Kait siitä voidaan rahan kiilto silmissä tehdä vaikka quadrilogia mutta uskoisin että toisessa leffassa saadaan kaikki hyvinkin kerrottua. En viitannut niinkään siihen että olisi vielä hirveän paljon kerrottavaa, mielestäni vaan kaikki _merkittävimmät_ asiat on nyt vielä näkemättä. Ja näin toki useimmissa filmeissä(tarinoissa) on, jos näet vain 55% alusta niin no bueno.
Dyyni-kirjoja on yhteensä kuusi Herbertin kirjoittamaa ja postuumeja julkaisuja on vielä kaksi lisää, joten materiaalia riittäisi vaikka Game of Thrones laajuiseen tv-sarjaan. Ensimmäinen elokuva kattaa n. puolet ensimmäisestä kirjasta. Tuleva The Sisterhood tv-sarja puolestaan perustuu ymmärtääkseni kokonaan uuteen käsikirjoitukseen, eikä nojaa Herbertin kirjoihin lainkaan. Sen tapahtumat sijoittuvat ensimmäistä kirjaa edeltävään aikaan.
Ehkä olisi vähemmän paikalla oleville jäsenille pitänyt kertoa enemmän. En siis tarvitse mitään tietoa Herbertin kirjoista tai mistään muustakaan, mikä ei liity tällä hetkellä kyseessä olevaan elokuvaan. Kaikki Suomennetut on hyllyssä ja luettu ekan kerran 80-luvulla, loput joskus, kun kärsivällisyys loppui, joskin nämä "fan-fiction" rahastukset jäivät väliin. Lynch elokuva nähty molempina versiona, TV-sarja nähty ja sen jatko menee jo pidemmälle kuin tuleva elokuva. Tai mistäs sen tietää? Yritin vain kysellä, mahtuuko kaikki yhdelle elokuvalle? Kun se tarina on omalla kohdalla niin loppuun kulunut, että vain haluaa nähdä koko paskan kerralla.
Jos tarkoitat tosiaan kaikkia kirjoja, eihän koko Dyyni-kokonaisuus mitenkään yhteen elokuvaan mahdu jos tarinaa haluaa yhtään kertoa kunnolla. Yhden kirjankin filmatisointi jakaantui kahteen elokuvaan.
En tarkoita kaikkia kirjoja. Yritä vastustaa vastaamista. Olen jo saanut tarvittavan määrän tietoa muilta. Edit. Ohjaaja itse vastaa vielä paremmin: https://www.syfy.com/syfy-wire/denis-villeneuve-wants-dune-part-two-in-theaters-fast Eli kolmaskin voi tulla, mutta olisi jo seuraavasta kirjasta. Kisa elää.
Ajatustenluku ei ole vahvimpia puoliani. Ei kannata kysellä, jos kerran vastaukset on jo saatu. Ensimmäisen elokuvan menestys on ollut siinä määrin hyvä, että toinen osa varmistettiin saman tien. Uskoisin Warnerin haluavan rakentaa Dyynin ympärille franchisen, josta ammentaa useita vuosia, materiaalista ei ainakaan ole pulaa. Dyyni kokonaisuutena ei tosin ole kaikkein helpoiten massaan vetoaa scifiä, joten voi olla että mennään leffa kerrallaan, muutoin olisi varmaankin jo etukäteen kerrottu, että tulossa on elokuvasarja.
Oletan, että postuumeilla tarkoitat niitä kahta tarinan päättävää, jotka poikansa Brian kirjotti Kevin J. Anderssonin kanssa? Kaameaa fanficcia ja jos muka perustuvat joihinkin muistiinpanoihin, niin kummallisen paljon kompuroivat sinne tänne. Sama kaksikkohan on kirjoittanut läjän prequeleita ja midqueleita myös, jos niitä jaksaa lukea.
Niitä juuri, jotka ainakin periaatteessa pohjautuvat Herbertin muistiinpanoihin tai mihin lie puolittaisiin ajatuksiin. Itse en ole niihin tai muihin myöhemmin julkaistuihin sotkeutunut ollenkaan. Kaikki varsinaiset kirjat löytyvät hyllystä.
Näinhän ne väittää, ja sen jälkeen kirjoittavat tekstiä, joka on vähintään ristiriidassa Chapterhouse: Dunen kanssa, jos nyt ei älyvapaata. Ts. jos isä Herbertin oli ihan vaan tarkoitus kirjoittaa seitsemäs ja viimeinen Dyyni, niin mitenkähän paljon on pojan omaa piereskelyä tarinassa, kun se ihan vaan ollakseen jotenkin koherentti vaati kolme prequelia. Vähän vaikea kirjoittaa spoilaamatta, mutta ihan oikeasti, kolmen kirjan verran tarvittiin historiaa alle, että sen tarinan lopetus oli jotenkin ymmärrettävä. Sikäli kun kukaan ei ole edes väittänyt, että alkuperäisellä kirjoittajalla olisi ollut mitään ajatuksia esiosista, niin eiköhän ole aika selvää, että poika kiskoi maine ja mammona silmissä kiiluen sisällön aika pitkälti stetsonista. Tai oikeastaan perseestä. Paremman puutteessa tuli luettua prequelit ja tuo päätös, mutta niiden jälkeen oli sellainen maku suussa, että ne midquelit jäit koskematta. Todennäköisesti onneksi.
Tulipahan tämäkin katseltua tuolta uuden HBO:n kautta. Kuva oli oikein hyvä Dolby Vision Appulatöllössä. Leffa oli aika uskollinen alkuteokselle mitä minä siitä muistan, joten ei ihme että on jaettu kahteen leffaan, josta siihen toiseen saadaan vissiin pakostakin enemmän rymistelyä. Tällaisenaan 3,5/5 T: Vesku
Ensimmäinen elokuva on pohjan luontia, maailman esittelyä sekä Paulin tarinaa ja siten hitaammin etenevää kerrontaa. Seuraava elokuva tulee olemaan huomattavan paljon erilaisempi keskittyen mm. muihin henkilöhahmoihin ja tuoden enemmän toimintaa, vaikka Dyyni ei mitään DC/Marvel scifituubaa olekaan. Ohjaaja Villeneuve on juuri eilen kuvaillut, että seuraava elokuva on "spektaakkeli" ja siinä voi pitää "enemmän hauskaa", kun pohjatyö on tehty ensimmäisessä elokuvassa. Villeneuvella on myös suunnitelmissa kolmas elokuva Dune Messiah -kirjaan nojautuen, mutta sitä ei ole vielä varmistettu.
Tuli katsottua, kun HBO Maxilta onnistui. Tarina ei ollut minulle entuudestaan tuttu. Erikoinen maailma, jossa matkusteltiin tähtienvälisesti, mutta samat hemmot saattoivat käydä sotaa isolta osin ihan teräasemiekoin. Itseäni elokuva piti otteessaan, ja jään mielenkiinnolla odottamaan seuraavaa osaa...
Jos katsoit riitävän tarkasti, varmaan huomasit henkilöiden käyttävän suojaavia voimakenttiä taistellessaan. Niitten ominaisuuksiin kuuluu, ettei niitä läpäistä kuin riittävän hitaalla liikkeellä. Siksi "vanhanaikaiset" teräaseet, kun tuli- ja sädeaseet on näin eliminoitu suurimmilta osin. Siitähän myös mainittiin aika alussa päähenkilön harjoitellessa taistelua. Tosin sinällään ristiriitaisen oloisesti Jason Momoa paineli porukkaa matalaksi aika vauhtia. T: Vesku
No joo. Ei ihmeellinen, muttei huonokaan. Alkuperäiselle oli annettu "2049" päivitys ja tasoiteltu edelläkin mainittuja "rosoja" pois joka ei ainakaan parantanut mielenkiintoa leffaan. Taas kerran, hurja potentiaali vesitetty kauniiksi keskinkertaisuudeksi, että kaikilla on kivaa paitsi jos haluaa tykätä vähän pidemmälle menevistä elokuvista. En usko, että ihan heti tulee katsottua uudelleen. ***/5
Henkilösuojat suojaavat projektiileiltä ja energia-aseilta, muttei "hitaalta terältä". Dyynin maailman historian yksi tärkeimmistä käännekohdista oli "Butlerian Jihad", pitkä ja verinen sota, jossa tuhottiin ajattelevat koneet (eli AI/tekoäly) ja sen ylin taso "konelogiikan jumala" (god of machine-logic). Tämän jälkeen ihminen lopetti sotimisen keskenään ja kielsi edistyneet tietokoneet... en muista tarkoittiko tämä verkottuneita koneita vai kaikkia massiivisella laskentateholla varustettuja laitteita. Ihmisten Imperiumi hallitsee ihmiskuntaa, suuret suvut tärkeitä planeettoja ja tähtijärjestelmiä. Avaruuskilta hallisee valoa nopeampaa matkaamista Navigaattoriensa kautta (jotka taivuttavat avaruutta mausteen avulla (Melange) ja muuttuvat sitä käyttäessään täysin tunnistamattomaksi). Bene Gesserit -organisaatio ohjailee tulevaisuutta mm. kauaskantoisen geeni- ja paritusohjelmansa kautta. Elokuvassa esim. Thufir Hawat on Mentaatti, joka toimii johtajien apuna, poliittisena neuvonantajana, käytännössä "biologinen/orgaaninen tietokone". Joku tietäjä korjannee/lisännee, jos jotain tuli väärin, en jaksanut tarkistaa kuin muutaman asian ja nimen. Näitä kaikkia asioita esiteltiin elokuvassa hyvin hienovaraisesti, samaten kuin Fremenien historiaa ja näkemyksiä (esim. Arrakisilla Palatsissa seinillä näkyvät kaiverrukset ja palatsin taide ylipäätään). Ja arkkitehtuurilla viestitään myös paljon. Elokuvassa ei taidettu nähdä yhtään näyttöä missään vaiheessa... muistanko väärin?
Alkuperäinen oli parempi. Tämä uusi tuntui väkisin venytetyltä, paikoin tylsä ja nykyaikaisen kliininen.
Tulipa viimein katsottua isänpäivän kunniaksi. Pidin kyllä kovasti - paljon lähempänä kirjan tunnelmia kuin aiemmat liikkuvaksi kuvaksi tulkitut versiot, vaikka toki taas oli tapahtumia ja hahmoja karsittu. 4.5/5
Tuli katseltua HBO Maxilta. Kuvanlaatu HD:na oli vähän sii-o-soo, ehkä yksi ongelma lähdemateriaalikin, kun elokuva on lähinnä 100 ruskean sävyllä esittämistä, niin väriliu'ut pykelsi. Pahasti vaikutti elokuvan aikana se, että tuli useasti vertailua vuoden 1984 versioon. Ja kun siihen verrataan, niin itse asiassa tuo Lynchin versio (jos sitä puhtaasti niin uskaltaa kutsua) on monellakin tapaa väkevämmän muistijäljen jättävä. Mm. yliampuvan visuaalisuutensa ja musiikkiensa ansiosta. Zimmerin jyräyksistä jäi mieleen vain se jyrisyttely vaikka tällä kertaa tulikin katseltua niinkin olemattomalla äänentoistolla kuin telkun kaiuttimet. Elokuvana kuitenkin aika jämäkät ****/*****. Odotinko kuitenkin liikaa, ehkä.
BD:ltä pitäisi katsoa tämä: Takakannessa lukee kuvasuhteena "2.39:1, 16:9". Eli kuvasuhde siis muuttuilee tuossakin julkaisussa, ja kuva-alan rajaus kandee tehdä screenillä jälkimmäisen mukaan? - Tjaa, vastaus löytyi pienellä hakemisella: On siis 2.39:1 eikä vaihtele. Hyvä noin minun puolestani.