Genelec-ketju

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana johannesk, 16.12.2009.

  1. uglysam

    uglysam Guest Guest

    Liittynyt:
    17.09.2014
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terve!
    tarviisin pikaista neuvo viisaammilta,
    eli olen ostamassa käytettyä Cambridge Audio DacMagic Plussaa joka on kuulema täysin toimivassa kunnossa, paitsi jostain syystä usb2-moodia ei saa kytkettyä päälle.
    mistähän tämä vika voisi johtua?

    kiitos!
     
  2. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 978
    Saadut tykkäykset:
    339
    Mun mielestä mielenkiintoisempi vertailupari on 8320A vs 8030B. Hintaluokka on sama, mutta ominaisuudet eroavat. Tosin en ihmettele, jos 8320A:n katuhinta vielä putoaa.
     
  3. aapol

    aapol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    Genelecin hinnoittelussa noin suurin piirtein yhtä kokoa pienempi DSP kaiutin maksaa saman verran kuin tätä DSP kaiutinta yhtä kokoa suurempi analogiamalli (tätä vertailua ei luonnollisesti voi enää tehdä malliston äärilaidoissa, kun ei ole verrokkeja). Hinta DSP-ominaisuuksille on mielestäni aika kova ja luulen, että DSP-kaiuttimissa on paremmat katteet. Valintojen maailma DSP vai yhtä kokoa suuremmat samalla rahalla noin suurinpiirtein.
     
  4. aapol

    aapol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    Yhtä hyvin sen voi tehdä GLM softalla ja erillisellä laitteella, jolle kertoo, että toisessa päässä on 8050 tai 8350 ja digi-inputeilla varustetut voisivat kertoa sen varmaan muutenkin ja ehkä analogisestakin saisi haisteltua. Itse DSP piiristö ei tarvitse muutoksia (kaiutin kohtaset hienosäädöt softalla, jota ei tietenkään tarvita kuin tallennusvaiheessa joko erilliseen laitteeseen tai suoraan kaiuttimeen, kuten nyt).
     
  5. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kyse nyt ei ole ihan samasta asiasta, mutta Anthemilla näin:

    Audioholics: Are there any plans to offer ARC as a stand-alone product/solution or only bundled as part of an AVR/pre-pro? I know you have the perfect bass kit as an option but that's bundled only with subs.

    Nick Platsis: Bundled only. A standalone unit would in essence be a prepro without digital inputs, video capabilities, and sales volume. The ADCs (at least eight channels' worth in this case), DSP, DACs, level control, power supply, chassis, electrical certifications, production, marketing, etc. would still be required and regardless of the bill for all this, the thought of inserting additional A/D and D/A conversion stages between preamp and power amp doesn't sit well among purists.


    Eiköhän Genelecilläkin mennä sen mukaan, että tehdään tuotteita, mihin heillä on osaamista ja markkinoilla on kysyntää.
     
  6. aapol

    aapol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    Niin Anthem lähtee täysin vastakkaisesta suunnasta eikä valmista kaiuttimia. On alalla silti toimijoita kuten DSPeaker. Genelecillä on myös tuo AD9200. Tavallaan näen Genelecille ihan hyvän raon tuoda Pre/Pro:n perään huonekorjain joka sitten on kytköksissä Genelecin kaiuttimiin. Genelecillä on jo tuo kaikki osaaminen. Zipman on maininnut, että tuollainen huonekorjain olisi kallis. Mutta yritäpä löytää edullista Pre/Pro:ta jossa XLR-lähdöt tai jopa digitaaliset AES-EBU lähdöt kotiteatterisetuppiin Geneleceihin yhditettävissä, modernit codecit ja porttiversiot. Ei ole helppoa eikä halpaa. Mielestäni tuossa välissä on tilaa ja todennäköisesti myös kysyntää, joskaan mikään massamarkkina tuo ei ole. No Genelec on muutenkin jossain määrin niche-tuote.

    Tuote 1 (eri variaatiot eri määrällä kanavia mahdollisesti tai sitten vaan 1):

    Analog Pre-Pro XLR -> XLR Genelec huonekorjan (AD -> prosessointi -> DA) -> XLR -> XLR Genelec analoginen kaiutin

    Tuote 2:

    Digital Pre-Pro XLR -> XLR Genelec huonekorjain (AES/EBU -> prosessointi -> AES/EBU) -> XLR -> XLR Genelec digitaalinen kaiutin (missä ei huonekorjausta AKA halvempi)

    Lisäksi Genelecillä on tuo small environment tuote, joka vastaa aika lähelle Tuote 2:sta, mutta siinä homma hoidetaan Subwooferiin integroiden.

    Tuote 3:

    Muuten sama kuin Tuote 1, mutta Subwooferiin integroituna.

    Nämä ovat ilmaisia vinkkejä ja tuotekehitysideoita. Kyllä asiakkaita kannattaa kuunnella. Voisi joku muukin tuollaista haluta. Tai sitten ei. Kuka tietää etukäteen. Nauroihan se Vanjokikin iPhonelle etukäteen ja varmaan kaikki markkinatutkimukset olisivat näyttäneet, että "no can do", ehkä niche tuotteeksi.
     
  7. Mokkula

    Mokkula Guest Guest

    Liittynyt:
    27.02.2015
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Rupesi kiinnostamaan nuo Genelec 8330A aktiivikaiutinpari + GLM 2.0 paketit niin mitä tarvitsen noiden lisäksi nauttiakseni musiikista tietokoneen kautta?
     
  8. Jani_p

    Jani_p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.09.2005
    Viestejä:
    312
    Saadut tykkäykset:
    2
    Sopiva kaapeli kaiuttimien ja äänikortin välille, soitto-ohjelma ja hyvä piisi :)
     
  9. Mokkula

    Mokkula Guest Guest

    Liittynyt:
    27.02.2015
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kovasti tässä yrittänyt perehtyä tuohon kalibrointi/liittämis prosessiin, mutta ei meinaa saada tolkkua vieläkään koko kokonaisuudesta. Osaisiko joku kertoa aloittelijalle mitenkä toimitaan alusta loppuun kun käytössäni on Cambridge Audion DacMagic Plus?
     
    Viimeksi muokattu: 28.02.2015
  10. MmmmM

    MmmmM Guest Guest

    Liittynyt:
    28.02.2015
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
  11. MmmmM

    MmmmM Guest Guest

    Liittynyt:
    28.02.2015
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Dac olisi tuossa laitteistossa vähän ylimääräisenä, kun kaiuttimiin kannattaisi syöttää signaali suoraan digitaalisena. DacMagicissa on toki digi-outputit, mutta vaatii väliin vielä impedanssisovittimen, koska Spdif-lähdöstä ei saa suoraan AES/EBU-yhteensopivaa signaalia kaiuttimille. Analogisena vedettynä tietty onnistuu, mutta silloin tulee ylimääräinen DA/AD-muunnos signaaliketjuun. Yksinkertaisin tulee kun hommaat äänikortin tai USB-interfacen josta löytyy AES/EBU-liitäntä ja siitä sitten signaali kaiuttimille.
     
  12. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Mikäli ei löytynyt, niin täällähän se instagramissa oli.

    Ps. Aiemmin tässä ketjussa eräs 8260A käyttäjä mainitsi, että digitaaliset Genet ottavat nätisti sisäänsä tavallista S/PDIF signaalia, eli suunnilleen mistä tahansa kotilaitteen coaxista pitäisi onnistua. Erillinen äänikortti tai impedanssisovitin on tarpeen vasta pidemmillä kaapeleilla (harvemmin varmaankaan olohuoneympäristöissä tulee niin pitkiä vetoja, että olisi tarvetta).
     
  13. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Genelecin omassa youtubessa on kattava ohje (prosessi on uudellakin versiolla pääpiirteissään sama).

    Lyhyesti tiivistettynä (kuva liitännöistä auttamaan hahmotusta):
    Ohjausverkko kalibrointia varten: GLM-ohjausboksi kiinni tietokoneeseen -> Mikrofoni kiinni ohjausboksiin -> Verkkokaapeli ohjausboksista ensimmäisen kaiuttimen ensimmäiseen RJ45 liittimeen -> Verkkokaapeli ensimmäisen kaiuttimen toisesta RJ45 liittimestä toisen kaiuttimen ensimmäiseen RJ45 liittimeen (ketjustusta toistetaan niin monta kertaa kuin kaiuttimia on).
    Ohjausverkkoa käytetään asennuksen aikana mittausten tekemiseen ja korjaustiedostojen laskentaan. Korjaustiedostot voi tallentaa kunkin kaiuttimen omaan muistiin, joten verkon voisi periaatteessa purkaa asennuksen jälkeen pois. Myöhemmin asetuksien muuttaminen edellyttää kuitenkin ohjausverkon uudelleen kytkemistä. Myös GLM:n kautta tehtävä volumesäätö edellyttää että verkko on jätetty paikalleen.
    Jos setissä on SAM-sarjan subbari, niin ohjausverkko kierrätetään myös sen kautta.


    Digitaalinen input-signaali: Äänikortista digitaalinen ääni ensimmäisen kaiuttimen DIGITAL IN nimettyyn XLR inputiin -> Ensimmäisen kaiuttimen DIGITAL THRU liitännästä toisen kaiuttimen DIGITAL IN liitäntään.
    Yksi AES-kelpoinen XLR-kaapeli kuljettaa kerrallaan kaksi kanavaa digitaalista ääntä. 2.0 systeemissä pärjätään siis yhdellä "ketjutetulla" kaapelilla.
    Jos setissä on SAM-sarjan subbari, niin digiääni viedään ensimmäisenä äänikortilta subbarin INPUT 1 liittimeen ja sen OUTPUT 1 liitännästä ensimmäiselle kaiuttimelle.


    Analoginen input-signaali: Äänikortin vasemmasta kanavasta XLR kaapelilla vasemman kaiuttimen ANALOG IN liitäntään. Äänikortin oikeasta kanavasta XLR kaapelilla oikean kaiuttimen ANALOG IN liitäntään.
    Ohjausverkko ja asennus tehdään analogi-inputin kanssakin ihan normaalisti. Digitaaliset huonekorjaukset, etäisyydet jne, sekä GLM-verkon kautta tehtävä volumesäätö toimivat normaalisti. DAC on siellä välissä ylimääräisenä lenkkinä, koska kaiutin digitoi kuitenkin kaiken sisään menevän signaalin. Kannattaakin pyrkiä käyttämään digitaalista inputtia jos siihen on mahdollisuus. Digisarjan subbarit eivät voi käyttää analogista input-signaalia ollenkaan.
     
  14. Jussi.Mielonen

    Jussi.Mielonen Guest Guest

    Liittynyt:
    01.07.2007
    Viestejä:
    282
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hinta on aika suhteellista luonnollisesti, toiset maksaa autosta 500e, toiset 100ke.
    Ei se dsp autuaaksi tee, toiset vannoon sen nimeen, toiset taas ei.. uskoisin että monessa tapaa varmaankin aiheuttaa närästystä muualla kun tottuu tasapainoiseen sointiin himassa.

    Tämähän olisi aika "helppoa" jos olisi vain yksi ohjenuora musiikin toistossa, mutta toinen tykkää tytöstä, toinen äidistä.
    Helpoin keino lienee hakea kuunteluun ko.setti, ajaa tarvittavat korjaukset ja sen perusteella muodostaa oma käsitys asiasta.
     
  15. aapol

    aapol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    On myös olemassa uskollinen joukkio, joka ei tykkää Genen toistosta ollenkaan. Osa heistä on jopa omistanut joskus Genelecit. Sitten iso osa sanoo, että he kuuntelevat musiikkia eivätkä kaiutinta ja käyttävät säästyvät rahat vaikka matkusteluun.
     
  16. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Jos haluat kuulla musiikin alkuperäisenä, niin silloin erityisesti tulisi pyrkiä mahdollisimman neutraaliin toistoon. Muutoinhan kuulet vain "musikaalisen" (tuntuu olevan joku yleistermi kuvaamaan toistoa satunnaiseen suuntaan värittäviä kajareita) häröpallokajarin värittyneen, vääristyneen ja muunnellun mielipiteen musiikista. Vaihtamalla toisenmerkkiseen häröpalloon muuttuu väritystulkinta taas johonkin toiseen suuntaan. Tällöinhän nimenomaan selkeimmin kuullaan se kaiuttimen vaikutus, joka häivyttää alkuperäisen musiikin johonkin taustalle. Täysin käsittämätöntä touhua tuollainen.

    Tarkasti mikitetty ja huonekorjattu monitorointikaiutin (merkkejä on toki olemassa muitakin kuin G) antaa jokaisella kuuntelukerralla ja lähes jokaisessa kuunteluhuoneessa mahdollisimman lähellä oikeaa alkuperäistä äänitettä olevan tulkinnan. Silloin kuullaan alkuperäinen musiikki ilman kaiuttimen vaikutusta. Tämä edustaa tasan päinvastaista suuntaa kuin "musikaaliset harrastekaiuttimet", jotka pyrkivät tahallaan vääristämään toistoa mahdollisimman kauas alkuperäisestä musiikista.

    Provoa, mutta niin oli omakin viestisi.
     
  17. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 759
    Saadut tykkäykset:
    325
    Siinä kuullaan miksaajan ja loppukädessä masteroijan näkemys musiikista. Alkuperäistä musiikkia kuulee livenä, mielellään ilman vahvistusta (ja täten taas miksaajan näkemystä).

    Itse omistan Genelecit, koska niillä monenlainen musiikki soi kuunneltavasti. Hyväsoundinen levy soi hyvillä soundeilla ja paska rehellisesti paskana. Hifi-kaiuttimissa ärsyttää nimenomaan äänen värittyneisyys, joka joskus tekee paskasta soundista aivan ripulia.

    Jos jälkimmäisellä viitataan Genelecien vaihdosta ns. hifi-kaiuttimiin, on väite varsin kummallinen. Hyvä DAC/eturi & Gene -kombo on aika vaikea lyödä vahvistin & passiivinen hifi-kovaääninen -kombolla samassa hintaluokassa.
     
    Viimeksi muokattu: 01.03.2015
  18. aapol

    aapol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    Kun muusikoilta kysytään, että millä he kuuntelee musiikkia, niin usein vastaus on, että jostain ihan perus markettiradiolla ja ettei tulisi mieleenkään laittaa tuhansia kaiuttimiin. Jack White on kehunut Walmartista tms. ostamaansa aivan paskaa kitaraa loistavaksi instrumentiksi. Itselläni on Genelecit, mutta ne on ostettu lähinnä ajatuksella, ettei elämässä tarvitse ostaa kuin yhdet kaiuttimet. Ts. tulee lopulta halvimmaksi. Ja ovat ne hyvät. Ei sitä käy kieltäminen.
     
  19. ukki

    ukki Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.01.2012
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    31

    Pieni lisäys tuohon digi-signaaliin. Liitännän voi laittaa äänikortilta kumpaan kaiuttimeen tahansa, mutta GLM:n oletus on vasen ensimmäiseksi -ei tarvitse ohjelmassa sitten vaihtaa kaiuttimien järjestystä.

    Ps. Vielä lisäys. Muista laittaa dippikytkin kaiuttimen takaa oikeaan asentoon jotta voit tallentaa asetukset kaiuttimiin, mikäli et halua pitää kokoajan softaa päällä -Stand Alone-moodi! Manuaalista löytyy oikea kytkin.
     
    Viimeksi muokattu: 01.03.2015
  20. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 978
    Saadut tykkäykset:
    339
    Pikagooglailulla en löytänyt yhtään tuollaista äänikorttia kohtuullisessa hintaluokassa, mutta sinä varmaankin tiedät sellaisen, kun suosittelit tuollaista ratkaisua?