7"+1"+suuntain

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana VilleKn, 15.01.2011.

  1. tikox

    tikox Guest Guest

    Liittynyt:
    16.08.2007
    Viestejä:
    85
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heitän vain mutua, mitään kokemusta minulla ei oikeasti ole.

    No D'Appolito lisää pystysuuntaavuutta... ja voi tehdä 2-tie suotimen. Kaiuttimen herkkyys noussee 3dB rinnankytkennässä. Mitäs simu sanoo impedanssista näillä eri periaatteilla? Periaatteessa voi myös unohtaa yhden jaon vaihevasteen, enpä sitten tiedän onko se muutenkaan ongelma.

    Jos laitat 2.5 tien molemmat keskiääniset samaan ilmatilaan niin eikös, "0.5-tie" elementti "jousta" ja ala ölisemään alueella jolla sen ei ole tarkoitus soida. MTM rakenteella ilmatila voi tietysti olla yhtenäinen.
     
  2. VilleKn

    VilleKn Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2010
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei jotain konkreettista vihdoin projektiin sain aikaiseksi. Vihdoin maanantaina tuli loputkin elementit Saksasta. Eikä kestänyt kuin melkein kuukauden.

    Eli kiinnitin diskantit suuntaimiin seuraavasti:

    Sovite muovisesta leikkuulaudasta. Täytin suuntaimen kolot liima- ja tiiviste massalla. Jyrsin 8mm paksusta leikkuulaudasta 116mm kiekon johon tuli keskelle 45mm reikä. Kiekko uppokanta ruuveilla kiinni suntaimeen ja diskantti ruuveilla kiekkoon. Kuvia galleriassa!

    [​IMG]

    Lähikuva

    [​IMG]

    8mm sovitteella jää suuntaimen "torvea" pari milliä näkyviin, jolloin diskantin saa ruuvattua tiukasti kiinni. Suuntaimen torvi uppoaa tuohon diskantin torveen hiukan.
     
  3. AiM

    AiM Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.07.2004
    Viestejä:
    20
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näyttää asialliselta -oletko mittaillut tarkemmin suuntaimen profiilin muotoa verrattuna esim. MCM:ään?

    http://www.zaphaudio.com/WaveguideTMM-profile.pdf

    Viikonloppuna lähtee omat suuntaimen aihiot (alumiiniainestangon pätkä) sorvarille työlle. :love:

    Tänään odotti eteisessä Europe-Audion paketti;
    2x Jantzen Standard Z-cap 47 uF 400V 5%
    2x Jantzen Standard Z-cap 5.6 uF 400V 5%
    2x Jantzen Superior Z-cap 3.9 uF 800V 2%
    2x Air core coil 2.70mH 0.33Ohm 2.0mm
    2x Air core coil 0.68mH 0.13Ohm 2.0mm
    2x Air core coil 0.22mH 0.074Ohm 2.0mm
    2x Wirewound resistor 17W 5% 22R
    2x Wirewound resistor 17W 5% 39R
    2x Pair of nickel plated high-end speaker pole terminals
    4x Seas ER18RNX 6,5" woofer
    2x Seas 27TDFC 1 inch tweeter

    Pieni shokki oli tuo 0,5-elementin kelojen fyysinen koko vaikka tiesin niiden olevan isot... :D
     
  4. VilleKn

    VilleKn Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2010
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu suuntaimesi tulevat näyttäämään ultra cooleilta verrattuna noihin muovisiin. Ja jakosuodin komponentit on vimpan päälle:thumbsup:

    Laitan heti reverse-engineering osaston asialle simuloimaan suodintasi;)

    Enpä ole suuntaimen profiilia mittaillut. Syvyyttähän tuossa on enemmän ja suuntaimessa on selvä kurkku. Akustisesti käyttäytyy jonkin verran erilailla kun tuo modattu MCM. Siitä on dataa:

    [​IMG]

    Mitattu 70cm päässä 20cm leveässä laudassa johon suuntain on upotettu.
    Äänenpainetaso kuvassa EI sitten pidä paikkaansa:)

    Eli vahvistusta diskantin alapäähän tulee syvemmällä suuntaimella enemmän. Vaste kyllä tasoittuu kivasti esim. 2.2uF konkalla.
     
  5. VilleKn

    VilleKn Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2010
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hiljattain kävin sahauttamassa levyt lootiin. Kohta alkaa olla pöntöt kasassa, tosin vielä vailla etulevyä,tukia, reikiä ja viimeistelyä. Otin tarkoituksella sivut ja etulevyn muutaman millin ylimittaisena tarkoituksena ajaa nuo tasaiseksi yläjyrsimellä. Mutta...

    Mistähän saisi 26mm ainevahvuuteen riittävän laakeriterän ( flush trim bit )? Lähellä olevista kaupoista mm. Bauhauss, tarjoustalo yms. ei noin erikoista löydy ainoastaan 13mm teriä tarjolla.
     
  6. AiM

    AiM Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.07.2004
    Viestejä:
    20
    Saadut tykkäykset:
    0
    www.malmintera.fi

    12mm karalle löytyy 50mm leikkuuleveydellä oleva terä;
    http://www.malmintera.fi/jyrsinterat/e146.htm

    8mm karalle löytyy 25mm leikkuuleveydellä oleva terä;
    http://www.malmintera.fi/jyrsinterat/h23.htm
     
  7. VilleKn

    VilleKn Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2010
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vinkistä, mutta taidan selvitä ilman uutta terää tämän projektin. Eli sain kuin sainkin tuolla 13mm leikkuukorkeuteen pystyvällä terällä kotelon 19mm mdf osuuden jyrsittyä. Kaksi ajoahan tuo vaati, mutta jälki oli tarpeeksi hyvää. Tässä kuva ilman hiontaa. Eli levyn pääty on jyrsitty tasaiseksi. Hiomallahan tuo tasoittuu hyvin.

    [​IMG]

    Etulevyni on 26mm paksua koivuliimalevyä joten sen joudun hiomaan oikean kokoiseksi. Onneksi hiottavaa ei ole kuin noin 0.5mm pitkillä sivuilla...

    Nyt on sitten päätösten aika, kun seuraavaksi on edessä etulevyjen muokkaus.
    Teen TMM version alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Tällä saavutan tasaisemman pystyvasteen verrattuna MTM:n, kun tulee kuunneltua usein myös muualla kuin "sweet potissa". MTM olisi myös vaatinut elementit lähemmäksi toisiaan, tai todella alhaisen jakotaajuuden sekä jyrkemmät jaot. Nämä kaikki olisi ollut vaikea toteuttaa suuntaimella ja isohkoilla keskiäänisillä.

    Elementit sijoitan mahdollisimman lähekkäin. Suuntaimesta jyrsin pienen palan pois, jotta saan ylemmän keskiäänisen lähemmäksi diskanttia. Lattiaheijastusta olisi ollut mahdollista vaimentaa sijoittamalla alempi keskiääninen alemmas,mutta... Tuolta lopusta löytyy pohdintaa 2.5tien elementtien sijoitteluun: http://www.zaphaudio.com/ZRT.html

    Käytin myös tätä ilmaista ohjelmaa apuna arvioinnissa elementtien sijoittelun vaikutuksesta. http://www.pvconsultants.com/audio/radiation/arpe.htm

    Refleksiputken paikka pitäisi vielä päättää, eli eteen vai taakse? Jos laitan sen eteen, niin jotain ylimääräistä ääntä sielä saattaa kuulua, mutta kuinka paljon? Takana putken akustinen kytkentä elementteihin ei kai teoriassa ole aivan täydellistä.

    Jakosuodin on simuloitu ja tarvittavat komponentit ainakin alustavasti löytyy jo kotoa. Impedanssi simulointien perusteella tippuu alimmillaan karvan alle 4Ohm sekä TMM että MTM versiossa. Impedanssin tosin nousee noin 4000Hz paikkeilla 50Ohm.

    Aikalailla kompromisseja ja pähkäilyä tämä kaiutin suunnittelu/rakentaminen.

    Nyt ei enää tartte ku pikkasen askarrella;)
     
    Viimeksi muokattu: 01.03.2011
  8. VilleKn

    VilleKn Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2010
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sain ensimmäisen kotelon mittauskuntoon. Toki on jo monona kuunneltukkin.
    [​IMG]

    Mittaus tehty kaiutin n.40cm korkean jakkaran päällä mikrofoni 120cm päässä diskantin akselilla. Aikaikkunaksi sain tällä järjestelyllä 4.8ms. 200Hz ylöspäin pitäisi olla kai lähellä totuutta. ( 200Hz alaspäin laskevavaste johtuu siitä, että unohdin vahvistimen ylipäästön päälle, kun aikaisemmin mittasin diskanttia ilman jakosuodinta.

    Keltainen: Elementit protojakarin kautta
    Harmaa: molemmat keskiäänet
    Tumma kelt: diskantti
    Lila: diskantin vaihe käännetty

    Vaihevaste jakotaajuuden ympäristössä on kai kohtuu hyvä, tuo kuoppa diskantti vastavaiheisena ( purppura käyrä ) on noinkin syvä.

    1.2-7kHz on korostuma, joka mitä ilmeisemmin kuuluu myös lievänä rasittavuutena. Sitä varmaankin saan hillittyä kompponentti arvoja muuttamalla. Mutta nyt pitää äkkiä saada toinenkin pönttö valmiiksi jotta pääsen kuuntelemaan stereona, jonka jälkeen alkaa mahoton säätäminen.

    Tuossa vielä jakosuodin. Edit: Unohtui laittaa kuvaan elementtien napaisuudet. Eli ER18RNX+ ja 27TDFC-.
    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 10.03.2011
  9. mhelin

    mhelin Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.11.2002
    Viestejä:
    917
    Saadut tykkäykset:
    1
    Diskantin tasoa voisi tiputtaa sarjavastuksella, mutta tällöin myös kaiketi konkan C2 arvoa pitäisi muuttaa vastaavasti jotta jakotaajuus ei muuttuisi. L-Pad jakoa käytettäessä siihen ei tarvitse koskea. Joku 1.5 - 2 dB voisi olla sopiva tason tiputus. Tuon suuntaimen rajataajuuden (n. 1.8 kHz) kohdalle voisi laittaa imupiirin koska suuntain nostaa impedanssia ja sitten taas alaspäin mennessä impedanssi putoaa jyrkästi niin tuohon tulee tuolla 1. asteen sähköisellä konkkasuodolla turhankin jyrkkä notkahdus. Impedanssimittaus kannattaisi tehdä ensin.

    Niin joo, jakotaajuus on nyt kai 2.5 khz paikkeilla, sitä voisi kyllä laskea huomattavasti, eli tuohon 1.8 kHz paikkeille.

    Mikähän tuo 500 - 700 Hz korostus on, se näyttää olevan yleinen kaikille Seasin woofereille? Olisiko ripustuksista vai mistä.

    Onko muuten tuo lopullinen diskantin napaisuus siis kuitenkin vastakkaisvaiheinen (eikös 2.asteen suotimissa diskantin vaihe ole aina invertoitu)? Kytkentäkaaviossa kaikki elementit ovat miinusvaiheessa.

    Tuolla ESP sivuilla on tuota diskantin vaihekäyttäytymistä säädetty vastuksilla mielenkiintoisen näköisesti:

    http://sound.westhost.com/articles/waveguides3.htm#s7

    Tuossa 3 kHz suuntaimellisessa projektissa käytetään periaatteessa 4. asteen jakoa jota on tosin diskantin sarjakonkan 22 ohmin rinnakkaisvastuksella rajoitettu, jotain tuonsuuntaista voisi kokeilla, tosin tuo pelkkä konkka olisi ideaalinen ratkaisu.

    http://sound.westhost.com/articles/waveguides2.htm#s4

    (figure 11 kuvassa jakosuodin).
     
    Viimeksi muokattu: 10.03.2011
  10. AiM

    AiM Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.07.2004
    Viestejä:
    20
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse lähtisin noiden mittausten perusteella jyrkentämään/alentamaan ER18RNX:ien alipäästöä joka samalla pienentäisi 1-7kHz tasoa että laskisi jakotaajuutta -diskantin tasosta en sen kummemmin olisi vielä tässä kohtaa huolissani (korkeintaan sen riittävyydestä) enkä ainakaan alkaisi sitä vaimentamaan. 7-20kHz kuitenkin vielä aavistuksen alemmalla tasolla kuin 200-600Hz.

    Rinnankytketty kondensaattori+vastus ER18RNX:ille voisi tehdä ihmeitä 1-7kHz välille :)

    Jotain vaikkapa tähän tyyliin -vastuksen ja konkan arvo tietysti oman sovelluksen mukaan;
    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 13.03.2011
  11. VilleKn

    VilleKn Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2010
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Diskantin taso tuntuisi nyt olevan sopiva, eli ei tunnu häiritsevän ainakaan monona kuunnellessa, vaan on ehkä jopa vaimea. Tässä diskantin sarjavastus vaikuttaa oikeastaan vaan tuonne yli 10kHz taajuuksiin, ja diskantin konkalla saa säädettyä sen päästökaistan alapään tasoa ja samalla tietty jakotaajuuttakin.

    Suuntain ei juurikaan vaikuta diskantin impedanssiin, vaan impedanssivaste on lähes samanlainen kuin valmistajan mittauksissa. Ainoastaan pientä pattia tulee tuohon 1,8kHz paikkeille.

    Olen simuloinut tuollaista monimutkaisempaa suodinta diskantille. Siinä olis ensin tuo ekvalisointi ja sitten 2. asteen ylipäästö. Mutta kun samanlaisen siirtofunktion saan pelkällä kondensaattorilla tässä sovelluksessa, niin täytyy miettiä että miksi? Lisäksi vaiheet pelaavat paremmin yhteen keskiäänisen kanssa 1.asteen sähköisellä jaolla.

    Tuo keskiäänisen patti 500-700 Hz tässä aiheutuu kaiketi noista keskimmäisen elementin ylä ja alapuolella olevista painaumista. "Cavity resonance" kuten Zaph WaveguideTMM -sivuillaan mainitsee.
     
  12. VilleKn

    VilleKn Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2010
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu nuo ongelmat johtuvat luutavasti noista keskiäänisistä. Olenkin tässä rinnalla myös simuloinneissa kokeillut 2. asteen sähköistä jakoa keskiäänille ja diskantille. Ja tuota varmaan pitää kokeilla ihan oikeastikkin, että kumpi kuullostaa paremmalle. Vaihe-ero diskantin ja keskiäänisen välillä ovat simulointien perusteella pienemmät jakotaajuuudella 1. asteen sähköisellä jaolla. Tuo vaihe touteutuu vain tosin nyt diskantin aksellilla.

    Lisäksi pitää kokeilla saanko tuon lievän ärsyttävyyden pois keskiäänisistä imupiirillä 1,8kHz:ssä, kuten tuolla ModulaTMM artikkelissa on tehty.
     
  13. VilleKn

    VilleKn Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2010
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sain vihdoin perjantaina stereoparin valmiiksi. Ensin koitin kahdella sarjaresonanssipiirillä (1500Hz ja 5000Hz) kesikiäänisten rinnalla. Mutta tällä en saanut hillittyä tarpeeksi ER18RNX yläpäätä.

    Seuraavaksi laitoin keskiäänisten rinnalle konkan ja vastuksen sarjaan (Zobel). Nyt alkoi kuullostaa hyvälle! Näin keskiäänisten ylipäästö jyrkkeni hiukan ja 1-7kHz alue tasoittui ja vaimeni simulointien perusteella. Vielä en ole uudella jakosuotimella mittauksia tehnyt, vaan säätänyt ihan korvakuulolla kuuntelemalla monenlaista musiikkia.

    Tällä hetkellä suodin on seuraava:
    Bassojen sarjakelat: L1=1.2mH, L2=3.3mH
    Sarjaresonassipiiri: L3=0.33mh, C3=3.3uF, R2=3.3Ohm
    Zobel: C2=15uF, R1=5.6Ohm

    Diskantti C1=2.7uF

    Seuraavaksi rukataan sointitasapainoa. Nyt se on ehkä turhan bassovoittoinen. Tätä saan säädettyä L1 ja L2 pienentämällä. Tällöin pitää isontaa vastaavasti C2 ja ehkä myös C3.

    Myös viritys taajuuden säätäminen on työnalla. Nyt se on impedanssi mittauksen perusteella noin 31Hz ja putki on 7cm halkaisijaltaan ja 16cm pitkä. Arvot on aikalailla erilaiset mitä ohjelmat väittävät (pituus 23,9cm ). Johtuu luultavasti kotelon sisällä olevasta vaimennusaineesta ja putken kaavan epätarkkuudesta.

    PS. Myös "subbari", joka on nyt vain yksi 10"SLS 40L suljetussa, menee uusiksi jossain vaiheessa. Joku 15" suljetussa voisi olla sopivasti yliampuva.
     
    Viimeksi muokattu: 06.04.2011
  14. VilleKn

    VilleKn Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2010
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mittasin taannoin kajareita. Mittauksissa oli tosin vielä tuo yllä mainittu jakosuodin. Sen jälkeen olen vähän säätänyt noita komponetti arvoja.

    [​IMG]

    Eli diskantin konkka vaihdettu 3,3uF ja pienennetty zobelin vastus 3,9 ohmiin.
    L1 on ilmasydän 1,4mm langalla -> dcr = 0.3Ohm
    L2 on corobar 1,4mm langalla -> dcr = 0.380Ohm
    Kaikki konkat IT:n Audyneita paitsi tuo 15uF on elko, sen vaihdan muovieristeiseksi jossain vaiheessa.
    Vastukset 10W MOX.

    [​IMG]

    Tämä mitattu 1.2m päästä n. 5ms aikaikkunalla diskantin akselilta -> data on luotettavaa n200Hz ylöspäin. Kaiutin on lisäksi nostettu 40cm korkean jakkaran päälle. Tuo vaimentuma 1-4kHz välillä johtuu lyhyestä mittausetäisyydestä. Elementit eivät summaudu kunnolla näin lyhyellä etäisyydellä.

    Vielä vasteita kulmiin. Mitattu 0-90 astetta 10 asteen välein.

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 10.04.2011
  15. VilleKn

    VilleKn Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2010
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joskus keväällä jo palasin takaisin 1.asten sähköiseen jakoon, toki ryydittetynä sarjaresonanssipiireillä. Näin tämä kuullostaa parhaalle.

    [​IMG]

    Mittaukset on näissä simulaatiossa otettu diskantin akselilta 1m etäisyydeltä liikuttamatta mikrofonia. 1-4kHz lievä vaimentuma tasaantuu kun mittaus akseli muutetaan alaspäin. Nämä on aikaikkinoitu n.6ms joten 200Hz ylöspäin alkaa data olla todellista.

    [​IMG]

    Aika paljon tuli komponentteja, mutta kaikilla on mielestäni perusteltu tarkoitus.

    L3,C3,R3: Vaimentaa bassojen 1700Hz difraktio pattia.
    L4,C4,R4: Vaimentaa bassojen kartioresonanssin ja samalla muokkaa alipäästön jyrkkyyden sopivaksi (LR2).
    L5,C5,R5: Vaimentaa diskantin suuntaimesta aiheutuvaa korostumaa n.2000Hz.

    Puuvalmis ER18WG
    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 04.09.2011