On niitä muitakin näkökulmia: https://www.dvdplaza.fi/forum/threads/genelec-ketju.79162/page-244#post-1619467
Jep, harvoin nämä audioasiat mitään ehdottomia yhden totuuden juttuja ovat. Tuollakin tavalla, siis jokainen subi erikseen mittaamalla, on mahdollisuus päästä hyvään lopputulokseen. Ja samoin on mahdollisuus päästä hyvään lopputulokseen kaikille samaa monoa syöttämällä. Jos lukaiset vielä linkittämästäsi G-ketjusta sen seuraavankin viestin, niin siinähän myöskin todettiin että tuo mono/summa mittaus on tulossa myöhemmin, kunhan koodiosasto ennättää.. Sitten voi ehkäpä ihan käytännössä mitata ja koekuunnella kummatkin vaihtoehdot läpi, ja jättää paremman niistä käyttöön. Anthemin ostajaa tämä keskustelu nyt ei tosin sen ihmeemmin kosketa, koska heidän politiikkansa mukaisesti siis useat subit mitataan aina yhtenä summana.
Nyt on input- ja output-osastot sekaisin. Kyllä subbasien output-puolen (=signaali joka lähtee subbasen päätevahvistimelle) viiveitä, tasoja ja equtusta pitäisi ehdottomasti pystyä käpälöimään erikseen. Mikä ei näillä(kään) uutuus-Anthemeilla onnistu. Varsinainen subbas-signaalien lähde (=input-signaali) on tietenkin alip.kanavat + LFE -monosumma.
Ei ole ehdottoman pakottavaa tarvetta tuollaiseen. Lainataan nyt Jonillekin se kohta sieltä kirjasta, kun ei sitä muuten löytynyt:
Teoriassa audiolaitteistossa ei tarvitse tehdä mitään säätöjä yhtään mihinkään, koska kaikki on täydellistä. Floyd Työkalukin taitaa kirjoitella tällaisesta teoreettisesta oppikirjatilanteesta. Käytännössä valmius kunnon erillissäätöön pitäisi laitteistossa olla. Sitä ei ole tietysti pakko käyttää ellei tilanne vaadi. AVS:llä ovat noita käytännössä hoonanneet ja sepustuksien perusteella vaikuttaa siltä että varsinkin erillinen viivesäätö on tullut monisubbasasennuksessa tarpeeseen.
^Näinhän se on. x_jm_x:n muistelema Anthemin edustajan perustelu saa tilanteen kuulostamaan lähinnä siltä, että alunperin mentiin sieltä mistä aita on matalin tai ei oltu kauaskatsoisia, ja moinen erillis-equtusominaisuus aiheuttaisi niin suuret muutokset ohjelmakoodiin, että olisi melkein paras aloittaa alusta. Tätä sitten puolustellaan aiheeseen epärelevanteilla "eivät paikallistu toisistaan, jos et yläilmoissa kuuntele" -tyylisillä kommenteilla.
Nyt meni perustelu väärään kohtaan. Heidän argumenttinsa on, ettei stereo-subwooferille (-lähdölle) ole mitään perustelua, koska vaikka niitä syöttäisi stereona eli vaikka vasemmalle ja oikealle subille eri signaalia, kaikissa tosielämän tilanteissa kuulohavaintona minkäänlaista stereokuvaa ei syntyisi. Ie huone joka tapauksessa summaisi bassot niin, että mitään suuntainformaatiota ei olisi havaittavissa. ARC:n osalta vastaus on yksinkertaisesti se, että jos ARC lanaa monosignaalilla syötettyjen useampien subwooferin vasteen suoraksi, mitään tarvetta erikseen equttamiselle ei ole. Eli jos korva ei erota ja ARC equttaa vasteen suoraksi mononakin, stereolähdöllä ei saavuteta mitään etua. Tämä kohtuullisella muistikuvalla "Nick&Anthem" AVS:lla. Voin yrittää kaivaa sen threadin, siellä oli piiiitkä vääntö asiasta. En ota kantaa väitteiden paikkansa pitävyyteen.
Varmasti korostumat ARC onnistuu lanaamaan pois, mutta mitenkä on vaimentumien laita. Että montako jää ja kuinka suuria. Yhdessä equttaessa ei selviä, voisiko erikseen equttamalla ja toisen vaihetta (viivettä) ehkä säätämällä saavuttaa tasaisemman vasteen, jossa olisi vähemmän vaimentumia. Koska erikseen equttamisella voi olla mahdollista saavuttaa parempi tulos. olisi ainakin tuon eturin hintaisessa laitteessa sellainen syytä olla (olettaen, että se on edeltäjänsä hintaluokkaa).
Kaksi erillistäkään subbalähtöä ei vielä riitä huippuasennukseen (Anthemin sub-tuplalähtö on speksien mukaan vain rinnankytketty, LOL). Täysin säädettäviä subbaslähtöjä pitäisi olla käytettävissä aika tukullinen, vähintään neljä kappaletta. Mielummin enemmänkin. Tuossa esimerkillinen unelmaesivahvistin, jokainen lähtökanava konffattavissa subwooferiksi http://www.trinnov.com/products/home-theater/altitude32/specs-altitude32/?lang=en_us Jos aloitan vielä joskus kaiutinkuuntelun, tuon säädettävyystason vekotin olisi oltava alla.
Vähissä on subwooferit, joissa ei ole vaihesäätöä/SPL:n säätöä. Anthemin ARC:n paperinen käyttöohje kehottaa säätämään subwooferien vaiheet samaksi ja tasaamaan SPL:n ennen ARC:n ajamista. Kovin iso asia tässä tehdään pikkuseikasta. Anthemista puuttuu siis kaksi asiaa: 1. Kahden erillisen subwooferin vaihe- ja SPL-säätö. Ongelma on ratkaistavissa käyttämällä subwooferien omaa vaihesäätöä ja gainia. Ihan niinkuin tähänkin asti on tarvinnut tehdä. Onpa vakava puute, oikein deal breaker. Huomatettakoon, että se kaksikaan erikseen säädettävää lähtöä ei pelasta HC-asennuksia, joissa on kolme tai neljä subwooferia (saati vielä enemmän). Kyllä, olisihan se kiva, että kaikki säädöt saisi tehtyä yhdestä ja samasta paikasta, mutta yhtään sen isommasta ongelmastahan tässä ei ole kyse, kuin että tähän on käytettävä subwooferien omia säätimiä. Huomautettakoon, että ARC ei ole koskaan säätänyt kaiuttimien vaiheita automaattisesti. USB-mikin mittauksessa tietokoneen aiheuttama viive ei ole tiedossa, joten etäisyyksiä ei voi mitata. 2. Se, ettei kahden subwooferin vasteita equteta erikseen. Tähän Anthemin kanta on, ettei erikseen equttamiselle ole tarvetta, koska suora vaste saavutetaan equttamalla subwooferit yhdessä. Identtisen signaalin syöttämiselle kahdelle tai useammalle subwooferille on vankka teoreettinen perusta, johon aheikkinen on tuossa linkittänytkin ihan riittävästi. Onko Anthem tässä sitten väärässä - eikö ARC:lla saadakaan suoraa vastetta monosignaalilla? Ulkomuistini lähteenä toiminut threadi: http://www.avsforum.com/forum/90-re...rs/2004562-official-anthem-avm-60-thread.html
Random-plateampin vaiheensäätö on analoginen, vaihevaste voi vikuroida vaikka millä ei-toivotulla tavalla. Hyvän säätötuloksen saaminen sellaisella on epävarmaa. DSP:n digitaaliviiveellä saisi keskimäärin paljon parempaa jälkeä aikaan. Potikkatasonsäätö niissä nyt toimii, mutta... ääh mikä extra-härvääminen monella subbasella. Systeemin konffaaja EI kiitä.
[OT] Tokihan Trinnov olisi kiva, etenkin kun se osaa itse haistaa kaiuttimien suunnat asteina 3D-mikrofoninsa kanssa.. Sillä onnistuisi vaivatta muutkin kaiutinasettelut kuin tuo perusmallin 7.1.4.. MUTTA systeemin hinta taitaa tässä vaiheessa karata lapasesta ihan lopullisesti, nimittäin tuolta Anthemien neljästä tonnista noin viisin- tai jopa kymmenkertaiseksi. Riippuen erikseen valittujen I/O-korttien ym oheistuotteiden määrästä ja laadusta...
Niin. Kaiutinkuuntelu... ei ole köyhien hupia. No toivotaan että tuon tason ominaisuudet vielä päivänä muutamana valuisivat vähän halvempiinkin laitteisiin. Esim. Anthemin vuoden 2036 uutuusmallistoon.
Suoraa taajuusvastetta ei varmasti saavuteta joka tilanteessa kaksi tai useampaa subwooferia yhdessä equttamalla. Vai onko vaimentuvia sisältävä taajuusvaste mielestäsi suora? Toki vaimentumat eivät välttämättä poistu erikseen korjaamallakaan, mutta olisihan se hyvä, että sitä voisi kokeilla. Teoreettinen perusta on aivan totta ja perustuu fysiikan lakeihin. Mutta käytäntö voi olla muuta. aheikkisen linkkaamaa kirjaa en ole lukenut, mutta onko kirjoittaja Toole testannut teoriaa käytännössä? Toki, jos huone on symmetrinen ja subwooferit vastakkaisissa kulmissa tai seinien keskellä, niin silloin yhteiskorjauksella saatetaan paras tulos saavuttaakkin. Jokainen kahden tai useamman subwooferin omistaja ei kuitenkaan pysty niitä seinien keskikohtiin tai nurkkiin asettamaan, jolloin erilliskorjauksen olisi hyvä olla mahdollista.
Jos tällainen tosielämän tilanne tulee vastaan - ARC:n siistimä vaste ei ole suora ja se olisi oikaistavissa subbarin vaihetta korjaamalla - lähetä mittaustiedosto Anthemille. Ei ole koskaan tullut vastaan. http://www.avsforum.com/forum/90-re...ficial-anthem-avm-60-thread.html#post34509034
Oletko tosissasi? Jos ARC handlaa kahdella tai useammalla subbarilla kovat vaimentuvat (esim. 20 dB), oli ne asennettu mihin vaan, niin olen kyllä mykistynyt.
Minä en ole väittänyt mitään. Siteerasin Anthemin edustajan väitettä toisella foorumilla. Eikä väite ollut, että mitä tahansa saa oiottua. "If anyone has an .arc2 file from a setup with two or more subs and the sub channel result is non-flat after running ARC per directions, please send it to tech support. I've never seen such a file and if there's an ARC-related case where individual delay would be the only solution, I'd probably recommend an external delay unit. It's cheaper in the grand scheme and there's no limit to channel count." ARC:n ohjeessakin kehotetaan sijoittelemaan subwooferit mahdollisimman toimiville paikoille. Hitto, ARC:ssahän on itsessään quick measure juuri tätä varten. Toistuva mittaussignaali valitulle kaiuttimelle ilman korjausta ja tulos välittömästi ruudulle. Kanniskele vaikka soivaa subwooferia pitkin kämppää hyvää paikkaa hakien. Väite on vain, että toistaiseksi ei ole tullut tilannetta vastaan, jossa a) ARC ei ole saanut vastetta oiottua, kun sitä on käytetty ohjeiden mukaan (tämä sisältänee subwooferien sijoittelun) JA jossa erillinen viivesäätö (vaihesäätö) olisi ainoa ratkaisu. EDIT: millä tavoin vaihesäätö auttaisi lapioimaan 20db montun umpeen? Jos se monttu johtuu huoneakustiikasta, niin ei se subwooferien keskinäinen vaihesovitus sitä pelasta miksikään. Ja tuskin kuitenkaan saat kahta eri puolille huonetta sijoitettua subwooferia painamaan toisiaan vastaan niin voimakkaasti, että tuollainen monttu johtuisi subwoofereista. ARC:n boosti millekään taajuudelle on rajoitettu 6db kaiuttimien suojelemiseksi.
Etäisyydet, mutta joo. ARC ajetaan siten, että mikrofoni tulee kiinni tietokoneeseen joka tulee kiinni vahvistimeen. ARC ei tiedä, mikä määrä viivettä käytöstä tietokoneessa tulee, koska tämä riippuu viime kädessä koneesta. No, eipä ole vielä tullut Hifimaailmassa vastaan vahvistinta, joka saisi subwooferin vaiheen oikein ilman käsisäätöä. Muut kaiuttimet menee ainakin YPAOlla erittäin hyvin, mutta ne nyt saa mittanauhallakin.
Siinä on esim. ameriikan aikamiespoikien 6:n subbasen asennus: http://www.avsforum.com/forum/113-s...-install-exceptional-service-mark-seaton.html Takasubbasille on pitänyt laittaa 7 ms ekstraviivettä 45 Hz:iä riivanneen montun täyttämiseksi.