64-bittinen käyttöjärjestelmä ja 32-bittiset sovellukset

Keskustelu osiossa 'Käyttöjärjestelmät ja sovellukset' , aloittajana Nollabitti, 02.05.2013.

  1. Nollabitti

    Nollabitti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.03.2009
    Viestejä:
    76
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aion ostaa koneen jossa on Windows 8 64-bit asennettuna. Minulla on myös MS Office, mutta 32-bittisenä. Toimisiko Office tuollaisessa koneessa?
    Jos downgreidaan Win 7 64-bit, muuttuuko tilanne?

    Mitä muuta hyötyä on 64-bittisestä OS:stä verrattuna 32-bittiseen kuin tehokkaampi, nopeampi RAMin käyttö?


    Kiitos,

    0-Bitti
     
  2. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Tämä selviää niinkin vaikealla googlettamisella kuin kirjoittamalla "32bit vs. 64bit", painamalla Enter ja valitsemalla vaikkapa ensimmäisen tuloksen. Toki englannin kieltä on hyvä osata.

    Microsoft tarjoaa seuraavanlaisen selityksen:

    MS mainitsee myös, että 32-bittiset ohjelmat toimivat lähes poikkeuksetta (ilmeisesti ainakin virustentorjuntaohjelmat saattavat olla ongelmallisempia tapauksia) 64-bittisellä Windowsilla. Olen tainnut yhtä puhdasta 32-bittistä ohjelmaa käyttää Windows 8 Pro:lla (64-bit) ja ohjelmaa avatessa ilmaantui pieni ikkuna, jossa kysyttiin, haluanko siirtyä "yhteensopivuus-tilaan". Ohjelma toimi ongelmitta.
     
  3. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 981
    Saadut tykkäykset:
    340
    32-bittiset sovellukset toimii yleensä ihan ok 64-bittisessä Windowsissa. Joidenkin vanhojen laiteajurien kanssa voi olla ongelmaa, mutta ohjelmien kanssa harvemmin. 64-bittisen Windowsin tärkein hyöty on se, että siinä voi käyttää enemmän muistia. 32-bittisessä Windowsissa suurin käyttöjärjestelmän käytettävissä oleva muistimäärä on noin 3-3.5 gigaa, on koneeseen sitten fyysisesti asennettuna miten paljon tahansa. Jos koneessa on 4 gigaa muistia, tämä ei ole välttämättä paha rajoite, mutta esim. 8 gigan keskusmuistin kanssa 64-bittinen Windows on käytännössä välttämätön.

    Periaatteessa 64-bittiset sovellukset ovat hiukan tehokkaampia muutenkin, mutta sikäli kun olen testejä nähnyt, niin ero on melko pieni (alle 10%).
     
  4. Nollabitti

    Nollabitti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.03.2009
    Viestejä:
    76
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, ja totisesti voi myös Wikipediasta hankkia tietoa - tuli nyt vasta mieleeni. Jos kysymykseni aiheutti sinulle vaivaa, olisit jättänyt vastaamatta. Siis vasta sitten foorumille kun mikään muu ei auta............................
     
  5. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Näin juuri. :) Ei toki pää sauhuten tarvitse kerätä tietoa, mutta olenpa itsekin huomannut sen, että mikäli ensin tekee itse taustatyötä, niin sitä oppii yllättävän paljon lyhyessä ajassa. Mikäli tulee heti vaan foorumille esittämään täsmäkysymyksiä, niin yleensä saa vain täsmävastauksia, ja pian onkin jo toinen kysymys, johon vastaus olisi tullut 5-10 minuutin taustatyöstä, mielessä. Toisin sanoen, aloittelijan kysymyksiä foorumeilla ei tule tietenkään karttaa. Toisaalta ei sekään tunnu kovin "reilulta", jos kysyjä ei ole viitsinyt tehdä mitään kysymystensä ratkaisun eteen. Tällainen tilanne mielestäni on silloin, jos viiden sekunnin googlettamisella olisi löytynyt ratkaisu.

    Toki voimme elää sitten maailmassa, jossa minä perustan ketjun, jossa kysyn huomisen TV-ohjelmia -- ja ne vastatkoot, joita moinen ei vaivaa.
     
  6. Maky

    Maky Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.04.2000
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    14
    Monet ohjelmat kannattaa asentaa 32-bittisenä. Office on yksi niistä. Firefox toinen. Miksi? Koska officen pluginit samoin kuin firefoxin on suurelta osalta 32-bittisiä ja ei toimi 64-bittisen kanssa yhteen. Eli kaikki ohjelmat jotka joissa on plugineja tai liittyy toisiinsa kannattaa asentaa 32-bittisenä. 64-bit ohjelmia, joita itse käytän taitaa olla ihan muutama. 7-zip, olisko lightroom ja jokunen peli. 64-bittisyydestä sovelluksena hyötyy just lightroomin tai autocadin kaltaiset muistisyöpöt ohjelmat. Kaikki pienemmät pelaa vaan paremmin yhteen 32-bittisessä maailmassa. Toistaiseksi.

    Downgrade to 7 ei minusta ole tarpeellista. 8 on teknisesti parempi ja tietoturvallisempi. Äkkiä siihen tottuu, vaikka "kahden maailman" ajaminen samassa koneessa on aika tyhmää. Niin ja jos ostat 8 koneen kosketusnäytöllä, niin näytössä EI SAA olla tuntuvaa bezeliä, eli näytön reunaa. Pitää olla tasainen. Muuten menee hermot! Ei onnistu "pyyhkäise ruudun ulkopuolelta sisään" liike kuin satunnaisesti ja sitä tarvii kokoajan.
     
  7. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 769
    Saadut tykkäykset:
    490
    Ja jos "Kusen" heti silmille hyppäävä "tiilikasa" ketuttaa ja haluat perinteisemmän näkymän, Classicshell auttaa...

    T: Vesku
     
  8. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    On siitä hyötyä, riippuen montako virtuaalikonetta on saatava käyntiin yhtä aikaa. 64 bittiset käyttikset ovat samassa kategoriassa RAID:n kanssa: puhtaasti palvelin- tms. ERIKOISkäyttöä varten kehitettyjä systeemejä. Kaupallisen huijaustoiminnan ammattilaiset ovat vain keksineet ryhtyä kuppaamaan niitä myös tavallisille kotiurpoille.
    Nopeudessa ei ole mitään eroa. Eroa on yli 4 gigatavun muistiavaruuteen osoittamisessa. 32 bittiä ei siihen matemaattisesti riitä.

    En keksi yhtäkään muuta sovellusta kuin kunnon virtuaalikonefarmin pyörittämisen, mihin käytännössä oikeasti tarvitsee yli 4 gigatavua muistia. Usein 64-bittisen tehokäytöksi tarjottu CAD-työskentely tms. kolmeulotteisten pimpinkuvien piirtely tussukarvojen varjostustekniikalla + liukuhihnalla sujuu 32 bittiselläkin aivan mainiosti, samoin videoeditointi. Pullonkorkki, mikäli sellainen esiintyy, on jossain muualla kuin muistin määrässä.
    No niin, tietenkin jos ei ikinä sulje kerran aukaisemaansa ohjelmaa, niin loppuuhan se muisti sitten lopulta jossain vaiheessa. 32 bittisellä aikaisemmin kuin 64 bittisellä. Ja 64 bittisellä aikaisemmin kuin 128 bittisellä. Tämmöiset turbokäyttäjät pitää kuitenkin ohjata 64/128/256 bittisen käyttiksen sijasta Reaalitietokonetekniikan ajokorttikurssille; tietokone-ongelmansa eivät nimittäin tasan taatusti jää siihen.