemmän. No mutta se 21-tuumainen. Sellaista ei olisi kenelläkään kaverilla, vahingossakaan. Ei ehkä, mutta se tarjoaa vain 35% enemmän kartiopinta-alaa ja maksaa huomattavasti enemmän kuin 18-tuumainen. Eli ehdottomasti mieluummin kaksi 18LW2400:sta. Koteloiden siirtelystäkin tulee helpompaa kun on kaksi järkyttävän isoa eikä yhtä täysin toivottoman järkälemäistä.



    Muodonhan voi artikkelin mukaan päättää itse huomioiden minimit (lähinnä, että elementti mahtuu temmeltämään ja refleksissä putkien toiminta/sijoittelu). Omat subwooferit on hieman erilaisissa koteloissa, joka oli käytettävissä olevan tilan asettamia vaatimuksia; toinen litteämpi/korkeampi, toinen syvempi/matalampi.
     
    Viimeksi muokattu: 23.04.2014
  8. miisalo

    miisalo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.10.2007
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    No hitto, täällähän saa aloittelijankin heti neuvoja eikä KVG:tä, hämmentävä :)

    Vaikka huone onkin ihan kotiteatterihuoneeksi rakennettu, niin siinä tietyt seikat vaikuttavat sijoitteluun, esim. oven sijainti sivussa. Edessähän on siis jo kaksi subia, jotka tosin korvattaisiin näillä näkymin hieman toisilla. Huoneella on kokoa (siis todellisista, ei kangassisäseinistä laskettuna) se vajaa 24m2 joten korostusta saisi.

    Yritin nyt ajatuksella lukea aikaisempia kommentteja ja olenko nyt yhtään kartalla, jos kuvittelen, että omassa huoneessa se 150 litrainen suljettu kotelo voisi olla melko toimiva ja hallittu ratkaisu? Tai jopa pari moista. Herkkyyshän suljetussa kärsii, mutta otetaan sitten virrat kahdesta 10A linjasta, ettei nallit pauku :p
     
  9. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Riippuu siitä, kuka sattuu olemaan näppiksellä.
    :D
    Tosin omasta puolestani kiitän jäsennellystä kysymyksestä. Helpompi vastata (tai pyytää tarkennusta), kun kysyjä muotoilee kysymyksensä selvästi.

    Eri juttu sitten, että onko allekirjoittaneen "vastauksista" iloa vai ei.

    Älä vaan sitten ajattelekaan hommaavasi useaa erilaista subwooferia (tai kaiutinta ylipäätään) toistamaan samaa kaistaa. Siitä seuraa murheita vasemmalle ja oikealle. Yhteensovitusongelmaa, vaihevirheitä ja vaikka mitä. Ilmeisesti ei ollut suunnitelmissa, mutta huomautan kuitenkin, ettei tule väärinymmärryksiä. Periaatteessa jollain voisi toistaa esim 10-40hz, jollain toisella 40-80hz ja pääkanavilla loput. Eri juttu sitten, että järkeä tuossakaan ei juuri olisi.

    Kaikki messuhallia pienemmät tilat korostavat bassoilla. Karkeasti pienempi enemmän, kuin isompi. Korostuksen määrä sitten riippuu huoneen mitoista, seinien paksuudesta/materiaalista ja muista seikoista. Jos tuolle Ärjylle ronttaa vahvistimeksi sellaisen, jolla vasteen kallistelu onnistuu (esim. se monesti mainittu Hypexin PSC 2.700, jolla samalla ajaa sitten niitä suunniteltua kahta), niin ongelmaa tuskin tulee.

    En usko, että 20hz alittaminen tulee ongelmaksi ilman vasteen kallisteluakin, mutta kokeilematta ei tiedä. Ja usko pois, se 10hz ulottuva toisto on eri asia, kuin 20hz, vaikka miten jossain lukee, että korva ei kuule alle 20hz (Wikipedian mukaan jopa 12hz on ollut kokeissa aistittavissa).

    Erittäin suurella todennäköisyydellä. Jos tarkoitus ei ole mennä naapuriin kuuntelemaan...

    Erittäin lämpimästi suosittelen kahta. Kertaluokkaa siistimpi vaste.

    Taitaa jotain 95db/w luokkaa jäädä vieläkin 80hz tienoille, ja jos hyvin käy (kuten itsellä), huone boostaa siitä alaspäin samaa tahtia, kuin vaste laskee. Ja se elementti (4ohm) kestää lähes sen kilowatin..

    Varovaisuus on aina hyvästä. Toisaalta olishan se kiva postata facebookiin, että "rytyytin Infected Mushroomia siihen malliin, että sulakkeet lähti seinästä!".
     
  10. miisalo

    miisalo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.10.2007
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aivan alkuperäinen suunnitelma oli korvata etupään pikku tannoyt, jotka siis huoneessa tuntuvat musiikin kuuntelussa toimivan hyvin, erillisvahvistimeen ja vielä paremmin ja iskevämmin soiviin pasiivisubbareihin, jotka eivät kuitenkaan mene kovinkaan reilust alle 40Hz ja hoitaa sitten loppupää yhdellä järeällä subilla. Nuo etukaiuttimet kun eivät yksinään alas mene. Nyt tietysti jos näinkin yksinkertaisilla ja halvoilla subbareilla päästääkin laajaan ja tasaiseen toistoon, etupäässä ei tuollaisia "välisubbareita" tarvitsisi välttämättä ollenkaan. Jotenkin on sellainen kutina, että suljetulla kotelolla tuo toimisi musiikin kuuntelussakin napakasti. Ja kahden subbarin tapauksessa voisi sitten kokeilla laittaakin ne eteen ja taakse keskelle.

    Mut nyt tämä alkaa mennä sen verran spekuloinniksi ja jaaritteluksi, että taidan siirtää tätä pohdintaa tuonne oman threadin alle tästä lähtien.
     
  11. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kun haluat jatkaa tätä toisaalla, niin pidän kommentin lyhyenä: lähtökohtaisesti kahden subwoofer(parin) käyttäminen siten, että yksien hoidossa on alhaalta 40hz saakka ja toisten 40hz - 80hz (tms.) tuskin on perusteltu idea.

    Ensinnäkin joudut sovittamaan kolmen toistajan eli kahden eri kaistaa hoitavien subwooferien ja pääkaiuttimien yhteensovituksen, mikä on varmasti haasteellista jos siksi, että av-virvoissa ei tuohon ole työkaluja. Ja ihan oikeasti kolmen eri äänilähteen sovittaminen saumattomasti yhteen.. Huh.

    Toiseksi kun pohjamudista vaikka 120hz saakka toistavia subwoofereita saa mistä tahansa hifikaupasta, tuollaiselle haasteelliselle ratkaisulle on vaikea keksiä perusteluja.
     
  12. "Q"

    "Q" Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.01.2009
    Viestejä:
    151
    Saadut tykkäykset:
    8
    1x21" vai 2x18"? Itse ratkaisin ongelman laittamalla 2x21". Suljettu ei ole huono vaihtoehto, eikä kahtakaan aina tarvitse vaikka ajateltaisiin äänen määränkin kannalta. Itse tein refleksit, ja kun subeista on kuitenkin kyse, täytyi ne virittää suht alas. Kuuntelupaikka on kivitalossa, ja tila hieman "monimuotoinen" joten yllätyksiltä ei voi aina välttyä... Suljettu olisi voinut toimia vähemmällä työllä, mut... Pitää kokeilla joskus tulpattunakin. Tämä nyt vaan sillä että ei niistä putkista aina pelkkää hyötyä ole, eikä välttämättä subien määrästäkään jos ne sijoitetaan muuten kuin akustiikan ehdoilla.
     
  13. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Näin oli meikäläisen edellisen asunnon kotiteatterissa. 220l LLT 15-25Hz ja XLS 10" 25-80Hz. Mielestäni siinä oli järkeä, kun XLS:n kanssa ei tarvinut tehdä kompromissia tarkkuuden ja alarajan välillä, eikä LLT:n kanssa alarajan&paineen ja ylempien taajuksien tarkkuuden kanssa.
     
  14. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Oho. Eli joskus kenties on järkeä?

    Miten ihmeessä sait jakosuodot noiden kaikkien välillä hoidettua?
     
  15. miisalo

    miisalo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.10.2007
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ylläoleva liittyy hieman omaankin tilanteeseen, niin kommentoin vielä kuitenkin tänne

    Nimenomaan siksi mullakin on suljetut tannoyt edessä ja sivulla svs hoitamassa leffaefektit. Monen subit jotka tuottaa kivaa leffajyrinää eivät taas tunnu varsinkaan musiikin kunteluun olevan tarpeeksi tarkkoja ja teräviä ja sitten taas niistä musaan sopivista subeista puuttuu se auktoriteetti siellä leffan jyrinöissä. Ja samasta syystä mullekin ehdoteltiin tuohon eteen niitä tarkkoja subeja ja lisäksi yhtä hoitamaan aivan alimmat bassot. Näiden välibassojen seuraksihan tulisi vahvistin, jossa kuulemman antimodea paremmat korjaukset. Älkää kysykö mikä se on, koska en muista :D

    Minähän en mistään mitään tajua, mutta kun olen käynyt kuuntelemassa subbareita, niin kun subbari menee oikein alas, niin jotenkin niissä sitten on ylemmissä bassoissa puuttunut sellainen tiukkuus ja iskevyys mitä musan kuuntelussa tarvitsee. Tämä siis kovin subjektiivisena mielipiteenä. Rahalla saa ja hevosella varmaan pääsee, eli tarpeeksi kun lyö tuohta peliin, saanee molemmat ominaisuudet samassa subbarissa. Mutta tosiaan tässä varmaan täytyy ihan lähteä kokeilemalla, josko tuo ärjysubbari suljetussa kotelossa toimisi sekä tarpeeksi tarkkana musiikille, että antaisi ne leffojen vaatimat potkut. Tällöin tekisin varmaan eteen resonaattorien väliin yhden litteän subbarin, joka mahtuu kankaan taakse ja toisen sitten sohvan taakse.
     
  16. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Kyllä siihen tiukkuuteen ja iskevyyteen vaikuttaa myös pääkaiuttimienkin toisto ja miten hyvin ne on sovitettu subbariin. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon se, että vaimentumatta alas toistava subbari ilman laadukasta huonekorjausta bassoa korostavassa tiilassa tarjoaa vain matalaa jyminää eikä lainkaan tarkkuutta ja nopeutta. Kannattaa siis tarkistaa ensin, että subbarit on sijoitettu huoneeseen mahdollisimman optimaalisesti, sovitus (jakotaajuus ja vaiheistus) pääkaiuttimiin kunnossa ja huoneen korostukset/vaimennukset korjattu.
     
  17. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Aivan varmasti. Omalla kokemuksella Paradigmin Studio SUB -sarja täyttäisi toiveesi, mutta hintaa on. Elä hyvä mies mene Marekille demoille, tai käy kuten tykkisi kanssa.
    :D
    Hifimaailmassa oli kovin miellytty SVS:n Ultra 13. Ja ihan varmasti on muitakin, kovin usein vaan plazalla ääneen huudellut subwooferit on hintaluokista 500-1000e. Tuolla hinnalla saa toki erinomaisia subwoofereita, mutta vähän vähemmän keskustelua siitä, mitä mahdollisesti saa lisää tuplaamalla tai triplaamalla budjetin.

    Laitoin YV:a.
     
  18. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Niin, ainakin omassa tapauksessa oli järkeä. Rahat eivät olisi riittäneet yhteen subbariin joka toistaisi 15Hz ylöspäin oikeasti voimalla ja tarkasti.

    Jakosuodot hoidin (ja hoidan vieläkin XLS:lle, LLT ei enää mahdu asuntoon) CX 2310:llä. Mittauksia en ole koskaan tehnyt, vaan aina omalla korvalla ollaan menty. Ainakin subjektiivisesti arvioituna tuo combo toimi hyvin; mittatulokset ja kultakorvat voivat olla tosin toista mieltä. :cool:

    Edit: Ja en tosiaan käyttänyt antimodeja, akustointeja yms. Eli muutaman asteen vaihevirheet tuossa tilassa eivät haitanneet. Eri asia tietysti "tinkimättömissä" tiloissa.
     
    Viimeksi muokattu: 24.04.2014
  19. jojel

    jojel Guest Guest

    Liittynyt:
    20.12.2009
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onkos kellään tietoa tuosta Hypexin PSC 2.700 vahvistimen alipäästösuodosta, että saako sen säädettyä käytännössä niin alas (ja jyrkäksi) kun haluaa?

    Villinä ideana olisi rakennella mahdollisesti tuollainen 18soundin 21" 150litraiseen suljettuun koteloon ja syöttää sille pelkästään ~25Hz alaspäin. Tämä siksi, koska käytän vain kuulokkeita (vain ja vain...Staxit + Smyth Realiser A8) jotka menevät tuonne 25Hz hujakoille, mutta leffoissa olisi kiva saada jotain fyysistäkin tuntumaa ja lisäulottuvuutta. :naminami:

    Korkeammalla jaolla tietysti saisi vielä lisää tuntumaa, mutta siinä vaiheessa tulee jo akustiikka vastaan (32Hz ja 46Hz huonemoodit yms.), eikä kuulokkeiden toistoa myöskään saa leikattua alapäästään.

    Niin ja siksi suljettu, koska tila loppuu kesken, paine riittää tuollakin aivan varmasti naapurissakin, ja muutenkin suljetulla nyt on omat hyvät puolensa.

    Edit: Jaa no enpäs tiedä, toisaalta refleksi vähän kiehtoisi kuitenkin...
     
    Viimeksi muokattu: 27.04.2014
  20. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Hypexin DSP-moduulilla varustetuissa vahvareissa alin rajataajuus on 20Hz. Voit siis tehdä kuhunkin muistipaikkaan (13kpl) toisen asteen alipäästön eli varmasti saat riittävän jyrkän filtteröinnin. Eri asia, missä kulkee järkevän raja :) .