HDMI - saako kytkeä lennossa?

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Boah, 20.12.2011.

 1. Boah

  Boah New Member

  Liittynyt:
  27.01.2004
  Viestejä:
  58
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tervehdys,

  kyseessä minulle uusi liitäntä joka löytyy vasta pöytäkoneesta, läppäristä ja telkusta. Etenkin läppäri on tarvetta kytkeä satunnaisesti telkkuun, joten voiko tuon tehdä turvallisesti 'lennossa'?

  Jostain luin keskustelua, jossa mainittiin vaarasta ainakin jos käytössä ei ole maadoitettuja pistorasioita. Telkku on tässä tapauksessa suojaeristetty, kuten myös läppärin muuntaja. Pöytäkone luonnollisesti on maadoitettua mallia, asunnossa tosin on maadoitetut pistorasiat. Kyseessä 'oikea' maadoitus (TN-S), ei nollaus.

  Olisin kiitollinen jos joku antaisi varmaa tietoa asiasta, vielä en ole uskaltanut kytkeä noita kuin sammutettuina.
   
 2. PhillyNott

  PhillyNott Member

  Liittynyt:
  24.05.2007
  Viestejä:
  553
  Saadut tykkäykset:
  12
  Vastataan nyt vaikka en asiantuntija olekaan. Ehkä juuri siksi meillä on läppäristä temmottu hdmi-piuhaa surutta irti ja laitettu takaisin koneen ollessa päällä ilman mitään ongelmia. Päin vastoin, meillä ei tahdo tv välillä tunnistaa läppäriä, mikäli molemmat eivät ole päällä. Tämä ei tietysti tarkoita, ettei vauriot olisi silti mahdollisia. Odotellaan siis asiantuntijoiden vastauksia...
   
 3. ALeC

  ALeC New Member

  Liittynyt:
  17.01.2011
  Viestejä:
  62
  Saadut tykkäykset:
  0
  En asiantuntija ole kuin myös, mutta kokemuksesta sanon, että turvallista on! 2-3 vuotta kytkenyt läppärin HDMI:llä kertaakan sammuttamatta läppäriä/TV:tä, eikä vielä mitään vikaa ilmennyt!
   
 4. JS83

  JS83 Active Member

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  2 563
  Saadut tykkäykset:
  0
  5 vuotta kytketty edes takaisin ja kaikki laitteet vieläkin ehjiä. Eli turvallista on!
   
 5. Groke

  Groke D'oh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  18.08.2005
  Viestejä:
  2 734
  Saadut tykkäykset:
  1
  Olennaista tässä on, että johtaako käytetty kaapeli sähköä. Ja HDMI-kaapelihan tietenkin johtaa. Siksi sopivan ikävissä olosuhteissa voidaankin aiheuttaa tahattomasti sähköisku laitteiden välillä. Riippuen tietenkin siitä mitä kytketään, mihin kytketään ja minkälaisessa sähköverkossa kytketään. Potentiaalisin ongelmapari lienee verkkovirtaan kytketty PC, joka kytketään AV-vahvistimeen, televisioon tms. laitteeseen jollain sähköä johtavalla kaapelilla.
  Eli hyvällä tuurilla käytännössä täysin merkityksetön asia, huonolla tuurilla kertalaakista laite tai ainakin käytetty inputti menee mykäksi.

  Optinen kaapeli olisi yleispätevämpi ja varmempi, mutta perinteisen S/PDIF:n optisen version (TOSLINK) kautta ei valitettavasti saa edes HD-ääniä tai monikanavaista PCM-ääntäkään siirrettyä. Koska kaista ei vain riitä. Kenties HDMI:n seuraaja on optinen, varsinkin jos ongelmia ilmenee riittävän paljon.


  En kuitenkaan ole asiaan tarkemmin tutustunut, joten en tiedä yhtään sanoa, että onko HDMI-liitännöille speksattu jonkunlaiset pakolliset minimisuojaukset jännitepiikkien, potentiaalierojen yms. varalta. Toivottavasti on. Se kyllä tuntuu lupaavalta, että en ainakaan näin yht'äkkiseltään muista juurikaan kuulleeni kytkennän yhteydessä mykistyneistä HDMI-inputeista. Mutta tuo ei kuitenkaan ole sitä kaivattua varmaa tietoa.
  Joten siksi ainakin itse kytken - optisia kaapeleita lukuunottamatta - kaikki verkkovirralla käyvät laitteet toisiinsa niin, että niiden virrat on kytketty pois. Siis ihan vain varmuuden vuoksi. Varsinkin jos on esim. uusi ja kallis AV-vahvistin kyseessä.

  Akuilla tai pattereilla käyvän laitteen, kuten vaikkapa kameran tai läppärin, minäkin kytken huoletta vaikkapa AV-vahvistimen etupanelissa olevaan HDMI-liitäntään laitteita sammuttamatta.
   
 6. Maverick

  Maverick New Member Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kotelon ulkopuolella sijaitsevat dataliittimet missä ei ole ruuvikiinnitystä, saa yleensä kytkeä vauhdissa. Sääntöön on kuitenkin poikkeuksia, kuten PS/2 -liitin.

  HDMI on USB:n ja Firewiren sukulainen, dataliitäntöjen uutta sukupolvea. Erittäin lennossa liitettävä tapaus.
   
 7. Boah

  Boah New Member

  Liittynyt:
  27.01.2004
  Viestejä:
  58
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos vastauksista. Kyllä tällä perusteella läppärin ainakin uskaltaa lennossa telkkuun heittää kiinni.
   
 8. uppiskuppis

  uppiskuppis Active Member

  Liittynyt:
  04.04.2006
  Viestejä:
  1 011
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kohta 9 vuotta olen työkseni kytkenyt erillaisia av-laitteita yhteen. Koskaan en ole sammuttanut sähköjä niistä ja mitään ei ole hajonnut.