Κυνόδοντας ~ Dogtooth (2009)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana marlan, 21.12.2011.

 1. marlan

  marlan Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.06.2004
  Viestejä:
  2 261
  Saadut tykkäykset:
  162
  [​IMG]

  Giórgos Lánthimosin Κυνόδοντας (kansainvälisessä levityksessä Dogtooth) edustaa absurdia nykydraamaa, jota voi verrata esimerkiksi Michael Haneken Pianonopettajaan. Molemmissa ovat aiheena vääristyneet perhesuhteet, mutta Lanthimosin elokuvassa perhe on suurempi: hallitsevalla isällä on vaimo ja kolme lasta.

  Mikä perheessä sitten on vääristynyttä? — Isä on päättänyt kasvattaa lapsiaan mahdollisimman suojelevasti, eivätkä nämä ole koskaan päässeet poistumaan kotitalostaan. Lapsilla ei ole edes nimiä, ja heille opetetaan kaikenlaisia absurdeja asioita: ulkomaailma on vaarallinen paikka, jossa ainoastaan isä pystyy henkilöauton kyydissä liikkumaan; kissa on vaarallisin petoeläin, mitä kuvitella saattaa, ja se on syönyt heidän veljensä, joka lähti kotitalosta; vasta kun ihmiseltä irtoaa kulmahammas, hän voi lähteä talosta ulkomaailmaan.

  Perheen lapset (kaksi tytärtä ja poika) ovat iältään jo parikymppisiä, mutta henkisesti heidät on pidetty lapsen tasolla. He kilpailevat jatkuvasti keskenään, jotta saisivat vanhemmilta tarroja sängynpäätyyn. Poika on isän erityinen suosikki, ja isä tuo työpaikaltaan naispuolisen vartijan Christinan tyydyttämään pojan sukupuolisia tarpeita.

  Christina kuitenkin osoittautuu häiriötekijäksi: hän esittelee lapsille seksuaalisen vaihdannan idean. Niinpä isä ei enää tuo häntä tyydyttämään pojan tarpeita vaan toinen siskoista värvätään tehtävään.

  Elokuvan tarinan on tulkittu liittyvän itävaltalaisen Josef Fritzlin tapaukseen, mutta tekijät olivat jo harjoittelemassa elokuvaa, kun tuo tapaus tuli julkisuuteen. Tarinaa voidaan tulkita myös laajempana allegoriana: perhe on kuin pohjoiskorealainen yhteiskunta, joka elää rakastaen sokeasti kansan isää, ja kansalaiset on aivopesty uskomaan ulkomaailman vaarallisuuteen ja absurdeihin tarinoihin.

  Lánthimosin kerrontatyyli edustaa sysimustaa, absurdia huumoria raadollisimmillaan. Κυνόδοντας ei ole mikään helppo elokuva. Monissa maissa sen ikäraja on 18 seksikohtausten takia.
  Myös veljen ja sisaren seksikohtaus on mukana.
  Väkivaltakohtaukset ovat yllättäviä ja rujoja.
  Kissapedosta (Felis catus domestica) tehdään selvää puutarhasaksilla. Koska lapsille on opetettu, että ulkomaailmaan pääsee vasta kun kulmahampaat ovat lähteneet, niin vanhempi sisko hakkaa itseltään käsipainolla kulmahampaat irti päästäkseen lähtemään kotoaan.
  Britanniassa elokuvan on julkaissut blu-raylla Verve Pictures. Kuvaformaattina on 1080i50 ja tekstitys on poltettu kuvaan, mutta katsomiskokemus on kohtalainen. Kuva on hiukan pehmeä, mutta osin se johtuu objektiiveista.

  Elokuvaa ei ole julkaistu Suomessa DVD:llä. Hbl kuitenkin valitsi tämän yhdeksi vuoden DVD-julkaisuista.

  Muutama kuvanäyte Verven levyltä:
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
  Arviona 4/5.
   
  Viimeksi muokattu: 09.08.2016
 2. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  11 074
  Saadut tykkäykset:
  479
  Hmm, vaikuttaa senverta mielenkiintoiselta pätkältä, että vois tuon BD:n pistää tilaukseen. Ei oo edes pahan hintainen.
   
 3. Hellcat79

  Hellcat79 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.11.2007
  Viestejä:
  453
  Saadut tykkäykset:
  0
  Odotin tältä kyllä paljon enemmän ja jotenkin, vielä häiriintyneempää meininkiä. Lopputuloksena kuitenkin vangitseva paketti ja koko idea on sen verran erikoinen, että elokuva tekee mieli katsoa loppuun. Minusta seksikohtaukset ei vie tätä mihinkään rankkaan K18 suuntaan, vaan kohtaukset "sopivat" hyvin elokuvan henkeen. Suosittelen.
   
 4. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Osaako joku verrata tätä vaikkapa brittiläiseen elokuvaan Mum & Dad? Juonessa ainakin kuulostaisi olevan jotain yhteisiä piirteitä. Mum & Dadista pidin itse kovastikin. Muutenkin tykkäilen "täysin häiriintynyt" genren leffoista. Vai osuuko tämä sittenkään ollenkaan tähän sarjaan?
   
 5. marlan

  marlan Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.06.2004
  Viestejä:
  2 261
  Saadut tykkäykset:
  162
  Mielestäni ei. Kynódontas kuuluu paremminkin genreen "siloiteltu porvarillinen ulkokuori säröilee, kun tukahdutetut vietit pyrkivät ilmoille" (ts. freudilaista draamaa). Toinen elokuva, johon tätä voisi verrata, on Lucile Hadžihalilovićin Innocence — viattomuus: siinäkin lapsia kasvatetaan suljetussa, eriskummallisessa ympäristössä. Hadžihalilovićin ohella voi mainita hänen aviomiehensä Gaspar Noén, mutta tämän elokuvat (esim. Irréversible — syntiset) ovat paljon rankempia ja visuaalisesti hurjempia kuin Lánthimosin ohjaus.
   
  Viimeksi muokattu: 09.08.2016
 6. marlan

  marlan Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.06.2004
  Viestejä:
  2 261
  Saadut tykkäykset:
  162
  Kulmahammas on tulossa Yle Teema & Femiltä 28.11.2018 klo 23.14 (tai 23.16 — ennakkotiedot ristiriitaisia).