Akustiikkataulu

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana jimhoyle, 13.08.2005.

  1. Wile E Coyote

    Wile E Coyote Suurmufti Tukijoukot

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    2 346
    Saadut tykkäykset:
    8
    Epoksi jne. "DVB-G" liimat jotka itsessään muodostavat sen sidoksen.
     
  2. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    UNOHDA kipsilevyn käyttö, menee liian vaikeaksi. Mitään liimojakaan ei tarvita.

    http://www.kipsilista.fi/kipsiprojektit.html josta löytyy esim:
    http://www.kipsilista.fi/akustiikka.html

    Eikös kipsi ole halpaa, jauhe siis? Sitä kun ostat vaikka 100 kiloa säkkitavarana, ja teet kipsivelliä (kaadetaan vettä sisältävään ämpäriin kipsijauhetta, EI sekoiteta) ja sitten roiskit sitä minkä tahansa asian päälle ja annat kuivua.

    Kana/minkkiverkosta voi ruhjoa sen muotoisen mutkittelevan hökötyksen kuin haluaa, sitten paikallislehtiä kipsivelliin kastellen levitetään verkon päälle, ja mätetään lopuksi kipsiä iloisesti rapattuna sinne tänne. Saa halvan ja nopean kallio-imitaation. Kipsin voi lopuksi maalata graniitti-imitaatio-sprayllä tai millä ikinä huvittaa.

    Kipsistä tehdään taide-esineitä valamalla ja rappaamalla. Pinnoitetaan lakkaamalla ja/tai maalaamalla tai vahaamalla. Siispä joku kipsialan oppikirjanen (onkohan entisöijä Jorma Pulla moista kirjoittanut?) lukaistaan ennen akustoelementin luomista.

    Kipsi KESTÄÄ mainiosti 50x50 cm moduleissakin, kunhan se on oikein valmistettu, oikeilla menetelmillä. Toisaalta 10x10 cm kokoinen esine murtuu kuivuessaan rikki jos väärin sen on rakentanut.
     
  3. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, menee liian vaikeaksi. Sotkuakin tulee työstössä liikaa. Nuo valmiit ratkaisut eivät silti pahemmin kiinnosta. Ongelma ei ole niinkään hinta kuin se, että omat räpistelyt ovat omia ja muiden taiteelliset näkemykset muiden.

    Haluan kantikkaan ratkaisun (jollain tapaa), joten jotain muuta levyä tai sitten teen 3*3cm palikoista vielä yhden SKYLINEn, tosin tällä kertaa vähemmän syvän eli vähemmän hyvän "matalille" taajuuksille (nuo tehdyt ovat 156mm). Ja keppien pituudet ihan satunnaisesti vaikka kymmenen eri pituutta. Vaikka 5cm max. pituus ja 10 eri pituutta (ei tyhjiä välejä).

    No joo, seuraava viikko menee kertausharjoituksissa, joten jatkuu myöhemmin tuolla diffuusoriketjuissa jos on jatkuakseen.
     
  4. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
    Ajattelin rakentaa teatterini takaseinälle jonkinlaisen akustiikkataulun. Mielessä on ollut sellainen aika massiivinen "aaltokuviolla" toteutettu 200cm leveä ja 120 cm korkea taulu. Taulun ajattelin tehdä kokonaan vanerista niin, että runko ja tukirakenteet teen paksummasta vanerista ja itse aallot ohuesta 3mm vanerista. Ideana taulussa on siis vaakasuuntaan kulkevat aallot, jotka ovat aina viereiseen aaltoon verrattuna eri vaiheessa. Aallon leveys voisi olla esim. 20cm ja korkeus 10cm.

    Yritin tehdä pari kömpelöä kuvaa mallista:

    1.aallon profiili jotenkin näin
    2.ja sitten aaltoja vierekkäin jotenkin näin

    Kuulostaako aivan idioottimaiselta idealta, vai olisiko tuollaisella taululla ihan oikeata akustista vaikutusta?
     

    Liitetyt tiedostot:

  5. jvalt

    jvalt Guest Guest

    Liittynyt:
    03.11.2004
    Viestejä:
    263
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ei lainkaan, kyllä se varmasti paljaan seinän voittaa. Diffuusio kohdistuu niille taajuuksille, joiden aallonpituus on pienempi kuin vaneriaallon pituus, noin 2 kHz:n tuntumaan. Äänen aallonpituus m = 344/taajuus Hz.

    “The image (aalto1.jpeg) cannot be displayed, because it contains errors.”
     
  6. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Tuo muodostaa samalla resonaattorin, jos aaltorivien välistä ääni pääsee esineen taakse. En kuvasta oikein ymmärrä miten aallot toisiinsa kiinnitetään.

    Jos aallot olisivat vaikkapa Styrox-levystä kuumalangalla leikattuja paksuja siivuja, silloin ääni ei pääsisi esineen takapuolelle, eikä resonaattoria syntyisi.

    Aaltoja kannattaa moduloida, eli yhdistää tuollainen pieni aaltoilu isompaan, panna kaarelle noita aaltoja. Silloin kaistanleveys kasvaa, diffuusiokyky ulottuu matalampiin taajuuksiin.
     
  7. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
    Joo, kuvat on vähän huonot. Aaltoja ei ole tarkoitus kiinnittää toisiinsa, vaan ne kiinnitetään paksummasta vanerista tehtyihin muottipaloihin. Näin ilmaa ei pitäisi päästä aaltojen alle ja rakenne olisi sen puolesta tiivis (aika vaikea selittää, mutta laitan sitten kuvia kun rupean sitä talvella tekemään). Taulua kun katsotaan suoraan edestäpäin, niin muottipalojen reunojenkaan ei pitäisi ihmeemmin näkyä. Epäsäännöllisten aaltojen sovittaminen siihen taustalevyyn menee kyllä niin vaikeaksi, että varmaan on pakko tehdä säännöllisellä kuviolla.

    Juu, niin minäkin ajattelin, paljas seinä olisi muutenkin tylsän näköinen.
     
  8. telsis

    telsis Guest Guest

    Liittynyt:
    18.04.2005
    Viestejä:
    126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kumpi mahtaa olla parempi vaihtoehto takaseinälle sijoitettuna tärykaiun poistoon, diffuusori vai esim. ecophonin master sq? :eek:
     
  9. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Se on makuasia. Juujuu. Esim. minä koen oloni mukavaksi kun kuulijan eli minun lähelläni vallitsee kuollut akustiikka. Viis huoneen akustiikasta sinänsä, sehän vaikuttaa vain äänentoistoon eli kuunteluhuoneeseen, mutta hiljaisuuden kuuntelemisessa missä tahansa huoneessa se lähikenttäakustiikka on dominoivampi kuin huoneen yleisakustiikka.

    Karrikoituna voisi sanoa, että kaikuvassa kirkossa olo muuttuu mukavammaksi heti kun yhteen nurkkaan sulloo muutaman kuutiometrin studioprofiililevyjä ja hyppää niiden sekaan makaamaan. Jolloin lähikenttä on kuollut, mutta silti pystyy aistimaan kirkossa soivan kaikuvan musiikin kauniisti.

    Joku toinen taas viihtyy kaikuvassa lähiympäristössä, eli hänelle diffuusori on ainoa vaihtoehto. Riippumatta huoneen kaiunnan tasosta. Makuasioita.
    _______________________

    Jokainen akustoiva elementti vaikuttaa sekä lähikenttäänsä että huoneen kokonaisuuteen:

    Esim. kaiuttomassa huoneessa voi nauttia dipolikuuntelusta jos asentaa 150x150 cm lasilevyn kaiuttimien keskelle niiden toiselle puolen 120 cm päähän niistä, eli luo tilapäisen heijaste-etuseinän, josta äänet kimpoavat kuulijan korviin. Paikallinen kaiku, joka hieman alentaa koko huoneen absorptiotasoakin, mutta kokonaisuus on silti lähes kuollut.

    Tai kaiuntahuoneeseen kärrätään kuutio lasivillaa nurkkaan, jota vasten kuulija menee istumaan (ja saa iho-oireita villasta). Eli kuulijan takaa ja takasivulta kaiut poistuvat, mutta muualta ne yhä kuuluvat. Huoneen kokonaiskaiuntakin hieman vähenee.

    Joten: pohdittakoon sitä, haluaako vaikuttaa ensisijaisesti kuuntelijan lähiakustiikkaan, vaiko huoneen yleisakustiikkaan. Ja että millä tavalla. Kumpikin voidaan säätää erikseen sellaiseksi kuin halutaan.

    Tärykaiku poistuu niin helpoin konstein, että siihen ei kannata aikaa tuhlata, asian murehtimiseen. Mikä tahansa akustointikeino poistaa tärykaiun, joten kannattaa pohtia sen keinon muita vaikutuksia, mitä MUUTA parannusta haluaa huoneeseen tai akustoelementin lähikenttään. Se tärykaiku siinä poistuu sitten samalla ihan ohimennen ja huomaamattaan.
     
  10. Eccumulator

    Eccumulator Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.08.2003
    Viestejä:
    691
    Saadut tykkäykset:
    3
    Itse olen jo pitemmän aikaa tuumaillut tekeväni useampia pienempiä akustiikkatauluja, mutta niiden verhoaminen on vielä mietinnän alla. Muutaman vaimentimen jo teetätin emännällä, mutta nyt pitäisi saada jotain skylinen tapaista tai vastaavaa, joka sitten pitäisi verhoilla joko huomaamattomaksi tai muuten sisustukseen sopivaksi.
    Sittempä kekkasinkin tämän Rastebatorin: http://homokaasu.org/rasterbator/
    Mutta paljonkohan maksaa esim. 25x25 cm kokoisten kangaspalojen painatus, yhteensä niitä tulisi 25kpl?
    Tai onko teillä linkkejä yrityksiin, jotka painavat kankaalle kuvia?

    Varmaan DD, DTS tai THX -kylttien tekijöillekkin olisi tässä ideaa, luulisin.

    EDIT: Tuolta saa ko. softan ladattua koneelle -> http://arje.net/rasterbator
     

    Liitetyt tiedostot:

  11. latukka

    latukka Guest Guest

    Liittynyt:
    05.05.2005
    Viestejä:
    149
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pienenä välikevennyksenä tällainen ratkaisu huoneen akustointiin.
     
  12. Pldn

    Pldn Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.06.2005
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hitusen menee ohi nyt topikista, mut tota, ei kai joku yritä kerää pisteitä siihen kannettavaan? :p
     
  13. Eccumulator

    Eccumulator Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.08.2003
    Viestejä:
    691
    Saadut tykkäykset:
    3
    Mahtaako niitä kisaetikettejä kohta ollakkaan kun alkaa olemaan näitä limupulloaddikteja liikkeellä enemmänkin.
     
  14. kakoskel

    kakoskel Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.10.2004
    Viestejä:
    443
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oulusta:
    http://www.oulunkopiokeskus.fi/henkilokunta.php

    Partasen Heikki painaa tuommoisia. Ja kaikkea mahdollista kaikelle mahdolliselle.
    Hinnasta en osaa sanoa, mutta sano sinä kunhan tiedät:)
     
  15. cityjeesus

    cityjeesus Guest Guest

    Liittynyt:
    17.02.2004
    Viestejä:
    2 314
    Saadut tykkäykset:
    4
    Yleensä isoimmat kopiofirmat tosiaan hoitavat painatuksia kohtuuhintaan melkein mille tahansa materiaalille. Tuossa meikäläisen alakerrassa toimiva LahtiKopiokin on alkanut tässä joulun lähestyessä mainostaa erilaisia kankaalle/tarralle/paperille tms. tehtäviä painatuksia. Kuvat skannataan joillain digivermeillä tai sitten tuodaan omat digiversiot, ja tarkkuutta ym. voidaan sitten säätää firman koneilla. Painatus onnistuu käsittääkseni vaikka seinän kokoisiin lakanoihin jos tarve vaatii. Kopiofirmojen tekemät painatukset ovat nykytekniikalla varsin laadukkaita, ja eivät häviä ylihinnoitelluille silkkipainotekniikalla väännetyille versioille lainkaan. Hinnatkaan eivät käsittääkseni ole ihan mahdottomia, jos ei nyt tosiaan olla sitä seinän kokoista lakanaa tekemässä.
     
  16. Eccumulator

    Eccumulator Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.08.2003
    Viestejä:
    691
    Saadut tykkäykset:
    3
    Pitääpäs kysellä kun tuo on ajankohtaista, on nimittäin tuo "kaareileva" viiluakustiikkatauluviritelmä kesken pahasti.
     
  17. zanteri

    zanteri Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.12.2004
    Viestejä:
    562
    Saadut tykkäykset:
    15
    Tuli ajatus rakentaa akustiikkatauluja kotiin tämän threadin innoittamana,joten ajattelinkin kysäistä jos jollakulla olisi ylimääräisiä akustiikkalevyjä myytävänä,siis semmoisia jotka sopivat tuohon tarkoitukseen.
    Olisin kiinnostunut ostamaan tuollaisia akustiikkalevyjä.
     
  18. R2D2

    R2D2 Guest Guest

    Liittynyt:
    18.02.2005
    Viestejä:
    203
    Saadut tykkäykset:
    0
    http://www.ice-fi.fi/osc/product_info.php/products_id/132

    eli onko tuollainen vaahtomuovi sitten mistään kotoisin, helkkarin kalliita tosin.

    Profiloitua kyllä, mutta onkohan tarpeeksi tiivistä...En loppujen lopuksi ole tainnut nähdä kuin sitä patjoissa käytettävää vaahtomuovia, jota käytetään myös esim. liikuntahallien volttimontuissa jne.
    Luulisin sen olevan tarpeeksi "jämäkkää" mutta ei, viisaampia kyllä uskon.

    Yksi juttu ihmetyttää kans, ei tunnu löytyvän kirveelläkään paikkaa mistä tuota profiloitua jämäkkää saisi halvalla, tuommoisen ison palan tekeminen ei nyt varmasti maksa edes sitä euroa.

    Lasivillaa vois kyllä käyttää, mutta ei jaksa sillä pölistellä...
     
  19. Stobias

    Stobias Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    749
    Saadut tykkäykset:
    0
    Akustointiin tarkoitettu studiovaahtomuovi on kallista. Ohuemmat levyt ovat halvempia, mutta vaativat taakseen jotain bassoja vaimentamaan. 3" tai 4" paksua vaahtomuovia voi jo käyttää yksistään esimerkiksi ensiheijastuksia vaimentamaan. Neliöhinnat 3" levyille lähtevät jostain 70 egestä ylöspäin, eli ei sovellu köyhien ihmisten akustointimateriaaliksi. Köyhät rakentavat vaimentimensa itse villasta.

    Unohtaisin nuo patjavaahtomuovit, niiden äänenvaimennusominaisuuksista ei ole mitään takuita. Eri vaahtomuovilaatujen äänenvaimennuksessa on eroja!
     
  20. R2D2

    R2D2 Guest Guest

    Liittynyt:
    18.02.2005
    Viestejä:
    203
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo ne on unohdettu ja tuota parempaa profiloitua vaahtomuovia ei löytynyt järkevän hintaisena, joten päädyn lasivillaan.
    Siinä on hyvät absorptikertoimet. Pitää vaan hyvin päällystää ne levyt, etteivät pölise.