IR himmennin/katkaisija

Keskustelu osiossa 'Yleistä' , aloittajana dolp, 12.04.2005.

 1. dolp

  dolp Uusi jäsen

  Liittynyt:
  02.08.2004
  Viestejä:
  18
  Saadut tykkäykset:
  0
  niin.. eli siis kyseessä olis noi IR valon himmentimet/katkaisijat. mistä ootte sellasia ostellu? hinta? mitä suosittelette.. haulla löysin muutaman threadin asiasta, mutta vähän vanhoja oli.

  itsellä olis tarkoitus löytää joku systeemi tänne huoneeseen, ettei tarvitsisi kokoajan kesken leffan lähteä laittamaan valoja päälle, jos on tarvetta. sen pitäs varmaan olla sellanen pistorasiaan laitettava loota, kun ei ilmeisesti itse saa noita rasioita mennä vaihtelemaan tohon seinään..
   
 2. TNR

  TNR Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.03.2004
  Viestejä:
  194
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse ostin ihan lähi Prismasta Joel merkkisen ir-valokatkaisijan. Oli mielestäni suht hintava (n. 60e), mutta olen kuitenkin siihen erittäin tyytyväinen. Sen voi asentaa joko seinään valokatkaisijaksi tai ihan lampun johtoon. Ihan miten haluaa.

  Toiminnaltaan se on oikein miellyttävä. Nopealla hipaisulla valot saa päälle/pois, ja pidemmällä kosketuksella valoja voi himmentää/kirkastaa. Valoja päälle laitettaessa se ei toimi niin kuin valokatkaisijat yleensä, eli siten että valot olisivat välittömästi päällä, vaan niin että ne kirkastuvat tasaisesti off asennosta siihen kirkkauteen, mikä valoille oli säädetty viimeksi kun valot sammutettiin. Ja sama homma valoja sammuttaessa. Valot eivät siis sammu samantien, vaan pimenevät tasaisesti kunnes ovat kokonaan pois päältä.

  Ja tottakai kaikkia toimintoja voi ohjata ihan tavallisella kaukosäätimellä, joten vaikkapa ikivanha videon kauko-ohjan hoitaa homman.
   
 3. peter69

  peter69 Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.09.2002
  Viestejä:
  950
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kaskas, näyttää mielenkiintoiselta. Onko kyseessä tämä malli:

  http://www.jo-el.com/katalog/images/thumb/JOEL/820848.gif

  (Löytyy Joelin kataloogista tilausnumerolla 820848. Otsikon 11 Valonohjaus alla kohdassa Johdoton ohjaus.)

  Enstolla löytyy myös vastaavantyyppinen IR-ohjattava himmennin mutta en ole nähnyt sitä vielä luonnossa ja en ole 100% varma miten se toimisi meidän käytössä.
   
 4. isopannu

  isopannu Käyttäjä

  Liittynyt:
  30.01.2005
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse ostin kauko-ohjattavat pistorasiat Saksasta Pollinilta. Nämä kyllä olivat RF-ohjattuja, niin ei tarvitse tähtäillä mihinkään.

  Kaksi On-Off-rasia ja kaksi Dimmer-On-Off-rasiaa. Ei ne ihan super-laatua ole. Ei ainakaan subbarin kauko-ohjauksessa kytkeytyneet pätkimättä, kun sitä sähköä menee ensimmäisten millisekuntien ajan aika rankasti kun 60000 uF konkkia täytetään ilman soft-starttia.

  Ja linkki tuotteisiin
  Funksteckdosen-/Funkdimmer-Set 5-teilig
   
 5. subbanen

  subbanen Uusi jäsen

  Liittynyt:
  25.10.2004
  Viestejä:
  24
  Saadut tykkäykset:
  0
 6. peter69

  peter69 Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.09.2002
  Viestejä:
  950
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyse oli siis kattoon asennettujen valojen himmentämisestä, jolloin pistorasia-vaihtoehdot ovat poissuljettuja (elleivät sattumalta mene 5 cm halkaisijalta olevasta reiästä sisään ja ole helposti kytkettävissä ilman työkaluja tai liittimiä sähköjohtoon ;-)

  Tuossa mainitussa Jo-Elissä on hellasäröä vähentävänä tekijänä se, että B&O käyttää samaista himmennintä. Laite on ilmeisesti Jo-Elille OEM-tuote ja löytyy mm. www.dinalight.dk sivuilta. Mitat vain sattuvat olemaan lukukelvoton JPEG-kuva ;-(

  Petri
   
 7. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Tuota löytyy claes åhlsonilta, hinta 40e. Itselläni odottaa kiinnittämistä ja tarkoitus olisi hommata noita enemmän.

  IR ohjaus on omasta mielestäni ehto kattovalaisimissa. Kaukosäätimiä on jo talo täysi ja uusi säädin pelkstään valoille on aika turhaa.
   
 8. TNR

  TNR Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.03.2004
  Viestejä:
  194
  Saadut tykkäykset:
  0
  Se on juuri tuon näköinen laite, eli olettaisin että sama vekotin kyseessä. Ei voi varmana sanoa, kun en löytänyt pikaisella kokeilulla Joelin katalogia heidän sivuiltaan... :)

  Ei tuokaan mene 5 cm reiästä sisään, vaan se ruuvataan seinään pinta-asennuksena.

  Itse hankinkin tuon teatterihuoneen valaistusta säätämään. Näppärää kun saa valot saman makron alle kuin mitä muutkin laitteet... :thumbsup:
   
 9. Baron

  Baron Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.08.2003
  Viestejä:
  1 911
  Saadut tykkäykset:
  0
 10. DIAR

  DIAR Ugh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 206
  Saadut tykkäykset:
  9
  Voiko tuohon katkaisijaan ohjelmoida haluttu signaali. Normaalisti nuo ottavat vastaan mitä tahansa ir signaalia ja valot räpsyy heti kun painaa kaukosäädintä vähänkin pitempään.
   
 11. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  En ole vielä itse kokeillut, koska on asentamatta, mutta ohjeiden mukaan signaali ohjelmoidaan. Parhaimmillaan yhteen katkaisijaan saa ohjelmoitua 4 nappia: pois/päälle/vähennä/lisää.

  Voisi olettaa, että tuo laite ei välky väärään aikaan, sillä maksaa aika paljon ja tuskin B&O käyttäisi huonoa tuotetta.

  edit: tossa ohjekirja jos kiinnostaa:

  http://www.dinalight.dk/download/uk_dinalight_manual_38.pdf

  ulkomuistista sanoisin, et claes åhlsonin myymä on täysin sama laite.
   
 12. Baron

  Baron Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.08.2003
  Viestejä:
  1 911
  Saadut tykkäykset:
  0
  Argh, miten voi olla sekä JO-EL:lla että Dinalightilla sivut noin syvältä...

  Minkäkokoinen tuo säädin on? mm*mm? (Näyttää kuvissa aika suurelta...)
   
 13. peter69

  peter69 Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.09.2002
  Viestejä:
  950
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kävin hakemassa yhden kappaleen Clas Ohlsonilta, hinta heillä on 46.90 e. Laite on ihan Jo-el:in logoilla ja paketissa.

  Laite on ulkoisesti varsin siisti, tumma runko jossa on kaksi isoa metallinharmaata metallipintaa ja välissä tumma raita, jossa IR-vastaanotin. Kuten aiemmin mainittu, laite soveltuu sekä seinäasennukseen että ihan pyödälle, sähköjohdon "väliin".

  Pöydällä ollessaan laitteen maksimikorkeus keskellä on 32 mm, reunoissa n. 25 mm. Itse laitteen koko on 103 mm x 103 mm. Upotettaessa seinään korkeusta saisi 10 mm pois, jos reikä on vain riittävän suuri. Seinäkiinnityksessä saa vähintään millin pois jokatapauksessa ottamalla kumit pois pohjasta.

  Perinteiseen Enston Jussi-himmentimeen verrattuna laitteen mitat ovat enemmän kuin misä Jussissa on per säädin tilaa. Jussi-säätimen nuppi tulee 20 mm seinästä ulos. Onhän tämä selkeästi massiivisempi mutta muotoilultaan kohtuullisen onnistunut ja ei varmastikaan seinällä näytä niin pahalta kuin koko antaa ymmärtää.

  Tuossa on itseasiassa vain yksi kytkin manuaalikäyttöä ajatellen. Hipaisemalla valot saa päälle tai pois, pitämällä kättä pidempään saa valoja himmennettyä tai kirkastettua.

  Ajattelin itse asentaa tuon "väliaikaisesti" yhteen valoryhmään ja katsoa miten toimii käytännössä ja minkälaisen asennuksen saisi. Ryhmiä kun olisi kolme, joka tekee asennuksesta kaikin puolin mielenkiintoisen..
   
 14. peter69

  peter69 Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.09.2002
  Viestejä:
  950
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tunteeko kukaan näiden erilaisten halogeenimuuntajien sielunelämää?

  Eli tällä hetkellä käytössä on Enston himmennin mallia 6513U, josta Enston esite kertoo:
  "Säädin elektronisille pj-halogeenimuuntajille 420VA

  Painokytkin, vaihtokosketin. Toimitetaan varustettuna ... Nimellisjännite: 230 V, 50 Hz. Elektroninen oikosulku- ja ylikuormitussuojaus"

  Dinalightin paketissa on mainittu että laite toimii himmentiminä ja on/off kytkimenä hehkulampuille, 240V halogeeneille ja halogeeneille rautasydänmuuntajilla. Loisteputkille ja energiansäästölämpuille laite toimisi vain on/off kytkimenä.

  Elektronisella muuntajalla varustetulle todetaan että toimisi on/off kytkimenä ja toimivuus himmentimenä on suluissa huomautuksella: Katso muuntajan/liitäntälaitteen ohjeista onko valonlähde himmennettävissä.

  Kytkin Dinalightin normaalin perusvalaisimen (kaksi johdinta in, kaksi johdinta out) väliin ja se toimii siinä kuten pitääkin. Nykyiseen himmentimeen menee vain kaksi johdinta, yksi ruskea ja kaksi mustaa, jotka menevät samaan nastaan ja toinen mustista jatkaa matkaa seuraavaan himmentimeen (toinen halogeeniryhmä).


  Ensimmäinen kysymys on tietysti se, pitäisikö Dinalightin toimia tässä tapauksessa (valot ovat mitä ilmeisemmin pienjännite-halogeenilamppuja elektronisilla muuntajilla)? Valot ovat himmennettävissä mutta johtuuko se sitten tuosta nykyisestä säätimestä vai ovatko muuntajat sopivia myös Dynalightille..

  Toinen kysymys on miten tuo Dinalight pitäisi kytkeä kun (näkyvä) kaapelointi nykyisessä himmentimessä on em. malliin? (Todennäköisesti tarvitsen sähkömiestä jokatapauksessa muutenkin mutta olisi mukava kytkeä himmennin käyttöön kokeeksi ennenkuin niitä hankkii lisää ja maksaa sähkömiehelle käynnistä..)

  Petri
   
 15. peter69

  peter69 Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.09.2002
  Viestejä:
  950
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kytkin tuon Jo-elin himmentimen laatikossa olleeseen käyttämättömään elektroniseen muuntajaan ja 12v halogeeni, ja näyttäisi toimivan ihan mukavasti.

  Eli nyt pitää vain päätellä miten nuo nykyiset sähkökaapeloinnit on vedetty, ilmeisesti nykyinen säädin on vain vaiheessa kiinni ja Dinalight tarvitsee myös nollan.

  Bauhausilla huomasin ihan mielenkiintoisen, radio-ohjattavan saksalaisen himmentimen ja on/off-kytkimen. on/off-kytkin oli upotettavaa mallia eli sen voi laittaa kokonaan piiloon jonnekin, himmennintä oli myynnissä vain pistorasia-versiona.

  Petri
   
 16. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 375
  Saadut tykkäykset:
  68
  Onkohan noita JO-ELin himmennyssarjoja useampia malleja? Nimittäin minulle sanottiin Bauhausista, että heillä on radioaalloilla toimiva setti, joka on pistokkeella rasiaan kytkettävä. Settiin sisältyy yksi vastaanotin ja kauko-ohjain-hinta 22,90€. Lisävastaanottimen hinta 13,90€/kpl. Ei paha hinta-täytyypä ostaa ja kokeilla.

  Ikean setti ei käy minulla kyseeseen, koska kaukossa eikä vastaanottimessa ole muistia. Toinen valaisinryhmä on minulla alakatossa kiinni. Kun kaukon akut otaa lataukseen, katkeaa linkki samalla kaukon ja vastaanottimen välillä! Sitten alkaakin alakaton purkutalkoot, jotta saa taas ohjelmoitua yhteyden kaukon ja vastaanottimen välille. Ei hyvä!

  Muuten Ikean setti on oivallinen, mutta tuollaista ominaisuutta ei voi hyväksyä. Ominaisuudesta näyttää olevan kyse. Sama riesa on molemmissa vastaanottimissa, jotka settiin kuuluvat. Otin yhteyttä Ikeaan ja odotan soittoa sieltä asian tiimoilta.

  Aika ongelmallisia voivat nämä himmennyssetit olla. Kaikki joutuu kokeilemaan, sähköasiantuntijatkaan eivät ole oikein selvillä. Jokaisessa setissä tuntuu olevan jotain yhteensopivaissuusongelmia, jotka tulevat näkyviin vasta käytössä.
   
 17. peter69

  peter69 Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.09.2002
  Viestejä:
  950
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuo Bauhausin radio-ohjattava pistokkeeseen laitettava himmennin ei ole JO-EL:in paketissa vaan joku saksalainen valmistaja.

  Tuo Dinalight on seinä- tai pyötäasennettava himmennin, jolle voi ohjelmoida IR-ohjauksen (up, down, on, off). Lisäksi Joelilla on pyöreä, virtajohtoon matkalle asennettava himmennin tarjolla. Tuo Dinalight on ainakin Vantaan Bauhausissa hiukan oudommassa paikassa kellokytkinten yms. luona, tosin halvemmalla sen saa Clas Ohlsonilta.

  Petri
   
 18. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 375
  Saadut tykkäykset:
  68
  Testasin vielä tuota Ikean settiä. En ollut huomannut, että nuo pienet kanavanumerot häviävät, kun akut otti pois, ei kaverikaan! Kun tutustuin asiaan, huomasin, että kanavanumerot saa palautettua, ensin tuota ei huomannut. Setti siis toimii täysin oikein, kanavat saa palautettua.

  Käyttöohjeet ovat kylläkin jostain syvältä niinkuin usein on. Vääriä tietoja jaellaan, eikä kaikkia asioita edes mainita. Muuten erittäin hyvä setti. Kun asettaa esim. 1 minuutin ajastuksen valoihin, niin tulos voi olla jotain 40-60 sek. välillä. Suhteessa 2 minuutin ajastus on tarkempi, tulos n.1min. 50sek. Tuo kaukon näyttö on hyvä, kun vain siihen tottuu l. tottuu pieniin kanavanumeroihin. Kahden vastaanottimen valot saa kytkettyä päälle yht'aikaa tai erikseen, samoin sammutettua. Ja paljon muuta. :thumbsup: :thumbsup:

  Suosittelen!!
   
 19. Baron

  Baron Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.08.2003
  Viestejä:
  1 911
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko kyseessä tämä paketti? (tuo oli ainut minkä noilta sivuilta löysin..)

  En täysin ymmärtänyt tuota alakaton purkujuttua, onko sinulla siis vastaanotin jossain hankalassa paikassa jemmassa? (Pistorasiassa alakaton takana?)

  Tuo voisi olla fiksu laite, harmi vaan ettei tuosta ole seinämallia (vrt. Dinalight, Univex), kattolampun kytkeminen tuohon menee hankalaksi...

  Niin ja tuohan on kai RF-vehje? (Kuvasta päätellen. Ikean sivuilta kun ei juurikaan teknistä tietoa löydy..)
   
 20. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 375
  Saadut tykkäykset:
  68
  Joo. Kolme spottia olen upottanut 20cm laskettuun alakattoon. Katto tehty pehmeistä levyistä, erittäin hankala purkaa. Kuten totesin, niin ei hätää, käyttövirheestä oli kysymys. Ei vain ole tottunut noin monipuolisiin valonohjaimiin. Oli muuten aika projekti saada kannatus spoteille, melkoista modaamista, kun kaikki upotettavat spotit on tehty koville kattolevyille-ja ohuille. Itselläni tuli 25mm pehmeä muovimassalevy(uusi tuote, käytetään myös lämmöneristeenä ja on tehty käytetyistä limsapulloista). Tämä levy ei ärsytä ihoa. No tuli vähän off topiccia.

  Kyllä, tuosta Koppla setistä olen kertonut. Laadukkain mitä olen nähnyt ja kokeillut ja todella edullinen h.50€. Todellakin RF vehje, ennen ostoa tenttasin henkilökuntaa puhelimitse melkoisesti. Minulla kun ei käy tuon alakaton vuoksi IR-ohjain.

  edit:minullakin on katosta purettu kruunurasiat ja laitettu tavallinen pistorasia, toinen jopa 4-osainen:1 rasia 3 spotille, toinen tähtitaivas koristevaloille, kolmas sähköiselle screenille ja neljäs jää varalle. Rasiaan vaan tulee vastaanotin ja siitä 15cm kalustejohdon pätkä valaisimeen, ihan simppeliä ja siistiä!!