Oliko suurikin yllätys nuo voittajat? En katsonut ohjelmaa. Luin, että Marinilta kysyttiin kaikki suomeksi. Sujuvaa ruotsinkielen taitoa ei tarvita Suomessa. Se nyt vaan on kylmä totuus. Yksityisellä puolella ei ole mitään tuollaisia vaatimuksia ainakaan manner-Suomessa. Suosittelen työn tekemistä jossakin yksityisessä firmassa. Kuntien ja kaupunkien hommista en tiedä. Saattavat vaatia vaikka saamenkielen taitoa. Olen työskennellyt noin 20 vuotta ruotsalaisten kanssa. Edes niiden kanssa ei tarvita ruotsia. Englannilla tullaan erittäin hyvin toimeen.
Viime vaaleissa hylättiin noin 18000 ääntä eli noin 0,6% kaikista äänistä. Ihmeen hyvin porukka osaa kirjoittaa numerot ymmärrettävästi, eikä Aku Ankkojakaan kovin moni äänestä. Ei vieläkään tiedä, mitä puoluetta äänestäisi tahi ehdokasta. No tehdäänpäs toinen vaalikone...
Noh, jos kirjoittelee jotain "hauskaa" äänestyslappuun, niin ei sitä näe kuin muutama vaalitoimitsija. Lähinnä siinä hukataan sekä äänestäjän, että vaalitoimitsijan aikaa. Tuolla tavalla luonnehäiriöisiä tai "huumorintajuisia" äänestäjiä lienee kuitenkin melko rajallinen määrä.
Jotenkin kuulostaa vähän sille, että vaalikoneet on huonoja, jollei ne vahvista omaa valmista ennakkokäsitystään siitä mitä puoluetta ja ehdokasta äänestäisi. Sitten ei kuunnella vaalitenttejäkään, jottei oma ennakkokäsitys kyseenalaistuisi niidenkään vuoksi. Useimmiten on kuitenkin niin, ettei ihan täydellistä ehdokasta tai puoluettakaan löydykään. Aina on jossain asiassa jotain eroavaisuutta omiin ajatuksiin tai arvoihin. Sitten pitää miettiä sekin vielä, että antaako äänensä sellaiselle, jolla on jo eduskunnasta kokemusta omaava vai uusi katsomattomampi kortti. Ja lopulta ääni annetaan kuitenkin puolueelle tai vaaliliitolle. Minusta tuntuu, että moni äänestää arvojensa perusteella ja yllättävän harva elämäntilanteensa mukaan. Varmasti sitä on tutkittukin, eli tämä ihan mutuiluna. Elämäntilanteen mukaan liikkuva äänestäminen voi olla ihan fiksu periaate. Toki usein ihminen elämänsä varrella muuttuu myös jopa arvoiltaan elämänkokemuksen myötä. Peli on raakaa siinä mielessä, että pienpuolueista on erittäin vaikea nousta eduskuntaan. Niissäkin tenttien perusteella on kuitenkin raikkaita ajatuksia, joita uskaltavat rohkeammin tuoda esille kuin isot puolueet, kun äänien menettämistä ei tarvitse pelätä. Nyt kun alkaa näyttämään siltä, että keskustan kannatus on vajonnut keskisuuren puolueiden tasolle ehkä pysyvämmin, vaalit ehkä Suomessakin alkaa muistuttamaan enemmän vasemmisto-oikeisto-blokkivaaleja. Tällaista asetelmaahan on myös yritetty pedata tällä kertaa ainakin osaltaan. Tietyllä tapaa se selkiyttäisi äänestämistä ja olisi helpommin äänestäjälle hahmotettavissa, mitä on tilaamassa, kun vaihtoehtoa äänestää. Noin ylipäänsä olisin halunnut enemmän kuulla ennen vaaleja siitä, miten talous ihan oikeasti tasapainotetaan, samalla huolehtien hyvinvointiyhteiskunnasta. Ja ennen kaikkea olisin halunnut kuulla rakentavaa yhteistä keskustelua ja yhdessä sopimista siitä, miten tämä iso ongelma yli puoluerajojen ratkaistaan. Olemme nimittäin jälleen kerran rajusti muita Pohjoismaita heikommassa tilanteessa: Alustavia lukuja v. 2022: BKT/asukas 55 225 52 549 46 763 Velka/BKT 33,7 % 32,1 % 73,0 % Rahoitusjäämä/BKT +1,8 % +0,2 % -0,8 % Veroaste 42,7 % 41,5 % 43,2 % Työllisyysaste 76,8 % 77,1 % 73,8 % Lähde: https://twitter.com/SaPakarinen/status/1640986922280427520 Jännät vaalit joka tapauksessa tulossa. Tulosseurantaa varten hankittava popparit ja muut eväät valmiiksi.
Vaalitulos, kaikessa vastenmielisyydessä, on suoraan saatanasta. Virnistelevä Orpo grillillä, ja kurjan arjen valjettua kyykytetyt köyhät ruokajakelun armoilla entistäkin pidemmissä jonoissa. Lähes varmasti entisestään syvenevän elintasokuilun reunalla "tasa-arvo" tulee olemaan enää pelkkä huhu. Kiroan alimpaan helvettiin nuo teeskentelijät ja hyväosaisten nuoleskelijat! Kiljunenhan tuon hyvin kiteytty: "Eri puolten eron hän tiivistää siihen, miten puolueet suhtautuvat leikkauksiin." – "Sen voi pelkistää yhteen lauseeseen: kun me lähdemme puhumaan talouden tasapainottamisesta, niin ero on siinä, leikataanko niiltä, joilla ei ole, vai niiltä, joilla on", Kiljunen sanoo.
Karmea vaalitulos, mutta se oli odotettavissa. Katsellaan rauhassa kuitenkin millainen hallitus maahan syntyy. Siinä voi mennä tovi näistä asetelmista...
Jos muuten vaikka Keskusta, RKP, SDP, Vasemmisto ja Vihreät kieltäytyvät hallitusyhteistyöstä Perussuomalaisten kanssa, niin voisiko olla mahdollista, että Kokoomus joutuisi nöyrtymään kompromissiin muodostamaan hallitusta SDP:n, Keskustan/Vihreiden ja RKP:n kanssa (ilman Perussuomalaisia)? Yksi suora mahdollisuus olisi KOK+PS+KD+LN, mutta en tiedä toimisiko se/menisikö läpi jos se olisi nipin napin vain puolet eduskunnasta... Ei tuolla kokoonpanolla oikein saa enemmistöhallitusta, mikäli Kepu ja RKP molemmat kieltäytyvät tuosta hallituksesta. Myös PS:llä ja Kokoomuksella on omat sumplimisensa eri näkemyksien suhteen.
Iltalehdessä oli hyvä analyysi aiheesta. Pääministeripuolueeksi nousee kokoomus, joten persut eivät voi lähteä sanelulinjalle politiikkansa kanssa. Tämä voi helpottaa hallituksen muodostamista. Iltalehden toimittajat veikkaavat kokoonpanoksi joko Kok+Perus+RKP+KD tai Kok+SDP+Vihr+RKP. Itselleni ennen vaaleja tuo jälkimmäinen oli ensisijainen toive, mutta kokoomuksen ja SDP:n kantoja voi olla vaikea sovittaa yhteen. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/2c73537c-02cc-477e-a51d-753e198e4f20
Meni aikalailla optimaalisesti, vain yksi "suosikki" jäi varamieheksi ja useimmat inhokit (Ano, Rinne ja Yrttiaho) putosivat. Nyt jännitetään enää saadaanko kasaan ihan oikea toimiva hallitus ja vai änkeekö noi yhdet punikit taas mukaan, demareita nimittäin ei saisi päästää mukaan yhtään mihinkään mikä liittyy edes etäisesti rahaan.
Kansanvallan juhlapäivä on näköjään joillekin kovin katkeraa. Jos tämä vaalitulos johtaa siihen, että edes vähennetään syömävelan ottamista ja lisätään työntekoa, niin olen tyytyväinen. Loppukevennys: Westendissä on yksi äänestänyt kommunisteja. Etsintä käynnissä: https://www.hs.fi/nyt/art-2000009489258.html
Kuinkahan katkerana kansanjuhla näyttäytyisi joillekin, jos köyhäinkyykyttäjä kokoomuksen paikalla voittomarginaaliaan otsikoissa paistattelisi vaikkapa vasemmisto? Ajatus syömävelan vähentämisestä ja työn lisäämisestä on jalo, erityisesti kansanosan keskuudessa, jolla jo ennestään on kaikkea liikaa. Yhden totuuden maljapuheissa vain ei koskaan konkretisoidu se, kuinka tuo käytännössä toteutetaan ilman lisäkärsimystä kaikkien heikoimmassa asemassa olevien osalta? Porvarit on pahinta, mitä kuvitella kykenee, kun näillä asetelmilla aloitetaan. Lopputulosta ei ole vaikea aavistella.
https://www.foxnews.com/world/finla...m-race-following-controversial-partying-video Juhlimiselle tuli loppu.
Tää on kyllä erikoista miten tästä uutisoidaan maailmalla. Demarithan kuuluivat vaalivoittajiin saaden 3 lisäpaikkaa eduskuntaan. Ja oli ainoa hallituspuolue joka ei menettänyt paikkoja. Nyt olisi kyllä jo aika pistää/päästää PS hallitukseen niin nähtäisiin mistä PS on valmis tinkimään. Yksin eivät kuitenkaan voi hallitusta perustaa. Nyt päässeet vähän liian helpolla kun ei ole tarvinnut olla vastuussa mistään.
Viimeksi kun Persut pääsi hallitukseen niin koko puoluehan hajosi, heitettyään ensin suunnilleen kaikki vaalilupauksensa roskikseen.
Sitähän se on populististen suunsoittajien kanssa. Jytkyn saaminen vaaleissa vielä sujuu, kun siihen riittää poliittisesti yksinkertaisten ihmisten sumuttaminen puhumalla mitä he haluavat kuulla, mutta siellä hallituksessa pitää ihan oikeasti löytää ratkaisuja asioihin. Sipilän hallituksessa Perussuomalaiset olivat käytännössä suurikokoinen apupuolue. Onhan tämä mielenkiintoista, miten vaalien kaksi suurinta puoluetta, Kokoomus ja Perussuomalaiset aikovat sovitella yhteen hallitusneuvotteluissa agendat "Lisää työperäistä maahanmuuttoa" ja "Vähemmän maahanmuuttoa". Tuohon verrattuna ympyrän neliöiminenkin on helppoa... ...samankaltaisia vastakkaisia pyrkimyksiä on toki muidenkin puolueiden välillä... ...ei ole Orpolla helppoa...
Eikös tuo ole juuri sitä mitä Rinne/Marin tekivät viime vaaleissa + hallituskaudella ja nyt näissä vaaleissa? Ehkäpä niin, että lisää (kouluttautuneita/kielitaitoisia) työperäistä hyötymaahanmuuttoa ja vähemmän sossun tuilla elämään tulevia haittamaahanmuuttajia, joilla matalampi kynnys jengiytymiseen.
Ja ratkaisu Marin ja Andersson populisteilla oli, että ei tehdä mitään ratkaisuja, vaan lainataan miljardi tolkulla rahaa ja tuhlataan sitä kuin Samu Sirkka ilman huolen häivää. Eikö joku näistä ajatusten Tonavan virroista kertonut, ettei velkoja tarvitse koskaan maksaa pois?
Eikös tämä nyt ollut yksinkertaista. Vasemmisto ja vihreät kasasivat äänet demareille odottaen ja toivoen Marinin seuraavaa hallitusta ja ei-vasemmisto halusi Marinin pois. Lopputuloksena vasemmiston ja vihreiden äänet eivät riittäneet, varsinkin kun persut vei keskustankin äänet. Nyt kokoomus tunnustelee hallitusta.