Canal Digitalin lautanen - mitä näkyviin

Keskustelu osiossa 'Satelliitti-TV' , aloittajana Duh, 08.10.2010.

  1. Duh

    Duh Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.12.2006
    Viestejä:
    166
    Saadut tykkäykset:
    1
    [Disclaimer, noviisi asialla: ensimmäistä kertaa ~20 vuoteen antennitalouteen muutto edessä...]

    Eli, talokaupat käytännössä viimeistelty ja muutto antennitalouteen edessä. Edellisestä omistajalta jää Canal Digitalin lautanen (snadi, olisikohan reilut puoli metriä) mutta virittimet jne lähtevät mukaan, eikä hinkua leffakanavapaketteihin olekaan.

    Sitten parit aloittelijakysymykset:

    Oletettavasti siis lautanen on suunnattu Thoriin(?), jossa ei juuri vapaita kanavia ole tarjolla. Saako ao lautaselle näkyviin muita satelliitteja, joissa olisi enemmän vapaita kanavia? Härvelit sijaitsevat Järvenpäässä.

    Viritinkuviot: mistä ja millainen hyvä/halpa/toimiva viritin? Tallentava lienee looginen vaihtoehto?

    HD-kanavat: löytyykö vapaita, löytyykö virittimiä joissa SD- ja HD-satelliittivirittimet?

    Mites esim F1 tai golfin majorit, löytyykö jostain ilmaiseksi vai vain maksullisina? Jos maksullisena, PlusTV-paketit perusantenniin vai satellitin kautta (joku muu kanavapaketti?)?

    Näin, aika kujalla näköjään ollaan...
     
  2. tlsat

    tlsat Guest Guest

    Liittynyt:
    12.01.2009
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noviisi-tasolta muutkin ovat (ainakin oletettavasti) aloittaneet :)

    Canalin kanavat ovat Thor-satelliitissa joten oikein päättelit asian. Tämä pikkulautanen riittää mainiosti myös Hotbird tai Astra1 satelliittien seuraamiseen. Näistä löytyykin jo paljon ilmaisohjelmia, joskin sisällöstä tosin voi olla montaa mieltä. Hotbirdissä aika paljon rättipää-ohjelmaa ja italiaa. Astra1 profiloitunut saksankielisiin kanaviin (ja ranskan). Jos haluat katsoa englanninkielisiä kanavia niin sitten joudut vaihtamaan isompaan lautaseen.

    Virittimiä on nettikaupat pullollaan, ei muutakun googlettamaan. HD-virittimet (ainakin melkein kaikki) näyttävät myös SD-kanavat. Perus SD-vehkeen saa varmaan alle satasella. Tallentavan tarve on sitten makuasia, jonkinverran enemmän maksavat. Jos aiot joskus myöhemmin katsoa suomalaisia kanavia niin DVB-tekstitys pitää olla boksin ominaisuuksissa, kaikissa halpiksissa ei välttämättä ole.

    Astra1:ssä on muutama vapaa HD-kanava, saksankielisiä kaikki.

    Formulat on näkyny ilmaiseksi RTL kanavalla Astra1:ssä, mainoskatkoja riittää ja kieli tietysti saksa. Golfista en tiedä...

    Plustv antenniin ei ehkä ole huono vaihtoehto peruskatsojalle. Hinta ja sisältövertailuja helppo tehdä nettisivuilla. Lähinnä vaihtoehdot on Plustv ja Canal Digital, Viasat ei mielestäni ole enää kiinnostava vaihtoehto suomalaiselle asiakkaalle. Mutta jokainen päättää tietysti itse mikä on kiinnostavaa ohjelmaa ja paljonko se saa maksaa.
     
  3. poopee

    poopee Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.04.2005
    Viestejä:
    546
    Saadut tykkäykset:
    1
    Vaikka Hotbird/Astralle riittääkin tuon 65cm lautanen, niille suositellaan säävarauksen takia pari kokoluokkaa isompi lautanen.
     
  4. tlsat

    tlsat Guest Guest

    Liittynyt:
    12.01.2009
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ilman muuta, isompi aina parempi. Tällä "perus-canalilla" voi kuitenkin testailla mitä taivaalta näkyy, ennenkuin investoi kääntömoottoriin :)
     
  5. Lumikki

    Lumikki Guest Guest

    Liittynyt:
    14.10.2007
    Viestejä:
    344
    Saadut tykkäykset:
    0
    Okey, muutama sana..

    Ensinnäkin suurinosa ilmaisista kanavista on SD:tä, vaikka HD kanavat alkavat pikkuhiljaa lisääntyä, ne tuntuvat olevan yleisesti maksullisissa paketeissa.

    Ilmaiset HD kanavat.

    Hieman mitä satellitteja voisi nähdä 65cm lautasella.
    https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=70184
    Hieman vanhaa tietoa, mutta antaa se suuntaa.

    Huonot uutiset ovat että maksulliset palveluntarjojat sitovat virittiä heidän omiin palveluhinsa, joten mikä tahansa viritin ei kelpaa kaikkeen. Eli luokittelu on vähän tyyliin, palveluntarjoajien omat virittimet ja ilmaiskanaville tarkoitetut virittimet. En osaa opastaa viritin asiassa sinua, kun itselläni on nykyään hieman kalliimpi linux pohjainen viritin (Dreambox 800HD).

    Lue tuo, se on oma aloitukseni harrastusen pariin, siellä on muutamia hyviä linkejä, vaikka onkin hieman vanhaa tietoa ja jotkut eivät enään pidä piakkansa.
    http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/569781

    Myös eräältä toisesta foorumista löytyy enemmän satelliitti asiaa, mutta sinne pitää registeröityä jotta voi lukea sitä.
    http://huoltovalikko.keskustelupalstat.com/forum.php

    Jos on kysyttävää niin kysy lisää?
     
    Viimeksi muokattu: 12.10.2010
  6. Duh

    Duh Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.12.2006
    Viestejä:
    166
    Saadut tykkäykset:
    1
    No niin, hyviä vastauksia ja vinkkejä/linkkejä onkin pukannut - niistä kiitos. Muuttokuviot lykkäytyivät jonnekin joulukuulle, joten on taas aikaa suunnitella mm satelliittikuvioita.

    Tosiaan, varmasti isommalla lautasella ja kääntömoottorilla sun muilla herkuilla lisäkanavia saa näkymiin ns taivaan täydeltä (sic), mutta nyt on ensisijaisesti tarkoitus kustannustehokkaasti hyötykäyttää olemassaolevaa lautasta.

    Parit täydentävät kymysykset:

    Mm king of sat listaa Astra 1L:n, 1M:n, 1KR:n jne: ovatko nämä nyt eri satelliitteja vai mitä ihmettä? Näkyykö kaikki vaiko vain osa, jos lautasen suuntaa suuntaan E19,2?

    Suuntaaminen on vielä hämärän peitossa: onnistuuko perusjormalta vai annanko periksi ja otan yhteyttä ammattilaiseen? Erityisesti Lumikin oman alkutaipaleen linkkivinkki meni suurimmalta osin sen verran yli, että ammattiapu alkoi kuullostaa houkuttelevalle :)

    Ilmaiskanaviin ilmeisesti passaa melkein mikä vaan viritin, maksulliset (ainakin Canal Digital?) sitten vaativat dedikoidut virittimensä? Mites toisin päin, onnistuuko CD:n virittimellä vaikkapa Astran välittämien kanavien vastaanotto?

    Uusin Tekniikan Maailma kirjoitti aiheesta, mainiten edellisessä kappaleessa Astra 2:n olevan huonosti vastaanotettavissa edes kolmimetrisellä lautasella, mutta heti kohta seuraavassa todettiin metrin peililläkin vastaanotettavan kolmattasataa kanavaa. Ota näistä nyt selvää :confused: Nuo vapaat englanninkieliset kanavat saattaisivat olla toimiva perustelu isomman lautamisen hankkimiselle, katollahan on kuitenkin tilaa.

    Eiköhän se tästä, taidan lähteä liikkeelle perinteisesti yrityksen ja epäonnistumisen kautta guuglaamalla jonkun perusvirittimen ja siirtymällä katolle :thumbsup:

    Kiitokset vinkeistä so far,
    nimim. Ollapa edelleen kaapelitalous
     
  7. Tallaaja

    Tallaaja Guest Guest

    Liittynyt:
    27.04.2009
    Viestejä:
    100
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä ollaan juuri lähdössä liikenteeseen mutta sen verran täytyy kommentoida tätä Astra juttua että tuollainen 2,5 metrinen lautanen vaaditaan ainoastaan silloin kun halutaan vastaanottaa ohjelmia ASTRA 2D satelliitista.Muille Astra-satelliiteille riittää jopa alle metrinen lautanen.
     
  8. Lumikki

    Lumikki Guest Guest

    Liittynyt:
    14.10.2007
    Viestejä:
    344
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ensinnäkin jos sateliitteja on samassa suunnassa, mutta eri nimellä ne ovat eri satelliitteja. Sateliitit lähetävät tietyllä tajuudella niitä ohjelmia, mutta tuo taajuus alue on niin suuri että joskus yksi sateliitti lähettää vain osan siitä ja toinen sitten toisen osan. Siksi samassa suunnassa voi olla useita sateliitteja, ne lähettävät eri taajuuksilla.

    Suuntaaminen kyllä onnistuu jokaiselta, mutta ensimmäinen kerta on hieman hankala. Ehkä ammatti apu olisi ihan hyvä jos ei ole kovin innostunut tutustumaan tekniikkaan.

    Jep, ilmaiset näkyvät melkein millä tahansa sateliiittivastaanottimella, paitsi joillain harvoilla maksullisten palvelujen vastaanottimilla, koska niissä voi olla joku oma softa sisällä, joka on rajoitettu vain kyseisen palvelutarjoajan palveluihin.

    Astra 2 sisältää kolme sateliittia. Joista Astra 2A and 2B näkyvät kyllä suhteelllisen helposti Suomeen, mutta lähettävät lähinnä englantilaisen Sky digitallin maksullisia ohjelmia. Sen sijaan Astra 2D on niin suunnattu Englantiin päin että se vaatii todella ison lautasen sen näkyviin saamiseksi Suomessa. Samassa suunnassa kuin nuo Astra 2 on myös Eurobird 1, joka on aika hyvä sateliitti katsotavaksi ilmaisia ohjelmia, kun se lähettää niitä englannin kiellellä. Jota useimman suomalaiset osaavat joten kuten.

    Näkyvyydestä tuossa 28E suunnasta.

    Astra 2A ja 2B näkyy aika hyvin suomeen, mutta ne molemmat sateliiitit lähettävät kahdella eri "keilalla" lähetyksiä. Toinen näistä keiloista näkyy jo 60cm lautasella ihan hyvin koko Suomessa, mutta toinen voi vaatia noin 80-150cm lautasen hieman riippuen missä päin Suomea ollaan. Astra 2D vaatii ison lautasen, näkyvyys alkaa noin 180cm mutta käytännössä vaatii yli 240cm lautasen. Eurobird 1 vaatii noin 80cm ja siitä ylöspäin olevan lautasen hyvälle näkyvyydelle.

    Eli se kuinka paljon näkee ohjelmia on toisaan kiinni lautasen koosta. Tässä summittaista arvio esimerkiä tuosta 28E suunnasta.

    60cm lautanen: noin 10 ilmaista TV-kanavaa (Astra 2A ja 2B north keila, 10 ilmaista kanavaa)
    85cm lautanen: noin 210 ilmaista TV-kanavaa (+ Eurobird 1, 200 ilmaista kanavaa)
    120cm lautanen: noin 250 ilmaista TV-kanavaa (+ Astra 2A ja 2B south keila, 40 ilmaista kanavaa)
    240cm lautanen: noin 310 ilmaista TV-kanavaa (+ Astra 2D, 60 ilmaista kanavaa)

    Itse katselen 28E suuntaa länsi-hämessä 100cm lautasella. Jolla näen lähes kaiken paitsi tuon Astra 2D:n , joka vaati sen tosi ison lautasen. Osa Astra 2A ja 2B south keilojen kanavista on ihan näkyvyyden rajoilla minulla tuolla 100cm lautasella.

    Tämä lautasen koko erot johtuu siitä asiasta että eri sateliittit lähettävät eri voimakkuudella ohjelmiaan ja eri alueille maassa, joten jotkut ovat signaaliltaan heikompia Suomessa kuin toiset. Myös samassa sateliittissa voi olla eri keila, eli anteeni suunnattu eri alueelle, joten sen takia myös ne voivat vaihdella signaalin voimakkuudeltaan.

    Jos tämä kaikki tuntuu ihan heprealta, niin suosittelen kääntymistä asiantuntijoiden puoleen jotka tekevät tälläisia asennuksia ammatikseen.
     
    Viimeksi muokattu: 30.10.2010
  9. MPele

    MPele Guest Guest

    Liittynyt:
    10.09.2004
    Viestejä:
    163
    Saadut tykkäykset:
    0
    Satelliittiliikkeistä saa sellaisen signaali-ilmaisimen tai miksi sitä nyt kutsutaankin, joka kytketään mikropäähän kiinni. Siinä on mukana kuuloke, josta voi äänen taajuuden perusteella päätellä, milloin lautanen osuu jonkin satelliitin kohdalle. Sitten voi käydä virittimen ja tv:n ääressä kokeilemassa satelliitti kerrallaan, että mikä satelliitti taivaalta löytyi. Toki tässä auttaa vähän, jos on edes summittainen ajatus siitä, mihin suuntaan on lautasta suunnannut. Omassa vapaiden kanavien halpis-virittimessäni oli aikoinaan valmiiksi pitkä lista esiohjelmoituja satelliitteja (mutta itse piti valita se satelliitti, mihin lautanen oli suunnattu).

    Jotain tiettyä satelliittia etsiessäni on monesti ollut puhelinyhteys katolta alakertaan ja sitten on jännitetty signaalivahvuuksia virittimestä... mutta yksin virittäessä tuollainen apulaite on aika ehdoton.

    Nykyisellä asunnollani oli aikanaan vanha lautanen katolla, jota ei ollut käytetty pitkään aikaan. Mikropää ja viritin olivat vanhentuneita, joten ostin uudet, ja sain Astran, Hotbirdin ynnä muut näkyviin. Mitään kokemusta satelliittiasioista ei alunperin ollut. Tietysti auttoi se, että lautanen oli valmiiksi kohti Astraa tai ainakin siinä lähellä.
     
  10. masa2

    masa2 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.07.2001
    Viestejä:
    578
    Saadut tykkäykset:
    1
    Formulat näkee englanniksi Astra2:sta

    http://fi.kingofsat.net/detail-bbci.php
    http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/tv_and_radio/5345480.stm

    Ovat noita BBC interactive juttuja ja salaamattomia "streameja", myös muuta urheilua yms. kivaa tuolta näkyy. Itsellä 120cm lautanen ja nuo näkyi vaivatta kunnes siirsin lautasen paikkaa (palaa takaisin edelliseen asemaan kylläkin). Jos ilmaiskanavia haluaa katsoa niin oma valinta olisi nimenomaan astra2.

    Jos on android älykännykkä niin nykypäivänä on liiankin helppo määrittää satelliitin "noin" asema taivaalta:

    http://www.appbrain.com/app/com.dishpointer.dparpro
     
  11. Borje

    Borje Guest Guest

    Liittynyt:
    08.03.2004
    Viestejä:
    2 270
    Saadut tykkäykset:
    0