Epätieteellinen afta/hammastahna kokeilu.

Keskustelu osiossa 'Terveys & hyvinvointi' , aloittajana Maky, 03.10.2005.

 1. Maky

  Maky Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.04.2000
  Viestejä:
  871
  Saadut tykkäykset:
  14
  Jälleen kerran kun afta on kiusannut, niin päätin aloittaa epätieteellisen kokeiluni. Tuosta https://www.dvdplaza.fi/forums/showpost.php?p=495762&postcount=72 ja siitä seuranneesta keskustelusta "innostuneena" :rolleyes: aloitan kokeiluni. Ostan hammastahnaa jossa ei ole sodiumlaurylsulfaattia. Kerron mitä käy. Kutsun mukaan kaikki halukkaat, niin saadaan epätieteellistä tilastoepävarmuutta. Vastaa vain näihin kymysyksiin:

  1. Kuinka usein aftoja on sinulla esiintynyt?
  2. Mitä hammastahnaa käytit ennen?
  3. Mitä käytät nyt?
  4. Auttoiko? Seuraan itse ainakin ½ vuotta.
   
 2. Maky

  Maky Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.04.2000
  Viestejä:
  871
  Saadut tykkäykset:
  14
  1. Mututuntumalla 1/kk, vaikea sanoa, koska jos sattuu sijaitsemaan "sopivasti", niin ei häiritse niin paljon? On ollut kausia, jolloin esiintynyt vähemmän.

  2. Pepsodent 2-teho.

  3. Elmex tarttui kaupasta käteen.

  4. 3.10 testin alku
  28.9 Vuosiraportti, väheneminen huomattamaa. 3 aftaa koko vuoden aikana ja pelkää elmexiä käytin. MUTU = toimii. Koitetaan Sensodyme vitalia seuraavaksi.

  Vuosiraportti 2012: Sensodymellä mentiin 7 vuotta. Nyt käytin jättituubin jotain pepsodenttia ja tulos aftat palasivat 7 vuoden jälkeen. Siirtyy takaisin vitaliin.

  Vuosiraportti 2017: Afta. Eka vuoden 2012 jälkeen. Sensodymellä menee eldelleen.
   
  Viimeksi muokattu: 27.10.2017
 3. JTX

  JTX Käyttäjä

  Liittynyt:
  28.09.2001
  Viestejä:
  5 796
  Saadut tykkäykset:
  14
  Mielenkiintoista. Itseäni aftat kiusaavat ehkä pari kertaa vuodessa. En vaan muista mitä tahnaa tuolloin olen käyttänyt. Tästä lähin käytän siis elmexiä, enkä mitään muuta.

  1. 1-2 krt vuodessa

  2. Pepsodent, Elmex

  3. Elmex

  4. We'll see
   
 4. javir

  javir Guest Guest

  Liittynyt:
  12.09.2004
  Viestejä:
  1 009
  Saadut tykkäykset:
  1
  Hammastahnalla ei ole mitään väliä. Samaa tahnaa olen käyttänyt vuosikausia ja ehkä kerran vuoteen tulee tuollainen näppylä suuhun. Välistä tulee käytettyä muitakin tahnoja (matkoilla jne.) eikä niistä ole mitään haittaa ollut. Avainsana on tietysti siinä että pesun jälkeen huuhdellaan suu hyvin. Ja missään tapauksessa ei käytetä kylmää vettä.

  Omalla kohdalla noiden näppylöiden tulo johtuu aika varmasti "suussa tapahtuvasta kemiallisesta reaktiosta". Eli tyyliin pesen hampaat ja vähän päästä juon lasillisen appelsiinimehua -> ei hyvä. Sama juttu jos vetää tulisempaa ruokaa ja juo päälle vettä. Runsaasti hiilihappoa sisältävät juomat ovat myös omiaan aiheuttamaan noita.

  No, suut ovat erillaisia joten tuskinpa tässä on mitään yhtä ja oikeaa ratkaisua.
   
 5. TA-K

  TA-K Guest Guest

  Liittynyt:
  26.05.2004
  Viestejä:
  147
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä sopisi ehkä pienten sekalaisten kysymysten ketjuun(kin), mutta tyhmänä kysyn (kun en nyt viitsi guuglettaa): Mikä / mitä on afta? :confused:
   
 6. Maky

  Maky Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.04.2000
  Viestejä:
  871
  Saadut tykkäykset:
  14
  Miksi ei kylmää vettä ja miksi ei vettä tabascon päälle? Tuo hiilihappoa sis. juomat? Tuon hyvin huuhtelu voi estää "väärän" hammastahnan haittavaikutukset. Meikäläisen "tyyli" on miehekäs(?) hörppää parikertaa suoraan hanasta menetelmä. :)

  Aftahan on viruksen aiheuttama "kraateri" ja jonkun syy siihen on miksi se siihen juuri nyt ilmestyi? Varmasti niitä on monia, kuten esim jollekkin tulee finnejä kun syö suklaata. Jos joku haluaa ja kokeilee vältää esim hiilihappojuomia, niin kokemuksia vaan tänne.

  Jos hammastahnan vaihdolla pystyy tiputtamaan esiintymistiheyttä, niin jes! YA lehtikin suositteli juuri sellaista hammastahnaa, jossa natriumlayryylisulfaattia.
   
 7. kurdt

  kurdt Guest Guest

  Liittynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  7 255
  Saadut tykkäykset:
  25
  Tuosta suun huuhtelusta sen verran, että minulle hammaslääkäri suositteli että kaksi kertaa suu täyteen vettä, purskutus ja ulos. Sinne olisi kuulemma hyvä jäädä sitä hammastahnaa ilmeisesti pieniä määriä. Itselläni ei nyt ole ollut aftoja pitkään aikaan, mutta olenkin käyttänyt tuota apteekista löytyvää hammastahnaa. Itse olen tosin sitä mieltä, että minulla ainakin nuo aftat liittyivät jotenkin siihen, että päivässä tuli työnpuolesta puhuttua erittäin paljon. Typerältähän tuo kuulostaa, mutta duunin lopettamisen jälkeen ei ole kertaakaan ollut aftaa kun duunissa niitä oli kerran kuukaudessa. Enkä muuten syönyt tai juonut mitenkään eri tavalla kuin nytkään.

  Javirille tiedoksi, että noita aftoja ei tule kaikille ollenkaan. Esimerkiksi parempi puolisko ei ollut ikinä kokenut tai edes kuullut koko aftasta ennen kuin näytin omani ja kerroin miten mukava asia on kyseessä. Joten luulempa, että sinullakin tuo kerran vuodessa näppylä tulee jostain pikku jutusta millä ei ole mitään tekemistä appelsiinimehun tai tulisemman ruuan kanssa :)
   
 8. niiles

  niiles Sugar plum fairy Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.10.2003
  Viestejä:
  3 969
  Saadut tykkäykset:
  1
  Eli stressi saattaa vaikuttaa niiden esiintymiseen suussa yhdessä bakteerien kanssa. :thumbsup:
   
 9. Dentist

  Dentist Guest Guest

  Liittynyt:
  21.08.2003
  Viestejä:
  225
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aftoista sen verran että niiden etiologiaa ei tiedetä. On epäilty viruksia, bakteereja, autoimmuunireatiota, ruoka-aineita jne. Etiologia saattaakin olla monitekijäinen. Afta on muistaakseni yleisin suun limakalvomuutos. Aftan saattaa helposti sekoittaa normaaliin limakalvohaavaan, joka on tullut esim. tökättyä hammasharjalla ikeneen.

  (Lähes) varmana aftojen aiheuttajana ammattikunnan sisällä pidetään mm. hammastahnan sisältämää natriumlauryylisulfaattia (eli sodium lauryl sulfate Lontooksi), joka on vaahtoava pesuaine ja täysin tarpeeton hammastahnassa. Tästä on muistaakseni ihan tieteellinen tutkimuskin.

  Jep. Monet henkilöt pystyvät yhdistämään aftojen synnyn johonkin ruoka-aineeseen, stressiin tai kuukautiskiertoon ja esim. välttämällä jotain ruoka-ainetta ovat kertoneet aftojen vähentyneen.

  Jokseenkin paradoksaalisesti rööki saattaa jopa suojata aftoilta, vaikka tästäkään ei pitävää näyttöä ole.

  Useasti ilmaantuvat aftat, joille ei selittävää tekijää esim. natriumlauryylisulfaatista löydy, saattavat olla yhteydessä joihinkin yleissairauksiin. Kannattanee käydä näyttämässä suuta asiantuntevalle hammaslääkärille, joka osaa tarvittaessa ohjata vaikka sisätautilekurille.

  Ensimmäisenä suosittelisin vaihtamaan hammastahnan vaahtoamattomaan, eli natriumlauryylisulfaatittomaan. Ei välttämättä Elmexiin, vaan johonkin missä fluorina on natriumfluoridi eikä amiinifluoridi. Muistaakseni Salutem merkkistä tahnaa mainostettiin ettei siinä ole mitään ylimääräistä. Muitakin merkkejä on, kuten esim. Yotuel. Lisäksi kannattaa harkita apteekista jotain ns. herkän suun hoitotuotteita.

  Spesifiä hoitoa ei aftoihin siis ole, mutta lekuriltaan voi kysyä jotain paikallista kortisonivalmistetta kuten Aftabia tai Kenacorttia. Tai jopa puuduttavaa suihketta tai voidetta.

  Melkein suosittelisin että harjauksen jälkeen vielä purskuttelisi sitä sylki-tahna-vaahtoa suussa vielä hetken ja vain sylkisi sen pois huuhtelematta suuta. Tuohonkin tottuu.
   
 10. dille

  dille Guest Guest

  Liittynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  1 277
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ennen tuli pestyä jollain Daily-tyyppisillä hammastahnoilla ja aftoja esiintyi mukavan usein. Sitten kun kävin tukussa lähti mukaan tarjouksessa olevia Pepsodent Completejä, jonka jälkeen ei ole yhtään aftaa ollut käytön aikana eli noin 9kk. On vieläpä mukavan makuista.
   
 11. bassfreak

  bassfreak Guest Guest

  Liittynyt:
  02.07.2005
  Viestejä:
  32
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ennen käytin pepsodentin xylitol hammastahnaa ja aftoja oli melkein useita kuussa vaihdoin tuon tuohon apteekin bioxtra hammastahnaan ja nykyisellään niitä on ehkä yksi parissa kolmessa kuukaudessa ja jotenkin tuntuu, että ne myös paranevat nopeammin. Toinen minkä olen huomannut itselläni vaikuttavan noiden ilmaantumistiheyteen on tomaattien syönti. Jos syön tomaatteja aftoja tulee huomattavasti useammin.
   
 12. Maky

  Maky Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.04.2000
  Viestejä:
  871
  Saadut tykkäykset:
  14
  4-kk väliaikakommentti. Aftoja on ollut tasan 1, eli epätieteellisesti arvioituna vähetynyt paljon, elmex edelleen käytössä ja siinä pysytään kunnes toisin todistetaan.
   
 13. niiles

  niiles Sugar plum fairy Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.10.2003
  Viestejä:
  3 969
  Saadut tykkäykset:
  1
  Minulla on ollut aftoja tähän ketjuun kirjoittamisen jälkeen vain kerran. Joulunaikana tuli ehkä harvemmin pestyä hampaita ja syötyä enemmän makeita herkkuja niin silloin iskivät. Parissa päivässä häipyivät kun alkoi normaalirytmi. Olen käyttänyt pelkästään Pepsodentin ns. terapeuttisia hammastahnoja (Complete, Complete White jne.). Euron hintaiset hammastahnat lähti roskiin.
   
 14. anttha

  anttha Uusi jäsen

  Liittynyt:
  16.01.2006
  Viestejä:
  415
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sensodyne vital(kultainen etiketti) ei ole tota vaahdotusainetta, aftojen tulo loppu kun sen käytön alotin. Sinises ja hopeises Sensodynes on sitä afta-aiheuttajaa.
  Vihlonnat lähtee Sensodynen kans samal. Apteeekis voi olla vitosen marketis vähä pääl 3 egee/tuubi.
   
 15. Kalza

  Kalza Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.11.2002
  Viestejä:
  2 844
  Saadut tykkäykset:
  3
  Eiköhän mikä tahansa vaahtoamaton hammastahna auta aftojen lähtöön.

  Mulla oli hammaslääkärin mukaan pahimmat aftat mitä hän on ikinä nähnyt. Kivoja useamman sentin mittaisia aftoja ilmaantui yhtäkkiä useampikin, en tiedä yhtään mistä mahtoi johtua. Lääkäri ei melkeen uskaltanut edes katsoa suuta kun pelkäsi että ne sattuvat niin paljon ronkittaessa että multa lähtee taju. Mutta kaipa siihen kipuun oli jo turtunut ja oli ihan sama siinä vaiheessa enää mitä niille tehtiin :)

  Parodontax-nimisellä tahnalla ja parilla aftabilla nuo aftat kuitenkin lähtivät todella nopeasti, viikon päästä ei ollut oikeastaan mitään jäljellä. Parodontax saa siis ainakin multa täydet pisteet tehokkuudesta, mutta maku onkin sitten vähän erikoisempi. Kyllä siihenkin yllättävän nopeasti tottui, mutta alkuvaiheessa ei kyllä pitänyt hampaidenpesuja päivän huippukohtina :rolleyes:

  Sensodynen Vital on kuulemma myös melkein yhtä hyvää tahnaa ikenien ja aftojen hoitoon, ja makukin on parempaa. Kiva kun sai hammaslääkäriltä noita testituubeja niin pääsee testailemaan makujakin! Myös Sensodynen Pro-emalj -tahna on hyväksi koettu, mutta se onkin taas enemmän suunnattu todella kuluneille ja vihloville hampaille, jollaiset minulla jostain kumman syystä on. Liikaa appelsiinimehua tainnut juoda pienenä :)

  Nykyään siis käytän välillä Pro-emaljia ja Parodontaxia ja asiat suussa ovat 100 kertaa paremmin kuin ennen(suuvesi ja hammaslankakin ovat tulleet vielä noiden lisäksi käyttöön) :thumbsup:

  Paluuta Pepsodentin ja Colgaten halvimpiin tahnoihin tai muihin vastaaviin ei mun osalla tule enää ikinä tapahtumaan.
   
 16. DVB-G

  DVB-G Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  En käytä tahnoja, moneen vuoteen en ole käyttänyt. Hammasharjalla ja vedellä pesen leegot. En puhu nyt DVB-T-leegoista.

  Lopetin, kun suu ei kestänyt etenkään niitä monitehotahnoja, jotka "pitävät suun puhtaana puoli vuorokautta" tms. Liian pahoja myrkkyjä niissä oli.

  Infektioterveys parani kun luovuin tahnoista ja asunnon+itseni liiasta pesemisestä. Ei ole ollut moneen vuoteen flunssia tai muitakaan kuume/kurkku/keuhkotauteja, vaikka niistä kärsin muinoin useita kertoja vuodessa. Eli kun kämpässä vallitsee monen vuoden paksut pölykerrostumat ja menen itsekin suihkuun kerran kuukaudessa tai harvemmin, pysyn terveenä.

  Liika hygienia tappaa kehoa suojelevan puolustuksen. Siitäs saatte senkin pahalta haisevat (=hajustetut) kemikaalien suurkuluttajat, olkaa kipeinä kun niin haluatte. Syy on puhtauskemikaaleissa ja pöpöjen pois pesemisessä. Pöpöjä tarvitaan. Paijatkaa pöpöjänne, ne tykkää kun niitä paijataan. Samalla loppuu/vähenee infektioihin sairastuminen.
   
 17. Biini

  Biini Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.02.2003
  Viestejä:
  581
  Saadut tykkäykset:
  8
  Palautellaanpas aihetta takaisin muistiin. Aftoja putkahtaa aina korkeintaan vain yksi, mutta taukoa ilmestymisien välillä on nykyään ollut enää ehkä n. viikko ts. aftoista on tullut jatkuva vaiva :/ Tämä on jatkunut viimeisen puolen vuoden ajan!

  Hammastahna Elmex ei ole auttanut...ei tipaton tammikuukaan, joten baareista en luovu :p Lääkäri teki perus verikokeet, muttei löytänyt merkkejä esim. puutostiloista.

  Noh, nyt alkaa kova kuuri, ei sitrushedelmiä, kolajuomia tai tomaatteja 'testijakson' ajaksi. Prkl jos vielä ilmaantuu niin ne poltan suolalla irti :hitme:

  Kyllä tuon aftojen kivun kestää, mutta ei tätä väsynyttä oloa jota ne aiheuttavat. Myös kielenpäähän ilmeentynyt afta heikentää tehokkaasti puhekykyä.

  Voisiko auringonvalon puutteella olla asian kanssa tekemistä?
   
 18. Maky

  Maky Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.04.2000
  Viestejä:
  871
  Saadut tykkäykset:
  14
  Pitää itsekkin updatea laittaa. Sensodyne Vital on käytössä nyt. Aftat hävisivät minulla suurinpiirtein kokonaan (ei uusia aftoja viime päivityksen jälkeen). Vaihdos elmexistä vitaliin ei vaikuttanut tilanteeseen.
   
 19. Burana

  Burana Käyttäjä

  Liittynyt:
  12.10.2001
  Viestejä:
  1 036
  Saadut tykkäykset:
  10
  Täältä ääni myös Parodontaxille. Maistuu aluksi pahalta, mutta makuun oppii viimeistään parissa viikossa kun aamulla ja illalla jynssää puhtaaksi. Plussapuolena myös makuaistin säilyminen, eli hampaidenpesun jälkeen pystyy syömään aamupalan.
   
 20. niiles

  niiles Sugar plum fairy Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.10.2003
  Viestejä:
  3 969
  Saadut tykkäykset:
  1
  Eikös se pidä vasta aamupalan jälkeen pestä hampaat?