18" DIY aktiivisubi kotiteatterikäyttöön <- 500€

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana ZaMi, 04.02.2014.

  1. Juham

    Juham Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, totta nuo, jos lähtisi optimoimaan koteloa loppuun asti, mutta periaatteessa +- 10% muutos kotelotilavuudessa ei vaikuta mihinkään, jolloin noiden sisätukien ohentamisella olisi hyvin minimaalinen vaikutus. Samoin pikkukotelon vaikutus kotelotilavuuteen on häviävän pieni. Ja joka tapauksessa vaneria joutui ostamaan koko täyden levyn, riippumatta tarvitsiko sitä kaikkea, niin samalla rahalla ja vaivalla sai samasta materiaalista tehtyä nuo sisätuet.
     
  2. SJo1

    SJo1 Guest Guest

    Liittynyt:
    04.07.2014
    Viestejä:
    40
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vinkkejä / suosituksia kaivataan vanhan Paradigm PS1000v3 subin korvaajaksi, kun se ei enää pysy nykyleffojen mukana ja alkaa pohjaamaan.
    Eli uutta DIY subia tai paria 60m2 olkkariin täytyisi alkaa miettimään. (Puurakenteisen paritalon olohuone-keittiö)
    Kaiuttimina Genelec 3*G4, 2*G3 ,Esivahvistin Yamaha CX-A5000
    Ei akustoitu tila, ellei mattoja lasketa;)

    Käyttö jakauma 80% leffat / 20% musiikki
    Subeja voisi olla vaikka kaksi, kotelon koko voisi olla vaikka 80-200l /kpl voi olla suljettu tai reflexi
    Kotelot voin tehdä itse ohjeista, mutta en osaa/kerkeä koteloa suunnittelemaan.
    Kotelon materiaali voi olla jotain Koivuvaneri / MDF / (Teräs miksi ei, kun tämäkin työstäminen on mahdollista)
    Elementti voisi olla ääneltään laadukas 15"-18"
    Alaskin tuo saisi mennä (10-15Hz), sijoituspaikka voi olla sivuille ja edessä
    Myös itse kolvailu ei tuota ongelmaa, myös smd komponentit onnistuu.
    Päätevahvistin DSP:llä subikoteloon tai erillinen räkkiDSP vahvistin, ihan sama mulle.
    Budjettia voisi olla parille + DSP vahvistin max 2000Eur, kun perse ei kestä hankkia G7073

    Ärjyn kaltaiset pakastearkut ei mene vaimolle läpi, koko ei miellytä.

    Samppa
     
  3. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 169
    Saadut tykkäykset:
    586
    Kaverini tilasi 2 kpl tälläisiä. kys. puljusta.. Luulen että täyttäisi sinun(kin) vaateet hienosti. Kotelona varmaan menisi esim 115lit suljettu. 226lit refleksi menisi 18hz 111dB (avsforum poiminta) <- menisi varmaan myös kokoluokkaan pakastearkku?
     
    Viimeksi muokattu: 05.07.2014
  4. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    613
    Saadut tykkäykset:
    10
    Kyllähän 200 litraan mahtuu hyvin kaksikin Ärjyn 18LW2400:sta, ja toiseen 200 litraan toiset... Yksi purkki huoneen etuosaan, toinen takaosaan ja kummallekin identtinen signaali -> laaja tasaisen basson kuuntelualue.

    Suljetun purkin kanssa dsp:stä sopivan bassovasteen perustaksi ensimmäisen asteen alipäästö jonnekin 20-25Hz kohdalle.

    Jos Hifitalon myymiä elementtejä ei saa käyttää niin Aura Audiolta sopiva BMS:n 18-tuumainen tai Uraltonesta Eminence. Emin LAB 15 voisi pienemmistä pelata sekin hyvin.
     
  5. SJo1

    SJo1 Guest Guest

    Liittynyt:
    04.07.2014
    Viestejä:
    40
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia vastauksista, ei mulla ole mitään Hifitalon tuotteita vastaan.
    Halusin vaan muitakin vaihtoehtoja. Tarkoitus on siis tehdä kaksi erillistä yhden elementin subia.
    Ehdotuksia on tullut:
    Dayton RS HO18
    18sound 18LW2400
    Bms 18
    Eminence Lab 15
    Stereo integrity HT 18" Dual 2/4 Ohm

    Vaan mikä näistä ehdotetuista olisi "puhtaimmin" mahdollisimman alas kompakteimmassa kotelossa soiva.
    Tuo 200l on kuitenkin aika suuri loota, tuo vaimo täytyy pitää myös tyytyväisenä, ettei siitä tule exää.
    Lemmikkejäkin on pari kissaa ja koiraa lasten lisäksi, joten kotelot voisivat olla alaspäin suunnattuja elementtien suojaksen vuoksi.

    Kuten jo totesin, valmiista hyväksi todetuista piirustuksista saan aikaseksi kotelot. Olisko sellaisia tarjolla?
    Suuria pyyntöjä, mutta kun ei nuo sunnittelijan lahjat osuneet tekovaiheessa kohdalle, niin jonkun muun hyväksi toteamat suunnitelmat kelpaavat hyvin.

    Olin miettinyt Stereo integrityn HT-18 D2 elementtejä, mutta ne täytyisi haalata rapakon takaa.
    yst.
    Samppa
     
    Viimeksi muokattu: 07.07.2014
  6. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    613
    Saadut tykkäykset:
    10
    Se oli vinoilu siihen, että koska AudioVideo.fi-sivuillani on Hifitalon banneri niin en voi joidenkin ihmisten mielestä suositella heidän myymiään tuotteita ;)

    Mitä enemmän pinta-alaa saat, sen parempi. Kun sanoit, että kotelokoko voi olla pariin sataan litraan saakka niin ehdotin kahta elementtiä per laatikko. Ja vaikka tilavuutta pitäisi hinata 150 litraan tai tipan allekin, kaksi 18-tuumaista mahtuu vielä sen kokoiseen suljettuun. Tai ainakin tuota 18LW2400:a. Mistä vain tilaatkin ja mitä elementtejä niin jos yksi maksaa 100 rahayksikköä voit tinkiä vähän kun ostat neljä eli ne maksavat todennäköisesti jonkunkin verran alle 4x100 rahayksikköä. Nuo minun mainitsemani olivat kaikki sellaisia, että pariin sataan litraan ennemmin kaksi kuin yksi.

    Suljettu subbarikotelo on maailman yksinkertaisin kapistus. Mieti ensin se, minkä muotoinen/muotoiset mahtuvat ja istuvat parhaiten sisustukseesi. Sitten muistele, mikä oli elementin syvyys (ja jos sen moottorin takalevyssä on jäähdytysaukko niin laske syvyyteen esim. kolme senttiä lisää. Tarkasta, mahtuuko syvyys haaveilemaasi laatikkoon. Jos mahtuu, kaikki hyvin. Jos ei, muokkaa vähän mittoja. Tee tukeva kotelo ja täytä vanulla ennen elementtien asennusta. Täytä, mutta jätä elementin jäähdytysaukolle tilaa hengittää.

    Esimerkiksi tuo 18LW2400 (http://www.eighteensound.com/PRODUCTS/Products/ProdID/108/CatID/2#.U7oTno1_tWs) on 215mm syvä. Siihen se +3cm ja ollaan 245 millissä. Tämä tarkoittaa, että etulevyn pinnasta kotelon pohjaan pitää olla ainakin tuo 245mm. Minä olen tehnyt viimeaikaiset koteloni ohuesta ja kevyestä havuvanerista koska joudun kantamaan niitä ihan koko ajan. Jos sinun subbarisi pointti on olla tukeva ja järkihintainen niin käytä vaikka 25mm lastulevyä. Mittoihin sahatut palat lähimmältä sahalta.

    Koteloehdotus, jossa kaksi 18-tuumaista lattia kohti 200ltr purkissa:

    18LW2400:n ulkohalkaisija on 462mm joten 50x100cm pohjaan parivaljakko mahtuu hyvin. 25mm levyllä sisämitat ovat siis 45x95cm. Jotta tilavuus olisi parisataa litraa, pitää sisäsyvyyttä olla n.47cm. 10% heitto tilavuudessa ei vaikuta mihinkään eli millimittojen lasku on täysin turhaa. Molemmat elementit voivat aivan hyvin olla samassa tilavuudessa, mutta tälläisessä purkissa väliseinä on helppo tapa jäykistää koko koteloa. Ja jos haluat upottaa elementit niin yksi lisä 25mm levy sopii siihen erinomaisesti (laipan paksuus 18LW2400:ssa on 24mm). Levymitat olisivat siis:

    kansi/pohja/upotus: 1000x500mm (3kpl)
    pitkät sivut: 1000x470mm (2kpl)
    päädyt/tukilaippa: 449x470mm (3kpl)

    Mistä tuo mitta 449mm? Siitä, että kun kansi on 500mm niin 500-25-25mm eli seinien vahvuudet on 450mm. Mutta koska on miljoona kertaa siistimpää hioa tippa yli menevää kansilevyä kuin kitata vajaaksi jäänyttä, minä olen ottanut tavaksi tehdä tuosta seinäkehikosta tipan pienemmän. Muutama tukirima (vaikka suuruusluokaltaan pari senttiä kanttiinsa olevaa puurimaa) tukemaan vastakkaiset seinät toisiinsa tekee purkista entistä tukevamman.

    Lopputulos ei ole ihan kevyt. Siksi alle mieluummin tukevat metallirunkoiset eli kestävät ja kumipintaiset eli rämisemättömät renkaat kuin mitään tolppajalkoja tai varsinkaan piikkejä. Esim. jotain näistä: http://www.uraltone.com/kaappi-ja-case-tarvikkeet/pyorat.html

    Kotona tuskin on niin kaltevaa lattiaa, että jarruja tarvittaisiin ja koska elementit liikkuvat pystysuunnassa niin niiden rekyyli ei hievauta koteloa. Eri asia, jos luulet ottavasi bassolaatikoita joskus mukaan (silloin kevyempi koteloratkaisukin voisi olla mielekäs). Pinnoitus ja somistus sitten sen mukaan, että näyttää mukavalta. DIY-subbari saa näyttää ihan muultakin kuin perinteiseltä subbarilta :) .

    Jos elementtejä on kaksi per purkki, niiden on syytä olla kahdeksanohmisia versioita. Kytkemällä ne rinnan (http://audiovideo.fi/opas/tee-itse-skaalautuva-subwoofer kohta "Kaksielementtinen - potkua pikkurahalla") tulos on neljän ohmin kuorma, joka ei ole hyvälle vahvistimelle vaikea, mutta hyödyntää koko virranantokyvyn.

    Thomannin the t.amp 2400 on halpa vaihtoehto tarjota elementeille paljon tehoa, mutta minun korviini se on soundiltaan auttamattoman huono. Meno on kuin käsijarru laahaisi päällä, ei vain irtoa. Minun paljon käyttämäni Hypex ei ole ainoa hyvä vaihtoehto, mutta muista, että paljon tehoa ei ole sama asia kuin hyvä ääni. Bassopään kontrolli ja nopeus ovat hyvin oleellisia asioita. Huonolla vahvistimella saat paljon painetta ja reilusti heiluvan elementin youtube-videoita varten, mutta lopputulos voi äänellisesti olla silti vaatimaton. Painetta tulee, mutta vain staattista. Isku puuttuu, integraatio pääkanaviin on heikko ja subbari kuulostaa yksinuottiselta - ääntä tulee, ääntä ei tule. Valitse vahvistin siis huolella. Kaikkein parasta on, jos löydät testituloksia kiinnostavasta. Mikäli sen äänenlaatua kehuttiin, se on hyvä valinta kunhan tehon määrä riittää. Puolesta kilowatista ylöspäin per subiboksi kaikki on todennäköisesti riittävästi.
     
  7. SJo1

    SJo1 Guest Guest

    Liittynyt:
    04.07.2014
    Viestejä:
    40
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitokset Samu,
    Ei kun toteuttamaan.
    Jos vahvistin osuu Hypexiin, niin malli varmaankin on psc2.700 tai ds8.?
    T.amp ja Inuke ovat tehoihin nähden edullisia pa-laitteita, mutta ei niitä hirveesti äänestä kehuttu ole.
    Samppa
     
  8. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 591
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ärjyn ketjusta voi lueskella kokemuksia. Lähtisinnoista kahdesta kuitenkin suoraan tuohon psc2.700, joka minullakin ajaa kahta Ärjyä. Se on aavistuksen hankalampi ronklattava, mutta toisaalta Ärjy saattaa noinkin isossa tilassa kaivata equttamista (kts. Ärjyn ketju sekä post scraapum artikkelin lopussa), että saat alimmat halutulle tasolle. En tarkoita siis vasteen tarkkaa korjaamista, vaan ihan yleistä kallistamista alataajuuksilla. Elementti kyllä kestää. Toki jos mittauskalusto löytyy ja jaksaa/osaa/venyy, niin voihan sitä vasteenkin oikoa.

    Huono puoli sitten on, että noita kuulemma palautuu Hifitaloon "ei toimi - rikki" -väitteellä, vaikka ne on ihan kunnossa ja vika on käyttäjässä. Se seikka, että manuaali on sangen epäinformatiivinen, ei varsinaisesti auta asiaa.
     
    Viimeksi muokattu: 07.07.2014
  9. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 169
    Saadut tykkäykset:
    586
    Itse tuolla budjetilla uittaisin EHDOTTOMASTI rapakon takaa SI:n 18" -tuumaisen.. Sille katsoisin tod näköisesti Crownin päätteen.
     
  10. SJo1

    SJo1 Guest Guest

    Liittynyt:
    04.07.2014
    Viestejä:
    40
    Saadut tykkäykset:
    0

    Mites tuo ohmisuus 2 vai 4ohm versio.

    $162.00 Stereo integrity HT 18" Dual 4 Ohm subwoofer
    $162.00 Stereo integrity HT 18" Dual 2 Ohm subwoofer

    Spec:
    18" D2
    Re: 3.5 Ohms
    Fs: 17 Hz
    Qes: 0.41
    Qms: 5.8
    Qts: 0.38
    Le: 3.2 mH
    Sd: 117841 mm^2
    Vas: 411.9 l
    BL: 19.7
    Mms: 416 g
    Cms: 208.8
    Sensitivity (1W/1m): 88.7 dB
    Xmax: 22.5mm

    Recommended enclosures: 18"
    Sealed = 4 ft^3 = 113l
    Ported = 5-6 ft^3 tuned to 20 Hz
    Cutout: 16.7"
    OD: 18.5"
    Mounting depth: 9.5"
    Mounting flange to top of surround: 1.5"
    Displacement: 0.25 ft^3

    Oletko itsekkin nuo tilannut, jos olet, niin miten sait rahdit maltilliseksi?
    Tarkoitus on kuitenkin tehdä 2kpl joko yhden tai kahden elementin lootia.

    -Samppa
     
    Viimeksi muokattu: 07.07.2014
  11. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 853
    Saadut tykkäykset:
    0

    4ohm versiosta saa joko 8 ohmisen kelat sarjaan kytkemällä tai 2 ohmisen kelat rinnan kytkemällä. Toisessa vastaavasti luvut 4ohm tai 1ohm. Jos nuita tekee kahdet eri kotelot niin tuo 4ohm kuorma kuullostaa järkevälle. Sillattuna laittaisin tuon mistä saa sarjaan kytkemällä 8ohm version. 1ohm kuorma alkaa olla aika HC ihan mille tahansa vahvistimille.


    OT:

    Juuri muuten tässä otan ensi savuja Yamahan P7000S päätteestä. Hyvältä vaikuttaa ;) Bassojen laadussa melkoinen ero T.Ampiin verrattuna. No okei, onhan tuossa tehookin T.Ampin 2x85w/8ohm vs Yamaha 2x650w/8ohm (20hz-20khz) :D Tuulettimia en ole saanut millään pyörähtämään, vaikka reippaasti kuunnellu jo reilut 2h. Ihan kova kilpailija esim. Crownin joillekin malleille. Yamaha hiukan edullisempi euroissa tehosuhteessa.
     
  12. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 314
    Saadut tykkäykset:
    15
    Mjau, itsellä tosiaan inuke 6000 ajelee noita 2kpl 8ohmisena, vaatimaton 1500w kanavaan siltikin tehoa :)
     
  13. jokku

    jokku Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.01.2014
    Viestejä:
    378
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tosiaan tommonen ihne kikka ja ei ees ite hifitalossa sanonu et siel on filtteri pakollinen ku puhelimitse kyselin
     
  14. SJo1

    SJo1 Guest Guest

    Liittynyt:
    04.07.2014
    Viestejä:
    40
    Saadut tykkäykset:
    0
    Homma alkaa materialisoitumaan:)
    Laatikko yhdelle tupla 18" tuli sahautettua 21mm koivu vanerista ja hyvälle nuo palat näyttää, vain kotelon kasaus, elementit ja vahvistin puuttuvat.
    Auraaudiosta tuli tarjous bms 18n862 ja 18S450 elementeistä.pariviikkoa kestäisi noiden saaminen.
    Mutta parametrien vertailu vaikka tuohon Stereo Integrity18D4 malliin ei numeroiltaan mulle aukea.
    Pitänee siis lukea kaiutin small thiele teoriaa pari opintoviikkoa...

    Samppa
     
  15. SJo1

    SJo1 Guest Guest

    Liittynyt:
    04.07.2014
    Viestejä:
    40
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hiukan WinISD softalla kikkaillut, sen jälkeen kun sain tuonne DB:hen uppoamaan Daytonin arvot.
    Löytyiskö noita Winisd wdr filuja jostain valmiina, kun tuo arvojen syöttö on aika hanurista. Mitä laitetaan Pe arvoksi, jos data sheetistä ei ko. arvoa löydy tuolla nimellä?

    Sitten tuli katsottua näiden elementtien EBP arvoja:
    Stereo Integrity HT 18" 41,46 EBP
    Dayton RSS460HO-4 45,58 EBP
    BMS 18m862 69,72 EBP
    18Sound 18LW2400 109 EBP

    Dayton ja SI ovat parametrillisesti aika lähellä toisiaan. Lähde
    Daytonin saisi Saksasta suht samaan hintaan, kun tuo SI rahdattuna tullien, verojen jälkeen ja vieläpä nopeammin.

    Minkälainen filtteri tuolle Hypex PSC2.700 vahvarille täytyisi tehdä, jotta pelittäisi tuossa noin sis.210L 1000*500*470 (235L) kotelossa kahdella elementillä?

    -Samppa
     
    Viimeksi muokattu: 08.07.2014
  16. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 591
    Saadut tykkäykset:
    523
    En osaa vastata kysymykseesi, mutta jos tuolle tielle lähdet, niin miksei kahta erillistä ~100L boksia eri puolille huonetta? Tasaisempi toisto laakista. Tuo Hypexi kun antaa kahteen kanavaan saman signaalin ja tehon..
     
  17. SJo1

    SJo1 Guest Guest

    Liittynyt:
    04.07.2014
    Viestejä:
    40
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täytyy sitten paloitella jo valmiiksi leikatut levyt.

    Tarkoitus on myöhemmin tehdä toinen samanlainen.

    Joten näin alkuun...
     
  18. Brian

    Brian Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.02.2004
    Viestejä:
    279
    Saadut tykkäykset:
    2
    Itselläni on 2kpl noita 18soundin lw2400:a suljettuina ja niitä on helppo suositella, mutta toivoisin, että valitsisit nuo bms:t ihan vaan sen takia, että saataisiin tänne kokemuksia niistäkin. Nyt on vuoden tuntunut siltä, että omistan ne viimeiset subit ikinä, mutta eihän sitä koskaan tiedä jos vaihtokuume iskee :) Tuumia ei ainakaan ole alle 18, per elementti. Se on varma. Kun on isoja päässyt kuuntelemaan niin ei pienempiin enää ole paluuta :thumbsup:
     
  19. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    613
    Saadut tykkäykset:
    10
    Jos suljetun kotelon Qtc on 0,57 - 0,5 -alueella niin ensimmäisen asteen alipäästö noin 25 hertsiin (kuten tuolla ylempänä sanoin) on hyvä lähtökohta. Jos Qtc on luokkaa 0,7 tai isompi niin voi koittaa toisen asteen alipäästöä samaan kohtaan.
     
  20. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
    Voin kyllä törkätä wdr.filet, kunhan pääsen omalle koneelle, tosin parametrien syöttäminen kestää 1~minuutin. Pe arvolla et tee näiden yllämainittujen elementtien kanssa mittään, koska xmax paukkuu, ennenkuin puhekela palaa.