Aktiivinen bi-amppaus, miten temppu tehdään?

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana Knight2, 30.10.2012.

  1. Knight2

    Knight2 Guest Guest

    Liittynyt:
    19.11.2003
    Viestejä:
    75
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässäkin foorumissa on kaksoisjohdotuksesta ja bi-amppauksesta käyty pitkät keskustelut. Uskon ainakin selanneeni läpi kaikki, mutta vasta nyt törmäsin muualla netissä jyrkkään rajanvetoon passiivisen ja aktiivisen bi-amppauksen välillä:
    http://www.chuckhawks.com/bi-wire_bi-amp.htm

    Tai tarkennuksena: toki aktiivikaiuttimissa on aktiivinen bi-amppaus (jakosuodatus ennen pääteasteita) mahdollista ja jopa koko homman idea.

    Mutta: Ennen Chuck Hawksin ajatuksiin perehtymistä olin siinä luulossa, että kahdella päätevahvistimella homma hoituu OK myös ei-aktiivisen kaiuttimien kanssa (oletuksella että kaiutin tukee kaksoisjohdotusta/bi-amppausta). Näin ei näyttäisi olevan. Bi-amppaus *ei ratkea* pääteasteita lisäämällä (horisontaalisesti tai vertikaalisesti), vaan aktiivinen jakosuodatus edellyttää joko:

    a) Esivahvistinta joka osaa homman, tai
    b) Erillistä "purkkia" esivahvistimen ja pääteasteiden väliin.

    Kysymykset:
    a) Löytyykö moisia esivahvistimia? Koehaku esim. Onkyo PR-SC5509:n osalta näytti tuottavan tulokseksi, että vaikka sekä esivahvistin että sen parina usein myytävä pääteaste PA-MC5501 päällisin puolin näyttävät tukevan bi-amppausta (ja ylimääräisiä pääteasteita riittää), niin esiaste ei itse asiassa osaa jakosuodatusta - puhumattakaan siitä, että jakotaajuuden voisi itse valita.
    b) Saako kaupasta moisia purkkeja? Jossain netin keskustelussa joku totesi että ei saa, mutta noinkohan on?

    Summa summarum:
    - Kaksoisjohdotukseen en ole koskaan uskonut enkä ole edes viitsinyt kokeilla.
    - Usko passiivisen bi-amppauksen etuihin on kokemassa kovan kolauksen, joskin sitä voisi sentään vielä kokeilla (passiivinen variantti kulki siis vielä jokin aika sitten nimellä "bi-amppaus").
    - Näyttää vähän siltä, että jatkon osalta motivoituminen koko hommaan riippuu siitä, millaisella vaivalla/rahalla "oikea" eli aktiivinen bi-amppaus onnistuu. (reunaehto: kolvia en käteeni ota...)

    Apuja, ehdotuksia tai ideoita tähän?

    PS. Hieman kärjistäen, jos Chuck Hawksia on uskominen, 99% aiheen ympärillä käytävästä kuhinasta on höpöä. Varteenotettavatkin valmistajat "tukevat" bi-amppausta ja porukka laittaa rahaa vahvistinrautaan ja johtoihin - for what?

    PPS. On tässä omakin lehmä ojassa, kuinkas muuten. Tuloillaan oleva Rotel RMB-1066 saa "muita tehtäviä" biamppauksen sijaan jos homma ei ala kirkastumaan. Onneksi noita muita tehtäviä on sille jo katsottuna...
     
  2. Moti

    Moti Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 033
    Saadut tykkäykset:
    9
    Mielenkiintoinen postaus, piti lukea huolella että saisi ajatuksenjuoksustasi kiinni. Jo sinulla on normaalit passiiviset kaksi- tai useamman tien kaiuttimet niin et saa niistä oikeita aktiivisia bi-(tri) amp kaiuttimia muuten kuin poistamalla jakosuotimet kaiuttimien sisältä. Tätä et varmaankaan halua tehdä. Passiivinen bi-amppaus on järkevää jos haluat esim. laskea basson tai diskantin tasoa, mutta äänenlaadun kannalta sen merkitys lienee olematon useimissa systeemeissä.
     
  3. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Eli käsitinkö oikein, että haluat rakentaa aktiivikaiuttimen? Silloinhan siellä kaiuttimessa ei saa olla passiivisuodinta, eli bi-amp-mahdollisuuden tarjoava kaiutin ei käy, kun siellä on se passiivisuodatus. Et voi lisätä toista suodatusta aktiivisena, lopputulos on muuta kuin kaiutin pelkän passiivisuotimen kera. Tietenkin, jos aktiivijako on vaikka dekadin päässä passiivijaosta, sen vaikutus sointiin on vähäinen.

    Mutta aktiivijaonhan voit toteuttaa aktiivisuotimella, niitähän löytyy pilvin pimein :) Eli helpoin keino linee miniDSP tai muu palikka, johon sitten sopivat filtterit. Tai sitten läjä opareita, vastuksia ja konkkia...
     
  4. Knight2

    Knight2 Guest Guest

    Liittynyt:
    19.11.2003
    Viestejä:
    75
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitokset kommenteista!

    Alkuperäinen ajatus oli siis kokeilla bi-amppausta äänenlaadun parantamiseksi "saatavilla olevilla vermeillä", eli vanhoilla kaiuttimilla ja uudella lisäpäätevahvistimella. Aktiivinen bi-amppaus (tai vanhojen kaiuttimien muuntaminen aktiivisiksi) ei ollut mielessä; en ollut moisesta kuullutkaan. (Sen kyllä oivalsin, että molemmat vahvistimet antavat saman signaalin, joka yli/alipäästösuodatetaan kaiuttimessa.)

    Kaiuttimen manuaali antaa yhden vinkin: putkivahvistin yläpäähän, transistorivahvistin bassoja ohjaamaan. Todeten että "monet haluavat tehdä näin". Tämähän liittyy sekä määrään että laatuun, eli vastaavasti: putkivahvistimen kyvyttömyyteen/tehottomuuteen ohjata bassoja (ja ongelmiin vaimennuskertoimen kanssa), ja tavoiteltuun "putkisoundiin". Bi-amppauksen toteutustavasta manuaali ei inahda.

    Jossain vaiheessahan kaiuttimiin alettiin markkinoilla lisätä näitä tuplaliitäntöjä, jopa varsin pieniinkin kaiuttimiin. Valmistajat siis antoivat ymmärtää että tuplajohdotus tai bi-amppaus tulisivat kyseeseen. Omien havaintojeni mukaan valmistajat eivät koskaan(?) ota kantaa homman mielekkyyteen tai ainakaan speksaa *systeemiratkaisua*. Eli kaikesta päätellen sekä kaiuttimia että vahvistimia myydään "bi-amping ready" leimalla, mutta kukaan ei murehdi päästä-päähän ratkaisun toimintaa tai mielekkyyttä. Erityisesti Onkyon esimerkki on paljastava, koska siinähän valmistaja ottaa epäsuorasti kantaa siihen, että aktiivinen bi-amppaus ei ole tarpeellista; tai kääntäen: että passiivinen bi-amppaus toimii!

    Summa summarum, johtopäätös omalla kohdallani: putkivahvistinta ei ole eikä tule, vahvistintehoa on sinänsä riittävästi, ja aktiivinen bi-amppaus menee turhan hankalaksi (ainakin ennen kuin (vahvistin)valmistajat tuovat todellisia systeemiratkaisuja markkinoille) => hypetyksestä, olettamuksista ja luuloista huolimatta hommassa ei ole järkeä.
     
  5. JayKay70

    JayKay70 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.01.2008
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^Mitenköhän tuo nyt sitten on omalla kohdalla, kun valmistaja kertoo manuaalissaan, että:

    "Bi-wiring will offer no advantage, and will often give worse results at an additional cost. Bi-amping will improve the performance of both mid/bass driver and tweeter units."

    Kaiuttimissa on erilliset HF- ja LF-terminaalit, joihin pitäisi kytkeä tehokkaampi vahvistin ohjaamaan bassoja ja "heikompi" vahvari taas yläpäätä. Ko. kaiuttimissa on vielä erillinen kylkielementti bassoille joka saa signaalin jakosuotimen ohi. Keskiääni/bassoelementtiä tämä ei kuitenkaan koske.

    Kaiuttimina siis Rega RS7.

    PS: Diggaan tuosta Regan "no BS"-filosofiasta, sillä manuaalissa mainitsevat kaiutinkaapeleista vielä, että "very expensive leads claiming to use special materials and technologies are not recommended." :rolleyes:
     
  6. Kipee

    Kipee Guest Guest

    Liittynyt:
    20.11.2007
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^huippu maininta valmistajalta :)