2 x Coral PRF-400 + T.AMP E800

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana ASA90, 06.05.2009.

  1. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsellä on nuo samat elementit 100 litran suljetuissa. Joskus aikoinaan harkitsin 100l refleksejäkin noista, mutta muistaakseni elementti ei soveltunut kovin hyvin refleksiin. Virityksestä saatu hyöty jäi pieneksi paremmin refleksiin sopiviin elementteihin verrattuna. En nyt vaan pysty tarkistamaan mitoiuksia, kun ei ole simulointisoftia ollut koneella pitkään aikaan. Voisit kokeilla simuloida myös passiivisäteilijällä, jos sellaiset noihin vanhoihin koteloihin asentaisit. Esim 2x 12" kumpaankin. Passiivit muistaakseni toimivat pienemmissä koteloissa.
    Suunnitelmasi muuten kuulostaa LLT-subilta, mutta elementti ei ehkä ole siihen sopiva ja yleensä noissa puhutaan isommista koteloista. Etuinahan noissa oli voimakkaat matalat ja hyvä toiminta esim. musiikilla yläbassoja hairitsemättömän matalan virityksen takia.
     
  2. ASA90

    ASA90 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2007
    Viestejä:
    212
    Saadut tykkäykset:
    3
    Passiivi-idea kyllä muuten ihan ok mutta eipä kovin hevillä mene viritys alle 15 hz kun on noin pieni kotelo ja pysyttäisiin alle 2 kg liikkuvassa massassa per passiivi elementti.
    Mutta kyllähän noissa herkkyys tosiaan kasvaisi tuolla perinteisellä refleksillä alle 25 hz alueella merkittävästi (>4 dB), matalia kohden yhä enemmän mikä olisi vain hyvä elokuva-efektejä ajatellen. Mielestäni on kyllä aika iso etu esim 6 dB herkkyysero 15 hz kieppeillä, sehän on sama kuin tehon nelinkertaistuminen :thumbsup:

    Ja tuo LLT-subi homma, ensinnäkin sen vaste olisi jo aivan liiankin korostava kerrostalokäyttöön ja lisäksi, kuten arvata saattaa, koko on tässäkin projektissa rajoittava tekijä. Nytkin nuo (45x45x52) cm kuutiot kasvaisivat about 10 cm suuntaansa kun ottaa huomioon tunnelin syömän tilavuuden :weep: Toki pitää huomioida sen tuomat edutkin, mutta sellaisessa koko olisi hyvä pitää.

    Täytyisi väsätä äkkiseltään prototyyppikotelot jostain jotta pääsisi testaamaan käytännössä... Nykyään toimintaleffoissa tuntuu olevan niin vallan pirskatusti tuota alle 20 hz tavaraa ja voimalla, ja jotenkin vain tuntuu että pakkohan nekin on saada tuntumaan :OI
     
  3. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    No, itse en ole yhtään musiikilla toimivaa isoa (siis satoja litroja 15-tuumaiselle tyyliin), alasviritettyä ole kuullut. Aikas lörppäpassoja ovat olleet.

    Tuosta ideasta virittää pienempi kotelo matalalle, olisi hauska kuulla kommentteja, joten ei muuta kuin rakentamaan :) Saahan siitä aina suljetun kotelon tunkemalla tyynyn kanavaan.
     
  4. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Millainen ratkaisu on tarkoitus tehdä mutkiin? Varmaankaan ei ole ilman virtaukselle eduksi jos refleksikanavassa alkaa olla 3-4kpl teräviä ysikymppisiä mutkia. Pitkien kanavien tekemiseen olisi muuten Genelecillä loistava ratkaisu, jota on menestyksekkäästi imitoitu diy-vehkeessäkin.
     
  5. ASA90

    ASA90 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2007
    Viestejä:
    212
    Saadut tykkäykset:
    3
    Täytyypi käydä huomenissa kysäisemässä mihin hintaan tekisivät esimerkiksi paikallisessa ammattikoulussa laatikot. Kysyy samalla paljon maksaisi viimesteltyinä eli kiiltävä mustana, eihän sitä tiedä vaikka pääsisi hinta yllättämään. Jommallakummalla tavalla :D
     
  6. ASA90

    ASA90 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2007
    Viestejä:
    212
    Saadut tykkäykset:
    3
    Hioo sisennyskulmat sekä laittaa ulommaisiin kulmiin esim epoksia/muuta vastaavaa että saa jonkinasteisen suhteellisen loivan pyöristyksen...? Varmastikin auttaisi verrattuna "teräviin" kulmiin vai mitä luulisitte? Tai tekisi puupalikoitten avulla 45 asteen kulmat ja vielä ne "pyöristäisi"? Luulisi tuossa vaiheessa olevan jo aika paljon parempi ilman liikkua, ainakin luulisi.
     
  7. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Suora-mutka-suora-mutka-suora-mutka-suora -yhdistelmä putkessa tulee pyöristyksistä huolimatta virtaamaan huonommin kuin vastaavan pituinen suora putki. Mutkat häiritsevät ja hidastavat ilman liikettä. Tasaisesti kaareutuva genelec-tyylinen spiraali, yksi suuri mutka, olisi virtauksellisesti parempi kuin kulmikas. Ilma on ainetta siinä missä muukin. Vaikkapa vaikkapa rännissä virtaavaa vettä tarkkailemalla voi katsella mitä tapahtuu mutkaan osuvalle aineelle. Suoralta osuudelta 90 asteen mutkaan virtaava vesi elää ja pyörteilee ja hidastuu huomattavasti. Tasaisesti koko matkaltaan kaartuvassa rännissä ei pyörteilyä tapahdu ja vesi virtaa esteettömämmin.
    Näiden toteutusten välisen eron simulointiin ei varmastikaan tavallinen kotelolaskuri riitä, joten tuhisemattomien virtausnopeuksien maksimit ja samalla kanavan pituudella toteutuvat kotelon viritystaajuudet täytyy selvittää muilla keinoin. Odottaisin tuon eron olevan jotain muuta kuin täysin teoreettinen. Spiraalimallinen kotelo olisi tietysti monimutkaisempi rakentaa, mutta täysin mahdollinen, kuten Mikki todisti.
     
  8. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    näistä tuhinoista yms kun aina puhutaan niin mielestäni olisi aiheellista myös todeta että kaikki subit eivät tule koskaan tuhisemaan joten tuhinan takia tehdyt muutokset/kompromissit eivät välttämättä tule koskaan tarpeeseen.

    siis tarkoitan esim tilannetta jossa henkilö x rakentaa kerrostaloon esim 15" subin ja vaikka pitäisi bileet kotona kerran viikossa niin subille äänenpaine vaatimukset voivat olla niin pienet että subi toimisi ko tilanteessa 3cm refleksiputkella ilman tuhinoita seuraavat 100vuotta ja silti täällä kehoitetaan laittamaan kärjistäen "30cm viemäriputkea pari metriä ettei se ainakaan koskaan tuhise" vaikka menisi 40kw tehoa subille :D
    (ja aina kannattaa muistaa sekin että itse subbarin tuottama äänenpaine on jo niin paljon tuhinoita suurempi ettei sitä tuhinaa välttämättä koskaan edes kuule)

    tottakai tietysti liian pientäkään putkea ei kannata laittaa mutta harva myöskään tarvitsee putkea joka ei suhise vaikka olisi maailmanlopun bileet :)
     
    Viimeksi muokattu: 07.03.2013
  9. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Simuloin hiukan tuota elementtiä. Nostin kotelon koon kyllä 150 litraan. SPL-käyrät max liikepoikkeaman mukaan tehty. Keltainen nykyinen sulettu, sininen 150L/20hz ja valkoinen 150/15hz. Omaan silmään tuo 20hz viritys tuntuu mukavalta yleissubbarilta, 15hz ei sekään mahdoton. 15 hertsillä saa helposti huoneessa tuon 12-13hz ulottuvuuden.

    [​IMG]
     
  10. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitappa tuohon simulointiin vielä mukaan suljettu 150l niin saadaan hyvä vertailukohta refleksin oikeaan hyötyyn tuolla elementillä.
     
  11. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä kuvassa suljetun koko myös tuo 150L

    [​IMG]
     
  12. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Arch... unohtakaa tuo äsköinen kuva... tässä suljetun teho korjattu xmaxin mukaan.

    [​IMG]
     
  13. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Jusky: Eli olet säätänyt tehon siten, että x-max ei ylity? Kuitenkin mekaaninen liikeraja taisi tuolla elementillä olla liki tuplat lineaariseen, joten mielestäni hieman huono rajoitus. Omaan silmään max spl-käppyrä, jossa teho ja poikkeama rajoittaa kertoo monesti enemmän, kun huomaa rajoitealueet paremmin.
     
  14. ASA90

    ASA90 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2007
    Viestejä:
    212
    Saadut tykkäykset:
    3
    Juuri näin tuon ilmanvirtauksen kanssa. Eli itseäni vähemmän tuo itse puhina äänenä murheellistaa, mutta särö ja kompressio sitäkin enemmän. Mutta, katsoen simulaatiota sen verran että katsoo että ilman nopeus vaikkapa 100 litran viritettynä 12 hz kopassa piikittää noin 7 hz muistakseni. Yli 10 hz taajuuksilla ilman virtaus on jo noin 30%? pienempi alentuen jo todella radikaalisti 15-20 hz alueellakin. Eli jos rupeisin rakentamaan rakentaisin todellakin tuon 11-13 hz tienoille viritetyn joka ulottuu sitten mukavasti alas ja ilman nopeus piikit madaltuvat edelleen. Lisäksi tuossahan tulee jo sekin eteen että subbarivahvistimien sisäinen ylipäästö auttaa kanssa noitten infraäänien virtausnopeuksien kanssa. Mutta tottakai tuohon jotain pyöristystä täytyisi laittaa ilman muuta että vähän sutjakammin ilma pääsisi liikkumaan.

    Toinen asia mikä välillä mietityttänyt; miten tuo portti resonanssi käytännössä vaikuttaa eli miten se ilmenee ? Onko hoidettavissa PEQ:n avulla pois eli laittaisi todella jyrkän pudotuksen kyseiselle taajuudelle?
     
  15. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ollut mekaanista rajaa tiedossa, joten laskin siksi xmaxin mukaan. Refleksin erot tuosta kuitenkin näkyy hyvin suljettuun verrattuna.
     
  16. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    100L on liian pieni kotelo noin alhaiselle viritykselle. Hyöty jää aika vaisuksi suljettuun nähden. Tuommoinen 12hz viritykselle olisi passeli kotelo 200L ja tuohon 15hz viritykseen 150L. Sittekin tuommoinen alkaa kysyä vahvistimelta laajaa kaistaa alapäässä. Tampit vaimenee muistaakseni jo niin, että 15 hertsillä on -3db ja tästä lasku alkaa jyrkemmin, joten hyöty jäisi refleksissä kuitenkin simuloitua vaisummaksi. Pitäisi olla suorakaistainen vahvistin 10hz asti.
     
  17. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Huomaa kuitenkin, ettei refleksi vaikuta mitenkään yli 30Hz bassotaajuuksiin. 150l suljettu ja refleksi toistaa tuon yläpuolella olevia taajuuksia täsmälleen samalla tavalla. Tehon säätö yhden taajuuden xmax:n ylittämisen mukaan antaa väärän kuvan muusta kuin juuri sen taajuuden toistokyvystä. Jos vahvistimen teho muodostuu rajoittavaksi tekijäksi toistossa, niin käyriä tulisi tarkastella maximitehon mukaan.

    Subbari säädetään kuitenkin pääkaiuttimien mukaan. Jos pääkaiuttimien, niiden vahvistimen tai korvien raja tulee vastaan ennen kuin subbarin maksimiäänenpaineet niin vastekäyriä tulee tarkastella tuon tehotason mukaan. Jos täsmäät tehon eri virityksissä siten, että esim. 50Hz taajuudella äänenpainetaso on sama, näet mahdollisesti todellisemman tilanteen eron eri koteloiden kanssa. Tässä tapauksessa tuossa 15Hz virityksessä tulet hyötymään refleksistä noin 2dB 15Hz taajuudella, muilla taajuuksilla et sitäkään. Parin desibelin äänenpaine-eroja noilla taajuuksilla ihmiskorva ei pysty edes kuulemaan. 20hz virityksellä hyödyt ehkä vähän enemmän, mutta alat jo häviämään viritystaajuuden alapuolella suljetulle. Kaipasit lisää tehoa juuri noille alemmille taajuuksille. Lisäksi reflekseissä tulee refleksien ongelmat, kuten putken tilavuuden verran isompi kotelo, muutokset vaihe-erossa (mahdollisesti löysemmän kuuloinen alabasso) ja kartion liikkeen holtittomuus viritystaajuuden alapuolella.

    Jos kaipaat enemmän matalia taajuuksia, mutta olet tyytyväinen 20Hz toistoon, saattaa olla että 20Hz viritetty refleksi vain huonontaa tilannetta. Aivan matalimpiin taajuuksiin voit ehkä vaikuttaa kotelon vaihtoa enemmän vaikka sulkemalla huoneen oven leffoja katsellessa. Huone muuttuu tiiviimmäksi (pienemmäksi), jolloin matalimmat bassot paineistaa huonetta helpommpin.
     
  18. ASA90

    ASA90 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2007
    Viestejä:
    212
    Saadut tykkäykset:
    3
    En tiedä mistä tuon 2dB repäisit ja jos repäisit noista juskyn kuvista niin niissä on eri koteloratkaisu mitä itse olin miettinyt...
    Eli toisin sanoen suurin osa ihmisistä sitä mieltä että 4-10 dB parannus alimmalla oktaavilla on täyttä kuraa jota ei edes kuule ? :eek: Ja mitä tuli tuohon t.ampin taajuusvasteen vaikutukseen, sehän vaikuttaa aivan samalla tavalla nykyisellä kotelolla kuin vaikuttaisi uudellakin eli ne matalimmat toistuisivat sen 4-10 dB kovempaa? Jos kaikki muu pysyy samana ja kotelot vaihtuvat noin paljon herkempiin sekä itselläni on tuo kokorajoitus, eikö se ole paljon järkevämpi tehdä tuollaiset uudet kotelot kuin pysyä nykyisessä, saatika sitten rakentaa 100 litraiset suljetut? Vahvistin puolesta olen miettinyt seuraavaksi päivittäväni behringerin iNuke mallistoon, jolla ilmeisesti saadaan aika hyvä taajuusvaste sekä suunnilleen pari kilowattia per kanava käyttötehoa.

    Ja olen kyllä kokeillut tuota oven runkuttamista mutta ei kovin paljoa ole vaikuttanut koska huoneisto on suhteellisen avoin joka tapauksessa. :rolleyes:
     
  19. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    ÖÖh... jotakin en nyt ymmärrä tässä :D Onhan nuo erot 1w teholla tarkateltunakin samanlaiset. Refleksikotelot ovat huomattavasti herkemmät matalimmilla (alle 30hz) taajuuksilla, kuin tuo suljettu. Koska kysymys juuri näistä matalimmista ja myös vahvistimen clippaamista, antaa isompi kotelo refleksinä kuin ilmatteeksi muutaman db:n lisää ääntä matalimmille. Tämähän tarkoittaa hulppeasti pienempää tehontarvetta. Toki tässä pitää muistaa, että kuorma saattaa olla erilainen vahvistimella, joten se ei ehkä jaksa puskea yhtä hyvin tuota refleksiä. Tässä saattaa olla edessä myös vahvistimen vaihto tehokkaampaan.

    Vink! Minulla olisi tuossa joutilaana hiljainen TA1400 ;)
     
  20. ASA90

    ASA90 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2007
    Viestejä:
    212
    Saadut tykkäykset:
    3
    Aivan, jotenkin vain suurin osa on juuri tätä "ei ole hyötyä refleksistä ellei ole vähintään 50% suurempi kotelo" tyyliä mutta itse olen tässä asiassa sen verran itsepäinen että en siitä jaksa tästä enempää väitellä ja kinastella. Itse näen kuitenkin omassa versiossani koko/hyöty suhteen paremmaksi kuin noissa >150 litran refleksikoteloissa sekä vastaavan/pienemmän kokoisissa suljetuissa. Ja juurihan tuota matalien herkkyyksien lisäämistä itse hain, tuo 4-10 dB ero taajuudesta riippuenhan on jo aikamoinen boosti. Ja saattaahan se olla että vahvistinkin menee uusien koteloiden jälkeen jossain vaiheessa vaihtoon mutta katsoo nyt ensin tämän koteloprosessin. :p

    Tulihan sitä alkuperäisiinkin koteloihini aika äimistyneen olosia kommentteja omista ratkaisuistani virityksen/säätöjen suhteen mutta itse olin niihinkin helkatin tyytyväinen joten taidan tälläkin kertaa kokeilla vain kepillä jäätä. Valmistumisaikatalu nyt vain riippuu siitä mihin hintaan paikalliset amikset tekisivät kotelot (karut tai maalatut versiot), sillä jos heidän hintansa ei miellytä projekti lykkäytyy todennäköisesti toukokuulle. :sleep: