Dynaudio-ketju

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana johannesk, 23.02.2008.

  1. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miksi vaihtaisit Denonin about saman tason laitteeseen?
     
  2. Tommy-H

    Tommy-H Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.08.2005
    Viestejä:
    1 808
    Saadut tykkäykset:
    0
    AV-vahvistin. Monikanavaa tekisi mieli tulevaisuudessa, tosin vasta syksymmällä, jos kesän jälkeen muutto tulee eteen. Ei tähän huoneeseen monikanavaa saa toimimaan, kun 2ch:kin tekee jo vaikeaa.

    Lähinnä nyt vain puntaroin eri vaihtoehtojen välillä.
     
  3. Ämpyilijä

    Ämpyilijä Guest Guest

    Liittynyt:
    11.01.2006
    Viestejä:
    101
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minun vastaukseni on kaiuttimien hyötysuhde.
    Muistaisin jostain lukeneeni että ns. puntteja tutisuttavat taajuudet ovat lähempänä sataa hertsiä,tähän kun yhdistetään yli 100db/W hyötysuhteen TORVIkaapit niin tässä salaisuus.

    Kuuntele joskus isoja Genelecejä,näillä pääsee hiukan aavistamaan keikkatunnelmaa.
     
  4. Jarkkam

    Jarkkam Guest Guest

    Liittynyt:
    11.03.2007
    Viestejä:
    612
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tehon / kaiutinpinta-alan puutetta kärsit. Eli kun ääni on ilman värähtelyä, niin... joskus elementin koolla ja (kilo)Wateilla on väliä...
     
  5. prodigy

    prodigy Guest Guest

    Liittynyt:
    17.02.2007
    Viestejä:
    743
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juuri näin. Itse asiassa näin juuri Nigthwishin Hartwall-Areenan keikalta mitatun (taajuus,dB) -kuvaajan, niin kovin piikki sijoittuu 80 Hz:n tuntumaan. 30Hz:n kieppeillä olevia taajuksia oli tullut keskimäärin n. 80 dB:n intensiteetillä. Eli iso kuunteluhuone, ja painetta peliin:thumbsup:

    edit: oops, alkaa vähän lipsua Dynyistä....
     
  6. blacase

    blacase Guest Guest

    Liittynyt:
    27.04.2004
    Viestejä:
    143
    Saadut tykkäykset:
    0
    Offtopiccia, valitan...:hitme:
    Onko rajat bassopäässä vai koko äänialueella? Saanko rock-keikat kotiin ostamalla SVS Ultran ja ohjaamalla luukuttaessa esim. <120hz kaiuttimilta sille? Vai tuleeko rajat vastaan keski- ja yläalueella, onko niin ettei kotikaiuttimista vain millään irtoa tarpeeksi?

    Minusta on tuntunut(huom. mutu!) että rajoittavana tekijänä äänenpaineessa ovat kotona aina korkeammat äänet, ei bassopää. Olen omistanut suht järeitä subeja, kaiuttimia ja vahvistimia mutta aina joutunut kääntämään pienemmälle kun kitarat kuulostavat säröytyvän. Kovasti olen miettinyt kolmea syyvaihtoehtoa:
    -ihmiselle liian kova ääni "säröytyy" korvissa
    -liian vähän tehoa, vahvistin ei jaksa ohjata elementtejä (eihän korkeat äänet vaadi tehoa?)
    -keskiäänien/diskanttien toistokyky/tehonsieto loppuu
    Vika syy kiehtoo erityisesti koska kaikenkokoisissa kotikaiuttimissa on suht samanoloiset diskantti- ja keskiäänielementit. Ja ensimmäinen koska aina olen törmännyt samaan ongelmaan, oli tehoa sitten 50w tai 500w ja bassopäässä 2x6½" tai 6x10"...
     
  7. Jarkkam

    Jarkkam Guest Guest

    Liittynyt:
    11.03.2007
    Viestejä:
    612
    Saadut tykkäykset:
    0
    Bassoalue kuluttaa tehoja suhtessa kaikista eniten. Joten kun bassoalueelta loppuu puhdas teho / elementtien liikerata, korvat voi alkaa kuulla säröä juuri keski ja korkeiden toistossa. Joten kyllä... tehokas subi ja mielellään väh. kaksin kappalein. Jako voisi olla ehkä juuri tuo 120 Hz alueella jolloin kun kaksi subia on käytössä, ne ei myöskään paikallistu niin helposti.

    Osa tuostä PA-fiiliksestä johtuu siitä että suuri teho / kaiutinpinta-ala mahdollistaa sen että suurillakin paineilla laitteistossa on edelleen headroomia eli dynamiikka ei kompressoidu (liikaa). Tähän ei joku pelkkä 2 x 100 wattia tarjoava laitteisto varsinkaan epäherkillä kaiuttimilla suuressa tilassa kykene.

    Samalla keski- ja korkeiden toiston tarkkuus ja hyötysuhde paranevat. Äänenlaadun kannalta noin korkea jakotaajuus ei tietenkään ole optimaalista, mutta kysehän oli nyt paineesta.

    Jatkot voisi siirtää tuonne Luukuttajat osioon.

    Ps. kannattaa tutustua myös Velon DD sarjaan... :)
     
  8. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ehkä kaikkein isoin asia miksi volaa tulee hiljennettyä on, että ääni ei yksinkertaisesti ole hyvä ja laadukas. Korvia särkee. Huono akustiikkaa, huono vahvistin jne. Ei sellaista jaksa kuunnella vaikka kytkisi seitsemän SVS:ää viereen murisemaan. Korkeintaan ne peittäisivät ja pehmentäisivät virheitä.

    Rokkimusiikissa on runkoa alle 400 Hz:n aluella. Sinne ei subbarilla ole mitään asiaa.
     
  9. johannesk

    johannesk Ignorance is bliss. Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.09.2005
    Viestejä:
    1 438
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ja painoa just tolle akustiikalle. Vaikka olisi mitkä vehkeet niin akustoimaton tai huonosti akustoitu betonibunkkeri saa kaiken kuulostamaan kamalalta...

    Vähän aiheeseenkin liittyen: selvisi tuolta jenkkipalstalta että joitakin Dynyn malleja saa pianolakatulla mustalla (+10% hintaan) tai itse valitulla viimeistelyllä (+20%-30% hintaan). Ainakin Confidence sarjaa, mutta ehkäpä myös Focustakin?
     
  10. Tommy-H

    Tommy-H Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.08.2005
    Viestejä:
    1 808
    Saadut tykkäykset:
    0
    Focus 110:t pianomustana, kiitos. :king:
     
  11. MiksuK

    MiksuK Guest Guest

    Liittynyt:
    26.12.2004
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    BM5A:t löytyy kotistudiosta. Päädyin noihin pitkällisen harkinnan jälkeen. Eipä mulla pahaakaan sanottavaa niistä ole, todella kontrolloitu ja tasainen toisto kovemmillakin voimakkuuksilla. Parissa studiossa olen käyttänyt Genelecin 1030A:ta ja tykkään kyllä BM5A:sta enemmän, lähinnä Genelecin hieman riipivän ja rasittavan yläpään takia.
     
  12. JTu

    JTu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.08.2003
    Viestejä:
    211
    Saadut tykkäykset:
    1
    Dynaudion kuluttajamalleista on viimeisten vuosien aikana tullut kuunneltua ainakin:

    -A42
    -A52
    -A52SE
    -Focus 110
    -Focus 140
    -Contour 1.1
    -Contour 1.3 (en muista mikä malli tarkalleen, kenties mk2 tai SE)
    -Contour S 1.4

    Lisäksi varmaan messuilla on tullut törmätty noihin kalliimpiinkin sarjoihin. Yo lista varmaankin kertonee jo siitä, että pidän merkin soundista paljonkin, vaikka sellaisia en koskaan ole omistanutkaan. Dynaudion mallien vahvuutena on mielestäni tasaisuus - ne eivät suoranaisesti loista millään osa-alueella, mutta niistä on myös vaikea löytää suoranaisia heikkouksia. Jos levyhyllyssäni olisi puhtaasti studiotuotettua tavaraa, tältä merkiltä saattaisi hyvinkin löytyä sopivat toistimet.

    Parhaat hinta-laatusuhteessa ovat kuulemistani olleet A42 ja Focus 140 (joka muistuttaa kovasti vanhoja 1.3:sia).
     
  13. Anjo456

    Anjo456 Guest Guest

    Liittynyt:
    04.01.2005
    Viestejä:
    193
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt joutuu kyllä antamaan vähän pyyhkeitä Dynaudiolle, ettei mene kehumiseksi koko threadi. Hyvinhän ne soi ja kovasti olen nykyisestä setistä pitänyt. Mutta älkää hyvät ihmiset rikkoko Dynyjänne!

    Mun SUB500 on ollut huollossa jo maaliskuun ensimmäisestä viikosta asti. Vika kyllä löytyi 3 päivässä mutta sitten onkin odoteltu uutta vahvistinta Tanskasta.... Ja odotellaan yhä eikä Soundworkskaan osaa sanoa, milloin osa voisi olla tulossa. Sanonpahan vaan, että ..kele! Kyllä tässä hintaluokassa jo odottaisi vähän parempaa palvelua.
     
  14. Zepp

    Zepp Guest Guest

    Liittynyt:
    28.02.2007
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vihdoin ja viimein sain omat Dynaudioni hommattua. Jamon markettipaketti vaihtuu toivottavasti jo tällä viikolla. Paljon tein koekuunteluja, mutta mikään ei voittanut Dynaudion audience -sarjan sointia. Nyt jäi vaan askarruttamaan, että pitäisikö tässä samalla kuitenkin tilata myös subi.

    Tilasin siis eteen 2 x Audience 52 ja Audience 42-keskikaiuttimen sekä taakse 2 x Audience 42. Kuuntelutilana on kerrostalon kolmion olohuone. Kuuntelu 80% raskasta musiikkia, loput pelaamista ja elokuvia. Vahvistimena Nadin T-754. Tarkoitus oli, että etukaiuttimista 52:t hoitaisi myös bassotoiston.

    Toki homma selviää, kun saan kaiuttimet asennettua, mutta koska intoa on kuin ilmapallolla, niin en malta olla pohtimatta ja kysymättä jo nyt, että pitäisikö tätä settiä kuitenkin päivittää vielä omalla subilla. Vanhaa markettisubia en tähän settiin taatusti yhdistä.

    Musiikkikuuntelussa tuolla setille pärjännee ilman subiakin ja leffoja tulee katsottua aika harvoin, tämä oli peruste jättää subi hankimmatta ja sijoittamalla kaiuttimiin. Nyt vain mietin mitä leffatoistossa käy, kun valitsee leffasta DTS-äänet, mutta erillistä subia ei ole, jääkö toisto vähän vajaaksi?

    Mielipiteitä?
     
  15. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jaaha, kirjoitellaan nyt tähän että itsekin siirryin Dynaudio-kaiuttimien käyttäjäksi.

    Nykyiset kailottimet ovat Contour 1.3 SE linnunsilmävaahterapinnalla.:p

    Vahvistinta vielä etsimässä. Sellaista jolla on synergiaa ja kontrollia.:thumbsup:
     
  16. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olisi kannattanut harkita vielä kerran.:D

    Tuo BM5A:han on mitattu uusimmassa Hifimaailmassa.Vaste on aitoon Dynaudion tapaan bassoilta selvästi korostunut, eikä huonoilla säädöillä sitä edes pysty korjaamaan.Ulkoinen EQ on tuon pöntön kanssa aivan pakollinen jo kaiuttimen itsensä takia, minkä johdosta Nasse-setä olla hyvin hyvin vihainen.

    Tanskan Dynaudio-pojkarnat ovat taitavia puukäsityöläisiä, mutta sähköakustisen kokonaisuuden nimeltä Hyvä Kaiutin valmistamiseksi se ei riitä.
    Kaiuttimien valmistuksessa heidän pitäisikin käydä ammentamassa oppia kaiutinteollisuuden kärkimaasta, Suomesta.
     
  17. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ovatkos alspen uudet Dynaudiot jo piankin sisäänsoitettu?
     
  18. Mobster

    Mobster Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2002
    Viestejä:
    330
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lähes sama setti joka itsellä oli vielä hetki sitten. Ainut ero oli, että itsellä oli edessä keskellä myös normaali 42:n. Voin kertoa, että hyvän ja toimivan setin olet kasannut.

    Tosin omassani bassot - jako nykyään 60hz - ohjataan subbarille (RythmikAudion DirectServo). Vaikka noista nätisti alapää toimiikin tuo subbari lisää niin elokuviin kuin musiikkiinkin. Leffoissahan ero on efekteissä, mutta kyllä musiikkikin hyötyy alas menevästä bassosta huomattavasti. Se tuo mukanaan - alas menevien äänten lisäksi - sellaista tilantuntua. Ja kun se on säädetty kunnolla ei sen olemassa oloa huomaakkaan ...kunnes nappaa sen pois päältä. Mutta kannattaa testata ensin ihan tuota uutta settiä ja tutustua siihen ajan kanssa ennen kuin pähkäilee subbareiden perään. Ja jos sellaista myöhemmin kaipailee kannattaa vilkuilla myös muita kuin Dyniksen omia malleja.

    Niin, ja muistahan sisäänajaa kaiuttimet ennen vakavampia kuunteluita. Itse päivitin juuri omat 52:t SE-malleiksi ja niiden sisäänajoon meni useampi kymmenen tuntia.
     
  19. johannesk

    johannesk Ignorance is bliss. Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.09.2005
    Viestejä:
    1 438
    Saadut tykkäykset:
    1
    Valmistaja suosittelee manuskoissaan 200 tunnin sisäänajoa :rolleyes:

    Täällä Focus 220:t ovat palvelleet kiltisti. Maalasin muutama viikko sitten aiemmin hankitut (ruusupuun väriset) Audience 42W:t valkoiseksi ja ripustin takaseinälle.
     
  20. blacase

    blacase Guest Guest

    Liittynyt:
    27.04.2004
    Viestejä:
    143
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voisin taas herätellä ketjua henkiin ja palata aiemmin offtopicikiksi lipsahtaneeseen pohdintaani ontopic-tekstillä :)

    Myin Contour S1.4:t keväällä autokuumeen alta pois. Ajattelin myös että kokeilen kesällä jotain uutta, jos ei parempia kaiuttimia löydy niin ostan syksystä S1.4:t takaisin/uudestaan...Nyt minulla oli viikonlopun ajan koekuuntelussa järeähköt Dynaudion aktiivit, BM12A:t, ja tämähän herätti melkoisesti ajatuksia...

    Ensimmäiset minuutit aktiiveilla olivat aika shokki, ääni kuulosti vanhaan verrattuna todella kovasävyiseltä, tarkalta ja elottomalta eikä tuntunut antavan mitään anteeksi. Kun soundiin kuitenkin hetken totutteli ei se enää kuulostanut missään nimessä huonolta. Kaiuttimet löysivät paikkansa huoneessa hetkessä ja äänikuva aukesi uskomattoman hienosti, ääni ei tuntunut tulevan vain kaiuttimista vaan tuntui täyttävän koko huoneen etuosan, paremmin kuin Contoureissa. Kolmen päivän kuuntelun aikana kuunteluväsymyksestä ei ollut tietoakaan vaan tykästyin suuresti erottelevaan ja tarkkaan soundiin. BM12A:t eivät tunnu muuttavan ääntä mitenkään, tuli olo kuin oikeasti istuisi jossain studiokopissa kuuntelemassa kun bändi soittaa lasin toisella puolella. Musiikki kuulosti vain kertakaikkisen aidolta ja läsnäolevalta. Sellainen hienostunut ja teräviä särmiä tasoitteleva fiilis soundista puuttui joka taas Contoureilla oli läsnä. Contoureilla oli helpompaa kuunnella monen rokkibändin alkutaipaleen levyjä joissa oli kireä ja ohut soundi*, Contoureilla nämä kuulostivat täyteläisemmiltä ja rosottomilta mutta BM12A:t toistivat äänen sellaisena kuin se vain oli. En tästä kuitenkaan mitenkään ärsyyntynyt tai rasittunut: Jos vertaa vaikka Amphion Heliumeihin tai pikku-Geneleceihin jotka mielestäni oikein kaivavat esiin virheitä ja kireyttä niin BM:t taas kuulostivat 100% luonnolliselta ja aidolta.
    *esim. 69 Eyes - Lay down your arms girl, Tehosekoitin - Syntynyt köyhänä

    Sitten siihen mitä Contoureista minun mielestäni jäi puuttumaan: Voima. Contourienkin soundissa oli auktoriteettia ja läsnäolon tuntua normaalilla kuunteluvoimakkuudella aivan eri tavalla kuin missään muussa merkissä mitä olen kuunnellut, kuitenkin BM12A:t soivat kertakaikkiaan sellaisella itsevarmuudella ja vaivattomuudella aina punavalon vilkkumiseen asti että eron kuuli ja tunsi. Aktiivi-BM:t toistivat metelin täysin eleettömästi ilman pienintäkään hikipisaraa volyymilla jolla passiivien soundi olisi jo pirstoutunut käsiin ja rasittanut. Lahje ei lepattanut eikä rintaan hakattu mutta ensimmäistä kertaa AC/DC:n Thunderstruckilla yleisön thunder-mylvähdyksessä oli läsnäolon tuntu! Volyymia, auktoriteettiä ja toiston helppoutta oli selvästi enemmän kuin passiivikaiuttimilla mutta edelleenkin kaiuttimen rajat tulivat vastaan kun täydelliseen keikkatunnelmaan koitti päästä.

    Valitettavasti en päässyt nyt vertaamaan kaiuttimia heti peräkkäin joten pohja soundien vertailulle on himpun hatara. Aion käydä MR Hifillä tms kuuntelemassa vielä passiividynyjä niin pääsen verestämässä muistoja niiden soundista. Samalla pitää toki testata uusi Excite-sarja. Muistelen, että Contour S 1.4:t tuottivat huoneessani kuuntelupaikalle maksimissaan about 90db:n mekkalan. BM12A:lle mittasin nyt 96db:ä. Kuulostaako järkeenkäyvältä erolta?
     
    Viimeksi muokattu: 18.06.2008