Av-vahvistinta vailla ja eksyksissä...

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana MikaT, 15.06.2010.

  1. MikaT

    MikaT Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.06.2005
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noniin,

    lähtötilanne on suunnilleen seuraava:

    Mä en kovin paljoa kaikista tarvittavista lyhenteistä ymmärrä mutta hinku nauttia kuvasta ja musiikista on kova.

    Kuvan näyttimenä toimivat vanha Sonyn 50" 720p taustaprojisio joka ymmärtää mm. komponettia ja HDMI:tä sekä Optoman HD80:nen joka taitaa syödä useimpia signaaleja mutta jolle kaapeloin hölmöyksissäni seiniein sisään vain HDMI:n.

    Äänet tulevat ulos viidestä Audio Pron:n Avantekista, edessä taisivat olla ysit joissa on jonkinlainen subi mukana. Sivukaiuttimillekin kaapelointi ja rasiat löytyvät mutta ovat toistaiseksi käyttämättöminä. Jos saman sarjan kaiuttimia sattuisi löytymään, nekin voisi tarvittaessa lisätä.

    Ohjelmalähteinä toimivat tällä hetkellä Sonyn bluray-soitin, Topfieldin digiboksi, XBOX360, PC joka vaihtunee jossain vaiheessa Applen miniin sekä jatkossa mahdollisesti vahvistimen sitä tukiessa Ipod Touch joka tällä hetkellä on pääosin telakan kautta kiinni toisessa huoneessa olevassa Tivolissa. Ohjelmalähteet tulevat ja menevät, haaveissa on minin ohella/sijaan kenties jonkinlainen mediatankki ja Soneran IP-digiboksikaan ei ole pois suljettu, jotain pitänee joka tapauksessa pian digiboksin suhteen tehdä jotta pääsee kiinni HD-kuvaan.

    3D ei ole vielä mua sytyttänyt, telkkarin on sen katseluun liian pieni ja en myöskään oikein pidä laseista päässä leffaa katsellessa. Taitaa mennä vielä jokunen päivityskierros ennenkuin löydän järkihintaan 3d-tykin/kankaan/katsottavaa sellaisella tekniikalla joka ei laseja edellytä.

    Tällä hetkellä vahvistimen virkaa virattomasti hoitaa joku ikivanha Yamaha joka ei ymmärrä esim. HDMI:tä eikä mm. osaa hoitaa kuvamuunnoksia muutenkaan joten kuva ei sen kautta kierrä. Tuo taas on johtanut melkoiseen johtoviidakkoon ja mm. erilliseen komponentti/HDMI-muuntimeen jotta XBOXIN kuvan saa tykille. Ja koska tykille pitäisi viedä tavaraa kolmesta eri HDMI-lähteestä, välissä on vielä halpis HDMI-kytkin, ilman kauko-ohjainta, joten laitehyllyn takana pitää käydä aina tykin ohjelmalähdettä vaihtaessaan ko. purkkia räpeltämässä...

    Ja kun nuo kauko-ohjaimet nyt tuli mainittua, niitä taitaa olla aktiivisemmassa käytössä nyt kuusi tai seitsemän kappaletta ja niiden kanssa pelleily alkaa jo käydä vitsistä katsomista aloitettaessa tai lopetettaessa.

    Nyt tuohon hommaan pitäisi saada jonkinlainen järki.

    Kaikki ohjelmalähteet pitäisi saada yhden vahvistimen taakse ja se kytkettyä sekä tykkiin että telkkariin, kumpaankinkin parhaalla sen ymmärtämällä resoluutiolla. Bluray-levyiltä käytännössä lähitulevaisuudessa löytyvät äänikoodaukset pitäisi saada kuuluville ja mikäli kolmannesta kaiutinparista on tuossa yhteydessä tai muuten jotain riemua niin sellaisetkin voin etsiä. Ja jos vahvistimen mukana sattuisi tulemaan sellainen kauko-ohjain jonka saisi komentamaan muidenkin laitteiden perustoimintoja ja parhaassa tapauksessa ymmärtämään jonkinlaisia makroja (esim. käynnistä tykki, vahvistin, bluray-soitin, lykkää bd-levykelkka ulos, valitse vahvistimen ohjelmalähteeksi bluray-soitin [ja valitse tykki näyttimeksi jos tarpeen]) niin meillä riemu repeäisi...

    Suurimpia kyssäreitä mulla ovat:
    - tarvitsenko kaksi HDMI-lähtöä (mikä aiheuttaa vahvistimissa hinnan pomppaamisen selvästi ylemmäs) vai riittääkö HDMI ja komponentti? Ja kummassakin tapauksessa, miten vahvistin ymmärtää että toinen laite kaipaa 720p:tä ja toinen fullhd:tä.
    - entä kun joskus päivitän telkkarin, onko niissä tällä hetkellä ja nähtävissä olevissä lähitulevaisuudessa edelleen tuo komponenttitulo vai pitäisikö tuo päivitys huomioida jo nyt? Vai riittääkö pelkkä yksinkertainen HDMI-jakaja?
    - osaavatko nykyvahvistimet suvereenisti laadukkaat fullhd muunnokset esim. komponentin ja HDMI:n välillä?
    -vahvistimissako ne laadukkaimmat skaalaimet ovat nykyään?
    - jos ohjelmalähde on vahvistimessa kiinni hdmi:llä, sitä kautta kulkee ilmeisesti myös kaikki ääneen liittyvä, optista liitäntää ei tarvita?
    - onko vahvistinten kaukoissa toimiva monimerkkituki tai tuollaisia makro-toimintoja?
    - löytyykö kaikista nykyvahvistimista jo asiallinen kalibrointi mikin avulla huonetilan kummallisuuksia kompensoimaan?
    - mitä muuta mun pitäisi huomioida tai mitä mä ollenkaan nyt ymmärrä?

    Onko raadilla vastauksia, kommentteja tai ehdotuksia? : )
     
    Viimeksi muokattu: 15.06.2010