クリーピー 偽りの隣人 ~ Creepy (2016)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana marlan, 29.08.2020.

 1. marlan

  marlan Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.06.2004
  Viestejä:
  2 249
  Saadut tykkäykset:
  160
  [​IMG]

  Japanilaisen Kiyoshi Kurosawan filmografia on laaja ja monipuolinen, vaikka parhaiten hänet ehkä tunnetaan kauhuelokuvien ohjaajana (mm. Kairo). Hänen viimeaikaisista töistään Kurīpī (2016) edustaa psykologista rikoselokuvaa. Kyseessä on sarjamurhatarina, joka eroaa melko lailla vastaavista yhdysvaltalaisista teoksista ja muistuttaa enemmänkin Nordic Noiria (Miehet jotka vihaavat naisia).

  Elokuva alkaa panttivankitilanteella, jossa murharyhmän rikosetsivä Takakura (Hidetoshi Nishijima) tekee virheen ja haavoittuu. Hän eroaa virastaan, muuttaa vaimonsa Yasukon (Yūko Takeuchi) kanssa omakotitaloon ja alkaa opettaa kriminaalipsykologiaa yliopistossa. Toinen opettaja saa hänet kiinnittämään huomiota
  outoon rikostapaukseen, jota ei ole selvitetty: nelihenkisestä perheestä kolme on kadonnut ja vain nuorin tytär Saki Honda (Haruna Kawaguchi) on jäänyt jäljelle eikä hän ole kyennyt selittämään tapahtumia järkevästi.

  Takakuran etsivänvaistot heräävät ja hän käy katsomassa perheen taloa. Poliisi saa tietää tästä ja entinen kollega Nogami (Masahiro Higashide) pyytää Takakuraa selvittämään tapausta epävirallisesti kanssaan. He haastattelevat tytärtä, ja tämä muistaa tapahtumista nyt hiukan enemmän mutta ei mitään hyödyllistä. Naapurin miehellä saattoi olla jotain osuutta tapahtumiin.

  Nogami käy tutkimassa naapurin taloa, joka on yhtä lailla ollut vuosia tyhjillään, ja löytää kadonneiden ruumiit. Murhaaja on yhä vapaalla jalalla.

  Takakura vakuuttuu yhä vahvemmin siitä, että hänen erikoinen naapurinsa Nishino (Teruyuki Kagawa) on rikossarjan takana. Hänen vinkistään Nogami lähtee haastattelemaan Nishinoa — ja pääsee hengestään, mutta tapahtuma lavastetaan kaasuräjähdykseksi.

  Paljastuu, että Nishino on vaarallinen psykopaatti, joka piikittää ihmisiin huumausainetta ja siten saa heidät tottelemaan käskyjään. Hänen ei itse tarvitse surmata uhreja vaan nämä tappavat toisensa. Nuori Mio (Ryōko Fujino), joka esittää hänen tytärtään, avustaa ruumiiden hävittämisessä. Nishino saa valtaansa myös Takakuran ja Yasukon. He matkustavat ”perheenä” uudelle paikkakunnalle, jolla Nishino aikoo jatkaa murhaamista. Lopulta Takakura tulee sen verran tolkkuihinsa että saa ammuttua Nishinon kuoliaaksi ja painajainen päättyy.

  Elokuvan rakenne muistuttaa Kurosawan aiempaa ohjausta Kyua, jossa omalaatuinen kulkija manipuloi ihmisiä murhaamaan muita.

  Kurīpī on rauhallisesti etenevä, toteavasti kuvattu rikoselokuva, jossa tarina kantaa loppuun asti. Tapakulttuurin keskeinen asema muistuttaa elokuvaa Funny Games. Kannattaa varoa karmivaa naapuria!

  Jos piditte elokuvasta 復讐するは我にあり, saatatte pitää myös tästä!

  4/5

  Ensi-ilta Japanissa: 18.6.2016.

  Eurekan brittiläisessä blu-rayssa (BD-50) on kohtalaisen hyvä kuvanlaatu ja lisämateriaalina yli 35 minuutin ohjaajahaastattelu. Haastattelijan ääni on kuitenkin leikattu ohjelmasta pois. Muutama kuvanäyte:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Traileri (Full HD)