Kaiutinrakennusohje Ärjy, 18-tuumainen aktiivisubwoofer

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana saurama, 25.03.2014.

  1. Teemus

    Teemus Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2016
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos nopeasta vastauksesta!

    Valitettavasti kaveripiirissä ei ole hifi harrastelijoita, joten painemittaria ei ole ainakaan sitä kautta saatavilla.

    Olen lukenut paljon ärjystä ja odotukset oli todella korkealla, sohvan ja lattian saa subilla tärähtämään mutta minkäänlaista iskua/ paineen tunnetta rinnassa ei pysty tuntemaan.
    Olen yrittänyt pyöritellä laatikkoa ympäri huonetta ja itekkin konttaillut joka nurkan läpi mutta en huomaa merkittävää muutosta tilanteeseen.
    Norm. Leffa kuuntelu voimakkuudella subi toimii ihan jees, mutta gainia joutuu pitämään hiukka kovalla että tuntee efektit sohvan kautta ja sen takia leffa kuulostaa liian basso painotteoselta.

    Minulla on ollut vain vanha 6" sony aktiivi subi käytössä joten kokemuksia kotiteatteri subeista ei oikein ole. Kokeilin äsken myös autossa olevaa 66l refleksi kotelossa olevaa 15" elementtiä hypex 8.0 perässä ja musiikin kuuntelussa soi ehkä jopa paremmin ja toisto riitti alemmas kuin ärjyssä, kun tulppasin refleksiputken 15" elementti pienessä kotelossa pesee 10-0 ärjyn samassa tilassa.

    Desibeli mittaria tosiaan ei ole mutta ärjy rupeaa pitämään sivuääntä kun nostaa volumea niin ettei pysty keskustelemaan enää 1m päähän puheääntä korottamatta. Samalla volumilla 15" tekee jo painetta niin että pystyy jo hieman tuntemaan rinnassa, ja volumea nostamalla paineen tunne kasvaa rinnassa mutta ärjy vain rämisee voimakkaammin.

    Vertasin subeja myös nopeudessa children of bodomilla ja olohuoneessa kuunnellessa 15" elementti voittaa taas kirkkaasti ja ei erotu pää kaiuttimista selkeästi, toisin kuin umiseva ärjy.

    Kokeilin nyt 15" elementtiä myös free airina ja näköjään sekin rupeaa pitämään sivuääniä/ räminää kun kääntää volumea kovemmalle, joskin myöhempää kuin ärjy.

    Räminä ääni ja umps ääni muistuttaa samalta jonka olen joskus kuullut 15" elementistä autossa kun ollaan säädetty gainia liian korkealla.

    Minusta nyt vaikuttaa että joko ärjy on rikki tai vääränkokoisessa kotelossa? En omista tietokonetta johon saisi sen kotelo laskurin ladattua. Onko tuo kotelo teidän mielestä oikean kokoinen? Ostin sen käytettynynä. Millä voin todeta elementin vielä 100% vialliseksi? Silmämääräisesti elementissä ei näy vikoja. Voiko noita ärjyjä tarkistuttaa/korjata missään? Olen tosiaan aloittelija näissä, ainoastaan netistä lukenut muiden kokemuksia. Eli hölmöt ja joillekkin itsestäänselvät vinkit myös tervetulleita.
    En mielellään yli 300e sijota uuteen elementtiin vain kokeilemalla että olikohan vanha rikki vai kotelo vain väärän kokoinen.
     
  2. Teemus

    Teemus Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2016
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mittasin vielä mastech yleismittarilla vastuksen kelalta: 4ohm -> ok
    Heti kun painan kalvoa alas vastus tippuu 0ohm ja kun irroitan kalvosta vastus nousee 2.2kohm josta putoaa takaisin 4 ohm.
    Verrokkina taas SPL Dynamics 15" toisesta kelasta mitattuna 2ohm (tässähän on kaksi kelaa) kun painan alas vastus tippuu 0 ohm ja kun irroitan käen niin vastus käy 0.2kohm ja palaa takaisin 2ohm. Tässä kalvo on paljon tiukempi kuin ärjyssä.
    En osaa tulkita mittatulosta. Voiko tuosta päätellä mitään? Kuinka vastuksen pitäisi käyttäytyä kun kalvoa painelee?
     
  3. Teemus

    Teemus Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2016
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Db mittari löytyikin yllättävän läheltä. Omistamassani mastech ms8229 yleismittarissa on sisäänrakennettu db mittari, eli tässä mittauksia: ärjy rupeaa pitämään "umps umps" ääntä jonka kuulee jos elementti osoittaa sinua kohti 95db
    Räminä ääni alkaa kuulumaa 98db ja voimistuu 103db josta db ei enää juurikaan nouse, muutama piikki 104db mutta elementti pitää kauheaa ääntä. Tälläkään volumella ärjy ei liikuta ilmaa niin että painetta voisi tuntea rinnassa?!?? En ymmärtä miksi kalvo liikkuu vimmatusti ja mittari näyttää db mutta painetta ei tunnu?

    Verrokkina 15" spl dynamics xtr-380d2 4ohm kytkyllä samassa tilassa samalla paikalla 66l refleksikotelossa: toistaa 104db saakka puhtaasti ilman sivu ääniä ja paineen pystyy tuntemaan jo rinnassa. Kalvon liike ärjyyn verrattuna minimaalinen.

    Elokuvan katselussakin eilen 15" voitti ärjyn äänen laadussa, ei umise tai kuulu ylimääräisiä basso ääniä ja saa ilman liikkumaan niin että efektit tuntee rinnassa, tähän ärjy ei pysty. Oli eilen hieno tunne leffaa katsoessa kun 15" pystyi toistamaan myös ultraääniä? Eli bassoa ei juurikaan kuule mutta paineen/ iskun tuntee kehossa. Minulla tosiaan ei ole kokemuksia isoista kotiteatteri subwofereista mutta nyt rupeaa harmittamaan tuon ärjyn osto, koska autossa olisi näköjään ollut valmis elementti ja kotelo joka pesee ärjyn mennen tullen.

    Onko tuo ärjyn kotelo varmasti nyt oikean kokoinen? Sisämitoiltaan n. 700x680x750mm jossa samalla seinällä elementin kanssa 3kpl 450mm 7.5" refleksi putkia. Ja elementtihän oli eighteensound 18lw2400, 4ohm.
    Mikä tässä nyt mättää?
     
  4. Teemus

    Teemus Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2016
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vielä sen verran että minulle on painotettu että kotiteatteri subwooferin kotelolla on todella suuri vaikutus elementin toimintaan ja ääneen, siksi kysyn teiltä että voiko tuo kotelo aiheuttaa kaikki ongelmat vai onko tuo elementti vain viallinen? Kotelo on tehty 18mm koivuvanerista ja tuettu rimoilla seinän myötäisesti.
     
  5. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Mikä on testitaajuus jolla testaat, vai testaatko jollain musakappaleella?
     
  6. Teemus

    Teemus Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2016
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Musiikilla, pitäisikö minun testata jollain tietyllä taajuudella? Minulta löytyy kyllä tikulta hyvälaatuiset testi taajuudet.
     
  7. Teemus

    Teemus Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2016
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    10hz umina/ umps ääni alkaa 70db ja räminä 100db
    20hz umina/ umps ääni alkaa 90dp
    30hz räminä alkaa 102db
    40hz räminä alkaa 104db
    50hz räminää ei kuulu, sein sijaan lattia ja seinät resonoi voimakkaasti.
     
  8. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Kartiota liikuttaessa et saa mitään järkeviä mittaustuloksia koska puhekelan liikkuessa magneetin sisällä muodostuu puhekelaan jännitettä eli kaiutin tavallaan toimii mikrofonina. Jos ihan välttämättä haluat mitata kaiuttimen resistanssia muussakin kuin lepoasennossa niin kartio pitää ensin liikuttaa haluttuun kohtaan, pitää se tarkalleen paikallaan ja samalla mitata.

    Jos kartiota suoraan painamalla tuntuu että puhekela raahaisi jostain laidalta, saattaa olla että puhekelan lakkaukset ovat päässeet kuplimaan ja hankaavat johonkin (mutta tämän varmaan jo testasitkin??). Tietty varovaisesti soittelemalla saattaa kangertelu kadota kun lakat kuluvat sileäksi mutta liikoja toiveita en elättelisi.

    http://aijaa.com/LCbg2k

    Eli tuota puhekelaa ympäröivä mikäliealumiinisuoja voi mennä luukuttaessa käsittääkseni "ryppyyn" ja se haraa vastaan popittaessa ja aiheuttaa noita ääniä ? menee tosiaan vähän hakuammunnaksi kun en näistä itsekään paljoa tiedä. Sanoisin että uusi elementti tilalle. Tuohon koppaan voisi istua joku muukin kuin ärjy (siis 18LW)
     
  9. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Eli nettoa 330 litraa ja d=19, l=45cm putkia kolme? Kerrankin joku on huomannut, että tuo ES ei ole subbarielementti :D

    Virityshän on jotain 35 hertsin luokkaa, joten kannattaisi virittää 30 hertsiin ylipäästö, ei sillä matalempia kannata yrittää toistaa. Jos elementti on entinen, syynä lienee se, että on yritetty bassoa käyttää subbarina.

    Edit: Jos siihen haluaa elementtiä vaihtaa, niin vaikka Daytonin UM18-22 elementti. Sitä voisi käyttää putket tulpattuna tai sitten yhden putken kanssa, jolloin viritystaajuus on hieman päälle 20 hertsiä. Eli lähempänä subbariviritystä. Voisi tosin se 1 putki olla 20 senttiä pidempikin :)
     
    Viimeksi muokattu: 22.12.2016
  10. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Kokeiles vielä soitella vain yksi putki avoimena. Refleksin viritystaajuus on tosiaankin hieman liian korkea kaikki röörit avoimena. "Klubipasso" ennemminkin kuin leffabasso, jolloinka alle 30hz soittelut vastaa samaa tilannetta kuin elementti olisi ilman koteloa vapaasti. Putkia tulppaamalla viritystaajuus laskee, ja yksi putki voisi olla konemusalle ja leffoille sopivampi.
    Refleksikotelon toiminta/"vastakuormitus" lakkaa viritystaajuuden alapuolella, jolloin olisi hyvä käyttää "subsonic"-ylipäästösuodinta, muuten kuuluu ruplatukset.
     
  11. Juham

    Juham Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    100
    Saadut tykkäykset:
    0
    En ihan kaikkia tekstejä kerennyt nyt tarkasti lukemaan, mutta:
    Ehkä olet tarkistanutkin jo, mutta tsekkaa vielä av-vahvistimesta sub outin lähtötaso, jos liian kovalla, niin voi olla että signaali yliohjautuu ja aiheuttaa "pörinää".

    Mitkä ovat pääkaiuttimesi? Se rinnassa tuntuva "slämmi" ja potku iskuissa tulee pääosin yläbassoilla, joten jos pääkaiuttimet ovat heppoiset ei slämmiä saa vaikka subbari olisi tosi järeä.

    Elementti voi hyvinkin olla rikki tai kotelo voi vaikka vuotaa..?

    Vaikuttaisi myös siltä, että kotelo on vääränlainen, ilmoittamiesi sisämittojen mukaan tilavuus n. 350 litraa, josta pitäisi vähentää pois elementti + refleksiputket, ja mikähän on viritys tuolloin? En ehdi nyt itse simuloida koteloa..

    PS. Autoelementit voivat monesti olla ihan hyviä vehkeitä kotiinkin, kunhan kotelo on sopiva. Tietenkään kaikki eivät sovi, mutta monesti jengi parjaa niitä turhaan vain sen takia kun ovat autoelementtejä...
     
  12. Teemus

    Teemus Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2016
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen yrittänyt tulpata putkia mutta paineen tunnetta en silti ole saanut elementillä aikaan ja räminä ei poistu. Ylipäästö minulla ollut pääasiassa 20hz.
    Toisaalta kotelosta pystyy suht helposti poistamaan 2kpl putkia jolloin saadaan sisätilavuutta kasvatettua? Onko sitä fiksua kokeilla vielä?

    Av vahvistimesta olen yrittänyt kokeilla kaikki asetukset, (muutaman illan/yön ohjekirja kädessä istuskellut lattialla) myös sub out asennot ja parhaiten kuuluu 0 asennossa, jos mennään +3-10 niin elementistä alkaa kuulua vahvistuva hurina. Nyt av vahvistin palautettu tehdas asetuksille. Voltteja en ole mitannut ulostulosta. 15" ei tosiaan rupea pitämään minkäänlaista sivuääntä vaikka luukuttaa rajoille asti.

    Pääkaiuttimet ovat vanhat yamahat ja sieltä ei bassoa saa oikein ulos.

    Kotelossa takaseinän alalaidan liitoksesta puskee ilmaa n.2cm matkalta, muuten kotelo tuntuu tiiviiltä. Voiko noin pieni vuoto vaikuttaa?

    En ole ikinä kuullut viallista subwooferiä niin en tiedä onko tuo nyt rikki koska hiljaa soittaessa toimii jotenkuten.
     
  13. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Pienikin vuoto haittaa. Elementin ja putkien tiiveydet?

    Entä kotelo, onko se tukeva, siihen et vastannut? Esim 22mm lattialastulevyä tai vaneria ja seinämät tuettu vähintään 25 sentin välein?
    Ylipäästö aivan liian alhaalla, 30 tai 35Hz, jos kaikki röörit auki.

    Ja kuten todettu, se paineen tunne tulee ylemmillä taajuuksilla, ei subitaajuuksilla, eikä tietenkään hiljaisella volumella. Subbari aiheuttaa sitä tärinää, ei slam-efektiä.

    Lisäksi äänenpainetta tarvitaan, sellainen 110dB:n tasolla kuuntelupaikalla, mieluummin 120 on mahdollista saada tuntuvaa efektiä. Erään stadionkonsertin soundcheckin aikaan subipatteriston (2+x JBL vertex) edessä tuntui kohtuullisesti (tulpat+kupit korvien suojana)- Äänenpainemittari yliohjautui, mittasi vain 160 dB:n asti :D.
    Sellainen 60-150 hertsiä alueella tulee siis se iskun tunne kehoon. Ponnettomat pääkaiuttimet ja huonosti toteutettu jako subilta ponnettomille pääkaiuttimille estää myös kunnon paineen tunteen luukutettaessa, kun jakotaajuudella vaihekäyttäytyminen sotkee toiston ja yläpassot ei vain toista.
     
  14. Teemus

    Teemus Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2016
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kotelo on tehty 18mm koivuvanerista ja tuettu rimoilla seinän myötäisesti 1rima per sivu. Etuseinää tuettu 1/3 levystä tuplana. Elementtiä ei ole tiivistetty, putket on tiiviitä.

    Ostin hypexin 8 lähinnä sen helppouden takia. Tosiaan aika aloittelija olen näissä ja lueskelin foorumeilta että aloittelijalle sopii hypex 8 paremmin.

    Päädyin ostamaan ärjyn ja valmiin kotelon vain koska vaikutti kaikista helpoimmalta ratkaisulta, mutta taisin nyt hieman mokata koko homman.

    Mittailin db niin yli 104db en saa missään tilanteessa, erona 15" ja ärjyssä että 15" toistaa puhtaan kuuloisesti ja antaa jo pientä painetta, Ärjy rämisee ja saa lähinnä lattian tärisemään.

    Eli nyt alkaa tuntumaan että minulla on suurinpiirtein kaikki pielessä tuossa setissä..... :D
    Eli huonostu tuettu, vuotava, vääränkokoinen kotelo ja liian alhainen ylipäästö/ voi aiheuttaa noita sivuääniä ja elementti ei välttämättä ole rikki?
     
  15. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Varmaankin kannattaisi koittaa poistaa kaksi putkea käytöstä, jolloin viritys olisi jotain 20 hertsin paikkeilla, jolloin viritys on lähempänä subbaria. Jos seinien tukena on vain jotkut rimat levyyn liimattuna/ruuvattuna, niin kannattaa lisätä 5x5cm tuet vastakkaiseen seinään ruuvein/liimaten. Elementille tiiviste, jotta tiiveys on varma. Samoin kannattaa kaikki mahdolliset kaapeliläpiviennit ym saumakohdat varmistaa jollaintavoin tiiviiksi. Vaikka refleksissä on se putki, joka vaikuttaisi olevan aukko kotelossa, refleksissä tiiveys on tärkeämpi kuin suljetussa. Refleksissä kotelon sisällä paine 2-8-kertainen verrattuna suljettuun...

    Kyllä tuon nyt jollain tavalla pitäisi toimia, vaikkei paras lähtökohta subbariksi ole. Tosin, tekstin perusteella sinä et välttämättä kaipaa matalalle menevää murisijaa vaan enemmänkin äänenpainetta ilman matalimpia taajuuksia. Molemmat kun ei onnistu helpolla yhdellä toistimella.
     
  16. Teemus

    Teemus Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2016
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kokeilen tuossa joulun jälkeen tiivistää kotelon huolella, lisätä reippaasti tukia, laitan tiivisteen elementin ja kotelon väliin ja poistan 2kpl putkia kokonaan, jolloin saan virityksen jonnekkin 22hz nurkille?

    Jos olen nyt oikein ymmärtänyt teidän viestejä niin elementin räminä ja sivuäänet voivat siis johtua liian korkealle viritetystä kotelosta? Elementti rämisee koska yritän toistaa sillä liian matalaa ääntä kotelon viriin nähden ja elementti käyttäytyy alimmilla taajuuksilla kuin ilman koteloa ja siksi rämisee?
     
  17. Teemus

    Teemus Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2016
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuossa noita siniaaltoja? 5-50hz Kun soitin niin 5-32hz kalvo läpättää mutta ääntä eikä painetta juuri tule ja eniten paineen tunnetta ja ääntä sain juuri tuossa 32-42hz ja tämäkin siis johtuu huonosta kotelosta? Luulin pääseväni helpolla kun ostan suoraan valmiin paketin, mutta pieleen taisi mennä. Minulla on vielä paljon opittavaa näistä. Nyt minusta tuntuu että nämä kysymykset olisivatkin sopineet paremmin tuonne aloittelijoiden puolelle kuin tähän ketjuun.
     
  18. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Jos nopeasti haluaa testailla, niin äkkiäkös sitä tukkii parit putket. Esim. SVS:n refleksiputkilla varustettujen subbareiden mukana tulee vaahtomuovipötkylät, joiden avulla voi valita, montako refleksiputkea on käytössä.
     
  19. Teemus

    Teemus Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2016
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, kyllä tämä nyt alkaa näyttää siltä että tuo elementti on rikki aivan kuten finmovie epäilikin.
    Ärjy rupeaa pitämään sivuääniä ihan sama kuinkamonta putkea tukittu, erikoista että mittaamalla ja painelemalla elementtiä tuntuu ehjältä, mutta painetta ei elementistä saa ja pitää räminä ääntä suuremmilla äänenvoimakkuuksilla.
    Olen nyt yhtä 15" spl dynamics xtr-380d2 4ohm kytkyllä soitellut 66l refleksi 38hz, 150l refleksissä 36hz, 150l refleksi 25hz 66l suljetussa, 150l suljetussa, sekä kahta 15" elementtiä 8ohm kytkyllä 150l kotelossa ja kaikki nämä kuulostaa paremmalta kuin ärjy ja volumea voi kääntää tappiin asti eikä elementeistä kuulu mitään ylimääräistä. Taidampa soitatella tuota toista 15" tuossa 150l refleksikotelossa ja kattelen keväämmällä uudelleen jos rakentelisi noille kunnon kotelon. Ärjy kuitenkin joutaa nyt vaikka verkon painoksi..

    Kiitos kaikille neuvoista!
     
    Viimeksi muokattu: 27.12.2016
  20. Kutka

    Kutka Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.07.2004
    Viestejä:
    697
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mikäli soitat refleksikotelossa olevaa elementtiä alle refleksikotelon viritystaajuuden, siitä tulee juurikin vain kalvon läpätystä ilman ääntä. Tämä siis jos systeemissä ei ole elementin turvaksi tehtyä ylipäästösuodinta. Tarpeeksi tehoa vahvistimesta vielä perään, niin elementti saadaan tuhottua hyvinkin nopeasti.

    Tämän testin perusteella sanoisin, että testihetkelläsi olit tulppaillut kotelon putkia siten, että kotelon viritys on tuolla 40Hz tuntumassa --> kovin paljoa viritystaajuuden alapuolella olevia taajuuksia ei ole tarkoituskaan kuulua.