Betoniväliseinän äänieristys

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana RonManager, 11.05.2010.

  1. RonManager

    RonManager Guest Guest

    Liittynyt:
    26.10.2005
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ongelmana on vast'ikään ostamani, 50-luvun lopulla rakennetun kerrostaloasunnon äänieristys. Asunto on ylimmän kerroksen kulmahuoneisto, ainoa varsinainen seinänaapuri on olohuoneen toisella puolella. Mutta nyt tyhjässä asunnossa muutamia kertoja mittaus- yms. suunnittelupuuhissa käyneenä olen havainnut, että naapurista tulee puheääni läpi.

    Normiratkaisu on toki rakentaa väliseinä betoniseinän eteen. Kämppä on muutenkin menossa keittiötä, lattiaa, väliovia ja seinäpintoja myöten uusiksi, eli tässä samassahan tuon rakentaa. Pelivaraa on seinän osalta aivan maksimissaan 90mm, eli tuohon pitää saada rakennelma mahtumaan. Lukuunottamatta toista seinän päätyä, jossa viereinen seinä alkaa heti (koko sivuseinän mittaisella) ikkunalla. Ikkunan karmi on 40mm leveä, ja tätä enemmän ulos vedetty rakennelma olisi siis kiinnitettävä sivultaan ikkunalasiin, mitä en missään nimessä halua tehdä. Päin vastoin haluan, että rakennelma jää tältä osin 40mm:ä kapeammaksi, jotta ikkunan toiminnallisuus säilyy, sillä kivahan se olisi joskus tuulettaa tai pestä ikkuna sisältä.

    Graafisesti ilmaistuna seinän ja ikkunan suhde näyttää siis tältä ylhäältä päin katsottuna

    _________a_________
    ..............................|
    ..............................|
    ..............................| b
    ..............................|
    ..............................|

    a = vaimennettava seinä
    b = ikkuna
    ... = lattiaa

    Lisähaastetta tehtävälle luo seinän muoto, joka tämän samaisen ikkunaseinän viereisen osan puolesta poikkeaa suorakulmasta. Ikkunaseinä on "yläosastaan" L -muotoinen, eli siis ikkuna on seinässä syvennyksessä. Tähän tyyliin, nyt siis ikään kuin katsotaan sitä seinää oikea korva ikkunaan päin:


    __________a_________
    ...............................|
    ...............................|
    ...............................|
    ...............................|__x__
    .......................................|
    .......................................|
    .......................................| b
    .......................................|
    .......................................|

    a = katonraja
    b = seinän ja ikkunaseinän raja
    ... = vaimennettavaa seinää

    "Syvennys" on kohdasta x 50mm leveä, ja siinä siis ulosoton ehdoton maksimi on 40mm syvyysakselilla, jota tähän ei saa piirrettyä, muuten törmätään ikkunaan.


    Ja nyt päästään varsinaisten kysymysten ääreen:

    Olen ymmärtänyt, että koko seinän akustointihommassa ketju on tasan niin heikko, kuin sen heikoin lenkki. Onko siis mitään järkeä ryhtyä puuhaan, jossa pyrin ulosmittaamaan kaiken näissä raameissa mahdollisen tuosta "helposta alueesta" esim. 10mm ilmarako + 50mm puuranka ja isover-täyte + 2x Gyproc -rakennelmalla, mutta teen tuohon 23000mm*50mm alueelle vain jonkun 40mm paksun, yksinkertaisimmillaan vaikka seinään liimatuista 50 mm leveistä Ecophon Masterin palasista kasatun täytteen? Naapurin puhe tullee sieltä ikkunan vierestä sisään sitten akustiikkalevyjen läpi?

    Toinen kysymys: parhaiten toimisi tuon helponkin alueen osalta ulkonäöllisesti ja sähköhommia ajatellen n. 60 mm paksu seinärakennelma. Olen nopeasti hahmotellut 10 mm ilmarako, 30 mm paksu rima, 30 mm Paroc-villatäyte + 2x Gyproc -ratkaisua. Onko tällä kakkosratkaisussa "menetetyllä" 20 mm:llä villatäytettä oleellista merkitystä äänenvaimennukseen, kun puhutaan vaimennuksesta puheäänen taajuudella? Vai onko pohdinta tältä osin akateemista, jos yhteen kohtaa seinästä jää tuollainen akustiikkalevyn varaan nojaava purkkaratkaisu?
     
  2. RonManager

    RonManager Guest Guest

    Liittynyt:
    26.10.2005
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä aikani kuluksi asiaan tutustuessani törmäsin tällaiseen:

    http://www.nelonen.fi/ohjelmat/inno/jaksot-tuotantokausi-12/jakso-166-ääniä-naapurista

    Siinä on siis Inno-tiimi vetänyt mutkia suoriksi ja kiinnittänyt seinään akustisen jousirangan, jonka välissä on ohut Isover-villa ja päällä pari levyä Gyprocia. Ei siinä mitään, mutta keskelle uutta sisäseinää on jätetty pirun isot "kaiverretut" aukot lasihyllyineen jne. Taustalta siis paistaa vanha, tai ainakin uutta olennaisesti vähemmän paksumpi seinä.

    Luulisi tällaisen rakennelman vaikutuksen olevan lähellä nollaa?
     
  3. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tyhjässä huoneistossa kuuluu kaikki äänet voimakkaammin kuin kalustetussa. Mikäli kyseessä on todella häiritsevä ongelma niin suosittelisin ottamaan yhteyttä rakennusakustiikka-asiantuntijaan. Summittaiset toimenpiteet voivat olla sattumalta toimivia, tai sitten ei. Haittaa tosin niistä tuskin on.

    Ääni voi kulkeutua eri teitä asuntoosi ja toimenpiteet tulee valita sen mukaan. Ensin tulee selvittää onko kyseessä ilmaääni vai rakenteiden kautta johtunut. Johtuvan äänen kulkeutumisreitti tulee vielä selvittää ennen kuin ratkaisuja voi suositella. Parhaiten nämä asiat tulee selvitettyä mittauksin. Korva vie joskus pahasti harhaan, ääni voi tulla jopa täysin eri asunnosta kuin mistä sen on luullut tulevan.
     
  4. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Villaa ja teräspeltiä, muu ei oikein tehoa ohuilla rakenteilla. Ja peltikin pitää erottaa irti kellumaan alkuperäisestä seinästä. Minä kelluttaisin pellin irti kaikista pinnoista, kumia pellin tukikoolauksen ja ympäristön väliin. Jopa koolauksen ja pellinkin väliin kumia. Mitä paremmin pelti kelluu, sitä paremmin se eristää.

    Pieni vertailu mummometodin ja pro-metodin välillä:

    Mummotyyli: 64 mm villa/ilmarako ja 26 mm Gyprocia. Seinämä painaa 18 kiloa (23,4 kiloa EK-levyillä) neliömetriltä.

    Pro-metodi: 84 mm villa/ilmarako sekä 6 mm peltiä useampana ohutlevykerroksena. Neliöpaino 47 kiloa eli ainakin tupla Gyprociin nähden. Paksumpi eristävä villatila välissä sekä suurempi massa antavat noin 6 dB enemmän eristystä samalla 9 senttiä paksulla rakenteella.

    Peltieristyksen taajuusvastekin poikkeaa tyypillisestä väliseinävirityksestä. Eli jos koko talo on betonia, samat taajuudet vuotavat (ja toiset taajuudet estyvät) joka seinästä läpi, talossa kaikuu tyypillinen kumina. Samoin käy Gyproc-seinillä, tietyt taajuudet pääsevät läpi.

    Kun ladotaan peräkkäin erilaisia materiaaleja (terästä betonin eteen tässä tapauksessa), vaimennus paranee, koska aineen A läpäisemä ääni kilpistyy aineeseen B. Joten, jos koko talo olisi teräksestä tehty, kuten vaikkapa valtamerilaivat ovat, silloin lisäeristystä EI kannata pellistä tehdä, vaan otetaan jokin muu materiaali avuksi.
     
  5. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Jokainen lisäeristysdesibeli on avuksi, koetaan parannuksena aiempaan. Mikä tahansa pinnoitus seinän eteen on avuksi.

    Akustiikkalevyt yksinään ovat täysin tehottomia, ne päästävät ääntä lävitseen, eivät ole ääniERISTEITÄ vaan vaimentimia. Ne tarvitsevat avukseen tiheämmän pinnoitekerroksen.

    Jos massiivisia (raskaita) rakenteita ei voi tehdä, silloin kevytkin ratkaisu auttaa kohtuullisen hyvin, ja nimenomaan puhetaajuuksiin:

    87 mm villaa ja noin 3 mm paksu muovimatto päälle. Lattiavinyylimattoa myydään 4 m leveänä rullatavarana, saa yhdestä tai kahdesta palasesta koko seinän peittoon. Tällainen rakenne on oikeastaan huoneakustointia, se parantaa huoneen viihtyvyyttä, mutta joka tapauksessa se myös eristää puheääntä huomattavasti enemmän kuin pelkkä villa, joka yksinään ei eristä mitään.

    PVC (pehmeä) on myös erinomaisen häviöllinen aine, eli kun ääni kohtaa muovin, muovi vaimenee nopeasti eikä jää kaikumaan. Gyproc-levyhän on suorastaan perkeleestä ja saatanasta kotoisin jos kaiuntaa ajattelee, se jää kumisemaan moneksi sekunniksi jos sitä kolauttaa tai se kohtaa ääniherätteen. Missään tapauksessa Gyproc-levytys ei korjaa huoneakustiikkaa, voi jopa huonontaa sitä, eli pinta vaatii joka tapauksessa akustoinnin päälleen, jos akustointia kaivataan. Villa+vinyylimatto taas ei vaadi lisäakustointia, mitä nyt hifistit tietysti tarvitsevat studioprofiililevyä ensiheijastepisteisiin.

    PVC (pehmeä edelleen) on niin häviöllistä, että sen voi kiinnittää ympäristöön eli seiniin ja lattiaan/kattoon miten lystää. Ilmatiiviisti mieluusti, mutta ei siis tarvita kellutusmateriaalia väliin. Tietysti vinyylimatto ei saa koskettaa eristystä kaipaavaa seinää, ja villaa siinä onneksi välissä onkin. Vinyylimattojakin on erilaisia. On kovempia ja taipuisampia. Kovapintainen (läpinäkyvä kovempimuovinen kulutuskerros pinnalla) antaa kovemman akustiikan, diskantit heijastuvat pinnasta ja kovempi muovi tarjoaa lievästi paremman eristyskyvyn. Kauttaaltaan taipuisa ja pehmeä vinyylimatto taas antaa pehmeämmän akustiikan, mutta läpäisee ääniä hieman enemmän. Akustiikka on pehmo-vinyylimaton kanssa viihtyisämpi, mutta eristyskyvystä ehkä katoaa puoli desibeliä tai jotain.



    Basso-ongelmia ei keveilä ratkaisuilla poisteta. Naapurin bassoluukutus tulee läpi ja omassa huoneessa musiikki kumisee edelleen, vaikka mitä kevyttä pinnoitetta lisäilisi minne hyvänsä pintaan. Mutta puheäänestä nyt oli kyse, ja siihen siis tepsivät hieman kevyemmätkin rakenteet.
    .
     
    Viimeksi muokattu: 13.05.2010
  6. RonManager

    RonManager Guest Guest

    Liittynyt:
    26.10.2005
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen kokolailla vakuuttunut, että ääni tulee po. seinän läpi. Ylimmän kerroksen kulma-asunnossa ei mahdollisuuksia montaa ole, ja äänen lähde on varmennettavissa asettamalla korva lähelle seinää - sieltä läpi sitä tulee.

    Voihan toki olla, että jalkalistan takana tms. on rakoja, ja ongelma on ajattelemaani yksinkertaisemminkin korjattavissa (vaimennettavissa) siedettävälle tasolle. Tämä selviää kyllä, kun pääsen purkuhommiin. Lisäksi ongelma toki korostuu nyt, kun koko huoneisto on tyhjä, sillä ovathan äänenpaineen tasot kalustamattomassa asunnossa ihan eri luokkaa kuin kalustetussa. Teen kyllä tälle asialle jotain nyt, sillä harmittaisi, jos muuton jälkeen pitäisi alkaa asialle jotain tekemään ja uudelleen remontoimaan.

    Teräspellin käyttö oli hyvä vinkki, ehkä voisin käyttää sitä tuolla alueella, jossa pelivaraa ei ole. Eli 60-90mm mummoratkaisu seinän ensimmäisen 7 metrin matkalta, 40mm villa-peltiratkaisu viimeiset viisi senttiä ikkunaseinään kiinni.

    Osaisikohan joku sanoa, onko tuon mummoratkaisun osalta mitään käytännön merkitystä sillä, onko välissä 30 vai 50mm villaa? Jotenkin sen varmaan voisi äänen aallonpituudesta tms laskea?
     
  7. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Yhtenäistä vapaata ilmarakoa ei saisi jäädä, ääni juoksee sitä pitkin päästä päähän. Jos 50 mm ilmarakoon haluat panna vain 30 mm villaa, pane vuorotellen eri seinäpuolille, silloin ei jää yhtenäistä vapaata rakoa. Jos siis on kyse seinän sisään jäävästä villasta. Huoneakustiikassa eli seinän pintaan pantavassa villassa asia on hieman toisin.
     
  8. RonManager

    RonManager Guest Guest

    Liittynyt:
    26.10.2005
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vinkistä.

    Todennäköisesti lähden siis seuraavasti liikkeelle: pääosa seinästä 10mm ilmarako, 30mm villaa, rankana 30x50 puurima 10mm irti vanhasta seinästä k600. Päälle 2xGyproc EK. Joka toisessa osastossa villa kiinni vanhassa seinässä, ilmarako levyjen puolella, joka toisessa ilmarako vanhan seinän puolella. Liittymäkohdat lattiaan, kattoon ja seiniin kelluvasti tiivistettynä. Rakennelman kokonaissyvyys on siis 10+30+26 = 66mm. Ikkunan vieri esim. 5mm ilmarako, 30mm villa, 5 mm teräs- tms. levy.

    Akustointi hoidetaan sitten paneloimalla katto Ecophon-levyillä ja yhdelle seinälle sijoitettavalla 2400x1200x160 skyline-diffuusorilla.

    Eiköhän tuo täytä tarpeen. En kuuntele bassonjytke-musiikkia, enkä usko naapurissakaan sitä tehtävän. Satunnaiset runkoäänet ja tömistelyt taikka kovimmat huudahdukset eli ne kovimmat elämisen äänet, joita tuolla ei ehkä saada kuriin, eivät niin haittaa. Kunhan tuloksena olisi akustisesti miellyttävä ympäristö -jollaiseen ei kuulu naapurin puheensorina - 99,8 %:a ajasta.
     
  9. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Minä kyllä oikeasti suosittelisin lähtemään liikkeelle akustiikka-alan asiantuntijan vierailusta. Hyvät neuvot sellaiselta eivät ole kalliita, mutta saattavat säästää tuhansia euroja ja tolkuttoman määrän työtunteja kun ei tee vahingossa jotain väärää.