DNA TV Hubi ja HDCP 2.2 läpivientiongelma

Keskustelu osiossa 'Streaming-palvelut' , aloittajana MonoPete, 21.08.2017.

 1. MonoPete

  MonoPete Käyttäjä

  Liittynyt:
  16.02.2010
  Viestejä:
  30
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen kysynyt tästä jo pari kertaa DNAn puhelinpalvelun kautta, mutta minulla on suuria hankaluuksia uskoa että asia on juuri niin kuin sieltä väitetään. Hankin DNA TV hubin ja yritin kytkeä hubin televisioon kotiteatterini kautta (Onkyo TX-NR646, joka tukee HDCP 2.2 läpivientiä). Aluksi toimii mutta n. minuutin sisällä ruudulle ilmestyy mustavalkoinen tekstilaatikko, joka kehottaa kytkemään HDCP 2.2 cabaple televisioon. Suoraan telkkariin kytkettynä toimii keskeytyksettä. Puhelinpalvelu väittää, viimeksi nyt aamulla, että hubin kanssa ei voi hyödyntää kotiteatterivahvistinta vaan se on kytkettävä suoraan televisioon.

  Jos näin on, tämä on tuotteen tappava ominaisuus, ainakin minulle mutta uskoisin että kaikille muillekin jotka ovat edes etäisesti kiinnostuneet pelkän kuvan lisäksi myös äänestä. Hyödyntämättä jäävät 7.2 y.m. kanavaäänet ja kunnollinen äänentoisto muutenkin, nykytelkkarien peruskaiuttimet ovat tunnetusti täysin onnettomia.

  Kysymykseni on: onko näin, voitteko vahvistaa että kotiteatterivahvistimen blokkaus on totta? Voikohan tilanne olla pysyvä? Vai voiko äänet ottaa muuten, esim. hubin optisen liittimen kautta kotiteatteriin?
   
 2. Hippo

  Hippo Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  2 008
  Saadut tykkäykset:
  141
  Pitäisihän tuon toimia AV-vahvistimessa. Puhelinpalvelu nyt tuskin edes ymmärtää miksi joku haluaa kytkeä TV-hubin kotiteatterivahvistimeen, luultavasti vain haluavat päästä pikaisesti eroon ongelman ilmoittajasta. Jos se kerran toimii suoraan televisioon kytkettynä niin tutkisin vahvistimen osuutta asiaan. Millainen historia Onkyolla on HDCP ongelmien kanssa, löytyykö vahvistimeen firmware päivitystä jne..
   
 3. MonoPete

  MonoPete Käyttäjä

  Liittynyt:
  16.02.2010
  Viestejä:
  30
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niin minustakin pitäisi, lähetin kysymyksen myös sähköpostitse, toivoen että siihen vastaa joku joka tuntee uuden purkin teknologiaa oikeasti. Onkyon kanssa ei ole ollut ongelmia ja ensi töikseni päivitin firmwaren, mikä ei auttanut.
   
 4. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 541
  Saadut tykkäykset:
  189
  Onko sulla jotain muuta HDCP 2.2 -laitetta, kuten Ultra HD Blu-ray -soitinta? Voihan ongelma olla vahvistimessakin, sillä tuo on ensimmäisen sukupolven vahvistin, jossa on HDCP 2.2 -tuki.
   
 5. MonoPete

  MonoPete Käyttäjä

  Liittynyt:
  16.02.2010
  Viestejä:
  30
  Saadut tykkäykset:
  0
  On, Samsungin UHD Blueray joka toimii ainakin ihan ok.
   
 6. MonoPete

  MonoPete Käyttäjä

  Liittynyt:
  16.02.2010
  Viestejä:
  30
  Saadut tykkäykset:
  0
  Update, vastaus DNAlta oli:
  "Löysinkin tiedon aikaisemmasta tiedustelusta, koskien kotiteatterin yhdistämistä suoraan DNA TV –hubiin. Silloin asiaa on tarkistettu tekniseltä tuelta, ja saatu vastaukseksi ettei onnistu, vaan yhdistäminen tapahtuu television kautta. Varmistin asian vielä uudestaan. Valitettavasti tulevaisuuden osalta ei tässä vaiheessa ole antaa tarkempaa tietoa."

  Eli tiedoksi hubin hankkineille, äänet on näin ollen kikkailtava vahvistimelle jotenkin muuten.
   
 7. kotteri

  kotteri Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.05.2017
  Viestejä:
  2
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eikös olisi ihan simppeliä vetää S/PDIF tai TOSLINK -kaapeli television ja vahvarin välille?
   
 8. Hippo

  Hippo Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  2 008
  Saadut tykkäykset:
  141
  "Tekninen tuki" on varmaan katsonut ohjeiden kytkentäkuvasta missä hubi liitetään suoraan telkkariin. Mitään järkeähän siinä ei ole ettei voisi vahvistimeen liittää. Mutta missä se vika sitten on, vaikea sanoa. Edelleen osoittaisin vahvistinta. Jotkut laitekombot vaan ovat nihkeitä toimimaan yhdessä. Paras olisi testata hubia toisen mallisella tai merkkisellä vahvistimella.
   
 9. DNA tuotekehitys

  DNA tuotekehitys Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.08.2017
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  5
  Moikka,

  DNA TV Hubi on testattu toimivaksi lukuisilla 4k televisiolla ja vahvistimilla. Laite on myös virallisesti sertifioitu salauksen osalta. Siten ongelmia ei pitäisi olla kun kaikki on kunnossa.

  Todellisuudessa ongelmia voi tulla monessa paikassa johtuen siitä että käytössä oleva laitteisto ei ole täysin 4k yhteensopiva. Tällaisia rajatapauksia voi tulla ja osa niistä on todella hankalia selvittää. Harmittavasti asiakaspalvelu on hieman yksinkertaistanut viestiä ja siten olet saanut väärää tietoa.

  Tässä alla yhteenvetona miten HDCP kopiosuojaus, 4k, Hubi ja kotiteatterivahvistimet liittyvät toisiinsa. Toivottavasti auttaa.....


  Mahdollinen ratkaisu:

  Käyttämäsi vahvistin tukee kahdeksaa HDMI sisääntuloa ja kahta ulostuloa. Vahvistimen virallinen speksi kuitenkin sanoo, että HDCP 2.2 on tuettu vain liittimistä 1-3 ja main out. Siten ensimmäisenä kannattaa tarkistaa, että Hubi on liitetty vahvistimen HDMI liitäntään 1, 2 tai 3.


  Tässä alla hieman pidempi selitys miten asiat toimivat ja missä ne voivat mennä vikaan. Alussa kaksi toimivaa kombinaatiota ja lopussa kaksi "ei toimivaa" kombinaatiota:


  Tapaus yksi jossa Hubi toimii: Käytössä full HD

  1) Hubi (4k laite)
  2) Vahvistin jossa ei ole 4k kykyä mutta full HD
  3) Televisio/tykki vahvistimen takana ja käytetty resoluutio full HD

  => Tässä tapauksessa televisio tai tykki näyttää kuvan full HD:ä. Käytetty salaus on HDCP 1.4.

  Tapaus kaksi jossa Hubi toimii: Käytössä 4k

  1) Hubi (4k laite)
  2) Vahvistin jossa on 4k ominaisuus ja HDCP 2.2
  3) Televisio/tykki vahvistimen takana joka hyväksyy speksin mukaan 4k signaalia ja HDCP 2.2:a sisälle

  => Tässä tapauksessa televisio tai tykki näyttää kuvan 4k:a ja käytetty salaus on HDCP 2.2


  Kotiteatterivahvistimen kanssa voi tulla ongelmia seuraavissa tilanteissa. Tämä ensimmäinen on se tapaus johon todennäköisesti törmäät:

  Tapaus 1 jossa Hubi ei toimi: Vahvistin tukee 4k:a mutta ei HDCP 2.2:a

  1) Käytössä on Hubi
  2) Käytössä on 4k kykyinen kotiteatterivahvistin mutta vahvistimissa voi olla kaksi puutetta
  * Puute 1: Vahvistimen pitää tukea HDCP 2.2 protokollaa. Ensimmäisen 4k sukupolven kotieatterivahvarit olivat 4k kykyisiä resoluution osalta, mutta niistä puuttui HDCP 2.2.
  * Puute 2: Vahvistimen kaikki HDMI portit eivät tue HDCP 2.2 protokollaa
  3) Käytössä on 4k televisio.

  => Tässä tapauksessa vahvistin ilmoittaa tukevansa 4k:a ja näyttölaite tukee tätä 4k:a Nyt koko putki yrittää käyttää HDCP 2.2, mutta vahvistimen portti (tai koko laite) ei tätä tue joten saat virheilmoituksen. Ratkaisuna on toisen portin käyttäminen tai vahvistimen uusiminen

  Tapaus 2 jossa Hubi ei toimi: Vahvistin tukee 4k:a ja HDCP 2.2:a mutta televisio ei ole 4k

  1) Käytössä on Hubi
  2) Käytössä on 4k kykyinen kotiteatterivahvistin ja se osaa HDCP 2.2:n
  3) Käytössä on full HD televisio tai tykki

  Tässä tapauksessa vahvistin pyytää aina HDCP 2.2 Hubilta ja lähettää tämän HDCP 2.2 vaatimuksen näyttölaitteelle. Näyttölaite ilmoittaa että HDCP 2.2 ei ole tuettu ja siten kuva ei näy. Tähän ratkaisuna on kytkeä Hubi suoraan televisioon ja äänet SPDIF:llä vahvariin.

  Edit: Tähän vielä sellainen lisäys että 4k laitteissa on pakko käyttää HDCP 2.2 suojausta. DNA on siten pakotettu tätä käyttämään. Olisin kyllä todella tyytyväinen jos näitä ei tarvitsisi tukea.... helpottaisi elämää kummasti.

  Jos vaan mahdollista niin suosittelen että tällaiset kyssärit kannattaa laittaa myös DNA tukipalstalle: https://tuki.dna.fi/org/dna-fi/ Siellä viesti jää näkyville ja sitä kautta kysymyksiä myös eskaloidaan tuotehenkilöille. Siten todennäköisyys saada kattavin mahdollinen selitys hieman kasvaa. Onneksi tällä kertaa satuin tulemaan tänne omalla nimimerkillä (kotiteatteriharrastusta takana 15v) ja siten toivottavasti ongelma ratkeaa :)

  Terveisin, Ville Partanen / tuotekehitysjohtaja / DNA
   
  Viimeksi muokattu: 26.08.2017
  pexxi, =Rike=, Hippo and 2 others like this.
 10. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 803
  Saadut tykkäykset:
  376
  ^ Hatunnoston arvoinen esiintulo / vastaus, kiitoksia Villelle.
   
  Hippo ja DNA tuotekehitys tykkäävät tästä.
 11. Sniiki

  Sniiki Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.05.2003
  Viestejä:
  261
  Saadut tykkäykset:
  7
  Kiitos joo Villelle harvinaisen selkeästä viestistä. Tuntui ihan lottovoitolta löytää googlella täsmävastaus omaan ongelmaan (tapaus 2).
  Mutta... miksi laite toimii näin? Esimerkiksi Xbox one X osaa kyllä haistella kivikautisen näyttölaitteen oman HDCP 2.2 vahvistimeni läpi. Myönnän etten ole lukenut riviäkään standardin tiedonsiirrosta tai kättelystä joten en tiedä miten vaikea asia tuo on toteuttaa, mutta mahdollinen se näemmä on.

  Purkkavirityksenä ongelman voi tosin kiertää laittamalla minkä tahansa HDCP 2.2 kyvyttömän HDMI kikkareen DNA Hubin ja vahvistimen väliin. Itse viskasin siihen Darbee Visionin tilapäisratkaisuksi ja tilasin kirppuTorista jonkin muutaman euron random signaalivahvistimen, joka ei taatusti 2.2:sta tue, hoitamaan tuota koiran tehtävää.

  Mieluusti kierrätän vahvistimen kautta jotta voin silloin tällöin katsoa TV-shoppia myös tykin kautta enkä pelkästään TV:stä. Tässä tosin tuli jo aiemmin ongelmaksi muutkin seikat kuten se, ettei Hubi "päivitä" signaalikaveriaan lepotilasta herätessään ja jos esim. oli katsonut edellisiltana Netflixiä Zone2:n stereo setupilla ja seuraavana päivänä avasi laitteen Main zonen 5.1 setupissa, suolsi Netflix edelleen vain stereoääntä. Käytös on vaihdellut Hubin/AndroidTV:n/Netflixin päivitysten välillä ja joskus pelkkä Netflixin sulkeminen settings valikosta on auttanut, mutta monesti koko Hubi on täytynyt bootata uusiksi. Tähän oli tekniseltä tuelta ainut ratkaisu Hubin sammuttaminen kokonaan lepotilan sijaan (kakesta pitkä virtanapin painallus).
   
 12. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  HDCP ongelmaan: Osalla käyttäjistä on jo Android N käytössä, se poistaa tämän ongelman. Kyseessä on siten Android M:n "ominaisuus"
   
 13. pexxi

  pexxi Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.05.2000
  Viestejä:
  90
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moi! Auttakaa miestä mäessä.
  Mulla on Finluxin 5-10 vuotta vanha televisio, yhdellä toimivalla HDMI-liitännällä.
  Tämän lisäksi on HDMI-jakaja, jossa 4 paikkaa laitteille (HDMI-liitäntöjä).
  Lisäksi mulla on Sonyn 7-10 vuotta vanha vahvistin, josta PS3 äänet ovat ongelmitta kuuluneet optisella piuhalla (myös 5.1 äänet). Vahvarissa on myös 3 HDMI-lähtöä.
  Kuinka saan Hubin kytkettyä siten, että saan 5.1 äänet toimimaan, ilman synkkaongelmia?
  Valitettavasti aiemmista ketjuista ja muista ei ole minulle ollut apua tämän oman, hieman vanhan laitteistoni kanssa.
  Olen saanut äänet kuulumaan 5.1:llä optisella piuhalla HUBista mutta se synkka on pielessä.
   
  Viimeksi muokattu: 10.07.2019
 14. Sniiki

  Sniiki Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.05.2003
  Viestejä:
  261
  Saadut tykkäykset:
  7
  Ei valitettavasti korjaa N tätä ongelmaa kaikissa tapauksissa. Itellä ei mene kuva Hubilta antiikki-töllölle vahvistimen läpi millään kombolla, käytiin Ville Partasen kanssa kaikki mahdolliset läpi. Hänellä oli käsissä hyvin lähelle samanlainen laite-setuppi ja hänkin sai vain tietyillä ehdoilla tuon toimimaan. Odotellaan seuraavaa päivitystä, siihen asti Darbee välissä. Jouduin hommaamaan Shieldin toiselle zonelle streamipurkiksi jotta sai sinne HDCP2.2 virrat ja kakkosnäytölle Darbeen kautta vahvistimen läpi 1080p kuvan Hubilta.


  En muista oliko edellisessä versiossa mutta ainakin Android N versiossa Android asetukset -> Outputs -> Spdif -> Delay. Sillä tosin pystyy vaan viivästyttämään ääntä eli ei auta jos ääni on valmiiksi jäljessä.