Hifimaailma lehden dipolisubi

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse' , aloittajana Imh, 21.04.2010.

 1. Imh

  Imh Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.01.2010
  Viestejä:
  21
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lukaisin tänään kirjastossa uuden Hifimaailma lehden ja huomioni kiinnittyi mielestäni tosi "ohkaiseen" juttuun dipolisubin "tee se itse" mallista, jossa ei liikoja esitelty lopullista rakennetta tai muutenkaan KO laitteen käyttötarkoitusta yms. asioita. Tuo juttu ei oikein antanut hyvää kuvaa KO lehden tasosta (en ole vakilukija, joten en tiedä kuinka paljon eri juttujen taso vaihtelee lehdessä).

  Mitä mieltä porukka täällä on, saako kahden SLS 12" elementin dipolisubilla mitään elämyksiä elokuvaan, vai onko kyseessä pelkästään musiikin kuunteluun soveltuva alimpien taajuuksien tehostaja?

  Jos KO laite toimii edes jotenkin elokuvien kanssa, niin sen kustannukset huomioiden se olisi mielenkiintoinen laite, kaksi SLS elementtiä ja Hypex 1.2 kun ei paljoa kimpassa kustanna... :hitme:
   
 2. LasseS

  LasseS Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.07.2005
  Viestejä:
  858
  Saadut tykkäykset:
  0
  Dipolissa on varsin hyvän kuuloinen bassotoisto, mutta sen esiin saaminen vaatii kohtalaisen ison (ruman) baffelin ja/tai paljon kartiopinta-alaa. Bassotoisto on nopea ja sävykäs sekä herättää vähemmän huonemoodeja kuin monopoli subbari.

  Kartipinta-ala tuossa kaavailemassasi dipolisubissa ei riitä elokuvakäyttöön. 100 x 100 cm kokoinen baffeli voisi toistaa (Edgellä simulaatiosta vedetty arvio) arviolta 40 hertsiin huoneesta ja sijoituksesta riippuen, mutta äänenpainevarat ovat melko pienet.

  Rakennetta voisi tehostaa pitkillä siivekkeillä tai tekemällä U-bafflen.

  Tee mielummin dipoli-linjalähde-subbari? Eli esimerkiksi 200cm x 50cm kokoinen baffeli, johon laitetaan niin monta halpaa 12" elementtiä kuin mahtuu(=6kpl). Taka-aallon näkemää baffelin leveyttä lisätään esimerkiksi 30cm syvyyksisillä siiveikkeillä molemmin puolin baffelia, sekä baffeli asetetaan lattiaa vasten (ei siis millekkään jaloille), joka oikosulkee yhden taka-aallon reitin baffelin etupuolelle. Siivekkeet tukevoittavat rakennetta samalla, mikä on bonusta, sillä baffeli tuppaa tärisemään vaikka mitä tekisi.

  Esimerkiksi Europe Audiosta näyttää löytyvät 25 euron Dayton Audion 12" elementtejä. Kuusi tällaista siis suurin piiretin saman verran kuin 2 kappaletta SLS:iä. Periatteessa käy mikä tahansa elementti, jossa Qts-arvo on suurempi tai yhtä suuri kuin 0,4 (mitä suurempi sen parempi dipolissa). Olisihan se iso, mutta luultavasti antaisi rahoille paljon vastinetta.
   
  Viimeksi muokattu: 21.04.2010