Audussey XT32 vaikutukset mitattuna

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana säätäjä, 29.12.2015.

 1. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Lomalla kerrankin aikaa niin kävin mittailemaan audusseyn vaikutuksia.

  Mittamikkinä on kalibroimaton EMC8000. En ajanut mitään yleistä kalibrointifileä vaan "paljaalla" mittailin. Netin mukaan erityisesti ylimmillä taajuuksilla on epätarkkuutta, olettaisin, että voimakkaasti laskeva käyrä tulee osittain tästä syystä.

  Äänikorttina steinberg UR12 kiinni USB liittimessä. Mikki steinbergissä XLR:llä.

  Ensin kuva audusseyn vaikutuksista riippuen siitä ajaako tuon subbarille, subbari + L&R tai ei kumpikaan.

  [​IMG]

  Pahin vuoristorata on täysin ilman korjausta. Toisiksi pahin on pelkällä subbarilla ja paras käydä molemmat korjaukset päällä. Kun kaikki korjaukset päällä valittu asetus on flat.

  Yleisesti voisi todeta, että audussey tekee myös korkeille taajuuksille korjauksia, mutta ainakin tämän mittauksen perusteella korjaukset ovat aika tarpeellisia.

  Alle 100Hzlla jälki on hyvää ja 150hz dipistä lähtee aika tavalla pois, mutta tämä edellyttää että korjaus sekä pääskobeille että subbarille. Yleisesti 100 - 200 jää edelleen aika pahasti kuoppaan. Jos / kun hankkisi Pro lisenssin, tätä varmaan voisi korjailla...

  Toinen mielenkiintoinen testi oli asetus reference vs flat

  [​IMG]

  Audusseyn sivulla sanotaan, että reference suositeltu, koska se laskee korkeita taajuuksia. Tätä kuulemma tarpeen suurilla volilla ja/tai tiloissa. Vaikutus tosiaan on tämä, mutta suuruus yllätti. Tämän mittauksen mukaan eroa näyttäisi tulevan sellaiset 5dB vikalla oktaavilla eli aika paljon. Lisäksi reference näyttää ottavan pois about 3dB tärkeimmältä puheen alueelta (2000 tuntumassa).

  Oma mielipide on, että korjaukset ovat aika rujoja. Toisaalta rumasti sanottuna tämä reference ottaa pois sen, mitä yleinen korjaus tuo.... eli ensin korjataan yläpäätä ja 2000Hz, jengi toteteaa, että liian kirkas ja ajaa päällä dsp:ä jotta näiden tasoa lasketaan. Kuulostaa fiksulta ;)

  Viimeisenä sitten dynamic eq:

  [​IMG]

  Käytännössä tämä on tarkoitettu tilanteeseen jossa kuuntelee referenssitasoa hiljemmalla. Tällöin vahvari pyrkii kompensoimaan "kuulon toimintaa" eli vahvari nostaa matalia sekä korkeita taajuuksia.

  Kuvasta näkee, että subbari menee todella kuumaksi: alimmat taajudet nousevat jopa +10dB. Samaan aikaan yläpäätä nostetaan 5dB eli saman verran mitä reference laskee. Eli lyhyesti sanottuna taajuusvasteen osalta dynamic eq ei vaikuta yläpäähän mitään mutta nostaa subbarin tasoa hervottomasti.

  Dynamic eq vaikuttaa myös takakanavien ja ehkä myös kattoskobejen voimakkuuteen. Tätä en mitannut, mutta veikkaisin, että lisää tulee sellaiset 5dB.

  Omat suosikkiasetukset ovat Audussey päällä, flat asetus ja subbari +3dB vakioon nähden. Ei ole tunkkainen soundi ja bassot napakat sekä tasapainoiset.

  Pikkasen vielä kuumottaisi se audussey pro, jolloin pääsisi tekemään muutoksia suoraan vahvariin. Yli 10Khz korjaukset voisi ottaa pois ja tuota 100 - 200 kuoppaa voisi pyrkiä tasoittamaan. Ehkä myös 800 - 1200 aluetta voisi yrittää viilailla.....
   
  Viimeksi muokattu: 29.12.2015
 2. P.Kosunen

  P.Kosunen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  16.10.2005
  Viestejä:
  1 374
  Saadut tykkäykset:
  14
  Kuvat ei näy.
   
 3. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  No mites nyt?
   
 4. Hippo

  Hippo Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  1 989
  Saadut tykkäykset:
  131
  Nöyp. "You do not have permission to view media within this album."
   
 5. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Aah... oli siitä kiinni. No nyt pitäisi olla oikeudet oikein ja postissa suoraan img tagit eli kuvat näkyy?
   
 6. Hippo

  Hippo Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  1 989
  Saadut tykkäykset:
  131
  Jep, nyt näkyy. Mielenkiintoisia käppyröitä ihan siltä kantiltakin jos ja kun vaffin vaihto tulee joskus itselle ajankohtaiseksi.
   
 7. MovieFreak

  MovieFreak Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.07.2003
  Viestejä:
  1 150
  Saadut tykkäykset:
  4
  Itse käytän mieluummin tota referenceä kuin flatia. Jälkimmäinen on vaan liian kirkas. Tämä siis Onkyon TX-NR818-vahvarilla. Siinä taitaa olla movie-nimellä reference ja music merkkaa flatia. Dynamic EQ on täysin persiistä kun takakanavat ja subbari on aivan liian kovalla.

  Voi tuo 100-200hz vaimentuman korostaminen jäädä onnistumatta pro-kitilläkin, kuvittelisin ettei kovin suuria korostuksia pysty silläkään tekemään. Yleensäkin digikorjaus / equtus toimii paremmin vaimentamisessa kuin korostamisessa. Varsinkin matalemmilla taajuuksilla tulee jo teho-ongelmat vastaan jos pitää tehdä isoja korostuksia.
   
 8. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 217
  Saadut tykkäykset:
  189
  Dynamic EQ:n loudness-kompensaatiota voi säätää reference-level -asetuksella. Pitäisi olla asetukset 0, 5, 10 ja 15 dB. Loudnessin määrä vähenee, mitä korkeampi dB-luku.
   
 9. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
 10. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Voisiko jonnekin vielä piilottaa minerallivillapaalun(t)? ;)
   
 11. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Ei oikein ole tilaa..... pahinta huoneessa on jälkikaiku. Se on kyllä normaalimitoissa ja yllättävän tasainen mutta ei kuitenkaan edes lähellä teatterilukemia (0.3s).

  Tein tässä loman aikana audusseyn mittaukset varmaan 10 kertaa. Toistettavuus on yllättävän hyvä. Suurimman eron saa 100 - 200 välille: jos asiat osuu paremmin kohdalleen niin tämän välin saa about 8dB sisälle ja pahin kuoppa on vain n. 40hz leveä. Jos menee huonosti koko väli jää 10dB kuoppaan.

  Muutaman kerran kokeilulla väittäisin myös että mittausmikki kannattaa suunnata kohti skobeja eikä pitää seisomassa kohti kattoa. Tämä sinänsä olisi loogista kun katsoo mikkiä: ritilä ei ole koholla ja sivut on täysin tukittu. Tällaisella mikillä ylä-äänien mittaminen ei voi olla kovin fiksua.

  Tein niin että menin itse istumaan aina paikalle ja laitoin mittamikin nenän eteen osoittamaan kohti skobea. Sitä mukaa kun suhisee niin käänsin mikin aina osoittamaan kohti skobea. Omassa tapaukessa siis 9 eri suuntaa kun setti on 5.1.4.

  Tällä tavalla tehtynä korjaukset alapäässä ovat samoja, keskialueella paremmin kohdalleen sopivia ja yläalueella korjaukset jäävät pienemmiksi.

  Mittamikin kohti skobea suunnattuna saan koko vasteen välille +-5dB. Suoraan kohti kattoa tilanne on about +-8dB. Eroa siis 6dB eli aika tavalla.

  Lisäksi kohti osoitettuna dB tasot menevät 100% kohdalleen ihan jokaisella kanavalla (-25dB kohinalla vahvarista ja dB mittari näyttää 75dB). Jos mittamikki on kohti kattoa niin kolme kanavaa meni jatkuvasti pieleen. Pahin tilanne oli vasen etuskobe joka sai jatkuvasti +2.5dB liian korkean tason. Virhe on todella suuri ja tätä ei voinut olla huomaamatta stereokuuntelussa. Muissa kanavissa virhe oli 0.5 tai 1dB.

  Lisäksi on myös lisättävä että audussey ei saanut kertaakaan vaihetta/etäisyyttä täysin kohdalleen etuskobejen ja subbarin välillä. Yleensä korjausta piti tehdä 30-60 astetta jotta napsahti vaste täysin kohdalleen
   
 12. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 217
  Saadut tykkäykset:
  189
  Mittaus pitäisi suorittaa siten, että mikki laitetaan jonkun jalustan tai korokkeen päälle korvan korkeudelle ja poistutaan itse kokonaan huoneesta. Ilmeisesti olet mitannut toistuvasti itse sohvalla istuen, joten ei ihme, jos mikki ylöspäin suunnattuna ongelmia ilmenee. Ihminenhän toimii kuitenkin vaimentimena ylemmille äänille.
   
 13. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Kuten sanoin, olen alunperin mitannut ohjeen mukaan eli mikki kohti kattoa. Tämä edellyttää telinettä. Telineenä on ollut todella tukeva kamerajalusta jossa mikki kiinni ruuvilla (ruuvi mikin pohjassa). Kokeilin jopa merkata mittapaikat sentin tarkkuudella ja toistaa mittauksia monta kertaa, jotta sain käsityksen siitä, miten hyvin mittaus on toistettavissa. Ja tosiaan toistettavuus oli varsin hyvällä tasolla. Monen mittauksen tekeminen peränjälkeen ja samasta paikasta todisti allekirjoittaneelle että Audusseyn on luotettava ja se toimii konsistentisti. Tämä oli perusedellytys, jotta saatoin lähteä kokeilemaan toista mittaustapaa.

  Virallisen mittaustavan aikana olin sohvalta poissa, mutta en poissa huoneesta, koska mittausten kannalta ei oikeasti ole väliä istuuko 6m päässä ruokapöydässä vai ei.

  Aika vähän ole akustiikkaa lukenut, mutta jotain kuitenkin. Jos taas akustiikkaa ja mittaamista miettii niin en todellakaan olisi varma, onko virallinen mittaustapa paras silloin kun puhutaan Audusseyn omasta mikistä. Tämä johtuu osittain mikin rakenteesta: Mittauskuvio varmasti on omni mutta jos katsoo mikin kalvoa, se on aika hyvin muovin sisällä.

  Aiemmassa pioneerin vahvirissa käytössä oli mikki jossa mittauskalvo on koholla. Lisäksi kotoa löytyvässä Behringerin EMC8000:ssa on mikin päässä koloja eli kalvo on paremmin esillä sivusuuntaan.

  Korkeilla taajuuksilla voi olla ongelma jos mikin pää osoittaa 90 astetta eri suuntaan kuin äänilähde. Tai tarkalleen ottaen silloin kun mitataan 5.1/7.1:ä niin ero on 90 astetta (oletus että kaikki diskantit korvan korkeudella). Sitten kun mitataan uusia ääniformaatteja niin voi käydä niin, että atmosskob puhaltaa suoraan katosta kohti mikkiä. Tällä on mittaamisen kannalta oikeasti väliä ja tulokset tuskin ovat täysin samoja.

  Matalilla taajuuksilla mikin suunnalla taas ei oikeasti ole yhtään mitään väliä ja siten mikki voisi osoittaa vaikka poispäin etuskobeista.

  Näiden syiden takia lähdin miettimään toistenlaista tapaa mitata. Tavoitteena oli mimimoida mahdolliset interferenssit mikistä eli luonnollinen tapa oli suunnata mikki kohti skobea. Pelko oli, että mittaustulos menee pieleen, koska oletin, että audussey pyrkisi jollakin tavalla huomioimaan että mikki ei anna korkeilla taajuksilla parasta tulosta, koska mikki ei ole suunnattu kohti lähdettä. Jos nyt sitten suuntaisin mikin kohti skobea, saisin vääristyneitä tuloksia.

  Tämä ei kuitenkaan näyttävät olevan tilanne: Jos mittaan ohjeen mukaan ja katson vahvistimen omasta UI:ä tehtyjä korjauksia, ne ovat merkittävästi suuremmat erityisesti ylätaajuuksilla vrt tilanteeseen jossa suuntaan mikin kohti skobea. Esimerkkinä voisi sanoa, että joissakin tilanteissa audussey teki yli 10dB korjauksia yli 10kHz taajuuksille sillon kun mittaisin ohjeen mukaan. Uuden mittaustavan tavoitteena oli nimenomaan mimioida korkeiden taajuuksien korjaukset.

  Jos taas yleisesti tarkastellaan ylätaajuukisien korjausta niin ihan oikeasti niitä ei kannattaisi korjailla juuri lainkaan koska korkeiden taajuuksien mittaamisessa pienikin siirtymä voi merkata paljon.

  Istuin siis peränjälkeen kahdeksassa mittauspisteessä. Mikki oli nenässä kiinni (mikin pohjakierteet nenänkärjessä) ja muutin mikin osoittamaan suoraan kohti skobea aina skobe kerrallaan. Tein tämän kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla audussey teki selkeästi vähemmän korjauksia erityisesti ylätaajuuksille.

  Kun vielä erikseen vahvistin mittaustuloksien paremmuuden REW:llä niin uskaltaisin väittää, että parempaan lopputulokseen pääsee sillä tavalla mitä itse tein.

  Jos oikein haluaa pilkkua viilata, että lopulta se, että on itse mittauspisteessä istumassa on lopulta vain hyvä juttu, koska se vastaa lopullista tilannetta: harvemmin sitä tulee leffaa katsottua muualta kuin sohvalta ;)

  Rohkaisen kaikkia kokeilemaan ennakkoluulottomasti tätä mittaustapaa. Jos ei diggaa tuloksesta voi aina mitata uudestaan alkuperäisellä tavalla :)
   
 14. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  ps: sellaisen yleisen huomion tein, että vahvareiden olisi hyvä siirtyä takaisin 85dB kohinamittaukseen. Nykyinen 75dB taso on liian hiljainen ja häiriöäänet voivat muuttaa tuloksia. Audussey pyrkii korjaamaan tämän niin, että jos tulee liikaa häiriöitä taustalta, se nostaa testisignaalin tasoa ja mittaa skoben uudelleen. Edellinen pioneer taas ilmoitti että taustameteliä on liikaa. IMO tämä audusseyn tapa ei ole hyvä: Taustalta voi tulla ääniä, jotka vaikuttavat lopputulokseen ilman että saan edes koskaan tietää siitä
   
 15. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 217
  Saadut tykkäykset:
  189
  Mistä taajuudesta suurin piirtein alkavat korjaukset muuttua, kun mittaustapaa muuttaa?

  Ilmeisimmin telinemittaamisen suosittelu johtuu siitä, että sen ajatellaan poistavan paremmin huoneen vaikutus, kun mittaajan ollessa kuuntelupaikalla hänen kehonsa vaikutus tuolee huomioitua myös.

  Millaisia ääniä? Lasten kiekaisuja, vaimon tiskaamista, rekan murinaa pihalta tms? Jos kyse ei ole matalasta äänestä etkä kuule sitä testisignaalin läpi niin tuskin sillä on juurikaan vaikutusta mittaustulokseen. Harva kuitenkaan saa kuuntelutilaansa aivan hiljaiseksi ellei se sitten ole täysin dedikoitu sellainen (esim. kellarissa kunnon vaimennuksien kera) ja yleensähän niitä tasaisia häiriöääni (esim. ilmastoinnin suhina) kuuluu kuuntelutilanteessakin.
   
 16. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Veikkaisin, että telinettä suositellaan pääasissa sen takia, että sen kanssa mittauksen ryssiminen on aika vaikeaa. Jos ihmisille yritettäisiin ohjata mitä tahansa muuta toimintatapaa tulisi liikaa varioaatiota joka taas sotkisi tulokset.

  Juuri noita samoja pl vaimon tiskaus, koska tiskikone. Mutta yläkerrassa tai pihalla kovaan ääneen leikkivät lapset aiheuttaa ongelmia. Lisäksi huomasin, että viinikaapin kompressorin sammuminen päästää niin voimakkaan äänen (kone 8m päässä), että se aiheuttaa ongelmia mittaukseen.

  Audusseyn forumilla sanottiin, että tämä uusi 75dB taso valittiin sen takia, että ihmiset kokivat aiemman 85dB lian kovaksi. Onhan se selkeästi kovempi mutta mittausten kannalta tuo oli paljon parempi vaihtoehto. Ihan oikeasti jouduin toistamaan monta yksittäistä mittausta sen takia, että jostain kuului ääniä, jotka olivat liian voimakkaita suhteessa mittaussignaaliin. Jos / kun mittaustaso olisi aiemmin suositeltu 85dB niin ongelmia ei olisi ollut.
   
 17. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  En tehnyt tarkkaa analyysiä mutta yli 10kHz taajuudella korjaukset ovat selvästi maltillisempia jos mikki osoittaa kohti skobea
   
 18. JJtalo

  JJtalo Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.12.2010
  Viestejä:
  161
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mielenkiintosta testailua.
  Itellä tuo dynamic eq menee automaattisesti päälle kun ajaa audesseyn läpi, ihmettelin että miks vetää niin sairaan kuumaks subbarin ja equtin subin omilla säädöillä sitte alas kunnes huomasin tuon kirotun dynamic eq:n. Teki diskantistakin pistävän ku korostaa nuo korkeimmat.
  Tekis mieli itekki joku päivä taas huvikseen mittailla :)
  Ootko kokeillu subin/etusten jakotaajuutta muuttaa jos tuohon 80-180 kuoppaan saisi parannusta ? Ite nostin 40->70, antoi korvalla ja mittauksilla parhaan tuloksen.
   
  Viimeksi muokattu: 07.01.2016