ASIO: Audio Stream In/Out ja sen käyttöönotto (foobar2000 & winamp)

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana Chauron, 19.03.2005.

 1. Chauron

  Chauron New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.02.2004
  Viestejä:
  3 205
  Saadut tykkäykset:
  10
  [​IMG] ASIO: Audio Stream In/Out:

  Lyhyt määritelmä ASIOlle:

  - ASIO on Steinberg Media Technologiesin kehittämä monikanavainen, alustavapaa tekniikka, joka mahdollistaa erittäin pienen latenssin ASIOta tukevien ohjelmien kanssa, jopa 2 millisekuntia. Tämä tekee erilaisten moniraituri- ohjelmien ja softasyntetisaattorien käytöstä erittäin miellyttävää, kuten myös ihan silkasta musiikinkuuntelustakin. Tekniikkaa tuetaan yleisesti ja sitä pidetään varsinkin ammattimuusikkopiireissä selkeästi parempana tapana ulostaa ääntä kuin Microsoftin kräpinen kernel mixer. Lisäksi sen avulla useita laitteita ja ohjelmia voidaan kytkeä tehokkaasti ja synkronoidusti toisiinsa.

  ASIO mahdollistaa siis liki reaaliaikaisen äänen; - jo pelkästään ASIO 1.0 pienensi latenssit perinteisestä 750 millisekunnista sinne 40 millisekuntiin. ASIO 2.0 sallii liki reaaliaikaisen äänen ulostamisen (jopa 2ms latenssi).
  ASIOn mahdollistaminen vaatii soittimen joka ASIOa tukee sekä soittimeen lisäpluginin tai lisäkomponentin.

  Steinbergin ASIO: - ASIO 1.0 tai ASIO 2.0

  Korteille jotka Steinbergin virallista ASIOa tukevat, tulee yleensä ASIO-ohjelmisto ajureiden cd:llä mukana. Ja vaikkei tulekaan, kannattaa käydä kotisivulla katsomassa olisiko moista tarjolla; - kannattaa siis tarkistaa googlella tai valmistajan kotisivulta tukeeko kortti alkuperäistä ASIOa. ASIO tuki löytynee varmuudella esim. VIAn ENVY-24 HT-piirisarjaa käyttävistä äänikorteista, kuin myös Soundblaster Audiqyistä. Kuten myös ns. ammattikäyttöön tarkoitettujen korttien, kuten EMUn, M-Audion tai ESI:n korteista.

  ASIO- säädöt tehdään korttikohtaisesti äänikortin omista säädöistä, mm. latenssien suhteen. Soittimen säädöt tehdään kuten ohjeessa soittimen kohdalla mainitaan.

  Huomaa että jos haluat signaalin ulos täysin muuntumattomana ns. "bit exact" muodossa, volumen säätöihin ei kannata koskea. Suosittelen tätä vain kuulokevahvistimeen tai vahvistimeen kytketyllä pc:llä, ja etenkin sillä.

  ASIOn sovitus: ASIO 4 ALL - http://www.asio4all.com/

  Myös korteille jotka ASIOa eivät tue, on mahdollista koettaa ASIOa sovittaa. Tämä tapahtuu vaikka ASIO4ALL:n avulla, joka tuntuu tukevan miltei mitä piiriä tahansa. Omassa esimerkissä käytän juuri ASIO4ALL-sovitinta.

  Ensinnä, haetaan ASIO4ALL koneelle. Paina linkkiä, linkistä ensimmäisenä näkyvää "download ASIO4ALL..." . Odota että ohjelma lataantuu koneelle.

  Ohjelman lataannuttua, asenna ohjelma koneelle. Hyväksyt asentamisen ja painat next, valitset asennuskohteen ja next. Odotat ja painat lopuksi "finish".

  Tämän jälkeen työpöydälle on ilmestynyt kuvake "ASIO4ALL v2 Off-Line Settings". Tuplaklikkaa sitä, paina kohtaa "advanced" Einsteinin naaman kohdalla. Täältä pääset käsiksi latenssien säätöihin, ASIO buffer size -kohtaan nimittäin; - mitä pienempi on lukema, sen pienempi on latenssi. Hae joku sopiva arvo jolla ääni ei pätki tai säry ja toimii normaalisti. Huomaa että säädöt voi tehdä VAIN off-line tilassa, on-line tilassa ne eivät mene käyttöön.

  [​IMG]

  Always Resample 44.1<->48 kHz: Tämä asetus valitse kun tiedät että WDM-ajuri ei tue resämpläystä, mutta kortti tekee sen. A4A tekee tällöin reaaliaikaisen sämpläyksen em. arvoihin. Ohjelmallinen sämpläys varsinkin integroidulla ac97-härpäkkeellä on miljardi kertaa parempi kuin piirin huono koodekki.

  Jos joku kohta on epäselvä, tutustu ensin manuaaliin, kysy vasta sitten. Manuaali on erittäin pätevä.

  Plugin soittimelle:

  Tämän jälkeen, soittimesta riippuen, haet sopivan pluginin sille. Plugineihin suorat linkit tästä:

  - Foobar: http://www3.cypress.ne.jp/otachan/foo_output_asio(dll)_044b.zip
  - Winamp: http://www3.cypress.ne.jp/otachan/out_asio(dll)_053a.7z

  edit: jos linkki ei toimi, mene suoraan osoitteeseen
  - http://www3.cypress.ne.jp/otachan/ -

  Lataat vapaavalintaiseen soittimeesi oikean pluginin ja purat zipin.

  [​IMG] Winamp: - www.winamp.com -

  Winampilla laita kohdasta out_asio(dll)_052\bin\normal -löytyvä plugin ja kopio se tiedosto sinne minne winamp on asennettu, kansioon "plugins". Tämän jälkeen käynnistä winamp.

  Mene polkua "options -> preferences -> output plugins" ja valitse tummennetuksi kohta "ASIO Output Plugin EXE-version".

  [​IMG]

  Tämän jälkeen tuplaklikkaa sitä kyseistä kohtaa tai paina "configure", jolloin pääset seuraavaan ikkunaan. Kohdasta "device" valitaan käytetty ASIO, ASIOn "oikean" version asentaneilla vaihtoehtona pitäisi olla myös ASIO 2.0.
  Oletusasetukset ovat hyvät, joskin buffer sizen saa pudottaa hieman pienemmäksi, ehkäpä arvoon 5 tai 6. Jos tuntuu että ääni pätkii nosta bufferin arvoa, jolloin ääni palautuu normaaliksi.
  Monoraidalla "convert 1channel to 2channels" kohdasta on iloa, ei muuten. Antaa rastin olla tai ei.

  Jos tiedät korttisi olevan resämpläävää sorttia, anna ASIO4ALL:n tehdä upsample. Laita rasti kohtaan "enable" ja prioriteetiksi "highest". Sample Rate arvoon 48000 hz. Laadun on oltava "top".

  [​IMG]

  Winamp - Voimakkuuden säätö kohdilleen:

  Tämän jälkeen mene kellon vierestä tai ohjauspaneelista äänenvoimakkuuksien säätämisen kohtaan ja laske kohdan "äänenvoimakkuus / volume" äänenvoimakkuus aivan alas. Kuten kuvassa.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Tämä on erittäin tärkeä kohta. - Jos ET laske ääntä alas, äänenvoimakkuus on aivan saatanallisen isolla. Saatat hajoittaa korvasi sekä kaiuttimesi joten ole tarkkana. Winampissa näet ei ole foobarin tapaan omaa sisäistä volumen säätöä joten äänen kontrollointi on huomattavasti vaikeampaa; - winampin äänenvoimakkuus vaikuttaa suoraan wave / aaltoääni-kohtaan winampin äänimikserissä. Nyt kun se ei vaikuta minnekään (l. ms:n äänimikseri ohitetaan), tuo nappeli ei toimikaan, eli siitä et voimakkuutta voi säätää. Kuulokkeilla tämä on ongelma.

  Huomaa että jos haluat signaalin ulos täysin muuntumattomana ns. "bit exact" muodossa, volumen säätöihin ei kannata koskea. - Mitä enempi signaalia vaimennetaan, sen enempi bittejä hukkuu ja ääni muuttuu ja alkaa myös vaikuttamaan dynamiikkaan... - Käytä ulkoista vahvistinta säätämään äänen taso kohdilleen. Suosittelen tätä ulkoisella waffella.

  Siksi suosittelenkin mielummin foobarin käyttöä, sen avulla näet tämä kikkailu äänenvoimakkuuksien paneelissa on turhaa ja tarpeetonta: - äänenvoimakkuutta voi kontrolloida suoraan + ja - napeista.


  [​IMG] Foobar2000: - www.foobar2000.org -

  Foobar2000'lla laita kohdasta \foo_output_asio(dll)_044b\bin\normal -löytyvä plugin ja kopio se tiedosto sinne minne Foobar on asennettu, kansioon "components". Prosessorikantaoptimointia voit käyttää, joskin ole täysin varma mitä prosessorisi tukee. Tämän jälkeen käynnistä winamp.

  Käynnistä foobar2000 ja valitse soittimen asetuksista kohdasta "output -> output method" päälle asio ja "go to settings" -kohdasta pääset vaikuttamaan bufferiin. Laita vaikka arvoon 4-6 jolla toimii. Save ALL ja valmista. Käynnistä soitin uudelleen.

  [​IMG]

  [​IMG]

  FB2K - Voimakkuuden säätö kohdilleen:

  Tämä on erittäin tärkeä kohta Winampin tapaan. - Jos ET laske ääntä aluksi alas, äänenvoimakkuus saattaa olla järjettömän isolla; - Saatat siis hajoittaa korvasi sekä kaiuttimesi joten ole tarkkana. Tämän takia foobarin sisäinen äänenvoimakkuuden säätö on otettava käyttöön. Säädä vasta musiikin soidessa ääntä tarpeellisen isolle. Muihin filttereihin ÄLKÄÄ kiinnittäkö huomiota, eli unohtakaa nuo limitterit ;-)

  [​IMG]

  Huomaa että jos haluat signaalin ulos täysin muuntumattomana , volumen säätöihin ei kannata taaskaan koskea. (Mitä enempi signaalia vaimennetaan, sen enempi bittejä hukkuu ja ääni muuttuu ja alkaa myös vaikuttamaan dynamiikkaan). Käytä ulkoista vahvistinta säätämään äänen taso kohdilleen. Suosittelen tätä ulkoisella waffella.

  Äänenvoimakkuutta pääset säätämään nyt tämän jälkeen numpadin + ja - napista, tai sitten graafisesti kohdasta "playback -> volume control".

  [​IMG]

  SSRC Resampler ja upsample:

  Jos kortti pakkosämplää, laita vielä SSRC - resampler käyttöön. Siirrä kuvassa näkyvä SSRC (resampler) oikealta vasemmalle kuvan tapaan.

  [​IMG]

  Jos tiedät siis että korttisi pakkosämplää 48 khz:n, valitse käyttöön asetus 48000. Muut käyttäjät taas voivat halutessaan 2x tai 4x upsamplätä, jos vain kortti sitä tukee: - teille arvot 44,1 -> 88,2 (2x) tai 176,4 (4x) ovat hyvät koska näytteen muoto ei pääse muuttumaan kertomalla sitä tasaluvulla. Tämä ei siis heikennä laatua ollenkaan. Upsamplen mielekkyyden voi kukin testata itse, itse käytän sitä joskus, joskus taas en.

  Tämän jälkeen dithering - asetuksen kimppuun. Itse käytän kuvassa näkyviä säätöjä, voitte kokeilla omia hyviltä tuntuvia itse. Noise shaping kannattaa mielestäni laittaa asetukseen "no noise shaping", koska tällöin ääni pysyy koskemattomampana.

  Näytteenottotarkkuuden voi nostaa paremmilla korteilla jopa 64bittiseksi, sillä oletuksella että järjestelmä tätä tukee.

  [​IMG]

  __________________________________________________
   
 2. Ezgou

  Ezgou New Member

  Liittynyt:
  16.04.2004
  Viestejä:
  5
  Saadut tykkäykset:
  0
  Chauron :king:
   
 3. Daimon

  Daimon New Member

  Liittynyt:
  13.06.2003
  Viestejä:
  23
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos hyvistä ohjeista!
   
 4. Chauron

  Chauron New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.02.2004
  Viestejä:
  3 205
  Saadut tykkäykset:
  10
  foobar-osuus lisätty ja kirjoitusvirheitä korjattu.

  Resampläävyyttä voitte kokeilla DTS CD- koodatulla ääniraidalla. Jos toimii, ääni kuuluu oikein, jos ei, ei ääni kuulu oikein. Yksinkertaista.
   
 5. breez

  breez Member

  Liittynyt:
  10.01.2005
  Viestejä:
  183
  Saadut tykkäykset:
  1
  DTS CD:llä kokeilua voi siis harrastaa tapauksissa, joissa resamplausta ei tapahdu.
   
 6. apex

  apex New Member

  Liittynyt:
  18.12.2003
  Viestejä:
  2 674
  Saadut tykkäykset:
  3
  Kiitos hyvistä vinkeistä. Ongelmana vain on etten saa hommaa pelittämään.
  Pitääkö Audigy2:lle asentaa erikseen jotkut ASIO-ajurit vai onko ne automaattisesti mukana? Ainakaan sellaisia ei mistään löydy.

  Winamp ei inahdakkaan jos outputiksi on valittu ASIO-out. Biisit ei lähde edes pyörimään.

  Tässä vielä pari relevanttia linkkiä Audigyjen ASIO-tuesta:
  http://forums.creative.com/creativelabs/board/message?board.id=soundblaster&message.id=13320
  Full-support ASIO ajurit (?): http://kxproject.lugosoft.com/index.php?skip=1
   
 7. Chauron

  Chauron New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.02.2004
  Viestejä:
  3 205
  Saadut tykkäykset:
  10
  Kokeilepas vielä näillä jos kerran kortin mukana ei tulekaan ajureita. Monesti kumminkin ajureiden asentamisen yhteydessä koneelle asennetaan WDM-ajuri, joka juuri tämän mahdollistaa. Ja jos pääset vaikka winampissa Creative ASIO 2.0 tjps. valitsemaan, on koneella ASIO-ajurit asennettuna.

  Vaihtoehtoiset ASIO-ajurit creativen korteille

  - http://kxproject.lugosoft.com -

  Muistitko käynnistää winampin uusiksi? Se tekee nimittäin tuota jos ohjelma ei ole vielä rekisteröinyt itselleen ulostuloksi ASIO-outputtia vaan seilaa jossain manan rajoilla. Samoin huonosti tuettu / väärin säädetty järjestelmä saattaa bugata, liian ultrapieneksi säädetyt latenssit jne... - kannattaa tarkistaa se creativen oma asio-panel tai muu paikka josta noita pääsee konffaamaan.

  Myös vääräntyyppinen SSE tai MMX -optimisaatio saa winampin mykäksi.
  Foobar ilmoittaa sentään että asio'n hallinnassa tuli virhe ja mistä virhe johtui.

  Jos edelleenkään ei toimi, kokeile noilla kX Audio Driver - ajureilla. Ja jos nämä eivät toimi, kokeile sovittamista ASIO4ALL avulla. Tai sitten kokonaan toista tapaa nimeltä Kernel Streaming.
   
 8. Zoofy

  Zoofy New Member

  Liittynyt:
  14.06.2004
  Viestejä:
  11
  Saadut tykkäykset:
  0
  Foobar2000 ohjelmassa taitaa olla valmiina Kernel Streaming vaihtoehto output-plugin kohdassa. Käsittääkseni se on laadultaan täysin ASIOta vastaava. Se ei taida vaan kaikilla korteilla toimia, mutta kannattaa testata niin ei tarvitse erillisiä asio4all tms. asennuksia tehdä. Kernel streaming ohittaa myös windowsin mixerin ja pystyy ainoastaan yhten streamin soittamiseen kerralla kuten asiokin eli musiikki loppuu kun tulee muita ääniä.

  EDIT:
  Lite versiossa ei näytä tuota KernelStreaming pluginia olevan, mutta normal ja special versioissa se tulee mukana.
   
 9. Chauron

  Chauron New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.02.2004
  Viestejä:
  3 205
  Saadut tykkäykset:
  10
  Kernel Streaming komponentin saa täältä.
  - http://www.foobar2000.org/foo_out_ks.zip -

  Kernel Streaming on todellakin vaihtoehtoinen tapa windowsin mixerin ohittamiseen. Myös tässä pienempi buffer tarkoittaa pienempää latenssia. Kernel Streaming -tekniikka ei salli (ainakaan minulla) näytteenottotarkkuuden nostoa kuten asio4all. 32-bittisyys jää siis haaveeksi, vaikkakaan tuolla hirveänä tämän esimerkkikoneen integroidun kanssa tuskin iloa olisikaan. Lisäksi latensseja ei saanut aivan 0:aan, 20ms oli alin arvo. Paremmalla kortilla liukusäädin mennee kumminkin alemmas. Jos ei, käytä asio:a.

  Kernel Streaming - Asennus:

  - Lataa tiedosto "foo_out_ks.zip" em. linkistä.
  - Pura tiedosto kansioon /foobar2000/components/
  - Laita FB2K:n asetuksista kernel streaming outputin vaihtoehdoksi

  [​IMG]

  - Säädä latenssi kohdilleen nuolinäppäimillä, niin pieneksi kuin kortti sallii. Huomaa että kohdassa "playback" "output data format" arvo on 16bit.

  [​IMG]

  - Paina SAVE ALL ja käynnistä foobar2000 uusiksi.
   
 10. vote

  vote New Member

  Liittynyt:
  29.01.2004
  Viestejä:
  209
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kiitos hyvistä ja kattavista ohjeista.
   
 11. fDiamond

  fDiamond New Member

  Liittynyt:
  28.10.2004
  Viestejä:
  181
  Saadut tykkäykset:
  0
  Chauronilla näyttää löytyvän kohtuu paljon tietoa niin onko käynyt mielessä laittaa ketjua missä käytäisi läpi kaikki yleisimmät ja pätevimmät HTPC / multimediaPC softat? Vai onko täällä sellainen jo tai jossain muualla? (en ainakaan ole nähnyt).
   
 12. Chauron

  Chauron New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.02.2004
  Viestejä:
  3 205
  Saadut tykkäykset:
  10
  Haulla löytyy sopivia ketjuja, esim. nämä käyvät omalta osaltaan läpi asiaa hieman:

  - https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=13138&highlight=htpc+ohjelmat -
  - https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=24993&highlight=htpc+ohjelmat -

  Itsellä se menee näin:

  - Video: Media Player Classic + ffdshow
  - Audio: Winamp + ASIO
  - Kuva: IrfanView
  - Hallinta: MyHTPC
   
 13. fDiamond

  fDiamond New Member

  Liittynyt:
  28.10.2004
  Viestejä:
  181
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onkohan mulla tullut joku typo kun etsiskelin täältä noita ja en mitään löytänyt :rolleyes:
   
 14. DTSMan

  DTSMan New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.06.2003
  Viestejä:
  2 266
  Saadut tykkäykset:
  3
  Chauron kerroppa miten saan foobaarilla äänet optisesta ulostulosta vahvistimeen. Muut ohjelmat ulostaa hienosti mutta foobarilla ei kuulu pihaustakaan. En itse ainakaan löytänyt asetuksista spdif outtia :confused:
   
 15. kurdt

  kurdt New Member

  Liittynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  7 255
  Saadut tykkäykset:
  25
  Toi winamp plugin linkki ei muuten toimi..
   
 16. Chauron

  Chauron New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.02.2004
  Viestejä:
  3 205
  Saadut tykkäykset:
  10
  Pluginin versio näemmä vaihtunut, joten linkkikin tuli päivittää uudempaan. Korjasin sen tuonne ylemmäs.

  Tästä osoitteesta löytyvät sitten ne pluginit jos päivittyvät edelleen eikä linkit toimi. Linkkimerestä valitsee sen oikean jossa on "asio" linkissä nimenä:

  - http://www3.cypress.ne.jp/otachan/ -

  Asetuksissa se vika on, kohdassa SPDIF passthru tai vastaava. Tarkemmin en osaa sanoa kun en ESI:n Juli@ korttia itse omista. Joltain omistajalta saattaisi herua vinkkiä.
   
 17. DTSMan

  DTSMan New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.06.2003
  Viestejä:
  2 266
  Saadut tykkäykset:
  3
  Eipä ole äänikortista enää kiinni koska muista ohjelmista kyllä kuuluu äänet hyvin. Eli onko tuolla foobaarin valikoissa johonkin piilotettu spdif nappi?
   
 18. Chauron

  Chauron New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.02.2004
  Viestejä:
  3 205
  Saadut tykkäykset:
  10
  Ei käsittääkseni kyllä ole. Ainakin itsellä soi välittömästi, kunhan vain MP3:sta eteenpäin puskevasta lähteestä (äänikortti tai joillakin ac3filter jopa) on valittu passthru päälle. Ilman mitään kikkaamista foobarin kanssa, kunhan vain asetuksista on valittu päälle kernel streaming/asio 2.0 ja siihen laitteeksi asetuksista se kyseinen äänikortti.
   
 19. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  kiitos

  parani ääni kummasti ja eipä taida olla mitään syytä vaihtaa tuota emon äänipiiriä erilliseen korttiin :)
   
 20. Keijo82

  Keijo82 New Member

  Liittynyt:
  22.10.2004
  Viestejä:
  24
  Saadut tykkäykset:
  0