http://www.demo-world.eu/2015/11/30/dolby-atmos-blu-ray-demo-disc-sep-2015/ Jos tuota tarkoitat niin on kopiosuojattu ja hyvin.
Mitä tuollaisella häröasennuksella tavoitellaan? DTS X:llähän tuon väitetään vielä toimivan, mutta eikös tuossa käy niin, että esim vasen-oikea akselilla yli menevä ääni (vaikka sitten helikopteri) lähtee vasemmalta, loikkaa yhtäkkiä pari metriä eteenpäin ja pomppaa taas sivulle oikealle. "En saa kaiuttimia oikealle paikalle, mutta laitan ne silti"?
Dolby voi hyväksyä vaikka naapuriin sijoitettavat kaiuttimet, mutta se on eri asia. En tiedä, mistä tuo kuva on, mutta Dolbyn sivuilla en Atmos-ohjeesta kykene tuollaista asennusta löytämään: http://www.dolby.com/us/en/guide/dolby-atmos-speaker-setup/index.html Ainoa, missä Atmos-setupissa on nuo front height -kaiuttimet, on 9.1.4 eli - täysi 7.2, - neljä kattokaiutinta, - viimeisenä silauksena vielä front heightit. Tuossakaan niitä kattokaiutinta ei korvata etuyläkaiuttimilla, vaan ne tulevat lisäksi. Tämä taas vaatii vahvistimelta tuen 9.1.4 -toistolle. Trinnovilla taitaa olla, eikä maksa kuin kakskytätonnia. Sinänsähän noita etuyläkaiuttimia on ollut jo kohta 10 vuotta ainakin Yamahalla. Vahvistin arpoo sisältöä kanaviin, joita ei ääniraidalla ole.
Eli ainoa järkevä tapa olisi laittaa ne olohuoneen valkoiseen kattoon? Tällainen löytyi onkyon manuaalista: "Set the speaker type if height speakers are connected to the BACK/HEIGHT terminals. Select "Front High", "Top Front", "Top Middle", "Top Rear", "Rear High", "Dolby Speaker (Front)", or "Dolby Speaker (Surr)" according to the type and layout of the connected speakers."
Onkyolla, kuten Yamahallakin, on ollut noita omia härö-lay-outeja pitkään. Yamahan Z11 oli 11.1 vahvistin jo 2008, vaikka 7.1:kin ääniraita oli harvinaisuus. Mikä Onkyo on kyseessä? Ja ihan riippumatta siitä, mitä se manuaali sanoo, niin Atmoksen oikeat kaiuttimien paikat on tuossa edellisen viestin linkissä. Atmos-kaiuttimet kuuluvat kattoon.
Levylle poltto ei kenties aivan välttämätöntä. Tiedostokansion voi esim. tallentaa riittävän suurelle USB-muistitikulle, jonka tökkää blu-ray-soittimen USB-liitäntään. Toisto toimii tällöin blu-ray-levyn kaltaisesti (mm. menu-valikko) suoraan USB-muistilta.
Tai sitten voi ottaa tietokoneella vaan sieltä streams tjsp nimetystä kansiosta ne isot .m2ts tiedostot erikseen tikulle talteen (ja nimetä ne käsin kunkin leffan mukaisesti) ja poistaa turhat pätkät kokonaan, säästäen vain säästämisen arvoiset. Ei tartte sompailla kömpelöissä valikoissa ja tilaakin säästyy muutama kymmenen gigaa.. Mielestäni kätevämpi tehdä noin, ja olen tehnytkin useille em. foorumin demolevyille.
Dolby Atmos miksaamoja on nyt sitten jo yli 100 maailmassa eli kyllä niitä filmejä alkaa kohta tulemaan. Tuossa vähän tarinaa siitä että miten miksaamo hyväksytään, saadetään SMAARTilla vasteet yms. kuntoon ja konfataan kajarit. https://film-mixing.com/2016/01/10/dolby-atmos-local-renderer-in-pro-tools/ Kaiken keskus on Dolbyn RMU joka säädetään Dolbyn puolesta ja sitten asennus hyväksytään.
Kokeilin ottaa .m2ts tiedostoja usb tikulle ja kuva näkyy ps4:lla, mutta alussa näkyy teksti: "Ääntä ei voida toistaa. Ääniulostulon muotoa ei tueta." Kokeilin vaihtaa ps4 asetuksista pcm, dolby ja dts, mutta ei vaikutusta? Vinkkejä?
Jep, tuon manuaali suosittelee vaikka mitä asennuksia, mutta niillä ei oikean Atmoksen kanssa ole mitään tekemistä. Oikea asennus 5.1.2 -setupille - mikä on ainoa Atmos, mihin tuo vahvistin kykenee - on tämä (valitse s.2 tavanomaisille kaiuttimille, s.1 on "Atmos Enabled" -heijastuskaiuttimille) eli kaksi kattokaiutinta kuuntelupisteen sivuilla. Tuo manuaalin tyrkyttämä front height ei ole mikään oikea asennus ja sen toimivuus riippuu ihan täysin siitä, miten hyvin tuo hinnat alkaen -Onkyo osaa arpoa sitä ääntä automaattisesti uudelleenmiksaamalla sitä signaalia. Sikäli, kun psykoakustisesti kahdella äänilähteellä voidaan saada äänen tulosuunta kuulostamaan siltä, että se on jossain näiden kahden lähteen välissä suoralla janalla (unohdetaan heijastumat, koska niiden hallittu käyttö on jotain ihan muuta), niin tuo saadaan kuuluumaan - sivulta - yläviistosta - pisteestä näiden välillä - ei koskaan sieltä, mistä pitäisi, eli suoraan yläpuolelta. Alat vaan neuvottelut emännän kanssa siitä, että ne kaiuttimet tulevat kattoon. Tosin, jos ne paikalleen saat, niin takasurroundit olisivat olennaisemmat, kuin nuo kattokaiuttimet..
Dolby Atmos-certified loudspeakers: Dolby advocates a floor-to-ceiling bounce execution..... Eli tulevat eteen pääkaiuttimien päälle ja osoittavat kattoon. Taakse surroundien päälle. Vaatii kovan katon riittävän korkealla. Vaste muokattu ja ei sitten onnistu niillä DTS-X tai Auro mutta niille taitaa käydä kuten Sonyn Betalle... Valmistajia Klipsch, Kef, Definitive, Atlantic, PBS, Pioneer, Triad... hintaa taitaa kaikilla kyllä olla yli €500 kpl eivätkä ole tarkoitettu kattoon asennettavaksi. Ja vielä keran. Atmos for Home on embedattu eikä diskreetti objektipohjainen.
Niin, tuo on se toinen vaihtoehto. Käytännössä äänen heijastaminen katon kautta kuuntelupisteeseen on exponentiaalisesti vaikeampaa toteuttaa oikein verrattuna kattoon asennettuihin kaiuttimiin, eikä tuohon voi suhtautua mitenkään vakavasti. Tuo on pelkkä kädenojennus Dolbylta, koska kattoon asennettavia kaiuttimia on vaikea myydä monelle kuluttajalle. Oikean Atmoksen kanssa tuolla ei ole sen enempää tekoa, kuin Soundbarilla surroundin.
Kuinka ollakkaan kuuntelukokeissa Dolby on todennut kotikäytössä heijastavan jopa paremmaksi kuin kattoasennuksen mutta tosiaan silloin ei DTS-X tai Auro toimi koska vaatii Home Atmoksen eikä DCI teatteriversiota . Koti Atmos EI OLE DISKREETTI jonka takia noin voidaan tehdä. DTS-X tai Aurolla ei kattoheijastus onnistu. Nuo heijastavat kaiutimet vaatii myös Dolbyn hyväksynnän joka näkyy hiukan hinnassa. Joka tapauksessa alas asennettavat Atmos kajarit tulee maksamaan yli 2k€ kun taas kattoon voi panna lähes mitä tahansa.
Molempia on tosiaan kuultu (kaiuttimen päälle asennettava ja kattoasennettava) ja tuo päälleasennus.. no sanotaan vaikka että :"ei jatkoon". Eli erittäin eri mieltä dolbyn kanssa.